PE LOC REPAUS – Judecatorii de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti s-au victimizat degeaba dupa ce Madalina Afrasinie le-a cerut iertare victimelor abuzurilor ingrozitoare comise in ultimii ani: „Nu se poate sustine ca vizeaza aspecte privind cariera unei persoane determinate sau a judecatorilor Sectiei I Penale... Sustinerile din spatiul public analizate nu vizeaza aspecte concrete din exercitarea profesiei... Afirmatiile doamnei judecator au caracter general” (Document)
Jale mare la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti! Lumea Justitiei prezinta motivarea CSM prin care magistratii sectiei TMB au fost trimisi la plimbare pe 10 aprilie 2019, dupa ce s-au dus cu jalba-n protap la Sectia pentru judecatori a CSM, cerand sa le fie aparata reputatia profesionala. Totul a pornit de la o postare de pe Facebook in care judecatoarea Madalina Elena Afrasinie (foto 1) – presedinta Sectiei a VI-a Civile de la TMB – denunta incredibilele abuzuri din sistemul judiciar, cerandu-le iertare tuturor justitiabililor incatusati, azvarliti in arest, iar la final achitati.
Judecatorii de la Sectia I Penala – condusi de Nicolae Catalin Magdalena (foto 2) – s-au aratat deranjati atat de postarea in sine, cat si de faptul ca mesajul judecatoarei Afrasinie a fost amplificat in presa, prin preluarea pe site-ul Lumea Justitiei (click aici pentru a citi).
Iata mai intai postarea de pe Facebook a Madalinei Afrasinie (vezi facsimil):
„Pentru cei care au fost retinuti, arestati si, ulterior, achitati...Eu, ca judecator, va cer iertare pentru ceea ce vi s-a intamplat, pentru ceea ce ati trait...
Mai devreme sau mai tarziu, toti vom plati pentru greselile noastre...noi sau/si cei dragi noua!
Pentru cei insetati de catuse, priviti-va in oglinda, si, daca puteti suporta ceea ce vedeti, inseamna ca sunteti pierduti definitiv!
Ma bucur pentru ca, la sfarsitul vietii, voi fi judecata De Dumnezeu si nu de oameni...
Noapte buna, Oameni!”
In acest context, judecatorii Sectiei I Penale au reclamat la CSM ca atat prin postarea Madalinei Afrasinie, cat si prin comentariile formulate in articolul publicat de Lumea Justitiei pe aceeasi tema, „s-a inoculat ideea ca masurile preventive luate cu privire la persoane fata de care s-a pronuntat ulterior o solutie de clasare / incetare / achitare in procesul penal au fost victimele unor abuzuri comise de catre judecatorii care au solutionat propunerile de arestare preventiva”.
Pe de alta parte, Sectia pentru judecatori a CSM a demontat reclamatiile, subliniind ca afirmatiile presedintei Sectiei a IV-a Civile de la TMB au caracter general, nereferindu-se la aspecte privind cariera unei persoane anume – necum a colegilor de la Sectia I Penala.
Inainte sa va prezentam argumentele judecatorilor CSM, trebuie sa spunem ca in 2011, presedintele Traian Basescu l-a numit pe Catalin Magdalena judecator la Judecatoria Cornetu, dupa ce pana atunci magistratul activase ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta. Pe 15 iunie 2015, Magdalena a promovat la Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala, fiind numit in functia de presedinte de catre Sectia pentru judecatori a CSM incepand cu data de 28 noiembrie 2018.
Redam cel mai important pasaj din Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM:
„Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii retine ca prezentarea unei informatii / aducerea la cunostinta publicului a unor elemente de interes desprinse din cuprinsul unui mesaj postat de un magistrat pe reteaua de socializare, insotite de judecatori de valoare, vin in sustinerea preocuparii legitime a presei, de a contribui activ la dezbaterea asupra functionarii justitiei si reprezinta consecinta directa a modului de indeplinire a atributiilor profesionale de catre magistrati.
Analiza mesajului postat pe reteaua de socializare de doamna judecator Madalina Afrasinie, ulterior preluat si comentat de publicatia LumeaJustitiei.ro, nu ar putea conduce la concluzia ca s-au depasit limitele dreptului la libera exprimare, prevazut de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Este adevarat ca mentiunile inserate in cuprinsul mesajului postat pe pagina de Facebook au girat practic comentariile aduse prin articolele de presa aparute in mediul online, dar Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii constata ca mesajul postat pe Facebook a aparut in contextul discutarii in spatiul public a desecretizarii protocoalelor incheiate de diferite institutii ale statului cu Serviciul Roman de Informatii, protocoale pe care doamna judecator le-a condamnat public.
Totodata, afirmatiile doamnei judecator au caracter general, girand emiterea judecatilor de valoare din partea jurnalistilor ce au preluat postarea; astfel, nu se poate sustine ca acestea vizeaza aspecte privind cariera unei persoane determinate sau a judecatorilor Sectiei I Penale din cadrul Tribunalului Bucuresti.
Prin urmare, Sectia pentru judecatori apreciaza ca sustinerile din spatiul public analizate nu vizeaza aspecte concrete din exercitarea profesiei de catre judecatorii ce fac parte din Sectia I Penala din cadrul Tribunalului Bucuresti.
Prin urmare, Sectia pentru judecatori apreciaza ca afirmatiile analizate si impactul public al acestora nu sunt de natura a afecta reputatia magistratilor in cauza.
In raport de considerentele de mai sus, Sectia pentru judecatori va respinge solicitarea privind apararea reputatiei profesionale a magistratilor ce fac parte din Sectia I Penala din cadrul Tribunalului Bucuresti in raport de afirmatiile doamnei judecator Madalina Afrasinie”.
* Cititi aici Hotararea nr. 570/2019 a Sectiei pentru judecatori din CSM
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ciclop
28 May 2019 20:03
0
# Adryan
28 May 2019 21:42
0
# Carcotas
28 May 2019 22:15
+3
# Gilu
29 May 2019 17:08
0