8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OFICIAL: CRESTE VARSTA DE PENSIONARE A MAGISTRATILOR – Liderul PSD Marcel Ciolacu confirma majorarea varstei la care judecatorii si procurorii vor putea iesi la pensie, dar promite ca modificarile vor fi aplicate treptat: “Nimeni nu va mari varsta de pensionare peste noapte la 65 de ani... Nu poti sa iesi la pensie cu pensie mai mare decat veniturile pe care le-ai avut cat ai fost activ, la 40 de ani, la 45 de ani... Pe 31 decembrie se inchide discutia cu pensiile speciale” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

14 November 2022 14:04
Vizualizari: 7554

A venit confirmarea oficiala: varsta la care judecatorii si procurorii vor putea sa se pensioneze va fi crescuta. Totul se va intampla insa treptat, nu peste noapte.


 

Presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (foto), a facut apel catre magistrati sa nu se grabeasca sa iasa la pensie intrucat conditiile de pensionare nu vor fi schimbate brusc, modificarile urmand sa se faca treptat si sa fie introduse nu prin ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege care va fi dezbatut in Parlament. Invitat la emisiunea Subiectiv realizata de Razvan Dumitrescu la Antena 3, liderul PSD a confirmat majorarea varstei de pensionare pentru magistrati, explicand ca din punctul sau de vedere este gresit ca acestia sa paraseasca sistemul la 40 sau 45 de ani sau sa incaseze o pensie mai mare decat indemnizatia pe care o primesc in timp ce se afla in activitate.

Totodata, Ciolacu a precizat ca problema asa-ziselor pensii speciale se va rezolva pana la 31 decembrie 2022.


Iata decalaratiile presedintelui PSD Marcel Ciolacu:

 


“Ministerul Muncii, conform celor scrise din PNRR, are jalon pana la 31 decembrie sa vina sa initieze legea prin Guvern si pe urma in Parlament cu pensiile speciale. Mai mult, Ministerul Muncii si-a luat un consultant, Banca Mondiala, si Banca Mondiala a terminat raportul, l-a pus la dispozitia ministrului Muncii si ministrul Muncii la dispozitia primului ministru. Si au inceput un grup de lucru interministerial astfel incat sa ne incadram in termen cu jalonul respectiv pana la 31 decembrie, sa venim cu o lege constitutionala si sa inchidem definitiv acest capitol. Niciodata eu, si nici colegii mei nu am vazut pensiile militarilor intrand in zona de pensii speciale, pentru ca sunt pensii ocupationale si astfel de pensii exista peste tot in lume. Ar fi culmea cand esti cu razboi la cea mai lunga frontiera europeana cu tara in conflict, sa declari ca pensiile militarilor sunt pensii speciale. (…) Pe 31 decembrie se inchide discutia cu pensiile speciale.

(...)

Este o discutie in ceea ce priveste marirea varstei de pensionare, acest lucru nu l-a trecut PSD (n.r. - in PNRR), l-a trecut guvernul de dreapta PNL-USR. Este clar ca va trebui sa venim cu o marire (n.r. - a varstei de pensionare), dar nu de a doua zi. De asta am si iesit si eu public: nu va schimba nimeni legea cu pensiile prin OUG. Am inteles ca la CSM erau deja 80 de magistrati care cereau pensionarea. Totusi magistratii sunt niste oameni instruiti. Este o greseala aceasta graba, este o mare greseala. Eu am promis, si promit si la dvs in emisiune: este exclus ca prin Guvernul Romaniei sa apara o ordonanta care sa schimbe regulile jocului peste noapte. Va veni ministrul Muncii, ministrul de Finante, ministrul Apararii, ministerul de Interne cu un proiect de lege avizat in Guvern, iar pe urma acel proiect de lege va veni la dezbaterile publice din Parlament.

Ce avem la magistrati sensibil si din punctul meu de vedere total incorect: nu poti sa iesi la pensie cu o pensie mai mare decat veniturile pe care le-ai avut cat ai fost activ, nu poti sa fii magistrat o saptamana si sa te incadrezi la pensie de magistrat, trebuie sa existe minimum 10 ani, minimum 15 ani. Sunt niste lucruri care trebuie reparate, sa nu mai iesi la 40 de ani la pensie, la 45 de ani. (…) Nimeni nu va mari varsta de pensionare peste noapte la 65 de ani. E normal pentru ca nu indrepti o nedreptate cu o alta nedreptate, nu asa se fac lucrurile, se fac gandit, ceva sustenabil, poate unii oameni isi fac calculele ca pot sa ramana in activitate inca cinci ani, inca 10 ani, nu cream in acest moment un haos. Cu adevarat trebuia comunicat mai mult pe acest subiect. Nu va exista o ordonanta, va exista o lege care va avea dezbateri in Parlament exact cum au fost si Legile Justitiei”.

Comentarii

# curiosul date 14 November 2022 15:06 +9

Deci ,zice ca pe 31 decembrie se inchide discutia pe pensiile speciale.nu ar fi trebuit sa zica ca abia se deschide?ca doar atunci ca intra in parlament.sau asta va fi alta formalitate?

# Kluivert date 14 November 2022 16:44 0

Oare Ciolacu a auzit de cartea "Căpitan la 15 ani"? De citit... mare lucru să o fi citit. Poate crede ca exista si judecatori la 15 ani, daca in mintea lui se pot pensiona la 40 de ani.

# ioan bucsa date 15 November 2022 10:04 +371

Deci ...da, trebuie îndreptate nişte lucruri, dar tot cu ajutorul PSD s-au strâmbat. În 2007-2009(în 2007 PNL era minoritar dar sprijinit de PSD majoritar în Parlament) a fost o şarjă de avocaţi cu min 10 ani vechime numiţi magistrati fără concurs-din aceia doar câţiva au stat 10-15 ani în sitem, cei mai mulţi au ieşit după câteva luni sau 1,2 ani. Apoi, acum vreo 3 ani s-a modificat iar statutul magistratilor şi s-a permis foştilor magistrati cu min 10 ani vechime să revină în magistratură ...proiectul avea o dispoziţie , un alineat 3 parcă care prevedea că pentru a beneficia de pensie trebuie să mai stai minim 5 ani după ce intri , dar acea dispoziţie a dispărut !!! Aşa că au intrat in sistem foşti magistrati care au stat doar vreo 6 luni si au iesit la pensie...un fost deputat PSD din perioada 1996-2000, fosta avocata a doamnei Corbu sau Bârsan parcă, domnul judecător Iosif de la Tribunalul Bucureşti care a spus că nu e plagiat doctoratul unui politician şi mulţi alţii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva