16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Obiectivele PSD in viitorul Parlament European

Scris de: L.J. | pdf | print

7 June 2024 12:27
Vizualizari: 1989

Duminica vor avea loc alegerile europarlamentare. Alegerile sunt despre viitorul Uniunii Europene si al Romaniei. Modelul social european trebuie imbunatatit, valorile precum bunastarea, stabilitatea si competitivitatea trebuie consolidate.


 

Partidul Social Democrat (PSD) a avut un rol crucial in doua momente esentiale pentru Romania perioadei post-Revolutie: aderarea la Uniunea Europeana (UE) si la NATO. Aceste evenimente au avut un impact profund asupra economiei si societatii romanesti, contribuind la cresterea economica si bunastarea generala a tarii.

Aderarea la UE a adus numeroase beneficii, printre care se numara deschiderea catre piete si oportunitati noi, care au stimulat cresterea economica si au consolidat stabilitatea financiara. Fara aceasta integrare, Romania ar fi avut o performanta economica mult mai modesta, cu un Produs Intern Brut (PIB), investitii, locuri de munca si venituri considerabil mai mici. De asemenea, aderarea la UE a contribuit la convergenta economica si a oferit perspective bune in cadrul comunitatii europene, sprijinind dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare cheie.

Pe langa avantajele economice, aderarea la UE a adus beneficii financiare nete pentru Romania, estimate la peste 65 miliarde euro pana in prezent. Acest lucru a consolidat pozitia Romaniei in cadrul UE si a contribuit la dezvoltarea sa economica si sociala.

Fondurile europene au jucat un rol vital, fiind utilizate pentru investitii majore in economie, care au dus la modernizarea infrastructurii, crearea de locuri de munca si dezvoltarea regionala. De exemplu, Romania a beneficiat de investitii publice de peste 270 miliarde lei din fonduri europene nerambursabile, care au avut un impact semnificativ asupra pietei muncii si bunastarii cetatenilor.


Care sunt prioritatile PSD in viitorul mandat european


In viitorul mandat, europarlamentarii PSD vor pune accentul pe doua principii esentiale: respectarea salariului minim la nivel european (50% din castigul salarial mediu) si egalitatea de remunerare intre barbati si femei pentru munca de valoare egala. Romania adopta o abordare sustenabila in gestionarea finantelor publice, respectand criteriile UE privind deficitul bugetar si datoria guvernamentala pe termen mediu.

Programul europarlamentarilor PSD include masuri pentru extinderea perioadei de consolidare fiscal-bugetara si activarea clauzei de flexibilitate pentru investitii in tranzitia verde si aparare. Se dezvolta un Fond de Investitii pentru Industrializare si programe pentru turismul medical si industria de aparare. De asemenea, se promoveaza dezvoltarea industriei de materiale de constructii si a start-up-urilor in domenii de tehnologie avansata, stimuland astfel cresterea economica durabila si inovarea.


Sanatatea si Educatia, obiective esentiale ale PSD


Prioritatile social-democratilor in context european raman educatia si sanatatea. Cu ajutorul fondurilor europene si al Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), PSD propune programe pentru imbunatatirea standardelor educationale si de sanatate. in sanatate, programul vizeaza dezvoltarea si modernizarea serviciilor medicale ambulatorii, extinderea sectiilor de neonatologie, reducerea infectiilor nosocomiale si modernizarea infrastructurii spitalicesti. De asemenea, se urmareste imbunatatirea serviciilor medicale primare si comunitare, construirea de centre de arsi si modernizarea spitalelor pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, oncologice si pediatrice.

Romania va beneficia de fonduri europene record in urmatorii cinci ani, directionate catre ingrijirea persoanelor in varsta, imbunatatirea accesului la educatie si piata muncii pentru tineri, combaterea saraciei energetice si protejarea mediului inconjurator. Programul propus de PSD include masuri pentru modernizarea infrastructurii educationale, sprijinirea cercetarii si inovarii, si dezvoltarea intreprinderilor locale. Vor fi investitii publice record in urmatorii 5 ani, din buget, fonduri europene si PNRR, investitii care vor moderniza Romania.


Masurile PSD pentru reducerea inechitatilor sociale


Pentru seniori, europarlamentarii PSD vor propune servicii integrate pentru imbunatatirea traiului acestora, iar pentru tineri, programe de formare si integrare profesionala, sprijin pentru reintegrarea in scoala si pe piata muncii, si facilitarea accesului la studii universitare.

PSD se angajeaza sa reduca rata saraciei si excluziunii sociale in randul copiilor, prin investitii in infrastructura scolara si asigurarea unor oportunitati egale pentru toti copiii. Programul pentru munca si protectie sociala include initiative pentru sprijinirea tinerilor, recalificarea somerilor si dezvoltarea unui sistem accesibil si eficient de servicii sociale.

in sectorul agricol, programul europarlamentarilor PSD prioritizeaza sprijinul pentru fermieri si dezvoltarea mediului rural, promovand sustenabilitatea economica a productiei agricole si ocuparea fortei de munca. De asemenea, PSD sustine dezvoltarea fermelor mici si mijlocii, imbunatatirea calitatii produselor alimentare si combaterea saraciei energetice prin utilizarea surselor regenerabile de energie.


Investitii din bani europeni pentru infrastructura si digitalizare


PSD pune accentul pe dezvoltarea infrastructurii de transport, promovand coeziunea economica si sociala si cresterea mobilitatii populatiei. Investitiile vizeaza imbunatatirea infrastructurii rutiere si feroviare, promovarea mobilitatii urbane durabile si modernizarea infrastructurii portuare si de navigatie pe Dunare.

Pentru a asigura o administratie eficienta, PSD va avea la nivel european initiative pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor, digitalizarea serviciilor administrative si promovarea mobilitatii urbane sustenabile. Aceste masuri vor contribui la cresterea calitatii vietii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si imbunatatirea eficientei administrative.

in final, PSD subliniaza importanta clarificarii relatiilor institutionale dintre autoritatile romane si structurile UE, pentru a asigura un dialog constructiv.

Doar asa vom obtine in acest an pentru Romania a doua cea mai mare crestere economica din UE. Doar printr-un parteneriat real cu mediul privat si remunerarea corecta a muncii vom atinge in 4-5 ani un PIB de circa 500 miliarde euro (de la 325 miliarde euro in anul 2023) si vom deveni cea mai puternica economie din Europa Centrala si de Est, in ceea ce priveste PIB / locuitor la paritatea puterii de cumparare.

PSD este partidul care introduce in Romania salariul minim european, are cei mai multi primari si presedinti de Consilii Judetene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeana si a reusit, in actuala guvernare, sa duca absorbtia de fonduri europene la peste 97%.


Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva