20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PAS CU PAS SPRE DICTATURA MUTA – In mare secret, regimul Iohannis a suspendat partial aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Anuntul a fost facut de agentia France Presse. Centrul de Resurse Juridice: „Desi au fost multiple iesiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a gasit de cuviinta sa ne informeze ca drepturile prevazute de Conventie nu ne mai sunt garantate... Solicitam guvernantilor sa ne informeze in concret cu privire la derogarea solicitata Secretariatului CEDO”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 March 2020 11:47
Vizualizari: 22567

Desi acronimul PNL vine de la „Partidul National Liberal”, regimul condus pe hartie de catre premierul Ludovic Orban (foto stanga) si in realitate de catre presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) a facut un pas apasat spre dictatura marti, 17 martie 2020, fara ca nici macar sa se oboseasca a da un comunicat prin care sa incerce a cosmetiza realitatea.In cel mai mare secret, profitand de nebunia cu starea de urgenta, coronavirusul si toate cele, „Guwernerul Lucovid Orban” a suspendat partial aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului. In caz ca nu va vine sa credeti ochilor si aveti impresia ca ne-a anexat Turcia lui Recep Erdogan sau Rusia lui Vladimir Putin, mai scriem o data: regimul PNL Iohannis-Orban a suspendat partial aplicabilitatea Conventiei EDO pe teritoriul Romaniei fara sa isi anunte propriii cetateni. Vestea legata de aceasta isprava a venit nu dinspre Guvern sau dinspre Presedintie, ci din presa straina – mai precis, din partea agentiei France Presse (AFP).

Sigur ca insasi Conventia EDO permite suspendarea temporara si partiala a aplicabilitatii ei pe teritoriul unui stat semnatar, dar ideea este alta: faptul ca nici Guvernul Romaniei, nici presedintele Klaus Iohannis nu a catadicsit sa comunice aceasta mutare.


Temeiul suspendarii temporare si partiale a Conventiei EDO il gasim in articolul 15 din acelasi tratat:


Derogarea in caz de stare de urgenta

1. In caz de razboi sau de alt pericol public ce ameninta viata natiunii, orice Inalta Parte Contractanta poate lua masuri care deroga de la obligatiile prevazute de prezenta Conventie, in masura stricta in care situatia o impune si cu conditia ca aceste masuri sa nu fie in contradictie cu alte obligatii care decurg din dreptul international.

2. Dispozitia precedenta nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu exceptia cazului de deces rezultand din acte licite de razboi, si nici de la articolele 3, 4 (paragraful 1) si 7 (n.r. dreptul la viata, interzicerea torturii, interzicerea sclaviei, respectiv principiul „nicio pedeapsa fara lege”).

3. Orice Inalta Parte Contractanta ce exercita acest drept de derogare il informeaza pe deplin pe Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la masurile luate si la motivele care le-au determinat. Aceasta trebuie, de asemenea, sa informeze Secretarul General al Consiliului Europei si asupra datei la care aceste masuri au incetat a fi in vigoare si dispozitiile Conventiei devin din nou deplin aplicabile”.


Societatea civila se face ca ploua


Pana la momentul redactarii acestui articol, singura organizatie non-guvernamentala care a luat atitudine fata de secretomania regimului Iohannis-Orban a fost Centrul de Resurse Juridice, prezidat de catre fosta membra CSM Georgiana Iorgulescu. In plus fata de legitima revolta in fata opacitatii de care au dat dovada mai-marii zilei, CRJ le solicita guvernantilor sa deschida odata gura si sa le spuna romanilor care prevederi concrete ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului au cerut sa nu mai fie aplicabile temporar pe teritoriul tarii noastre.


Iata comunicatul CRJ de vineri, 20 martie 2020:


Romania suspenda temporar, prin derogare, aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului fara sa-si anunte cetatenii!

In data de 17 martie, fara a aduce la cunostinta cetatenilor, Romania instiinteaza Secretariatului General al Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire activarea art.15 din Conventie. Acest lucru nu a fost adus la cunostinta publicului de catre Guvernul Romaniei, asa cum era normal, ci a fost semnalat de agentia France Presse.

Cu alte cuvinte, Romania suspenda temporar aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului pe teritoriul sau, cu exceptia art.2 (dreptul la viata), art.3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane si degradante), art.4 parag.1 (interzicerea sclaviei) si a art.7 (interzicerea pedepsirii fara baza legala). De altfel, aceste articole nu pot fi suspendate in nicio imprejurare.

Prin urmare, desi ieri au fost multiple iesiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a gasit de cuviinta sa ne informeze cu faptul ca in Romania nu mai este aplicabila Conventia, ca drepturile prevazute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar.

Alaturi de Romania, au notificat Secretariatul General al Curtii, Republica Moldova, Armenia si Letonia. Nu au facut-o, cel putin pana la acest moment, Germania, Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie, probabil pentru ca, fiind tari cu profunda traditie democratica, au inteles ca drepturile fundamentale, cu atat mai mult in vremuri de criza, trebuie protejate.

De altfel, dincolo de problema in sine, gravitea consta in faptul va NIMENI nu a adus la cunostinta cetatenilor acest lucru, respectiv NIMENI nu a explicat de ce a facut Romania acest demers si care sunt efectele pentru cetateni.

Sunt extrem de importante, in acest context, cele spuse, inca din data de 16 martie 2020, de catre Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, dna. Dunja Mijatović: “we must respect human rights and stand united against the coronavirus pandemic” precum si faptul ca „transparency and accessibility are central for enabling the public’s confidence and participation in the governance of the current circumstance” (intregul comunicat se afla aici).

In plus, aceasta facea referire la nevoia ca masurile autoritatilor sa nu conduca la discriminare si sa fie proportionale cu scopul propus, la faptul ca accesul la serviciile medicale trebuie asigurat fiecarui grup, iar pentru grupurile vulnerabile (cu trimitere directa la varstnici si persoane neasigurate) statele ar trebui sa gandeasca masuri suplimentare.

De asemenea, Comisarul atrage atentia statelor semnatare ca trebuie sa ramana vigilente cu privire la actiunile de tip rasist, xenofob ori cu privire la cele care stigmatizeaza anumite grupuri. Cu alte cuvinte, cu atat mai mult, in vremuri de criza, statele trebuie sa fie mult mai energice in combaterea acestor fenomene.

Solicitam, asadar, guvernantilor sa ne informeze in concret cu privire la derogarea solicitata Secretariatului General al Curtii Europene a Drepturilor Omului!”

Comentarii

# Procurorul date 22 March 2020 12:18 +26

Pai, regimul dictatorial de la București nu face decât să recunoască în mod formal, ceea ce, in practica, se întâmplă în România de ceva vreme, cu precădere de când o persoană cu dublă cetățenie, româna și germană, a fost aleasa, in mod iresponsabil, de către un popor total debusolat, in fruntea statului. Ce loialitate și ce atașament poate avea pentru tara asta și pentru poporul ei, unul care a jurat credință unei puteri străine, care s-a remarcat, printre altele, prin cea mai feroce dictatura venită la putere în mod democratic. Se confirmă, deci, că cel mai mare inamic al democrației este democratia înseși.

# Pintea date 22 March 2020 13:46 +11

...păi, si-asa drepturile erau un ”lux”, vreti sa ne mai si informeze? Acum johannis ni se arată in toată plenitudinea de abuz, incompetență, oportunism, nepăsare fată de adevarata situație pe care o trăim! Vremurile acestea sant un prilej unic pentru el si echipa jalnică ce face sluj in jurul lui - pe care o numeste guvern, ca sa FURE cat mai mult sub umbrela starii de urgenta, a comandamentelor militare si ce-or mai inventa. Nu am auzit de bani alocati sa se cumpere paturi ATI, macar unul, sau produse medicale de stricta necesitate! Cei de la DSP sant f expusi, politistii la fel, doctorii saracii, vor trebui declarati martiri de catre Biserica! Sant privati, vedete, care doneaza bani! Guvernul e ocupat sa ne aducă virusul, sa cumpere cherosen pt avioanele private care nu mai termina de adus noi si noi infestati din toate colturile lumii. E ocupat sa dea comandamente neclare, ne-obligatorii predilecte pt circulatia pe tim de noapte! Ridicol!

# Pintea date 22 March 2020 13:51 +7

Aceasta adunatură de politicieni numită gresit guvern, poate ”gubiern” nu are alta preocupare decat ce /banci sa mai satisfaca, ca s-a deschis sacul de la ”visterie”, a gasit Câțu bani, dar nu din conturile lui sau ale lui johannis, ci din bugetul Romaniei la care noi coontribuim ca prostii! Nu se supenda plata abonamentelor la cablu, energie, gaze, va trebui sa iesim din casa sa le platim, ca vine scadenta la 31 martie. Ne ducem la ghisee, ca la banci nu se poate plati totul. Si atunci, care mai este eficienta comnadamentelor militare? Pentru ce le mai emit? Aah, ca sa faca ei un pas inainte spre suprimarea drepturilor fundamentale!

# Pintea date 22 March 2020 13:53 0

...iar la alegerile locale grohăiala adusă in țară cu avionul, va avea un cuvant de spus, că cine mai verifică si alegerile?

