28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLANG TALIBANII PUSCARIEI NATIONALE – Lumea a fost tinuta degeaba in case. Cititi concluziile unui studiu efectuat de cercetatorii chinezi asupra pacientilor cu coronavirus: „Infectiozitatea unora dintre purtatorii de SARS-CoV-2 ar putea fi slaba. Preventia eficace si masurile de control ajuta la prevenirea raspandirii COVID-19 dinspre purtatorii asimptomatici. Rezultatul acestui studiu ar putea linisti o parte din ingrijorarile publice legate de oamenii infectati, dar asimptomatici” (Studiul)

Scris de: V.B. | pdf | print

2 June 2020 13:24
Vizualizari: 9016

Devine din ce in ce mai clar ca inchiderea cu forta a oamenilor in case, in numele combaterii pandemiei de coronavirus, a fost o masura inutila, care a facut mai mult rau decat bine, aruncand lumea in criza economica. Unele guri rele merg chiar mai departe si vorbesc despre un experiment social la scara planetara, pentru a testa reactia popoarelor in fata dictaturii, dar sa nu ne hazardam. Deocamdata, insistam pe inutilitatea masurilor de izolare generala a oamenilor, bazandu-ne pe un studiu efectuat de opt cercetatori din China – deci chiar din tara de provenienta a pandemiei.



Studiul – publicat in revista National Library of Medicine din SUA – arata, practic, inutilitatea izolarii oamenilor infectati cu coronavirus, dar asimptomatici. Mai exact, cercetarea ajunge la concluzia ca sunt sanse mici ca asimptomaticii sa dea mai departe virusul. Explicatia oferita de cercetatori este una intuitiva: dat fiind faptul ca pacientii simptomatici stranuta sau tusesc, imprastie agentul patogen prin stropii de saliva.

Asa fiind (adaugam noi), apar cu atat mai inutile lagarele din carton pompos poreclite „spitale modulare”, unde regimul presedintelui Klaus Iohannis (foto stanga) interneaza cu forta romanii infectati cu coronavirus, dar fara simptome.

Inainte sa va prezentam principalul pasaj din studiu, mentionam ca el a fost efectuat pe 455 de contacti care venisera in contact cu un purtator asimptomatic de COVID-19. Contactii au fost impartiti in trei grupuri: 35 de pacienti, 196 de membri ai familiei si 224 de membri ai personalului medical. Cercetatorii le-au studiat informatiile epidemiologice, fisele clinice, rezultatele examinarilor auxiliare si programele terapeutice. Sigur ca pot fi ridicate obiectiuni cu privire la numarul redus de subiecti studiati, dar asta nu-i impiedica pe alti oameni de stiinta sa replice cercetarea, la o scara mai mare, pentru o relevanta sporita.


Iata cea mai importanta parte din studiu:


In acest studiu, am consemnat in detaliu situatia spitalizarilor, procedura de diagnostic, rezultatele controalelor, planurile de tratament si rezultatele clinice ale unui purtator SARS-CoV-2 asimptomatic care a beneficiat de confirmare de laborator prin analize RT-PCR, dar fara simptome si modificari imagistice in coroborare cu rapoarte anterioare. De asemenea, am analizat datele epidemiologice si clinice de la 455 de contacti care au fost expusi la pacientul asimptomatic. Niciunul dintre cei 455 de contacti nu a fost infectat cu SARS-CoV-2. Dintre cele 231 de persoane aflate in carantina (196 de membri ai familiei si 35 de pacienti), 229 au fost scoase cu succes de sub observatia medicala, iar doua au murit de insuficienta cardiaca severa. Simptomele respiratorii noi sau preexistente ale pacientilor au fost considerate a fi asociate cu boala sau cu complicatiile lor initiale. Un membru al familiei care se plangea de febra a fost diagnosticat in cele din urma cu amigdalita acuta. Spre deosebire de COVID-19, s-a gasit un numar normal de celule sanguine in majoritatea contactilor. Niciuna dintre imaginile de computer tomograf nu indica vreun semn de infectie cu COVID-19. Fara indoiala, toate cazurile au avut rezultate negative la testele pentru acid nucleic SARS-CoV-2. Acest fapt a ilustrat ca nu au existat cazuri de infectie intr-un spatiu relativ dens.

Inca de la izbucnire, spitalul nostru a luat o serie de masuri eficace de prevenire si control, care au avut un efect considerabil asupra prevenirii raspandirii in acest caz. Mai presus de toate, personalul medical respecta strict principiul protectiei graduale. Fiecare pacient poate fi insotit de un singur insotitor, iar ambii trebuie sa poarte echipament individual de protectie (EIP). Cu toate acestea, exista inca un risc de transmitere a COVID-19 in ciuda unor masuri stricte. In primul rand, deficientele de EIP au fost frecvente in primele etape. Resursele medicale fusesera deja furnizate lucratorilor medicali. Datorita acestor factori, pacientii si insotitorii pot purta o singura masca mult timp, ceea ce duce la ineficienta acesteia. In plus, am observat ca unii pacienti si rude ale acestora purtau EIP incorect din cauza lipsei de pregatire adecvata, ceea ce s-a intamplat si in cazul personalului spitalului. Nu in ultimul rand, este inevitabil sa scoti masca in timp ce mananci sau bei, ceea ce creeaza o oportunitate de a raspandi virusul.

Avand in vedere toti factorii mentionati, sugeram ca exista motive mai importante pentru realizarea „infectiei zero”. Dupa cum este bine cunoscut, transmiterea de la persoana la persoana prin picaturile respiratorii este principala cale de transmitere a COVID-19. Cercetari anterioare au relevat ca incarcatura virala a probelor de tract respirator la un pacient asimptomatic a fost similara cu cea la pacientii simptomatici. Cu toate acestea, un singur esantion este dificil sa fie reprezentativ. Judecand dupa „infectia zero” pentru acest caz, ne asteptam sa presupunem ca sarcina virala a probelor de tract respirator la pacientul asimptomatic ar putea sa nu fie ridicata. Mai mult: desi acizii nucleici patogeni pot fi detectati in probele tractului respirator de la purtatorii asimptomatici, posibilitatea de transmitere este mai mica decat cea a pacientului simptomatic, datorita absentei modului de expulzare a agentului patogen prin tuse si stranut.

Pe baza discutiei de mai sus, concluzionam ca infectiozitatea unor purtatori asimptomatici de SARS-CoV-2 ar putea fi slaba. Aceasta constatare implica faptul ca nu este necesar sa va faceti griji in mod nejustificat pentru pacientii asimptomatici sau cu simptome usoare in timpul actualei pandemii de COVID-19. Mai mult: testarea excesiva pentru detectarea acidului nucleic al virusului nu este necesara, putand elibera presiunea de pe resursele de sanatate publica. Sub dezvoltarea circumstantelor epidemice, au aparut in comunitate tot mai multe preocupari publice cu privire la numarul din ce in ce mai mare de pacienti asimptomatici sau cu simptome usoare. Cu toate acestea, tinand cont de rezultatele noastre si de masurile de aparare implementate in prezent, speram ca astfel de griji sa fie gresit intelese si, de asemenea, credem ca lumea va castiga aceasta batalie cu siguranta.

Limitele studiului nostru tin de faptul ca exista un singur caz si ca ducem lipsa de informatii detaliate despre membrii familiei aflati in carantina la nivel local. Pentru verificarea concluziilor noastre este nevoie de studii multicentrale la scara larga. Cu toate acestea, atat purtatorul asimptomatic, cat si cei 455 de contacti au fost internati si tratati in locuri special amenajate. Prin urmare, rezultatele studiului sunt reprezentative intr-o anumita masura.

Concluzii

Infectiozitatea unora dintre purtatorii de SARS-CoV-2 ar putea fi slaba. Preventia eficace si masurile de control ajuta la prevenirea raspandirii COVID-19 dinspre purtatorii asimptomatici. Rezultatul acestui studiu ar putea linisti o parte din ingrijorarile publice legate de oamenii infectati, dar asimptomatici.


* Cititi aici intregul studiu

Comentarii

# Ana Macovei date 2 June 2020 15:11 +4

Nu vreau înstrăinarea CEC

# 4Kan date 2 June 2020 16:35 -104

Noi in Romania cred ca am stiut de la bun inceput de concluzia acestui studiu. Era clar, ca din moment ce s-au intors in tara sute de mii - milioane ? de romani din Diaspora din zone rosii ale Europei si avem doar 20k de cazuri, sa banuim ca acest virus nu se transmite asa de usor in caz contrar ar fi trebuit sa avem sute de mii de infectari.

# nae din dealul feleacului date 2 June 2020 18:33 -12

Ia sa-l studiem nitel si pe palestinianul Arafat:a inceput facultatea la Cluj,a ramas repetent un an transferindu-se la Tirgu Mures.Ionannis ,student mediocru la Fac.de Fizica a UBB Cluj,ajuns prof.suplinitor la Agnita.Kovesi,Boc,Tulus,Bologa..,colegi de an la Fac.de Drept a UBB Cluj,toti mediocri.S.a.m.d.A,era sa-l uit pe maistoru lor Basescu de aceeasi teapa cu cei pomeniti mai inainte.Nu stiu,dar miros ca toti sint recrutati de cei ce nu ne vor binele.Intrebarea se pune cum si cind scapam de ei?Fiecare sa actioneze cum crede,insa va trebui si forta si atunci "unirea face puterea";sa gasim insa si liderul!

# Lucian date 3 June 2020 13:58 -181

Sa mai mentionam un studiu, aparut recent la Oxford, care scoate in evidenta dementa celor obsedati de distantare "sociala" si dezinfectie pe litoral: Simulated Sunlight Rapidly Inactivates SARS-CoV-2 on Surfaces https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiaa274/5841129 Pe scurt, Coronavirusul este dezactivat in mai putin de 7 minute in plin soare, in perioada de vara, la latitudinea de 40, pe suprafete netede. Cu alte cuvinte, simpla expunere la soare pe plaja este o adevarata dezinfectie.

# medic date 4 June 2020 04:22 +15

Ati uitat sa spuneti ca CoronaVirusul se poate lua prin simpla vorbire articulata/apasata, fata in fata, in spatii inchise, --- acesta e momentul in care asimptomaticii transmit infectia!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva