PARASTASUL DE DOI ANI – Trupele #rezist au asteptat de pomana redeschiderea dosarului 10 August. Judecatoarea CAB Ruxandra Grecu a admis exceptia necompetentei materiale si a trimis cauza la Tribunalul Bucuresti. Grecu era in incompatibilitate sa judece acest dosar, dar atat abtinerea, cat si recuzarea i-au fost respinse de catre aceeasi judecatoare Cristina Craiu de la Curtea de Apel Bucuresti (Minutele)
E jale mare printre trupele de agitatori #rezist din strada si de pe Internet. Judecatoarea Ruxandra Grecu, de la Curtea de Apel Bucuresti, le-a aplicat o lovitura rasunatoare luni, 10 august 2020 – adica la fix doi ani de la tentativa de lovitura de stat la care s-au dedat hoardele hashtagiste din Piata Victoriei.
Mai exact, judecatoarea Grecu a admis exceptia lipsei de competenta materiala a Curtii de Apel Bucuresti si a trimis dosarul 10 August la Tribunalul Bucuresti.
Iata minuta CAB din speta nr. 4012/2/2020:
„Admite exceptia necompetentei materiale a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala – judecator de camera preliminara. Declina competenta de solutionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmaririi penale, dispuse prin ordonanta nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in favoarea Tribunalului Bucuresti – judecator de camera preliminara.
In baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992, respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedura penala), formulata de intimatul Cucos Gheorghe Sebastian, prin aparator.
Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare in privinta dispozitiei de respingere a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in privinta restului dispozitiilor. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 10.08.2020, ora 15:30”.
Grecu, refuzata si la abtinere, si la recuzare. Bizara respingere a sesizarii CCR
Decizia in dosar vine dupa ce judecatoarea CAB Cristina Craiu a respins vineri, 7 august 2020, declaratia de abtinere a judecatoarei Ruxandra Grecu. Vazand asa, luni, 10 august 2020, fostii sefi ai Jandarmeriei Gheorghe Cucos si Catalin Sindile au incercat s-o recuze pe Grecu, dar solicitarea le-a fost respinsa tot de Cristina Craiu. Asa cum ati putut citi aici pe Lumea Justitiei, Ruxandra Grecu s-a abtinut si apoi a fost recuzata din cauza legaturilor sale cu procurorul militar Bogdan Ciprian Pirlog, cel care a deschis dosarul 10 August si care a facut acte de urmarire penala in cauza. Mai exact, Grecu este aparata de catre Pirlog in dosarul disciplinar de la CSM.
Redam minuta privind abtinerea:
„In temeiul art.68 alin. (2) rap. la art.64 alin. (1) lit.f Cod procedura penala, respinge declaratia de abtinere a judecatorului Ruxandra Grecu de a participa in cauza avand ca obiect confirmarea redeschiderii urmaririi penale, in dosarul nr. 4102/2/2020.
In temeiul art.275 alin.(3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Cercetata in camera de consiliu si pronuntata in sedinta din data de 07 august 2020”.
Prezentam minuta legata de recuzare:
„In temeiul art.68 alin.(2) si (5) rap. la art.67 Cod procedura penala, respinge cererea de recuzare a judecatorului Ruxandra Grecu de a participa in cauza avand ca obiect confirmarea redeschiderii urmaririi penale, in dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulata de intimatii Cucos Gheorghe - Sebastian si Sindile Ionut-Catalin, prin aparatorii alesi.
Definitiva. Cercetata in camera de consiliu si pronuntata in sedinta din data de 10 august 2020”.
Bizara respingere a sesizarii CCR
In alta ordine de idei: ni se pare foarte ciudat ca desi Ruxandra Grecu s-a declarat pe sine necompetenta pentru a judeca speta 10 August, aceeasi judecatoare si-a admis siesi (fie si implicit) competenta de a respinge o cerere de sesizare a Curtii Constitutionale. Mai exact, asa cum ati citit mai sus, Grecu le-a respins lui Sindile si Cucos cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a articolului 90 din Codul de procedura penala.
Iata ce prevede art. 90 CPP:
„Asistenta juridica obligatorie a suspectului sau a inculpatului
Asistenta juridica este obligatorie:
a) cand suspectul sau inculpatul este minor, internat intr-un centru de detentie ori intr-un centru educativ, cand este retinut sau arestat, chiar in alta cauza, cand fata de acesta a fost dispusa masura de siguranta a internarii medicale, chiar in alta cauza, precum si in alte cazuri prevazute de lege;
b) in cazul in care organul judiciar apreciaza ca suspectul ori inculpatul nu si-ar putea face singur apararea;
c) in cursul procedurii in camera preliminara si in cursul judecatii in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# M
10 August 2020 16:48
+4
# Coleg cu Grecu
10 August 2020 22:13
+5
# Valter Cojman
11 August 2020 09:13
+1
# Scurta
11 August 2020 15:03
+1
# Balaceanca
11 August 2020 15:05
+1
# Necompetenta
11 August 2020 15:39
+1
# mitica
12 August 2020 16:04
+2