2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLEDOARIE PENTRU GABI BALTAG – Presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu, face apel la magistratii de la tribunale sa ceara CSM sa o aleaga pe Gabriela Baltag la conducerea Consiliului: “Adresandu-va CSM le veti reaminti membrilor sai ca aveti dreptul si dvs la o reprezentare presedintiala la conducerea CSM.... Gabriela Baltag a primit voturi mai multe decat oricare alt membru CSM... Nu cred ca v-a dezamagit”

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 January 2022 12:36
Vizualizari: 6080

Presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, face apel la magistratii de la tribunalele din tara sa ceara CSM sa o aleaga pe judecatoarea Gabriela Baltag (foto) la conducerea Consiliului. Intr-un mesaj public transmis judecatorilor de la tribunale si Lumea Justitiei, marti, 18 ianuarie 2022, Costiniu aminteste ca CSM a fost condus de reprezentanti ai judecatoriilor, curtilor de apel si Inaltei Curti, mai putin de cei ai tribunalelor.


 

In ceea ce o priveste pe judecatoarea Gabriela Baltag, presedinta de onoare a AMR Viorica Costiniu subliniaza ca aceasta a obtinut cel mai mare numar de voturi dintre toti membrii CSM, iar impreuna cu cealalta reprezentanta a tribunalelor in CSM, judecatoarea Evelina Oprina, a strans cele mai multe voturi dintre actualii membri ai Consiliului. De asemenea, Costiniu precizeaza ca in cei cinci ani petrecuti in CSM Gabriela Baltag nu a dezamagit nicio data, respectand votul primit in 2016 din partea judecatorilor de la tribunale si straduindu-se sa convinga autoritatile si chiar pe colegii sai ca independenta nu exista daca Justitia nu se bucura de respect din partea celorlalte puteri, de suport material si neimplicare politica in activitatea ei consfiintite prin legi si o Constitutie europeana.


Iata mesajul presedintei de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu, catre magistratii de la tribunale:


“Stimatii colegi din Tribunalele patriei!

V-ati investit doi colegi sa va reprezinte in CSM.

Pana in prezent, toate nivelurile de instante au fost reprezentate in conducerea CSM, detinand functia de presedinte ambii judecatori ICCJ, doi dintre judecatorii de la Curtile de apel, de un judecator de la judecatorie.

In structura sistemului judiciar exista 41 de Tribunale la care se adauga cel militar, de minori...

Reprezentantii judecatorilor din tribunale au primit cele mai multe voturi la nivel national dintre toti membrii actuali ai 'csm', si dintre cei doi juzi de tribunal dna judecator dr. in drept Gabriela Baltag a primit voturi mai multe decat oricare alt membru CSM.

Mama a trei copii, reprezentanta colegilor din Tribunale nu a pregetat nimic, chiar si defavorizandu-si familia prin timpul acordat profesiei si demersurilor pentru respectarea statutului judecatorului, al independentei de sistem si profesional, pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului, ale cetateanului, beneficiarul actului de dreptate.

Stau marturie, 'scripta manent', toate demersurile facute in scris catre conducerea tarii, catre Prim ministru, ministrii, conducerea Parlamentului, catre CSM, catre autoritatile europene, judiciare pe cand era judecatorul - voce a celor fara de voce din sistemul nostru judiciar.

Mesajele sale de solidaritate, pline de onestitate si buna credinta s-au facut auzite si dupa ce, prin votul Dvs, ati trimis-o in CSM cu speranta unei bune reprezentativitati.

Nu cred ca v-a dezamagit prin darzenia cu care s-a straduit in acesti ultimi 5 ani si argumentat, cu mult temei legal, ca membru al acestui inalt for, sa convinga autoritatile si chiar pe colegii sai ca independenta nu exista daca justitia nu se bucura de respect din partea celorlalte puteri, de suport material si neimplicare politica in activitatea ei consfiintite prin legi si o Constitutie europeana.

Problemele cu care se confrunta sistemul judiciar au si solutii agreate de dvs, votanti cu speranta ca si interesele profesionale ale celor din Tribunale vor deveni o prioritate sub carma conducerii CSM de catre propriul reprezentant care cunoaste in detaliu, fiind judecator de scaun, problemele generale si particulare ale Tribunalelor.

Cu doua exceptii, CSM a fost condus numai de sefi de instante de la diferite niveluri, carora intermediar, pentru scurta vreme, se va alatura si seful unei sectii civile a ICCJ, dl judecator Marian Buda, care credem ca se va integra in organul colectiv al CSM, si ca membru, chiar pentru o perioada scurta, pana la venirea dupa alegeri la ICCJ a noului titular, va contribui cu experienta domniei sale la activitatea desfasurata de noii colegi, membrii CSM.

Legile justitiei nu conditioneaza ocuparea functiei de Presedinte CSM de existenta unei functii de conducere de la instanta de unde provine candidatul ptr aceasta functie.

Cred, cu buna credinta ca si judecatorii din Tribunale pot fi reprezentati in CSM de un Presedinte care provine din randurile lor.

Imprejurari nefaste, inabilitati de comunicare au contribuit la o eroare de percepere a importantei reprezentativitatii dvs la nivelul presedintiei CSM, desi proiectul prezentat de colega dvs vizeaza toate obiectivele pe care le-ati avut in vedere cand ati votat-o, care se inscriu in obiectivele CSM stabilite prin Hotararea Plenului de la inceputul mandatului si deci asumate si de ceilalti membrii CSM.

Cititi va rog proiectele predecesorilor care mai teoretic, mai generalist, declarativ si enuntiativ au evidentiat preocuparea pentru identificarea ulterioara alegerii lor ca presedinte de solutii pentru problemele din justitie, si cititi si proiectul de candidatura al colegei dvs de tribunal preocupata la randul ei, mai punctual, la obiect, cu accent pe solutiile care se impun si care corespund dezideratelor justitiei in ansamblul ei, si nu in ultimul rand celor pe care le sustineti de la nivelul ierarhiei Tribunalelor.

Am credinta ca adresandu-va, colectivele Tribunalelor, CSM-ului le veti reaminti membrilor sai ca aveti dreptul si dvs la o reprezentare presedintiala la conducerea CSM si ignorarea vointei Dvs submineaza insasi esenta mesajelor publice ale CSM ca garant al drepturilor celor care infaptuiesc actul de dreptate si in randurile carora se vor intoarce la finalul mandatului.

Pasivitatea ori inactiunea determinate de temeri ale celor care nu indraznesc sa ridice ochii spre varful piramidal al sistemului pentru ca nu stii cum vor fi fiind manuite, in viitor, fraiele puterii pana la final de mandat nu sunt in masura sa va impiedice sa dati si mai multa putere unui vot responsabil, in cunostinta de cauza cand ati abilitat acest coleg sa va reprezinte in Consiliu.

In speranta ca veti avea sansa ca membrul CSM reprezentant al dvs care a candidat pentru dvs pentru sefia CSM pentru anul 2022 sa ocupe aceasta demnitate, va reamintesc ca unitatea noastra a judecatorilor a determinat progresele in evolutia democratica a justitiei si prin ea a statului de drept.

Presedinte de Onoare al AMR

Judecator Viorica Costiniu”

Comentarii

# santinela date 18 January 2022 15:11 0

Nu cred ca se va intimpla asa ceva.Cea mai meseriasa judecatoare,de departe,nu este pe placul idiotilor de la conducerea tarii,recte von Snitel si pelticul neamului !

# escu date 18 January 2022 15:32 0

Doamna Costiniu, cine are bunul simț să gândească pozitiv, să aleagă corect, să fie pus omul potrivit la locul potrivit, când se trag tot felul de sfori? Sloganul „Jos labele de pe justiție a fost cea mai mare gogoriță a hastagiștilor, când s-au văzut la cașcaval au căutat o subjugare totală a justiției, parodia de referendum clocită de Ciolannis ajungând la lada de gunoi. Toate demersurile lor erau numai pentru guvernarea PeeeSeeeDeee.

# Valter COJMAN date 19 January 2022 00:21 +37

Judecatorii cinstiti si neinregimentati politic nu au ce cauta la conducerea CSM. Se stie de pe vremea lui Basescu... IohaniSS la succedat cu si mai mare succes...

# blazatul date 19 January 2022 09:44 +3

Romania este un stat democratic-O DEMOCRATIE si avem acesta"calitate" deja de 32 de ani.In acest context,viata de zi cu zi,confirma magistrala(optiunea mea)afirmatie a lui George Bernard Shaw "Democraţia este un mecanism care garantează că nu vom fi guvernaţi mai bine decât merităm". Se rasfrange in intreaga societate,ori si cum au mai trecut si altii prin aceste "chinuri".Diferenta dintre noi si ei,oare ce o face,abordarea,calitatea omului, cultura,respectul impus sau nu fata de cetatean ? Mai exista o"paleta"de "calitati"ale omului,dar cred ca la acest nivel nu ar trebui sa fie dominante - sa existe -avand in vedere CALITATEA CAT SI CEEA CE REPREZINTA IN SOCIETATE.Noi speram,dar,Balzac cugeta"Pe măsură ce urci spre vârful societății,găsești tot atâta noroi precum găsești în pătura inferioară a societății;numai că acolo,pe pisc,noroiul este zvântat și poleit.???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva