31 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PIONUL STELICA – Fostul sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose l-a probat pe ministrul Justitiei Stelian Ion: “Acoperiti incalcarile grave produse de unii asa-zisi magistrati... Aveti de indeplinit o misiune, aceea 'de a pune batista pe tambalul abuzurilor' comise... Desi exista numeroase dovezi ale acestor abuzuri, alegeti sa le nesocotiti, tratand totul cu superficialitate sau 'la gramada' asa cum convine intereselor pe care le serviti... Va identificati cu Onea, Negulescu”

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 February 2021 11:14
Vizualizari: 5642

Scrisoare extrem de dura pentru ministrul Justitiei Stelian Ion din partea uneia dintre victimele Sistemului de teroare care a condus Romania. Fostul procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose (foto), trimis in judecata intr-un dosar fabricat de DNA Ploiesti si apoi achitat definitiv, il acuza pe Stelian Ion ca nu face altceva decat sa incerce sa acopere abuzurile comise de-a lungul anilor, intucat asta ii este misiunea.


 

Liviu Tudose ii transmite ministrului Justitiei, intr-o scrisoare deschisa, ca ignora atat dovezile clare privind abuzurile comise, cat si numarul urias de achitari dispuse in dosarele DNA cu magistrati, aspect care justifica existenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) pe care Stelian Ion o doreste desfiintata. “Va identificati cu Onea, Negulescu si cu toti cei care sunt o 'pata de rusine' pe obrazul justitiei”, il acuza Liviu Tudose pe Stelian Ion.


Redam scrisoarea deschisa adresata de fostul sef al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose ministrului Justitiei Stelian Ion:


“Scrisoare deschisa unui alt Ministru al Justitiei

Domnule ministru al Justitiei,

Ma vad nevoit sa ies din nou in spatiul public pentru a ma adresa dumneavoastra de aceasta data, asa cum am facut-o anterior cu predecesorul dumneavoastra de trista amintire si voi face acest lucru ori de cate ori va fi nevoie, daca exista si cea mai mica posibilitate ca un punct de vedere in plus sa produca o mutatie in constiinta dumneavoastra si a altora. Recunosc ca asteptarile mele sunt minuscule.

Dupa ziua de 11.02.2021, constat ca nu faceti altceva decat sa continuati eforturile fostului ministru, pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Am sperat initial ca este vorba doar despre o declaratie sforaitoare pe gustul masei de votanti si v-am acordat deplina intelegere pentru ca 'scopul scuza mijloacele', nu-i asa? Ce mai conteaza adevarul si rusinea fata de miza puterii? Am inteles apoi ca aceasta insistenta denota o obsesie care nu face altceva decat sa confirme ceea ce se stie de ani buni in spatiul public: si anume, ca motivele ce au stat la baza infiintarii acestei structuri exista si ca ele sunt mai mult decat legitime si serioase, mai puternice ca oricand.

Fara a relua argumentele Curtii Constitutionale ale Romaniei care s-a pronuntat in mod repetat asupra legalitatii si ratiunii existentei acestei structuri, nu pot decat sa constat ca, prin demersurile pe care le intreprindeti, nu doriti altceva decat sa acoperiti incalcarile grave si persistente produse cu buna-stiinta de unii asa-zisi magistrati, in anii precedenti, convinsi fiind ca se bucura de impunitate absoluta.

Graba demersului dumneavoastra demonstreaza faptul ca aveti de indeplinit o misiune, aceea 'de a pune batista pe tambalul abuzurilor' comise, ani la rand, cu girul si binecuvantarea unor persoane ce au indeplinit functii de raspundere in sistemul judiciar. Si care azi inca nu au raspuns pentru faptele lor. Dar o vor face, va asigur! Cine si de ce se teme de SIIJ, domnule ministru? Pentru acest scop, nu precupetiti niciun efort si inchideti ochii la tot ceea ce s-a intamplat, repetand in contrapartida sloganuri inepte cu care v-ati capacitat si electoratul, pentru un timp din ce in ce mai limitat:

-calcarea in picioare a normelor de procedura si a prezumtiei de nevinovatie;

-lipsa de efectivitate a dreptului la aparare;

-exercitarea de constrangeri in cursul urmaririi penale;- secretizarea nelegala si abuziva a probelor;

-formularea de acuzatii pe baza de ticluiri si falsuri;

-transformarea arestarii, din exceptie, in regula, incatusarea devenind 'regina probelor'.

Nu conteaza pentru dumneavoastra niciunul dintre aceste lucruri, dupa cum nu conteaza nici noianul de achitari inregistrate in dosarele DNA cu magistrati, multe dintre ele dupa ani indelungati de procese, cu consecinte dezastruoase pentru cei implicati.

Nu este corect nici din punct de vedere juridic si nici din punct de vedere moral sa treceti cu vederea peste aceste lucruri ca si cand nu s-au intamplat. Aceasta cu atat mai mult cu cat proveniti dintr-o profesie liberala, cea de avocat, care are la baza principii si idei nobile ce se refera la apararea drepturilor si libertatilor, profesie care trebuie sa fie 'varful de lance' impotriva oricaror excese si faradelegi.

Desi exista numeroase dovezi ale acestor abuzuri, dumneavoastra alegeti sa le nesocotiti, tratand totul cu superficialitate sau 'la gramada' asa cum convine intereselor pe care le serviti.

Nu ati avut o singura replica la niciuna dintre problemele pe care membrii CSM vi le-au ridicat in sedinta de Plen de joi, in legatura cu Nota de fundamentare a proiectului privind desfiintarea SIIJ. Ati ales doar sa dati false asigurari ca veti avea in vedere aceste propuneri si obiectii, fara a alege, macar in al doisprezecelea ceas, singura atitudine profesionista pe care v-ar fi impus-o functia pe care o detineti: aceea de a manifesta in mod real disponibilitatea de a gasi o solutie impreuna. Dimpotriva, a doua zi, cu 'noaptea in cap', ati dat fuga la Guvern sa depuneti proiectul, pesemne de teama de a nu ii dezamagi pe cei care v-au trasat drumul.

Nu pot intelege din asta decat ca va calcati in picioare propriile convingeri, daca ele au existat vreodata, si alegeti sa inchideti ochii cu buna-stiinta pentru ca asa vi se cere. Vazand aceasta atitudine, nu ma pot opri sa gandesc ca este similara cu cea adoptata in anii ’50 de catre cei care se ploconeau in fata consilierilor sovietici pentru a nu supara trimisii 'Marelui frate de la Rasarit' si care faceau exces de zel in vanarea 'dusmanilor poporului'… De aceea, ignorati si minimalizati orice opinii contrare, desi argumentate, si provenind de la persoane care fac parte din sistemul judiciar sau care reprezinta sistemul judiciar.

Uitati, totusi, domnule ministru, ca daca in functia de ministru se poate ajunge printr-o aruncare norocoasa a zarurilor sau printr-un sir lung de compromisuri, in cariera de judecator care implica responsabilitati enorme, se ajunge intotdeauna in urma unor ani de munca. Din care, pregatirea teoretica e cea mai mica parte. Nu va intereseaza nici efectele abuzurilor in perspectiva si uitati ca o incalcare sau o aplicare gresita a legii, produsa astazi, se poate intoarce peste ani si ani de zile impotriva celor vinovati, chiar intr-un moment in care dumneavoastra nu veti mai fi demult, in functia de minsitru.

Uitati, domnule ministru, ca nimeni nu poate avea imunitate la nesfarsit, chiar daca astazi exista inca aparenta intangibilitatii. Si, asa cum am calificat si pozitia fostului ministru, va identificati cu Onea, Negulescu si cu toti cei care sunt o 'pata de rusine' pe obrazul justitiei, intr-o tara europeana, asa cum bine a remarcat un membru CSM.

Din maniera in care actionati, nu reiese in niciun fel faptul ca v-ati aplecat vreun moment asupra unor situatii particulare care sa va convinga despre modul concret in care au fost instrumentate unele dosare. Dovezile aparute de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca nu a fost vorba de 'intamplari', ci de acte premeditate si repetate, de natura sa confere gravitate si sa afecteze in mod negativ imaginea sistemului judiciar, in ansamblul sau, repercutandu-se, din pacate, inclusiv asupra perceptiei despre activitatea multor magistrati care si-au exercitat profesia cu profesionalism si buna credinta.

Personal, am convingerea ca, inclusiv dumneavoastra si cei ca dumneavoastra, ati auzit despre aceste abuzuri, dar 'bula' in care ati ales sa va aflati, nu va da alta alegere decat sa repetati fara cel mai mic sentiment de jena, aceleasi sloganuri despre 'statul de drept', 'ineficienta SIIJ' si 'retrageri ale unor cai de atac'. Dupa ani intregi in care cosmarul unei inculpari aberante mi-a distrus cariera, orice interes si demnitate in a exercita profesia de procuror, sanatatea si mi-a expus familia unei suferinte nemeritate, nu ma mai poate speria sau opri demersul niciunui ministru incrancenat in singura decizie de a acoperi abuzurile si de a face ca cei vinovati sa nu plateasca. Pentru ca asta urmariti, asta se ascunde in spatele desfiintarii SIIJ, asa cum s-a incercat si inaintea dumneavoastra.

Insa uitati mereu ca 'nicio fapta buna nu ramane nepedepsita' si ca 'pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti'… Iar pozitia de ministru al justitiei, desi una dintre cele mai onorabile, este si intre cele mai efemere”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva