21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

OUG PENTRU MODIFICAREA LEGILOR JUSTITIEI – Exclusiv: proiectul de ordonanta propus de ministrul Justitiei Tudorel Toader pentru modificarea Legilor 303 si 304. Ministrul Justitiei s-a trecut titular al actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, a amanat pensionarea anticipata a magistratilor pana in 2022 si a decis sa transmita video audierea candidatilor pentru conducerea PICCJ, DNA si DIICOT (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 October 2018 19:20
Vizualizari: 16868

Lumea Justitiei publica in exclusivitate proiectul de ordonanta de urgenta pe care ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto alaturi de secretarul de stat Marieta Safta) il va prezenta luni, 15 octombrie 2018, in sedinta de Guvern, pentru a fi adoptat, in vederea modificarii Legilor Justitiei, mai exact a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si Legea 304/2004 privind organizarea judiciara. Potrivit documentului, trimis din informatiile noastre spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul Justitiei Tudorel Toader a facut o ordonanta de urgenta prin care a realizat modificari, spunem noi, esentiale, pentru magistratura din Romania, in conditiile in care unele dintre ele au fost intens discutate in spatiul public.


Una dintre aceste modificari este cea privitoare la pensionarea anticipata a judecatorilor si procurorilor, care conform ordonantei pe care o prezentam mai jos, a fost amanata pentru anul 2022.

O alta modificare ce ne-a atras atentia se refera la Inspectia Judiciara. Mai exact, la titularul actiunii disciplinare. Daca in sistem se vorbea despre posibilitatea ca ministrul Justitiei sa iasa din aceasta procedura, la fel ca procurorul general si seful instantei supremei, potrivit Ordonantei, Tudorel Toader a decis ca ministrul Justitiei sa ramana titular al actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

De departe una dintre cele mai importante modificari o reprezinta procedura de concurs pentru conducerea marilor parchete, PICCJ, DNA si DIICOT, care va deveni mult mai transparenta dupa ce ministrul Justitiei a decis introducerea unui nou aliniat la art. 54 din Legea 303/2004, respectiv alin. (1) indice 1, care prevede ca audierea procurorilor candidati in fata Comisiei de la Ministerul Justitiei va fi publica, urmand sa fie transmisa audio-video pe pagina de internet a ministerului.

Publicam in continuare continutul Ordonantei de Urgenta ce urmeaza sa fie adoptata luni, 15 octombrie 2018:


Comentarii

# Safta, deagostea mea! date 12 October 2018 19:25 -40

OUG cu dedicatie! Rusine, domnule profesor iniversitar doctor, rudine! Asta ar trebui sa te coste postul de ministru

# DOREL date 12 October 2018 22:22 +7

Mai draga, incearca mai bine la 112, cred ca acolo o sa te inteleaga ! Si, b): Magna Cum Laude, dom' profesor ! Parerea mea ..

# DODI date 12 October 2018 22:23 +3

Ce prompt reacționează #rezistenții.

# Afrodita date 12 October 2018 23:38 +9

Pt cine dedicatie? Hai nu veni iar cu ieftineala ca pt Dragnea.Adica pt Dragnea tre sa intre alte cateva mii la puscarie degeaba? Numai sa intre Dragnea.hai marş. Prea blande sunt legile justitiei. Nenorocitii sunt in sevraj ca stiu ca va fi mai greu sa mai faca smecherii cu dosarele,cu probele, va fi mi greu sa ia ŞPĂGI, sa dea condamnări pe pile, in functie de interese personale, sau doar sa le iasa nr de condamnari sa-si poata justifica cheltuiala cu bugetul urias sau cu filajele( cazurile DIICOT in special). Nea Tudorel da OUG pt declararea protocoalelor ca fiind ilegale si anuleaza dosarele din 2009 pana in prezent. Sunt nule. Nu te mai fa ca plouă. Da gratiere si amnistie si faceti REFORMA in justitie ca toata justitia a fost o mascarada pana acum. O ruşine. #rezist sa crape de ciuda. Sunt niste tradatori de tara si neam care lupta impotriva cetatenilor propriei tari,indemnand la violentă si ilegalități,pledand pt incalcarea drepturilor omului. Tradatori de neam.huooo

# santinela date 13 October 2018 09:03 +3

In afara de "rudine" care-i dedicatia ? Bravo ministrului,in sfirsit cineva care stie ce vrea,poate si stie sa faca !

# Canarul date 13 October 2018 10:02 -2

[quote name="Safta, deagostea mea!"]OUG cu dedicatie! Rusine, domnule profesor iniversitar doctor, rudine! Asta ar trebui sa te coste postul de ministru[/quote] A reușit Dorel să belească și ce mai rămăsese din răspundere. Bravo Dorele și felicitări în avans celor ce îi mai votează pe dALDE ăștia

# Nadia date 14 October 2018 01:18 -1

Unul dintre cei carora ar trebui sa-i fie este Tariceanu. Cand il vezi pe la TV ca se plange el ca ce sa vezi :a fost interceptat abuziv din 2008 timp de 7 ani ! Ce nesimtit şarpe veninos. Pai el a avut si inca are superfunctii prin parlament de muuuulti ani? De ce nu a luat masuri? Nu el e unul dintre cei care legifereaza? Nu el e cel care acu 2 ani se batea cu pumnii in piept pacalind iara po******tia cu T ZERO in justitie? Ce a facut sarpele asta? Nimic. Vine el si se plange la TV ca ce abuzuri i s-au facut lui! Bre nene, daca tie ti s-au facut asemenea abuzuri, imagineaza-ti ce i se intampla unui om de rand! Toata presa se concentreaza doar pe nesimtitii care au legiferat. La urma urmei din vina lor justitia este care este si anume un grup de crima organizata ! De omul de rand ii doare-n cot pe toti. Nu e cam ciudat faptul ca oricine vine la guvernare doar promite si nu face nimic? Singura sansa e DESTEAPTA-TE ROMANE

# Judecator iccj date 12 October 2018 19:31 +6

Este de departe foarte interesant ca protestatarii de pe scările instituțiilor sunt cei care vor beneficia peste 4 ani de pensia de serviciu la 20 de ani. Bravo csm si Mi. Au câștigat această bătălie toți neavenitii din justiție. Oamenii onești si judecători echilibrati au pierdut singurul câștig la statut pt ca probabil nu au protestat si au studiat dosarele. Ce fraieri!

# DOREL date 12 October 2018 22:28 +3

Mai ai putintica rabdare, mai draga, intr-n an de zile, daca nu-l lichideaza astia, nea Tudorel face luna in justitie, de la Dolhasca pana in Batistei ! Si b), acum un secret de maxima importanta pentru tara: Tudorel Toader muta dupa "Teoria jocurilor strategice", Ed. Militara, 1971 ... Parerea mea !

# Edelweiss - ultrascârbit de basne (de BUKOWINA) date 12 October 2018 19:39 +1

Ce probleme superflue și neinteresante pe aici! Ba că ghena a produs cine știe ce daune. Ba că florea a fost întunericită de bulangii protocolari din secția de Zdrențăroși a Consiliului Inferior al Magistraturii. Ba că bunicu’ TT s-a sucit și nu le mai dă voie la Gunoaiele din magistratură să devină pensionari la 41-42 de ani. Ba că Plăvanul de la Hermannstadt dimpreună cu ravisanta-i neguțătoare de kinderi încep să belească o jumătate de pluicică întreagă. Ba că țiitoarea gonflabilă a unui defunct miliardar are nuș ce probleme cu celulita. Ba că a fost promulgată nuș ce lege, cu prevederi atât de alambicate încât sunt de facto inaplicabile. Ba că nuș ce se contrează netejoru-Whirlpool cu augustin Massey-Ferguson. Toate aceste pseudo-știri sunt totalmente NEESENȚIALE PENTRU PLEBE!

# Edelweiss - ultrascârbit de basne (de BUKOWINA) date 12 October 2018 19:41 -1

Plebea vrea să audă că Ion Popescu, din cătunul Cucuieții de Munte, sărăntoc sadea, azvârlit în temniță, a fost eliberat fiindcă s-a constatat conform noilor legi, conform nelegalității protocoalelor, că nu a beneficiat de un proces echitabil, că n-a fost asistat loial de apărătorul din oficiu, că n-a avut parale nici de apărător ales, nici de șpagă tranzacționată de apărătorul ales către judele completului ce l-a condamnat, că a fost aruncat în temniță aiurea! ABIA ASTA AR FI O ȘTIRE! Ce palavre și povești se vehiculează prin pagina asta sunt divagații PERFECT NEINTERESANTE AGOREI. Aici, în această pagină, sunt narate cu încrâncenare și ton apocaliptic, tot felul de căcățișuri care privesc categorii restrânse numeric de persoane: vreo 7.000 de magistrați, vreo 600 de politruci, vreo câteva mii de milițieni, alte câteva mii de neo-securiști, vreo câteva mii de funcționari publici sau vreo câteva sute de potentați ariviști, dedulciți la stat cu botul înfipt în țâța dulce bugetară.

# Edelweiss - ultrascârbit de basne (de BUKOWINA) date 12 October 2018 19:42 0

Dar NIMIC, ABSOLUT NIMIC DIN ACESTE EPOPEI ESCATOLOGICE, avându-i drept subiecți pe oligarhi, nu interesează plebea. Plebea, sătulă de-atâta ghiorțăit de mațe înfometate, nu mai are chef de circăială și vrea ca măcar , frații, tații, mamele, surorile, rubedeniile să le iasă din pârnaie și să se-ntoarcă la căsuța lor. POVEȘTILE MAI-MARILOR VREMILOR, ALE VELEITARILOR ȘI ARIVIȘTILOR = SCHEISSEGAL. AM ZIS!

# Edelweiss - semiolog de BUKOWINA date 12 October 2018 19:49 -1

Iar cea mai bună dovadă a disprețului manifestat față de problemele meltenilor, a sărăntocilor rupți în cur rezultă dintr-o scăpare regăsită în modul de exprimare al diferitelor opinii pe marginea noii înființate SIIJ. Peste tot și toți - miniștri, politruci, gazetari, analiști, oameni media se referă la necesitatea intrării în pâine a noii SIIJ întrucât compartimentul din DNA corespunzător își încetează activitatea. Din această exprimare eliptică se poate deduce care este INTERESUL MAJOR AL AGENDEI ZILEI și cât dispreț ascunde această exprimare eliptică la adresa simplilor cetățeni: problemelor cetățenilor, raportate la diferite structuri de Parchet din țară - SUNT NEINTERESANTE PENTRU ABSOLUT TOATP LUMEA. Doar dosarel de la DNA contează în ecuația momentului. La doar atât se rezumă interesul taberelor combatante: să-și rezolve problemele politrucii, milițienii, securiștii, magistrații și funcționarii publici. Despre melteni și mujici, nu se face nici o referire.

# Edelweiss - furnizor „pro-bono” de capete în gură date 12 October 2018 19:54 +2

Legea 207/2018, art. III, alin. (2) „Cauzele de competența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție înregistrate LA ORICE STRUCTURĂ DE PARCHET și nesoluționate până la data la care secția este operațională se înaintează spre soluționare Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, de îndată ce aceasta este operațională.” :eek: Spune undeva în textul legii de dosarele de la DNA? Apăi dacă nu spune, dacă mai aud vreun imprudent guraliv că vorbește DOAR despre dosarele magistraților de la DNA, pe traversele de la calea ferată merg la Bucale, îl caut pe guraliv și-i f*t la capete în gură până declamă alineatul (2) al art. III pe de rost, în tonalitate de „Tatăl nostru” carele ne dai capete în gură!

# marrcela date 13 October 2018 06:52 +1

Ai putintica rabdare, ca trebe sa vina niscaiva hotarari CEDO. Daca UIE critica (nou') stat de drept, iar dom' Netejoru a scris pe invers, va fi nashpa. Daca a mai si fost intrebat dom' Netejoru, "bre, cum iti zice, ca sa scriu in plangere?", pai e de 2 ori nashpa. Daca in decizia UIE scrie si ceva de constructia de nepatruns a magistratilor, ... va fi de 3 ori nashpa. NU'S DE CE MI SE ZBATE OCHIU STANG ( DE BINE). Probleme cu respiratia luciene,ca cam gafai? Si tine minte, ca trandafirii nu tin o vesnicie ... ?

# Faracatuse date 12 October 2018 20:05 -2

Bine le zice Ede, june prim de Bukowina. Scoateți ne fratii din pârnaie..!!!

# Nicu date 12 October 2018 21:32 -9

Pentru asemenea tâmpenii poate da ordonanță de urgență, pentru lucrurile care sunt importante așteaptă legiuitorul! Profesore, du-te dracului și tu și Tăriceanu care te susține și gunoaiele din PSD, pentru că oricum nu vă mai votează nimeni!

# Daniel date 12 October 2018 22:03 +1

De ce nici un cuvant despre cele 64 de articole declarate neconstiutionale din Codul de Procedura Penala?

# Mircea date 12 October 2018 23:08 +1

Promitea pe 2 august Dl. Toader, OUG pentru revizuirea dosarelor in care s-a amestecat SRI. Ce a făcut? Nimic! Ce rezultă din asta? Că nu e om de cuvânt!

# TutuluMumulu date 13 October 2018 00:03 -1

Nu am citit toate legile justitiei - mea culpa - dar nu sunt de acord cu alin 3 de la art IV din legea 317/2004 ref la participarea reprez soc civile la vot. Eu nu am votat reprez civili - ei nu au ce cauta in validarea sau nu a legilor. Eu nu ma simt reprezentat/a de niciun ONG. Soc civila este reprez. doar de referendum. Punct. Flapsurile de ONG-uri cu finantare din diverse parti - e din parti (daca imi permiteti o astfel de exprimare). Tacerea romanilor nu este datorata nestiintei sau neparticipariii, ci unei vechi istorii. De aici si "Cainii latra, ursul behe" sau (more idish) "zic ca tine, fac ca mine".

# Marius date 13 October 2018 08:37 +1

Nenea ministru, te-ai înscris perfect in ceea ce spunea Tutuianu de colegii din PSD. Pai nea profesoru, a stat legea in dezbatere un an si jumătate si cand sa o publici o frigi odată cu oug care suspenda legea. Pai de ce dai oug? In ce condiții se da oug? Unde e urgentă, unde e oportunitatea?

# santinela date 13 October 2018 09:06 +6

Pai va dati seama ca la procedura televizata a candidatilor nici nu pot aparea elemente sau nulitati ca Lazarica si Kovessi,daramite sa si obtina postul ?

# Faracatuse date 13 October 2018 10:28 0

Europa, ți am făcut hatârul, referendumul n a trecut. Ce am promis am făcut. Noi dam OUG pe Amnistie și Grațiere și tu, ciocul mic. Ne stau rudele câte 4-5 in pat la închisoare, băgate de torționari, fără probe sau cu maxima asprime. Se spală ai noștri frați o data pe săptămâna, și au maxim 5 min la dispoziție. Și au frați, surori, mame și tati. Au copii și nepoți și se sting de dor și de boli, aceste condiții mizere făcându-i sa clacheze. Și asta deși le arătați A&G de 2 ani pe la nas..Politicieni și indecizia asta ii omoară încet. Și pe ei, cei de acolo și pe noi ăștia de aici. Nici nu mai pot face diferența între acolo și aici...

# Faracatuse date 13 October 2018 11:01 +1

Ema Zeicescu e ok in afara bulaului? Eu zic ca da... Un cui e ala de mi a băgat fratele la pârnaie. Dar dacă consider nedrept acest lucru, il consider și pentru duduia de făcea colinde cu cătușe. S o ajute Dumnezeu sa aibă parte de complet sănătos la cap. Apropos, băgat 30 luni, fără antecedente penale. Doar pt ca razie... Ca la duduie..

# Naiva date 13 October 2018 16:49 +4

Csm nu a sustinut ca sistemul este afectat de pensionarile la 20 ani.de unde pana unde trebuie sa vina cineva din afara,comisia de la venetia,si sa ne spuna:aveti grija nu o sa va descurcati cu oamenii ramasi.in comisia iordache s-a discutat exact acest aspect si s-a stabilit ca sistemul nu poate fi afectat de un drept.dar oare multitudinea de obligatii nu afecteaza sistemul?dar daca comisia spune ca esti beat atunci esti

# jude la opinca ţării date 13 October 2018 22:52 +1

Tudorel cica impaca si Comisia si Depo******tii#ezist ! miza a fost pt alte prevederi insa, ca o ironie, tot central_guristii castiga din suspendarea pensionarii anticipate.  era mai simplu sa adauge principiul de bun-simt-Nicio pensie mai mare ca salariul. Uite asa, de capra vecinului, mai bine o lasau ca Macovei la 60 de ani. Pe “ depo******ti” cand ii  scuturi, daca  au usor peste 10 ani de magistratura pe bune. Restul vechimii: detasari MJ CSM etc Unde o fi urgenta, a fost legea in vigoare si s-a golit sistemul ? dar peste 4 ani cand  ies  cei cu 25 vechime si cei cu 20, nu va fi socat sistemul? Trebuie cativa palmasi care toata cariera lor au lucrat peste 20 de ani sub schema de personal, sa astepte coacerea INM-istilor? Intru’ linistirea Depo******tilor ( care fix nu mai pot ei de calitatea actului de justitie )sunt si alte modalitati de intrare in magistratura doar ca-s multi insi ipocriti care sustin ca un avocat notar jurist nu-i bun de jude, nici prin interviu, nici concurs.  

# jude la opinca ţării date 13 October 2018 23:54 0

daca fosti juzi si procurori  daca ar dori sa revina  cica le-a fost deja “ alterata vocatia “ o alta pirueta a sarmanei minti,  balerina  de circ... “posibilitatea revenirii în magistratură, fără examen, a persoanelor care au ocupat minim 10 ani funcția de judecător sau procuror. Ar fi ridicate astfel dubii cu privire la independența și imparțialitatea judecătorului respectiv: „un magistrat nemulțumit de regimul sistemului de justiție poate alege să părăsească sistemul și să activeze ca avocat, unde intră în contact inerent cu mediul infracțional, dacă activează în penal, în condițiile în care înainte a fost judecător/procuror. Oare cum o fi ramas " nealterat " un procuror care s-a trezit brusc jude de penal ?

# Naiva date 14 October 2018 09:14 0

Pensionarea se amana pana in 2022.ce se va intampla pana atunci?oricum nu poti angaja cata vreme nu stii cati vor pleca.exista o multime de magistrati cu peste 25 de ani care sunt inca pe metereze.de ex lazar

# Rusdine Tudorele date 14 October 2018 15:40 -1

O rusine de ordonanta! Arunxa in aer toata munca! Doi: se vede din avion dedicatia ptr Safta, mebtinerea ei in funxctie de demnitate. Tudorel are se pare mai mukte unitati de masura....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva