PAS CU PAS SPRE DICTATURA MUTA – In mare secret, regimul Iohannis a suspendat partial aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Anuntul a fost facut de agentia France Presse. Centrul de Resurse Juridice: „Desi au fost multiple iesiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a gasit de cuviinta sa ne informeze ca drepturile prevazute de Conventie nu ne mai sunt garantate... Solicitam guvernantilor sa ne informeze in concret cu privire la derogarea solicitata Secretariatului CEDO”
Desi acronimul PNL vine de la „Partidul National Liberal”, regimul condus pe hartie de catre premierul Ludovic Orban (foto stanga) si in realitate de catre presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) a facut un pas apasat spre dictatura marti, 17 martie 2020, fara ca nici macar sa se oboseasca a da un comunicat prin care sa incerce a cosmetiza realitatea.
In cel mai mare secret, profitand de nebunia cu starea de urgenta, coronavirusul si toate cele, „Guwernerul Lucovid Orban” a suspendat partial aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului. In caz ca nu va vine sa credeti ochilor si aveti impresia ca ne-a anexat Turcia lui Recep Erdogan sau Rusia lui Vladimir Putin, mai scriem o data: regimul PNL Iohannis-Orban a suspendat partial aplicabilitatea Conventiei EDO pe teritoriul Romaniei fara sa isi anunte propriii cetateni. Vestea legata de aceasta isprava a venit nu dinspre Guvern sau dinspre Presedintie, ci din presa straina – mai precis, din partea agentiei France Presse (AFP).
Sigur ca insasi Conventia EDO permite suspendarea temporara si partiala a aplicabilitatii ei pe teritoriul unui stat semnatar, dar ideea este alta: faptul ca nici Guvernul Romaniei, nici presedintele Klaus Iohannis nu a catadicsit sa comunice aceasta mutare.
Temeiul suspendarii temporare si partiale a Conventiei EDO il gasim in articolul 15 din acelasi tratat:
„Derogarea in caz de stare de urgenta
1. In caz de razboi sau de alt pericol public ce ameninta viata natiunii, orice Inalta Parte Contractanta poate lua masuri care deroga de la obligatiile prevazute de prezenta Conventie, in masura stricta in care situatia o impune si cu conditia ca aceste masuri sa nu fie in contradictie cu alte obligatii care decurg din dreptul international.
2. Dispozitia precedenta nu permite nicio derogare de la articolul 2, cu exceptia cazului de deces rezultand din acte licite de razboi, si nici de la articolele 3, 4 (paragraful 1) si 7 (n.r. dreptul la viata, interzicerea torturii, interzicerea sclaviei, respectiv principiul „nicio pedeapsa fara lege”).
3. Orice Inalta Parte Contractanta ce exercita acest drept de derogare il informeaza pe deplin pe Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la masurile luate si la motivele care le-au determinat. Aceasta trebuie, de asemenea, sa informeze Secretarul General al Consiliului Europei si asupra datei la care aceste masuri au incetat a fi in vigoare si dispozitiile Conventiei devin din nou deplin aplicabile”.
Societatea civila se face ca ploua
Pana la momentul redactarii acestui articol, singura organizatie non-guvernamentala care a luat atitudine fata de secretomania regimului Iohannis-Orban a fost Centrul de Resurse Juridice, prezidat de catre fosta membra CSM Georgiana Iorgulescu. In plus fata de legitima revolta in fata opacitatii de care au dat dovada mai-marii zilei, CRJ le solicita guvernantilor sa deschida odata gura si sa le spuna romanilor care prevederi concrete ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului au cerut sa nu mai fie aplicabile temporar pe teritoriul tarii noastre.
Iata comunicatul CRJ de vineri, 20 martie 2020:
„Romania suspenda temporar, prin derogare, aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului fara sa-si anunte cetatenii!
In data de 17 martie, fara a aduce la cunostinta cetatenilor, Romania instiinteaza Secretariatului General al Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire activarea art.15 din Conventie. Acest lucru nu a fost adus la cunostinta publicului de catre Guvernul Romaniei, asa cum era normal, ci a fost semnalat de agentia France Presse.
Cu alte cuvinte, Romania suspenda temporar aplicabilitatea Conventiei Europene a Drepturilor Omului pe teritoriul sau, cu exceptia art.2 (dreptul la viata), art.3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane si degradante), art.4 parag.1 (interzicerea sclaviei) si a art.7 (interzicerea pedepsirii fara baza legala). De altfel, aceste articole nu pot fi suspendate in nicio imprejurare.
Prin urmare, desi ieri au fost multiple iesiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a gasit de cuviinta sa ne informeze cu faptul ca in Romania nu mai este aplicabila Conventia, ca drepturile prevazute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar.
Alaturi de Romania, au notificat Secretariatul General al Curtii, Republica Moldova, Armenia si Letonia. Nu au facut-o, cel putin pana la acest moment, Germania, Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie, probabil pentru ca, fiind tari cu profunda traditie democratica, au inteles ca drepturile fundamentale, cu atat mai mult in vremuri de criza, trebuie protejate.
De altfel, dincolo de problema in sine, gravitea consta in faptul va NIMENI nu a adus la cunostinta cetatenilor acest lucru, respectiv NIMENI nu a explicat de ce a facut Romania acest demers si care sunt efectele pentru cetateni.
Sunt extrem de importante, in acest context, cele spuse, inca din data de 16 martie 2020, de catre Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, dna. Dunja Mijatović: “we must respect human rights and stand united against the coronavirus pandemic” precum si faptul ca „transparency and accessibility are central for enabling the public’s confidence and participation in the governance of the current circumstance” (intregul comunicat se afla aici).
In plus, aceasta facea referire la nevoia ca masurile autoritatilor sa nu conduca la discriminare si sa fie proportionale cu scopul propus, la faptul ca accesul la serviciile medicale trebuie asigurat fiecarui grup, iar pentru grupurile vulnerabile (cu trimitere directa la varstnici si persoane neasigurate) statele ar trebui sa gandeasca masuri suplimentare.
De asemenea, Comisarul atrage atentia statelor semnatare ca trebuie sa ramana vigilente cu privire la actiunile de tip rasist, xenofob ori cu privire la cele care stigmatizeaza anumite grupuri. Cu alte cuvinte, cu atat mai mult, in vremuri de criza, statele trebuie sa fie mult mai energice in combaterea acestor fenomene.
Solicitam, asadar, guvernantilor sa ne informeze in concret cu privire la derogarea solicitata Secretariatului General al Curtii Europene a Drepturilor Omului!”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Procurorul 22 March 2020 12:18 +26
# Pintea 22 March 2020 13:46 +11
# Pintea 22 March 2020 13:51 +7
# Pintea 22 March 2020 13:53 0
# Nicu 22 March 2020 13:55 +1
# Ioan 22 March 2020 14:37 -8
# imun/teanu 22 March 2020 16:48 +3
# Pintea 22 March 2020 17:33 +5
# Pintea 22 March 2020 21:03 0
# Gabi 24 March 2020 13:50 -1
# h-dd 14 April 2020 11:54 +5
# .ilitaru 18 April 2020 19:50 +4
# Karmella Winipeg 3 May 2020 13:11 -2
# Razvan Razor 4 May 2020 02:47 0