# Nicu date 22 March 2020 13:55 +1

Acum ANPIS cheamă la serviciu angajatii din AJPIS-uri, ca au fost iluminati, au descoperit ca pot fi ocupati!

# Ioan date 22 March 2020 14:37 -8

E consecinta stării de urgență. Noi avem tendința de a absolutiza drepturile individuale în dauna interesului colectiv,care în acest caz e sănătatea poporului.

# imun/teanu date 22 March 2020 16:48 +3

"... prin derogare de la CEDO...". Nu intai Constitutie?!, sau asta-i rata pe varza! Cand Intaiul Ins Public al Statului (nu "ins" se zice corect, si tzivil si penal?!) a incalcat-o cu orice prilej cum ii venea la gura (si mana) a catadicsit careva dintre aia indrituiti la raspunderi prin vot sa interpeleze la CEDO, si nu doar!, de unde toate "derogarile" lui?! Ca asa si-a luat inca putere pe langa ce-si mai sustrasese se va mai putea controla ce se poate nu doar in penumbrele noptii ci si-n ziua mare, nu doar pe strazile pustii ci si-n casele cu "ascultare" si "vedere" deja?! Cand atatea au si fost, si-n chiar in ziua mare! Frica e ca dincolo necesitatii normale sa nu fie "poHtele" mai intai. In fata carora sa nu fie prea tarziu. [ Cand acelasi "sentiment", poHtele, se vede ca cam invadeaza eVropa. ]

# Pintea date 22 March 2020 17:33 +5

De fapt, ni se ascunde o intentie: provocarea unui razboi contra Rusiei de catre primitivii de americani. Pe site-ul fb al revistei Romania Mare este un articol interesant ” Un viitor incert (4)”, dar subiectul a mai fost prezentat si in alte publicatii. La TV nu am vazut inca nici un comentariu. Intrebarea este cum este posibil ca, in plina pandemie, sa fim invadati de soldatii americani, de care ne-am cam saturat totusi? Ei nu se viruseaza? Sau vin gata virusati sa ne mai dea si noua putin, ca poate nu ne săturat! In ce lume dementă tindem sa trăim! In plin secol 21, îmbătați fiind cu prosteală, ajungem sa avem mai putine drepturi decat in secolul 18!!

# Pintea date 22 March 2020 21:03 0

Da, ăștia doi, s-or iubi in sensul ăla al referendumului pentru familie pe care nu l-au vrut?

# Gabi date 24 March 2020 13:50 -1

Totul este dorinta poporului roman. In curand va aparea legea martiala. Tineretul si diaspora au dorit intoarcerea Romaniei in anul 1960.

# h-dd date 14 April 2020 11:54 +5

Chiar daca ati votat gresit,si n-ati stiut ce are in cap Iohannis,trebuie sa iesim in strada masiv sa mergem peste ei,isi bat joc de toata lumea,ne-au sechestrat ca pe niste vite in case,iar,ei,isi vad de vanzarea Romaniei in continuare!

# .ilitaru date 18 April 2020 19:50 +4

Este cea mai mare ingradire a libertății omului de cand ne cunoastem istoria.Este o mare tristețe ce apasă pe sufletele oamenilor.Noi ca si popor avem pilda ciobanului din Miorița,cel care desi stie ca v,a fi omorât așteaptă în tăcere execuția si moartea însăși.Insa pentru ce au luptat strămoșii noștri si noi pentru ce am visat si am facut copiii acestei țări sa trăiască acest infern??Toti o sa plecam din lumea asta dar avem datoria să iubim si sa respectăm libertatea vieții oricărui om.Sper ca în sufletele oamenilor sa trezească compasiunea față de urmașii acestei țări.Inchei printr-un proverb care sper sa ajunga in inimile tuturor si sa învețe din el."A sti si a nu face e suprema lasitate"Frati români,ne-am născut liberi si cu viața de la Dumnezeu.Nimeni nu este stăpân pe viața noastră.

# Karmella Winipeg date 3 May 2020 13:11 -2

Pintea...ești un tembel, vorba lui CTP, unde tembel înseamnă că nu gândește, este în pauză de gândire! Să-ți fie rușine de apelativul folosit în ceea ce privește Diaspora! În legătură cu articolul și ce ne prezintă el, v-ați gândit măcar vreo clipă, că suspendarea aceea poate fi în ajutorul nostru? Dacă cei de la uniune ar vrea să ne oblige la cine știe ce și chiar la vaccinarea obligatorie, noi putem refuza invocând acea suspendare! That's right?

# Razvan Razor date 4 May 2020 02:47 0

Un lucru nu pot anuka vreodata si omenirea nu stie. Nesupunerea civica .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva