3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OPINIA SEPARATA A FOST CORECTA – Inalta Curte a anulat sanctiunea disciplinara aplicata de CSM judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila. ICCJ a inlocuit suspendarea din functie pe trei luni cu diminuarea indemnizatiei cu 15% pe o perioada de patru luni. Pedeapsa dispusa de ICCJ este fix cea propusa la Sectia pentru judecatori a CSM de membrii care au facut opinie separata. Coarna a fost acuzata de comiterea a trei abateri disciplinare

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 September 2022 14:29
Vizualizari: 3876

Judecatorii din CSM care au propus sanctionarea disciplinara a judecatoarei Cristina Coarna cu taierea indemnizatiei, opunandu-se deciziei majoritare constand in suspendarea din functie, au avut dreptate. Nu o spunem noi, ci chiar Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Un Complet de 5 judecatori in materie civila al instantei supreme a decis luni, 12 septembrie 2022, anularea sanctiunii disciplinare constand insuspendarea din functie pe o perioada de 3 luni”, aplicate fata de judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, in 20 octombrie 2021, de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara. Concret, ICCJ a inlocuit sanctiunea dispusa de ICCJ cu pedeapsa constand in “diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pentru o perioada de 4 luni”.

Asa cum precizam, Inalta Curte le-a dat practic dreptate membrilor din Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, insusindu-si fix solutia propusa de acestia in opinie separata in sensul reducerii indemnizatiei cu 15% pe o perioada de patru luni, si nu suspendarii din functie.

In ceea ce priveste motivele sanctionarii disciplinare a judecatoarei Cristina Coarna, aparata de avocata Mihaela Alexandru (foto), acestea se refera la comiterea a trei abateri. Este vorba despre:

-nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa (art.99 lit. i) teza I din Legea 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor);

-nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art.99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor);

-exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni (art.99 lit. t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statul judecatorilor si procurorilor);


Iata minuta deciziei ICCJ 167 din 12 septembrie 2022 (dosar 867/1/2022):


“Minuta deciziei civile nr. 167. Admite recursul declarat de Coarna Cristina impotriva hotararii nr. 16J din 20 octombrie 2021 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 14/J/2021. Caseaza in parte hotararea recurata si inlocuieste sanctiunea aplicata cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pentru o perioada de 4 luni. Mentine, in rest, hotararea nr. 16J din 20 octombrie 2021 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 14/J/2021. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 12 septembrie 2022”.


Iata minuta deciziei Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara din 20 octombrie 2021 privind sanctionarea judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila:


“Cu unanimitate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. i) teza I, art.99 lit. h) teza I si art.99 lit.t) teza a II-a din acelasi act normativ.

Cu majoritate, Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.ş) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu majoritate, in baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila, sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pe o perioada de 3 luni'. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul admiterii actiunii disciplinare formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila si pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit.ş) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila a sanctiunii disciplinare constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15% pentru o perioada de 4 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. i) teza I, art.99 lit. h) teza I si art.99 lit.t) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva