PLANUL INDUSTRIAL CIOLACU – Noi masuri de miliarde de lei pentru zeci de companii romanesti
Prim-ministrul PSD PSD Marcel Ciolacu (foto) a anuntat miercuri, 18 septembrie 2024, lansarea a trei noi scheme de ajutor de stat in cadrul Planului Industrial privind mari investitii strategice, asumat la preluarea guvernarii. Noile programe, cu o valoare totala de peste 8,75 miliarde de lei, sunt conforme cu masurile propuse in Planul Draghi pentru cresterea competitivitatii industriale a economiei europene.
Zeci de companii romanesti din marea industrie sunt noile beneficiare ale modelului economic bazat pe investitii, introdus de guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Aceste masuri urmeaza sa fie completate si de o a treia schema de ajutor de stat pentru companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale.
Peste 2,5 miliarde de lei vor sustine investitiile din industria prelucratoare
Prima masura de sprijin vizeaza investitii strategice care se vor concretiza in reindustrializarea industriei prelucratoare si stimularea investitiilor in capacitati noi de productie, in zonele mai putin dezvoltate ale tarii.
Companiile din marea industrie vor beneficia de 5 miliarde de lei in cadrul unui program de sprijin multianual
Al doilea program din Planul Industrial Ciolacu vizeaza companiile din metalurgie si industrie chimica si este aliniat masurilor propuse in Planul Draghi pentru cresterea competitivitatii industriale a economiei europene. Beneficiarii acestuia vor primi un sprijin de pana la 100 de milioane de euro pentru reducerea emisiilor si eficienta energetica a activitatii.
Programul de investitii vizeaza si productia de materii prime industriale, reconfirmand angajamentul premierului, exprimat si in programul prezidential, ca Romania viitorului inseamna, in primul rand, o tara puternica economic.
Redam lui Ciolacu de pe Facebook:
„Astazi in sedinta Coalitiei de guvernare am decis sa facem pasi importanti pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investitii Strategice din industria prelucratoare si a celei care sta la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din Romania – metalurgie, siderurgie si industria chimica.
Prima componenta a #Planului pentru Investitiile Strategice in industria prelucratoare presupune o schema de ajutor de stat de 500 de milioane de euro si facilitati fiscale pentru investitii de peste 150 de milioane de euro, care creeaza in mod direct minim 250 de locuri de munca si se dezvolta in regiunile cu un PIB/locuitor sub media nationala.
A doua componenta a Planului industrial este Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din Romania – o schema de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de productie si eficienta energetica. Un numar estimat de 30 de companii din metalurgie si industria chimica vor primi un sprijin de pana la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investitii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de sera din instalatiile industriale si/sau reduc cu cel putin 20% consumul de energie in instalatiile industriale in raport cu activitatile sprijinite. Finantarea schemei de ajutor de stat se realizeaza majoritar din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera aferente Romaniei, iar investitia trebuie mentinuta 5 ani de la data finalizarii acesteia.
A treia componenta presupune o schema de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementeaza investitii in productia de materii prime industriale (tevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu masurile propuse in Planul Draghi pentru cresterea competitivitatii industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor inseamna cresterea productiei industriale si a PIB prin investitii, reducerea deficitului balantei comerciale, crearea de noi locuri de munca bine platite, precum si decarbonizarea proceselor de productie si cresterea eficientei energetice”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxtor 19 September 2024 13:32 0