26 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POHTA LUI IOHANNIS – Seful DIICOT Felix Oliver Banila i-a facut pe plac lui Klaus Iohannis: “Desi am convingerea ca nu am esuat in indeplinirea atributiilor conferite de lege in calitate de procuror sef al D.I.I.C.O.T., iar speta 'Caracal' nu depaseste nivelul priceperii mele si al aptitudinii solutionarii ei de catre ai mei colegi, am inteles sa imi depun demisia de onoare”. Situatie fara precedent: multumita ministresei Birchall, toate marile parchete vor fi conduse de interimari

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 October 2019 12:25
Vizualizari: 9406

Seful DIICOT Felix Oliver Banila (foto stanga) a cedat dupa ce presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) i-a cerut sa renunte la functie. Banila a anuntat miercuri, 2 octombrie 2019, ca si-a dat demisia de la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa, procurorul sef al DIICOT explicand ca a luat aceasta decizie dupa consultarile pe care le-a avut cu Procurorul General Bogdan Licu, ministresa Justitiei Ana Birchall, procurorii din CSM, dar si in baza propriului rationament. Totusi, Banila tine sa sublinieze ca gestul sau, unul de onoare, nu reprezinta altceva decat un pret platit injust astfel incat DIICOT sa isi poata continua activitatea in bune conditii. De asemenea, Felix Oliver Banila precizeaza ca nu are nimic sa isi reproseze intrucat nu a esuat in indeplinirea atributiilor.


Altfel, odata cu demisia lui Banila de la conducerea DIICOT s-a ajuns la o situatie fara precedent in Romania: toate marile parchete, ne referim la PICCJ, DNA si DIICOT, vor fi conduse in prezent de sefi interimari. Iar asta intrucat ministresa Justitiei Ana Birchall – la randul ei data afara dar tinuta in functie de presedintele Iohannis – nu s-a preocupat sa declanseze procedurile pentru ocuparea functiilor de procuror general sau procuror sef al DNA, avand alte preocupari, cum ar fi sa puna umarul la sabotarea SIIJ.

Iata comunicatul sefului DIICOT Felix Oliver Banila:

“Urmare a solicitarii Presedintelui Romaniei, prin declaratie de presa, in seara zilei de 30.09.2019 si a comunicatului procurorului sef D.I.I.C.O.T. din data de 01.10.2019, procurorul sef D.I.I.C.O.T. aduce la cunostinta publica urmatoarele:

Desi am convingerea ca nu am esuat in indeplinirea atributiilor conferite de lege in calitate de procuror sef al D.I.I.C.O.T., iar speta 'Caracal' nu depaseste nivelul priceperii mele si al aptitudinii solutionarii ei de catre ai mei colegi;
In urma discutiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, cu Ministrul Justitiei si cu membrii Sectiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar si in baza propriului rationament;

Am inteles sa imi depun demisia de onoare din functia de procuror sef al Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sens in care am inaintat-o Ministrului Justitiei, respectand parcursul legal al actului numirii in aceasta functie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neintarziate Presedintelui Romaniei, spre a fi acceptata si a se luat act de aceasta, in vederea emiterii decretului de eliberare din aceasta functie, data pana la care voi continua sa asigur conducerea D.I.I.C.O.T.

Aceasta nu vine pe fondul faptului ca nu mi-as fi facut datoria si ca nu mi-as fi pus toata priceperea, profesionalismul si buna-credinta in exercitarea functiei, pe care cu onoare inca o ocup;

Dar consider ca la acest moment, demisia mea este absolut necesara pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-si continua activitatea intr-un climat lipsit de presiune.

Asa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezuma doar la cazul 'Caracal' si daca acesta este pretul pe care trebuie sa il platesc pentru continuarea in bune conditii a activitatii – desi unul injust, consider – accept sa ma retrag din functie, lasand Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism stabilitatea celor 6 functii de conducere din cadrul sectiilor structurii centrale si a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum si un corp profesional bine pregatit, onest si de buna-credinta, cu adevarat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale si strategice ale directiei, in ciuda oricaror alte argumente sau / si speculatii contrare.

Va asigur ca sunt pe deplin constient de implicatiile acestui act si de responsabilitatea ce incumba functiei de procuror sef al D.I.I.C.O.T., insa nu pot accepta ca directia, a carui parte integranta sunt, sa reprezinte tinta predilecta si lipsita de aparare a celor care au obligatia de rezerva ori a unor persoane neavizate domeniului sau / si lipsite de cultura juridica necesara.
Desi nu am nimic a-mi reprosa, intrucat cazul de la Dambovita nu incumba activitatilor si competentei D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am directionat ancheta intr-o maniera corecta, justa si legala, in timp ce efectuarea, continuarea si finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusiva a procurorilor de caz, a caror independenta, nici eu si nici nimeni altcineva, nu trebuie si nu poate a o incalca.

Daca as ramane in functie, as risca sa antrenez directia intr-un conflict care, pe termen mediu si lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine si nici pentru D.I.I.C.O.T.

Mi-as dori, insa, ca gestul meu sa ramana unul izolat, lipsit de relevanta pe care multi, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui si sa nu deschida calea unor demisii / demiteri ori revocari arbitrare, cu grave si iremediabile consecinte asupra independentei justitiei, in general si a procurorilor, in mod special”.

Comentarii

# Sorina date 2 October 2019 12:42 +4

Cu o rusine de ministru al justitiei ca Birchall mafiotelile din justitie o sa mearga in continuare. Toata clasa politica sunt niste slugi ale strainilor. Ce adevar asteptam in cazul Caracal, daca sunt implicari la cel mai inalt nivel in traficul de carne vie, sau daca sunt implicati cei de la Deveselu!?!? Numai niste nebuni sau rau intentionati ar imbrobodi cu minciuni romanii prostindu-i ca se va face lumina in cazul Caracal. Nu se va face niciodata lumina cu acest sistem actual de justitie, cu acest DIICOT implicat pana peste cap in şpăgi, prospaturi, cu aceasta clasa politica slugi perfecte ale strainilor. Ro este plina de mafie in toate institutiile si politica. Nu exista nici o sansa daca nu se va scapa odata pt totdeauna de mafiotii din justitie servicii si de slugile si mafiotii din politica

# Neanae date 2 October 2019 14:26 +1

Super fotografia sasului obosit pana la epuizare de efortul depus ca Banila sa demisioneze “de îndată”! Bravo Iohanis Klaus și Werner. Câte voturi calculezi mata ca aduce reacția asta târzie de toamna a vieții? Visând odihna in Tenerife? In Florida? La rude și afaceriști in Deutschland? Banii furați de la “stat” când intră? Imobilele, bunurile României date la gruparea germanică, alea se calculeaza? Câta ipocrizie ...

# Procurorul date 2 October 2019 15:06 +1

Bănilă a demisionat. E cazul ca și Werner să fie ”demisionat” în noiembrie. Nu de alta, dar în organizația asta numită, din ce în ce mai incert, ”Statul Român” cică el este ”șeful”. Și cum toți cei care cunosc management la un nivel minim știu, întodeauna ”șeful” este răspunzător atât de bunele, dar mai ales de relele care se întâmplă în organizația pe care o conduce. Altfel, totul e, vorba cântecului, vânare de vânt și contează fix zero pentru orice.

# Pintea date 2 October 2019 16:28 +1

Dar LUJU, nu ai publicat un editorial in care ati scris ”Banila, esti prost?”. El ramasese singura persoana selectata de d-nul Tudorel Toader, acum sa vedem cine va mai fi numit si dupa cate luni, asa ca sa asteptati rezultate in ancheta Caracal. Presa prea se oțărăște si este nerbdătoare sa vadă rezultate instant. La DNA avem interimar, la Parchetul General alt interimar, acum si la DIICOT o sa bată vantul...presa prea se oțărăște si este nerăbdătoare sa vadă rezultate instant.

# Pintea date 2 October 2019 16:37 0

Dar LUJU, nu ai publicat un editorial in care ati scris ”Banila, esti prost?”. De ce, pentru ca ni se parea ca o ancheta merge greu? El ramasese singura persoana selectata de d-nul Tudorel Toader, dăduse un concurs, acum sa vedem cine va mai fi numit si dupa cate luni, asa ca sa asteptati rezultate in ancheta Caracal.Măcar a avut onoarea pe care nu a avut-o nici Augustin Lazar, nici coveși, care comisesera numai abuzuri si incalcari ale legii ani, ani de zile. La DNA avem interimar, la Parchetul General alt interimar, acum si la DIICOT o sa bată vantul...presa prea se oțărăște si este nerăbdătoare sa vadă rezultate instant.

# Turcu date 3 October 2019 05:49 0

Daca ar fi cerut Dragnea ca vreun magistrat sa-si dea demisia,pe orice motiv,ar fi sarit rezistentii in sus ca arsi.Asa daca e ceruta demisia tipic securistoid,cu implicare politica,toti rezistentii sunt linistiti,ca doar e ordin pe Unitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.03.2023 – Agitatie in Baroul Dolj

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva