17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Parchetul Capitalei si-a facut Sectie de anticoruptie - In dosarul privind zeci de medici si farmacisti acuzati de inselarea Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti ancheta pare definitiv compromisa, intrucat faptele de coruptie sunt de competenta exclusiva a DNA

Scris de: L.J. | pdf | print

9 November 2012 16:10
Vizualizari: 15308

 

Satul de anchetarea cazurilor de talharii, omor si droguri, Parchetul Capitalei si-a varat degetele in singurul dosar serios de coruptie in lumea medicala din ultimii ani. Gratie neatentiei DNA, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti instrumenteaza pe principiul „dosar mare – parchet mic” dosarul 4979/P/2011 punand in pericol intreaga ancheta, carerisca sa fie lovita de nulitate absoluta. Astfel, procurorii au ajuns la concluzia ca in legatura cu indeplinirea sarcinilor de serviciu un functionar asimilat functionarului public savarseste infractiunea de inselaciune in detrimentul celei de abuz in serviciu. Prezentam in continuare opinia avocatului Alexandru Morarescu (foto) din Baroul Bucuresti - aparator al unei farmaciste acuzata in acest dosar de complicitate la inselaciune, dare de mita, complicitate la spalare de bani – despre anomaliile din aceasta ancheta:


Parchetul Capitalei anchetaza un dosar de competenta DNA

La data de 21.07.2011, Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata prin denunt de catre numita V. A. (fosta angajata a unui lant de farmacii) cu privire la posibilitatea ca un numar de retete implementate spre decontare de catre farmacia unde isi desfasura activitatea sa fi avut un caracter fictiv. Fara a efectua niciun fel de acte premergatoare, DNA trimite denuntul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru efectuarea de cercetari. De remarcat este ca in continutul denuntului nu au existat elemente care sa duca la verificarea competentei DNA in sensul retinerii cauzei spre solutionare. La data de 02.11.2011, CASMB formuleaza si inregistreaza la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 o plangere penala impotriva a doi medici oncologi care isi desfasurau activitatea la Institutul Oncologic Bucuresti, dosarul ce s-a format ca urmare a acestei plangeri fiind solicitat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si conexat la dosarul 4979/P/2011(dosar format pentru cercetarea denuntului primit de la DNA).

La data de 13.10.2011, prin Procesul-Verbal intocmit de inspector de politie ai DGPMB-SIC, s-a stabilit „ca mai multe farmaciste, printre care si inculpata S. C. E., au relatii cu medici printre care si inculpata S. C. D. care elibereaza retete medicale in fals iar acestea sunt decontate la CASMB”. La data de 13.10.2011 Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti solicita autorizarea Tribunalului Bucuresti in vederea interceptarii, localizarii si inregistrarii convorbirilor telefonice ale mai multor medici si farmacisti. In 18.10.2011 Tribunalul Bucuresti emite primele autorizatii de interceptare, localizare si inregistrare a telefoanelor inculpatilor, autorizatii reinoite succesiv si extinse si pentru alti medici si farmacisti pana in aprilie 2012.

La data de 05.03.2012 prin Rezolutia data in dosarul 4979/P/2011 s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru inselaciune, fals, uz de fals, luare si dare de mita, retinandu-se ca sunt indicii temeinice de savarsire a acestor fapte de catre medici si farmacisti.

Fata de acest moment procesual am de facut urmatoarele observatii : - la acea data, procurorii instrumentatori cunosteau potrivit proceselor-verbale de redare a convorbirilor telefonice precum si a notelor de filaj identitatea faptuitorilor astfel incat puteau incepe urmarirea penala in personam. Argumente de tehnica a anchetei nu pot fi primite deoarece trei zile mai tarziu respectiv la 08.03.2012 s-a solicitat Tribunalului Bucuresti prin Referat autorizarea unor perchezitii domiciliare (sedii de farmacii, cabinete medici, sediul societatii care gestioneaza lantul de farmacii), iar la 19.03.2012 respectiv la 22.03.2012 s-a solicitat de asemenea perchezitionarea altor locatii. Perchezitiile au avut loc in cursul lunii martie 2012, moment in care Parchetul a facut publica dorinta de anchetare a acestor fapte;

- desi Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti insista (ex.: „calitatea de functionar a inculpatei S. C. D. este data atat de calitatea de medic sub contract de furnizare servicii medicale incheiat cu CASMB cat si potrivit doctrinei si juriosprudentei privind interpretarea coroborata a celor doua aliniate ale art. 147 C. p. ...”

Referatul cu propunere de arestare preventiva din 09.10.2012), desi Parchetul insista asupra faptului ca medicii exercitau o functie de utilitate publica avand calitatea de functionari asimilati functionarilor publici, desi Parchetul arata ca activitatea de fraudare a bugetului CASMB de catre medici s-a facut in timpul si in legatura cu obligatiile lor profesionale si contractuale, totusi incadrarea juridica a faptei savarsite este de inselaciune si nu de abuz in serviciu contra intereselor publice. In concret medicul prescriptor al retetelor este acuzat de inselaciune si luare de mita (ba nu este functionar ba este ) iar farmacistele de complicitate la infractiunea de inselaciune si dare de mita;

- in aceste conditii apreciez ca erau incidente in cauza prev. art. 147 C.p. comb. la art. 248 C. p. rap. la art 248 ind. 1 C.p rap. la art. 258 C.p., norme care atrag competenta de cercetare potrivit art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 republicata in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie - PICCJ , coroborate cu prev. art. 13 alin. 1 lit. a din OG 43/2002;

- prin nesocotirea normelor de competenta materiala, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, in mod constient, si-a asumat riscul ca intreaga urmarire penala in perioada martie 2012 pana in prezent sa fie lovita de nulitate absoluta.

Prin inceperea urmaririi penale in rem, PTB fara temei, a sperat ca atata vreme cat impotriva medicilor nu a inceput urmarirea penala in personam nu aveau obligatia de a-si declina competenta in favoarea DNA. Au urmat perchezitii, audieri de pacienti (aprox. 400 dintre care foarte multi suferinzi de boli psihice grave – schizofrenie paranoida, dementa senila, apartinatori ai unor fosti bolnavi de cancer in prezent decedati), cereri si primiri de informatii de la CASMB, cereri si primiri de informatii de la Colegiul Medicilor, Colegiul Farmacistilor, etc. Au fost angrenati in aceasta activitate un numar de sapte procurori si un numar important de lucratori de politie din cadrul DGPMB – SIC. Au fost consumate resurse finaciare si umane importante, dosarul cauzei avand peste 60 de volume.

Parchetul sustine ca inculpatii au eludat norme legale si deontologice profesionale intrand totodata sub incidenta legii penale, in contextul stabilirii intre medicii farmacisti a unor intelegeri avand ca scop optinerea ilicita a avantajelor materiale.

In cauza de fata, Parchetul retine astfel de situatii atunci cand:

I. Farmacistii (in special dirigintii de farmacii sau coordonatorii zonali) contacteaza anumiti medici pe care ii determina (prin promisiunea/oferirea unor foloase materiale) sa eludeze normele legale si deontologice dupa cum urmeaza:

1-medicul (in schimbul unor foloase materiale) elibereaza retete false (fara consultarea reala a pacientilor) pe care le pune la dispozitia farmacistului care la randul sau obtine decontarea lor de catre CASMB;

2-medicul (in schimbul unor foloase materiale) elibereaza retete reale dar:

-fie determina pacientul sa prezinte reteta spre decontare intr-o anumita farmacie (si nu la una concurenta)

-fie nu inmaneaza reteta pacientului ci direct farmacistului iar ulterior ii da medicamentele ridicate din farmacie pacientului.

In acest mod, medicul obtinea un castig personal constand intr-un procent variabil de aproximativ 3% din valoarea retetelor prescrise si decontate, farmacia respectiv SIEPCOFAR SA obtinea un castig marindu-si volumul de vanzari sau chiar incasand in mod nelegal sume de bani circumscrise retetelor fara acoperire legala in relatia medic pacient decontate iar farmacistii/responsabilii de zona/directorii de vanzari/conducerea SIEPCOFAR SA primeau diverse bonificatii datorita cresterii volumului de vanzari.

Urmarirea penala in personam a inceput pentru toti medicii si farmacistii la data de 09.10.2012, data la care a si fost pusa in miscare actiunea penala impotriva acestora pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals, uz de fals, luare si dare de mita, spalare de bani.

Pana in acest moment Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti desi a avut in instrumentare dosarul de mai bine de un an nu a reusit sa desluseasca, in mod punctual, care din cele aproximativ 6.000 de retete prescrise si suspicionate ca ar avea un caracter fictiv, nu au avut acoperire intr-o relatie reala medic-pacient, in sensul neprimirii de catre pacient (in farmacie sau in cabinetul medicului) a medicamentelor indicate in retete. Pentru a se deroba de la aceasta activitate complexa Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti s-a limitat la o constatare generica indicand drept reteta fictiva si cea care nu prezenta conditiile de forma considerate ca fiind legale ( CI gresit, CNP eronat, lipsa semnaturii pacientului de primire a medicamentului pe reteta, completarea de catre alte persoane a unor rubrici de pe reteta).

Pana in acest moment Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti nu a putut constata in mod exact prejudiciul creat indicand doar unul iluzoriu avand in vedere faptul ca retetele incriminate in cvasitotalitate nu au fost inca decontate de CASMB (Casa de Asigurari decontand retetele compensate pana la nivelul lunii noiembrie 2011 in timp ce retetele suspicionate a fi fictive au fost prescrise de medici in perioada octombrie 2011 - martie 2012).

Pana in acest moment Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti nu a putut indica in mod concret cuantumul sumelor care au facut obiectul darii si luarii de mita, limitandu-se a calcula un procent de 3% din valoarea compensata a tuturor retetelor prescrise in perioada octombrie 2011 – martie 2012 de catre medicii acuzati si decontate prin intermediul lantului de farmacii anchetat.”

Comentarii

# da date 9 November 2012 17:36 +4

credeam ca sunteti  interesat sa ridicati exceptia inaintea dezbaterilor pe fond, domule avocat

# ... date 9 November 2012 21:36 -4

slaab...!

# Diana date 9 November 2012 22:49 +6

Foarte bun articol.Intr-adevar Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti nu este competent sa instrumenteze acest dosar.Iar daca ar fi fost sa asteptati pana a pune problema pe fond ar fi fost tardiv.Succes!

# George date 9 November 2012 22:54 +6

Tineti-o tot asa,domnule avocat!Oricum in acest dosar nu s-a incercat descoperirea adevaratilor vinovati,nu s-a indreptat nimeni spre capii retelei,in speta spre conducerea lantului de farmacii.

# Tango date 10 November 2012 22:55 -2

Ăsta iar latră la lună să-l audă clienţii. Dacă PTB nu era competent, inculpaţii nu mai erau arestaţi. La fond excepţia va fi respinsă.

# Adrian date 11 November 2012 14:20 +3

Este posibil ca aceasta exceptie sa fie respinsa atat timp cat instantele sunt conduse de catre procurori iar judecatorii sunt simple marionete in mainile acestora si nu au curajul sa ia deciziile conform legii.

# Tango date 11 November 2012 17:36 +3

Adriene, orice judecător îşi doreşte să scape de un astfel de dosar, iar cel mai uşor este atunci când constată neregularitatea actului de sesizare. Cu siguranţă, dacă ar fi aşa cum susţine acest avocat, s-ar admite o astfel de excepţie. Eu doar spun că e un mare fâs, atât. ŞI îţi mai spun să nu mai mănânci atât de mult ******-referitor la faptul că instanţele sunt conduse de procurori şi judecătorii sunt simple marionete. Nu sunt judecător şi nici procuror, sunt doar un observator şi de cele mai multe ori constat că aparenţa este cel mai "important" lucru în justiţie. Mă refer la avocaţi care mimează apărarea de dragul banilor şi al clienţilor, la procurori care mimează libertatea de a pune concluzii, cf. art. 316 C.p.p., la judecători care mimează studierea dosarelor şi, mai important, înţelegerea acestora.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva