15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PELTICUL PROIECT – Magistratii activisti sar cu picioarele pe ministrul Catalin Predoiu: “Crearea unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti nu presupune acordarea unor imunitati... Astfel de reglementari reprezinta un fapt regretabil si nescuzabil, de natura sa creeze prejudicii corpului onest al magistratilor... Asemenea filtre in calea tragerii la raspundere penala a magistratilor sunt neconstitutionale, pentru ca ar situa magistratii deasupra cetatenilor obisnuiti”

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 February 2020 10:37
Vizualizari: 6003

Am trait sa o vedem si pe asta. Dupa ce au fost folositi de regimul Iohannis-PNL in razboiul declansat impotriva fostei guvernari si pentru preluarea puterii, magistratii activisti se revolta chiar impotriva regimului Iohannis-PNL.


 

Doua dintre asociatiile cu #rezist in suflet, care au indemnat magistratii activisti sa se suie pe scarile instantelor si sa protesteze impotriva modificarilor la Legile Justitiei facute de Guvernul PSD-ALDE, acuza ultimele masuri propuse de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto). Ne referim evident la proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) si de modificare a unor prevederi din Legile Justitiei, prin care magistratii sunt superimunizati, iar Procurorul General al Romaniei primeste puteri fara precedent (click aici pentru a citi).

Intr-o pozitie comuna data publicitatii marti seara, 4 februarie 2020, Asociatia Forumul Judecatorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie critica propunerile lui Predoiu conform carora punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror sa se faca doar cu autorizarea prealabila a Procurorului General. De asemenea, cele doua organizatii contesta si prevederea potrivit careia trimiterea in judecata a magistratilor sa fie incuviintata de CSM.

In consecinta, Catalin Predoiu este somat sa renunte la aceste masuri, amintandu-i-se ca existenta unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti nu presupune acordarea unor astfel de imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se bucura. In aceeasi ordine de idei, ministrului Justitiei i se transmite ca asemenea propuneri sunt regretabile si nescuzabile, producand prejudicii corpului onest al magistratilor.

 

Iata pozitia Asociatiei Forumul Judecatorilor si Asociatiei Initiativa pentru Justitie:


“Subscrisele, asociatii profesionale ale magistratilor, am luat act de 'Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei', pus in dezbatere publica astazi de Ministerul Justitiei.

Cu aceasta ocazie, am constatat ca, pe langa dispozitiile privind desfiintarea SIIJ si revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii acestei sectii, indelung solicitate de corpul magistratilor romani si de entitatile internationale, proiectul de lege mai contine si o serie de dispozitii, calificate de Ministerul Justitiei, prin comunicatul de presa aferent, drept 'garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri'.

Prin aceste dispozitii aflate in stadiul de propunere, se doreste ca punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror sa se faca doar cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor sa se incuviinteze de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Atragem atentia ca astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de catre magistratii onesti din Romania.

Asemenea filtre in calea tragerii la raspundere penala a magistratilor sunt in mod evident neconstitutionale, pentru ca ar situa magistratii deasupra cetatenilor obisnuiti. Mai mult, daca astfel de modificari ar intra in vigoare, s-ar deschide calea spre crearea de privilegii si pentru alte categorii sociale, cum ar fi parlamentarii. Propunerea Ministerului Justitiei este, prin urmare, cu totul inexplicabila. Aratam ca nu a fost sesizata nici Comisia de la Venetia, pentru emiterea unui aviz, absolut necesar intr-un astfel de context.

Incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei. Potrivit normei constitutionale, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectueaza exclusiv in cadrul Ministerului Public, de catre procurori ierarhic superiori, iar nu de catre nu organe administrative din afara Ministerului Public. Faptul ca in prezent sectiile CSM incuviinteaza luarea fata de magistratii cercetati penal a unor masuri procesuale deosebit de intruzive sub aspectul vietii private (perchezitia, retinerea, arestarea preventiva sau arestul la domiciliu) nu reprezinta un argument valabil, intrucat aceste masuri nu sunt de esenta urmariri penale, spre deosebire de trimiterea in judecata, care este esentiala.

Pe de alta parte, dupa adoptarea, in cursul anilor trecuti, a principiului separarii carierelor in magistratura, aproape fara exceptii, nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor cercetati penal.

De asemenea, propunerea de punere in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror numai cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conditiile in care recenta selectie a procurorilor de rang inalt nesocoteste flagrant recomandarile Comisiei de la Venetia, GRECO si Comisiei Europene, apare ca fiind cu totul nepotrivita, incalcand fara dubii independenta procurorului de caz si creand un 'super-procuror', care se va bucura de impunitate totala, cat timp nu va avea cum sa-si incuviinteze cercetarea propriei persoane.

Nu in ultimul rand, incuviintarea trimiterii in judecata efectuata de sectia pentru judecatori a CSM, un organ pur administrativ, cu totul distinct de parchete, poate fi de natura a pune presiune pe completul de judecata investit cu solutionarea ulterioara a acelei cauze penale.

Crearea unui corp de magistrati incoruptibili, onesti si profesionisti nu presupune acordarea unor astfel de imunitati de care niciun cetatean obisnuit nu se 'bucura'. Conform art.16 alin. (1) si (2) din Constitutia Romanei, 'cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege.'

In consecinta, astfel de reglementari, pe care nici macar fosta guvernare, ale carei proiecte in domeniul justitiei au fost profund criticate de Comisia Europeana, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, GRECO, Comisia de la Venetia etc., nu a indraznit sa le propuna, reprezinta un fapt regretabil si nescuzabil, de natura sa creeze prejudicii corpului onest al magistratilor, motiv pentru care emitentul lor trebuie sa isi asume urgent raspunderea si sa procedeze in consecinta la retragerea lor (respectiv a acelor reglementari care nu au legatura cu desfiintarea SIIJ).


Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania

judecator Dragos Calin, co-presedinte

judecator Lucia Zaharia, co-presedinte


Asociatia Initiativa pentru Justitie

procuror Bogdan Pirlog, co-presedinte

procuror Sorin Lia, co-presedinte”

 


Comentarii

# TIPA date 5 February 2020 11:12 +2

Idiotii au luat lumina ca sa nu pot scrie la calculator si ca sa fure. Ei idiotii nu au lumina, sunt in intuneric ca pierd si guvernarea.NU POT FURA. NU CEDATI CA MERG LA PROSTEALA CU MAINILE GOALE. NU AU CARTI. MOTIUNEA VA TRECE SI EI PIERD GUVERNAREA. VA FI GUVERNARE PSD.

# Cetateanul date 5 February 2020 14:45 0

Activisti ce fac un rau imens profesiei. Ei sunt cei care cu M... dat partidelor au intaratat politicienii impotriva lor. Nimeni si cu atat mai putin mafiotzii politruci nu accepta sa fie scuipati de pe trepte de unii care se cred mai smecheri. Din pacate pentru activisti pixul nu e la ei.... iar jocul e abia la inceput... urmeaza salariile, revenirea cu inspectia la minister etc etc. Vorba aia... M... v-a placut.... M... o sa va dea. Nu asa mme tracanitoareo? Nu asa dorelule?

# AOLICA MAMA date 5 February 2020 15:36 0

Handicapatilor cu scoala!Nici nu va dati seama in ce v-ati bagat.In ciorba mafiota a politicienilor.Veti fi primii sacrificati.Veti da socoteala si in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, pentru ce ati facut.Blestemati sa fiti in veci.Asa sa va ajute Dumnezeu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva