13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLATFORMA NOUA IN DOMENIUL PROTECTIEI DATELOR - Casa de Avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii a lansat portalul dataprivacyblog.tuca.ro, o platforma de comunicare dedicata tuturor persoanelor interesate sa isi cunoasca drepturile si obligatiile privind viata privata. Avocatul Cornel Popa, Partener Tuca Zbarcea si Asociatii: "Utilizatorii trebuie sa inteleaga riscurile la care se expun atunci cand utilizeaza, stocheaza date sau fac publice informatii cu caracter personal"

Scris de: L.J. | pdf | print

26 January 2015 16:32
Vizualizari: 10702

Pe fondul inaspririi legislatiei in domeniul securitatii cibernetice, al proliferarii solutiilor si serviciilor IT si de comunicatii, dar si ca urmare a cresterii cerintelor de protectie a datelor cu caracter personal, atat la nivel intern, cat si la nivelul UE, Casa de Avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii a decis lansarea unui blog care sa prezinte principalele noutati legislative in acest domeniu. Societatile preocupate de conformarea cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal vor avea astfel la indemana un instrument nou, in care vor regasi informatii utile privind normele interne si europene in domeniu, precum si alte stiri de interes.


Este vorba despre blogul dataprivacyblog.tuca.ro, structurat ca o platforma de comunicare dedicata tuturor celor interesati sa isi cunoasca drepturile si obligatiile care le revin in legatura cu viata privata, subsumate generic notiunii de "privacy". Societatile preocupate de conformarea cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal vor regasi informatii utile, noutati privind normele interne si europene in domeniu, precum si alte stiri de interes.

Conform avocatului Cornel Popa (foto 2), Partener al Tuca Zbarcea si Asociatii, materialele publicate pe dataprivacyblog.tuca.ro nu reprezinta consultatii juridice si nici nu trebuie interpretate ca atare: Din pacate, principiile protectiei datelor si a vietii private nu sunt intotdeauna respectate, in special in mediul online. Ne asteptam la o multiplicare a numarului de norme - in special secundare - in acest domeniu, de aceea, am considerat utila lansarea unei platforme care sa sustina nevoia de documentare. Materialele de pe acest site sunt oferite spre informare. Ele nu reprezinta consultatii juridice si nici nu trebuie interpretate ca atare”.

De asemenea, potrivit aceluiasi avocat, conformarea cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal devine tot mai importanta in contextul actual, in care problemele de securitate a retelelor si datelor, de confidentialitate a informatiilor ori cele rezultate din incalcarea protectiei vietii private in mediul online tind sa se inteteasca: "Utilizatorii din mediul public ori privat trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza serviciile si solutiile IT&C care au proliferat in ultima vreme, avantajele si dezavantajele diverselor tehnologii, dar si riscurile la care se expun atunci cand utilizeaza, stocheaza date sau fac publice informatii cu caracter personal".

La randul sau, avocatul Andreea Lisievici (foto 1), Managing Associate al Tuca Zbarcea si Asociatii, a precizat ca noul proiect este util atat persoanelor potential vizate de diverse modalitati de prelucrare a datelor lor, cat si entitatilor care vor sa se asigure de legalitatea modului in care prelucreaza date personale: "Exista studii recente care arata ca oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de respectarea caracterului privat al activitatilor lor, precum si de modul in care datele lor cu caracter personal sunt folosite de entitatile carora le sunt puse la dispozitie. Din acest motiv, credem ca o platforma in care sa semnalam noutatile si sa punem in discutie chestiunile de interes este foarte utila. Prin materialele publicate, ne-am propus sa venim atat in intampinarea persoanelor potential vizate de diverse modalitati de prelucrare a datelor lor, cat si a entitatilor care vor sa se asigure de legalitatea modului in care prelucreaza date personale".

Echipa de avocati Tuca Zbarcea si Asociatii, specializata in aspectele legale ale protectiei datelor cu caracter personal, este formata din Andreea Lisievici - Managing Associate, Bogdan Halcu - Managing Associate, Ciprian Timofte - Avocat Senior si Sergiu Cretu - Avocat, sub coordonarea Partenerilor - Cornel Popa si Catalin Baiculescu.

Potrivit reprezentantilor Tuca Zbarcea si Asociatii, eforturile de popularizare a riscurilor legate de prelucrarea datelor cu caracter personal vor continua in perioada urmatoare prin actiuni de comunicare specifice. Mai mult, casa de avocatura anticipeaza o crestere a activitatii avocatiale in domeniul protectiei datelor cu caracter personal in anii ce vor urma, ca urmare a iminentei adoptari de reglementari noi in aceasta materie.

Comentarii

# k date 26 January 2015 19:16 +6

Culmea este ca bancile au o baza de date obtinuta ilegal. Baza lor de date este destul de ampla si o folosesc in instanta cu privire la calitatea imprumutatului, bineinteles fara acceptul acestuia. Asta e un abuz care nu este sanctionat de legea protectiei datelor cu caracter personal.

# DOREL date 27 January 2015 10:29 +1

Ca au bancile o baza de date ilegala, inca  nu ar fi o nenorocire prea mare (ptr. ca bancile sunt autorizate, cat de cat, ca operatori de date personale...), nenorocirea mare e ca baze cu date personale au tot felul de firme intitulate de investitii sau cine mai stie cum. Nimeni nu aude, nimeni nu vede, de parca n-am avea cel mai mare numar de servicii speciale din Europa ! Parerea mea ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva