OBRAZNICUL AMBASADOR – Discurs inadmisibil al lui Hans Klemm. Ambasadorul SUA a comis o noua ingerinta in treburile interne ale Romaniei, atacand Inspectia Judiciara si acuzand Parlamentul: “Activitatea Inspectiei este in mod deosebit dificil de inteles in orice alt context decat acela ca a devenit manipulata politic... Noua legislatie creeaza noi oportunitati de a haitui si a pedepsi magistratii-problema... Progresul este amenintat de amendamentele adoptate de Parlament” (Video)
Incredibil ce poate face acest ambasador amercian la Bucuresti pe numele sau Hans Klemm (foto). Prezent luni, 1 octombrie 2018, la deschiderea cursurilor Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti, oficialul SUA a comis o noua ingerinta in treburile interne ale Romaniei, printr-un discurs ce nu ar fi permis in nicio tara cu demnitate si care ar provoca de urgenta expulzarea acestuia. Ambasadorul SUA la Bucuresti s-a comportat din nou ca un stapan intr-o colonie, facand comentarii inadmisibile si aducand acuzatii unor institutii ale statului roman, printre care si institutia fundamentala intr-o democratie, si anume Parlamentul.
Astfel, Hans Klemm a acuzat activitatea Inspectiei Judiciare din ultimul timp, precizand ca aceasta este manipulata politic. Culmea, atacul lui Hans Klemm la adresa Inspectiei Judiciare si criticarea activitatii din ultimul un an si jumatate coincide cu perioada in care aceasta institutie a avut mai multe actiuni impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi, tinuta in brate ani de ziule de Ambasada SUA, dar si impotriva unora dintre procurorii cei mai importanti ai DNA, o institutie la randul ei tinuta in brate de Ambasada SUA, precum Mircea Negulescu, Lucian Onea, Marius Iacob, Jean Uncheselu, Marius Bulancea, Paul Silviu Dumitriu sau Florentina Mirica.
La fel de inadmisibile au fost si acuzatiile aduse de Hans Klemm Parlamentului Romaniei. Ambasadorul SUA si-a permis sa afirme ca Parlamentul, prin adoptarea modificarilor la Legile Justitiei si la Codurile penale, pune in pericol progresele facute de Romania. Mai mult, Hans Klemm a acuzat ca Parlamentul face legi in numele unor grupuri de interese. Nu in ultimul rand, oficialul american a acuzat inclusiv presa, afirmand ca media transforma magistratii in tinte, iar asta s-ar intampla din cauza deciziilor pe care le pronunta.
Evident, Klemm nu a scos nici macar un cuvant despre miile de destine ale unor oameni nevinovati care au fost distruse de DNA, despre abuzurile ingrozitoare comise in parchete si instante, asa cum nu a vorbit nici despre acapararea Justitiei de catre serviciile secrete prin odioasele protocoale de colaborare.
Lumea Justitiei considera ca asemenea pozitii ale unui oficial strain aflat vremelnic la post intr-o tara suverana sunt inadmisibile si de netolerat. Cerem ministrului de Externe Teodor Melescanu sa il cheme de urgenta pe Hans Klemm si sa ii solicite acestuia explicatii in legatura cu noul sau derapaj extrem de grav. Caci despre o expulzare a ambasadorului SUA nu poate fi vorba, niciun politician roman neavand curaj sa faca un asemenea gest de demnitate.
Pe de alta parte, asteptam sa vedem reactia Inspectiei Judiciare si a Consiliului Superior al Magistraturii. Suntem convinsi ca daca asemenea afirmatii ar fi fost facute de un politician roman am fi avut pozitii dure de infierare a acestuia atat din partea Inspectiei, cat si din partea CSM.
Redam discursul integral al ambasadorului Hans Klemm:
„Nu este nimic mai inaltator decat sa faci parte din inceputul unui an academic. Faptul de a vedea un grup de tinere si tineri care se imbarca intr-o calatorie academica aminteste de o traditie de secole: cei mai buni si mai inteligenti exponenti ai unei generatii adunati laolalta intr-o institutie de invatamant superior, pentru a dobandi si a extinde cunoasterea inaintasilor. Aceasta cultura in expansiune, acumulata cu truda de-a lungul unor generatii (si adesea cu mari sacrificii personale din partea femeilor si a barbatilor care au aparat libera gandire sau i-au provocat pe cei aflati la putere), este baza civilizatiei noastre.
Progresul acestei calatorii intelectuale colective nu a fost constant. Rezultatul nu a fost garantat. Epocile intunecate – mari si mici – au rasturnat si blocat in mod repetat expansiunea cunoasterii. Conflictul, coruptia, complacerea si compromisul inca pot determina societatile sa se intoarca spre interior, sa se inchida si sa respinga ideile si inovatiile care ameninta grupurile de interese si status quo-ul. Dar pe termen lung, progresul intelectual a prevalat. Legea a jucat un rol central in pazirea si continuarea acestui progres. Incercarea de a ne perfectiona legile si sistemele judiciare, de a le face mai eficiente, juste si independente este atat un aspect al progresului intelectual, cat si un aspect critic pentru protejarea respectivului progres.
Tinand cont de rolul legii in apararea progresului, oportunitatea pe care mi-ati oferit-o de a ma adresa urmatoarei generatii de juristi romani este tulburatoare mai ales acum. De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana acum mai mult de un deceniu, nu a existat un moment in care sistemul dumneavoastra judiciar sa se confrunte cu o dezbatere atat de apriga si cu o potentiala schimbare. Sistemul de justitie romanesc – construit cu mare efort timp de cel putin doua decenii de catre avocatii care v-au precedat – ar putea fi demontat semnificativ in mai putin de un an. Va vorbesc acum in special celor care luati in calcul cariere de magistrati. Indiferent de domeniul dreptului in care intentionati sa intrati in cele din urma, si dumneavoastra veti fi afectati de aceste schimbari iminente.
Amendamentele la Legile Justitiei trecute prin Parlament anul trecut vor reduce varsta de pensionare pentru judecatori si procurori: de la 25 de ani de munca la 20. In acelasi timp, aceste amendamente vor creste formarea totala post-universitara de la 3 la 6 ani, oprind temporar fluxul de noi magistrati catre instante. Este dificil de inteles cum un sistem judiciar deja supraincarcat va face fata acestei pierderi de cunostinte institutionale, la care se va adauga o lipsa de personal timp de un an. Aceste probleme legate de personalul din sistemul judiciar romanesc au fost discutate cu mult mai multa intelegere si detalii de catre altii, inclusiv de catre profesorul Stoica, prezent alaturi de noi in aceasta dimineata.
Intre timp, continua sa se acumuleze dovezi ca magistratii sunt din ce in ce mai des transformati in tinte politice si mediatice pentru decizii pronuntate in instante si pentru opinii exprimate public pe care liderii politici le considera drept periculoase la adresa intereselor private ale acestora sau provocatoare fata de agenda lor politica.
Activitatea Inspectiei Judiciare din ultimul an si jumatate este in mod deosebit dificil de inteles in orice alt context decat acela ca a devenit manipulata politic. Pentru acei magistrati care nu au fost deja intimidati, noua legislatie judiciara creeaza noi oportunitati de a haitui si a pedepsi magistratii-problema printr-o Inspectie Judiciara mai puternica si un nou-creat parchet, menit doar sa puna sub acuzare judecatori si procurori. Aceste schimbari cumulate ameninta sa dea ceasul inapoi pana la inceputul anilor 2000, cand sistemul romanesc de justitie era infestat de coruptie si de interese politice.
Progresul facut de sistemul de justitie din Romania este de asemenea amenintat de amendamentele aduse Codului penal si Codul de procedura penala adoptate de Parlament in aceasta vara. Invelite intr-o aparenta preocupare pentru un proces corect si pentru drepturile omului, unele dintre aceste schimbari sunt o incercare clara de a proteja grupurile de interese de un sistem judiciar independent. Daca vor fi promulgate in actuala forma, unele dintre aceste amendamente vor face dificile sau imposibile investigarea sau punerea sub acuzare a unei infractiuni (de la cazuri de omucidere la unele complexe, de crima organizata). Cooperarea internationala privind aplicarea legii va fi redusa semnificativ din cauza preocuparilor legate de impartasirea de informatii cu partea romana. Rezultatul final poate consta foarte bine in mai putina responsabilitate, mai multa infractionalitate si mai putina cooperare internationala in lupta impotriva unor amenintari globale la adresa societatii si a securitatii noastre nationale, precum infractiunile cibernetice, traficul de carne vie, coruptia, spalarea de bani si terorismul.
Urmarind sa duca la capat aceste schimbari, Parlamentul s-a intors spre interior, s-a opacizat. Invocand necesitatea urgentei si argumentul ca deja a avut loc consultare suficienta cu partile implicate, Parlamentul Romaniei a ignorat, printre alte sfaturi, opinia Consiliului Superior al Magistraturii, o petitie semnata de majoritatea magistratilor din Romania si sugestiile de specialitate formulate in scris de catre expertii internationali independenti din Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO.
Totusi, tinand cont de toate aceste provocari, exista semnale datatoare de speranta. In primul rand, magistratii romani par sa fi atins un asemenea nivel de maturitate, incredere si independenta, incat nu vor permite cu usurinta ca sistemul de justitie sa regreseze ori sa stagneze. Magistratii au protestat impotriva legislatiei care le afecteaza profesia si impotriva atacurilor impotriva lor, care ar fi fost de neconceput cu numai un deceniu in urma. Au fost atacati pentru ca au facut asa ceva, li s-a spus ca purtarea lor reprezinta activitate politica nepotrivita si au fost amenintati cu pedepse profesionale. Totusi, ei continua a-si face cunoscute punctele de vedere. Aceasta demonstreaza incredere si integritate, si sugereaza ca sistemul judiciar ar fi matur si suficient de viguros pentru a supravietui asaltului ce are loc in prezent. Dar persista avantul in cazul celor care prefera un sistem de justitie mai flexibil, unul mai sensibil fata de cei de la putere.
In sens larg, viitorul sistemului romanesc de justitie va fi decis de catre urmatoarea generatie de juristi romani – aceia dintre dumneavoastra care stati astazi aici. Asadar intrebarea este: veti avea hotararea si curajul de a proteja si de a imbunatati sistemul de justitie al tarii dumneavoastra? Nu este o decizie pe care sa o faceti fara costuri personale. Totdeauna va va fi mai usor sa va conformati celor de la putere decat sa va comportati cu curaj si integritate.
Cu toate acestea, eu am incredere ca destui dintre dumneavoastra veti continua lucrurile bune facute de juristii romani dinaintea dumneavoastra, care au condus reforma din ultimii 20 de ani. Predecesorii dumneavoastra au urmarit sa garanteze independenta sistemului judiciar, sa asigure accesul la justitie al tuturor cetatenilor romani, sa imbunatateasca administratia si operatiunile cotidiene ale sistemului judiciar, sa reformeze cadrul legal al jurisprudentei romanesti si sa accelereze lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Mostenirea pe care o veti lasa generatiei viitoare va depinde in ultima instanta de vointa dumneavoastra de a apara si a dezvolta acel progres.
In concluzie, am doua sfaturi pentru studentii prezenti astazi aici. Unu: studiati intens; si doi: fiti ambitiosi!”
* Vedeti aici discursul lui Hans Klemm, in intervalul 25:54 - 35:22.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 1 October 2018 19:12 +32
# Nicolae Clivet 2 October 2018 09:15 0
# johanniskraut 1 October 2018 19:42 +1
# Flo 1 October 2018 19:43 +2
# Faracatuse 1 October 2018 20:33 +6
# ras putin 1 October 2018 20:40 +5
# un mizantrop 1 October 2018 20:42 +11
# x 1 October 2018 21:13 +2
# Baran Gheorghe 1 October 2018 21:15 +2
# Scroafă Makovei 1 October 2018 23:52 +4
# INDIGNATA 2 October 2018 15:46 0
# Ana 2 October 2018 00:34 -5
# Valter Cojman 2 October 2018 05:47 +3
# livia 2 October 2018 06:37 +1
# AndreiV 2 October 2018 08:36 +3
# Gica Contra 2 October 2018 09:22 +4
# ion 2 October 2018 10:45 0
# Iulia 2 October 2018 11:06 +2
# Neanae 2 October 2018 11:48 +2
# Adevarul 2 October 2018 16:00 +1
# Blondie 2 October 2018 22:09 0