PETITIE IMPOTRIVA DIGITALIZARII AVOCATURII – Avocatii cer retragerea Legii din Parlament: "Propunerea legislativa nu a fost facuta in urma consultarii avocatilor... Consiliul UNBR a actionat in afara competentelor conferite, proiectul de lege depus fiind unul ce se abate total de la rezolutia votata initial... Proiectul este un real pericol pentru avocatura si un atentat vadit la independenta justitiei... O avocatura servila sau aservita este o avocatura nula" (Petitia)
Avocatii strang randurile pentru ca Legea privind digitalizarea avocaturii sa nu devina realitate. La circa o saptamana de la punerea in dezbatere publica a proiectului de act normativ (care prevede, printre altele, crearea unui portal, E-UNBR, cu sprijinul SRI si STS, care in baza unor conventii ar trebui sa asigure avocatilor securitatea cibernetica a portalului in care avocatii ar urma sa efectueze diverse operatiunii electronice in raport cu clientii lor si cu tertii) a fost initiata o petitie prin care se solicita retragerea de urgenta a propunerii legislative B47/2023 privind serviciile profesionale efectuate de avocat in format electronic.
Initiativa apartine avocatilor Mihnea Stoica, consilier Baroul Bucuresti, Alexandru Paun, consilier Baroul Bucuresti, Irina Traistaru, avocat Baroul Bucuresti, Andrei Mircea Zamfirescu, avocat Baroul Bucuresti, Cosmina Cerva, avocat Baroul Bucuresti, Cristina Nan, avocat Baroul Bucuresti, care prin intermediul petitiei au dorit sa semnaleze modul in care a luat fiinta acest proiect si efectele devastatoare pe care le poate avea asupra profesiei de avocat si asupra indepenentei avocatilor, aratand punct cu punct de ce este necesar ca avocatii sa semeneze aceasta petitie.
Conform petitiei care poate fi accesata AICI si al carei continut poate fi citit in integralitate mai jos, retragerea de la Senat a proiectului de lege se justifica prin faptul ca actul normativ lansat in dezbatere "este un real pericol pentru avocatura" si nu coincide cu rezolutia votata in cadrul Congresului Avocatilor, Consiliul UNBR fiind acuzat ca "a actionat in afara compentelor conferinte".
Iata textul petitiei:
Solicitam retragerea de urgenta a propunerii legislative B47 din 2023 privind serviciile profesionale efectuate de avocat in format electronic
Catre: Initiatorii propunerii legislative inregistrate la Senat sub nr B47/2023
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
La data de 6.02.2023 a fost inregistrata la Senatul României propunerea legislativa privind serviciile profesionale avocatiale in format electronic. Retragerea acestei propuneri se impune de urgenta pentru mai multe motive:
1. Propunerea legislativa nu a fost facuta in urma consultarii avocatilor, fiind elaborata de un grup restrâns, in spatele usilor inchise, fara a beneficia de feedback-ul si experienta corpului profesional. in urma unor proteste si discutii aparute in incinta instantelor sau pe retelele de socializare, ieri 16.02.2023 UNBR a publicat ieri un text Q & A la mai mult de 10 zile de la depunerea initativei legislative; tot ieri a fost trimis un e-mail catre partenerii unor societati de avocatura, intr-un simulacru de consultare publica, menit a acoperi lipsa de transparenta si de buna credinta fata de corpul profesional.
2. Lipsa oricarei valorificari a experientei actuale a corpului profesional in domeniul digitalizarii care oricum se manifesta pregnant in societate in ultimii ani. Aceasta lipsa apare atât din perspectiva practicii de zi cu zi cât si din perspectiva lipsei totale a consultarii avocatilor specializati in domeniul digital, electronic sau cibernetic.
3. Posibilitatea acordata unui organism profesional cu responsabilitati specific prin statut si lege, de a hotara asupra politicii profesionale in sensul oferirii accesului neingradit asupra bazei de date a profesiei catre serviciile de informatii si altor agentii ale statului. In mod legal si statutar, o astfel de decizie de o importanta capitala pentru profesie poate fi luata doar de Congresul UNBR si nu poate fi lasata la latitudinea unui numar restrins de membri care pot avea diverse slabiciuni de moment. Subliniem ca in acest caz particular Consiliul UNBR a actionat in afara competentelor conferite, proiectul de lege depus fiind unul ce se abate total de la rezolutia votata initial si mai ales de la vointa expresa a corpului profesional manifestata prin vot democratic la Congrestul UNBR din 2022:
https://www.unbr.ro/rezolutii-adoptate-de-congresul-avocatilor-din-17-18-iunie-2022/
4. Politizarea excesiva a proiectului, acesta fiind sustinut de Partidul National Liberal. In situatia in care oricum perceptia profesiei de catre public este negativa iar conducerea profesiei ignora sistematic aceasta stare de fapt, se creaza perceptia gresita ca avocatura ar fi o profesie aservita unui partid politic. O astfel de perceptie care poate fi indusa de paternitatea acestui proiect de lege, cu semnatari in proportie covârsitoare din partea PNL, initiat fara consultare publica cu corpul profesional, contravine celor prevazute in statutul profesiei, avocatura fiind un serviciu de interes public, cu atributii fundamentale in ceea ce priveste “promovarea si apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si persoanelor juridice, de drept public si de drept privat”, in conditii de autonomie si independenta.
5. Desi in principiu activitatile avocatiale enumerate in lege pot fi benefice pentru profesie, centralizarea excesiva a celor mai simple servicii, precum conversia in forma electronica a actelor originale, ingradeste de fapt activitatea avocatiala si creeaza premizele incalcarii secretului profesional si a controlului si autorizarii activitatii avocatiale cotidiene de catre UNBR.
6. Proiectul etatizeaza practic profesia, transformând UNBR-ul intr-un veritabil “minister al avocatilor” si da uitarii misiunea fundamentala a acestui for reprezentativ profesional si anume promovarea principiilor democratice si a drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si a principiilor deontologice ce guverneaza profesia de avocat, in conditii de autonomie si independenta fata de stat.
7. Proiectul este un real pericol pentru avocatura si un atentat vadit la independenta justitiei. Independenta justitiei nu poate fi inteleasa fara independenta avocaturii. Independenta si autonomia avocaturii sunt componente ale independentei justiei. O avocatura servila sau aservita este o avocatura nula.
Solicitam initiatorilor RETRAGEREA DE URGENTA a proiectului de lege de la Senat si solicitam UNBR initierea de consultari cu avocatii membri ai Barourilor.
Mihnea Stoica, consilier Baroul Bucuresti
Alexandru Paun, consilier Baroul Bucuresti
Irina Traistaru, avocat Baroul Bucuresti
Andrei Mircea Zamfirescu, avocat Baroul Bucuresti
Cosmina Cerva, avocat Baroul Bucuresti
Cristina Nan, avocat Baroul Bucuresti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# morarescu 17 February 2023 18:21 +8
# Razvan 17 February 2023 19:52 +1
# Ana 18 February 2023 08:15 +2
# Draga Ana 18 February 2023 08:41 +5
# Dan 18 February 2023 11:16 +4
# T 18 February 2023 12:28 +1
# Vili 18 February 2023 12:37 +2
# Sammy 18 February 2023 16:06 +2