POLITIA IN PRAG DE REVOLUTIE - Presedintele SNPPC Marius Ionescu trage sirena: „Am fost dusi cu zaharelul... Putem sa aducem in Piata Victoriei peste 10.000 de politisti si probabil vom fi in fruntea a milioane de romani... Romanului i-a ajuns cutitul la os... Asistam la un adevarat exod in Politia Romana... Suntem pregatiti sa introducem 40.000 de actiuni in instante... S-a produs o discriminare cu salariile politistilor“
Marius Ionescu, comisar sef in Politia Romania, de 9 ani lider al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), in calitate de vicepresedinte, iar din decembrie 2020, presedinte SNPPC, pana la urmatorul congres, care va avea loc in 2021, a acordat un interviu Lumea Justitiei in care vorbeste despre problemele cu care se confrunta politistii in aceste momente. In calitate de presedinte al SNPPC, care reprezinta peste 37.000 de politisti si personal contractual si care este, de departe, cel mai important sindicat din zona Ministerului Afacerilor Interne, Marius Ionescu (foto) vorbeste pe larg despre dramele colegilor sai, grav afectati de masurile legislative aberante si alambicate luate in ultima vreme. De mai multi ani, politistii din Romania sunt sfidati de autoritati si salarizati sub nivelul legal, in mod deliberat. Sub actuala guvenare problemele salariale ale politistilor s-au agravat, nemultumirea in randul angajatilor MAI fiind maxima. Din pacate, actualii guvernanti nu vor sa ia in serios nemultumirile politistilor.
Publicam in continuare interviul realizat cu presedintele SNPPC Marius Ionescu pe care il prezentam in continuare:
Domnule presedinte, politistii sunt cu capsa pusa si, in ultima vreme, sunt vazuti in strada la diverse proteste, in special pentru a reclama inechitatile banesti. Care sunt problemele de ordin financiar care i-au nemultumit intr-atat pe politisti?
Problemele au inceput in 2010. De la 31.12.2009 nu s-a mai aplicat legislatia speciala, pe categoriile bugetare, venind sa spuna Parlamentul si Guvernul ca fac Legea salarizarii unitare, care s-a facut dar nu s-a aplicat. Ba mai mult decat atat, in 2010, salariile au fost taiate cu 25%, dar veniturile au scazut practic pana la 50% in sistemul bugetar.
Din cauza taierilor salariale din 2010 si a disponibilizarilor in masa au existat in sistemul nostru mii de politisti de frontiera, jandarmi, politisti care si-au pierdut painea, fara posibilitatea de a sustine un concurs.
Am fost dusi cu zaharelul pana in 2017. De asemenea, prin neaplicarea Legii 284/2010, in toata perioada 2010-2017, si cu efecte ulterioare, s-a produs o discriminare cu privire la salariile politistilor, discriminare impotriva careia noi am luptat introducand cereri de chemare in judecata pentru egalizarea salariului la nivelul maxim, adica politisti care ocupau functii identice sa aibe si o salarizare identica.
Incepand cu anul 2015 trebuia aplicata Legea 71/2015.
Am introdus cereri de chemare in judecata pentru aplicarea legii, dar am avut probleme in instanta intrucat sutele de actiuni ne-au fost disjunse si am ajuns la peste 20.000 de cereri de chemare in judecata, doar pentru acest drept.
La inceput a fost greu sa sa convingem judecatorii, intrucat legislatia era alambicata, iar dispozitiile de numire in functie impreuna cu anexele de salarizare la peste 90% dintre politisti nu le erau comunicate si acestia nu cunoasteau din ce este alcatuit salariul lor.
In anul 2019, ICCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a intervenit si a decis ca aceasta legislatie trebuia sa se aplice inca de la acea data si politistilor. Ca urmare, Guvernul a emis OUG 75/2020 pentru ca politistii sa isi primeasca in mod corect salariile. De aici, am avut speranta ca se va aplica o lege la care am contribuit cu toti si am asteptat calendarul prevazut in articolul 38, dar in 2021 constatam ca cineva doreste sa fure fila din calendar.
Prin legea dialogului social guvernantii au taiat inclusiv posibilitatea de a negocia salariile politistilor. Legile care au fost date dupa 2010 au prevazut tocmai acest lucru, ca noi sindicatele sa nu mai putem sa negociem contractele colectivele de munca ale politistilor.
Cel mai urat lucru este sa te joci cu sperantele oamenilor.
Lumea asteapta foarte mult de la politisti, mai ales in strada, in conditiile in care infractionalitatea cu violente este in crestere. Cat castiga un politist/agent debutant la ora actuala dintre cei care sunt trimisi in strada in prima linie?
Poate nu o sa va vina sa credeti, dar la inceputul carierei salariul unui politist nu depaseste 1.500 lei. In pofida acestui salariu foarte mic avem situatii frecvente cand politistilor trimisi sa isi desfasoare activitatea in zone sensibile nu li se deconteaza nici macar chiria care, in anumite locatii, cum ar fi orasul Otopeni este in jur de 300 euro lunar.
Poate fi un politist incoruptibil sau se poate simti aparat de sistem in conditiile in care mijloacele lui de subszistenta sunt atat de precare?
Un politist si-a asumat prin juramant sa respecte Constitutia, legile tarii, sa protejeze viata, drepturile si libertatile cetatenilor, tot ceea ce este prevazut in juramantul de credinta al politistului. Din punctul meu de vedere, problema este ca politistul nu este protejat de sistem, de Guvern, de lege. Cu alte cuvinte, politistul nu este protejat dar nu intelege de ce nu este protejat. Categoric ca un astfel de venit nu are cum sa ii asigure un trai decent si nici siguranta zilei de maine si nici ce sa puna pe masa familiei. S-a creat o discriminare uriasa intre functiile politistilor din diferite localitati unde mutarea se face ori la cerere, ori in interes de serviciu. Pe aceasta smecherie, foarte multi politisti care au accceptat sa lucreze in anumite localitati s-a considerat ca nu este in interesul serviciului ci la cererea lor, fiind practic privati de dreptul la decontarea chiriei. Imaginati-va ca sunt localitati in care chiriile sunt chiar mai mari decat salariul politistului. Cei care pica in aceasta capacana, avem cazuri, au ajuns sa stea cate 2, 3 intr-o locuinta ca sa poata supravietui. In fata acestor situatii, de la conducerea MAI ni se spune, an de an, ca "nu avem fonduri", dar nici nu se fac demersuri pentru modificarea legislatiei pentru ca aceste situatii aberante sa fie remediate. Tinerii vin cu speranta, iar cand dau piept cu realitata fug din sistem.
Cat de mari sunt fluctuatiile de personal in sistem din cauza conditiilor de lucru?
Asistam de ani de zile la un adevarat exod in Politia Romania in care intrarile de personal sunt de 2000 pe an, iar tot anual pleaca circa 3000. Am avut chiar si 5000 de plecari intr-un an si dupa aia ni se reproseaza ca avem multi pensionari.
In ultimii 3 ani au plecat peste 15.000 de politisti din sistem.
La ora actuala avem circa 70.000 de posturi prevazute in statele MAI pentru politisti-IGPR, dar ocupate efectiv sunt circa 53.000.
Unul dintre principalele motive pentru care politistii parasesc sistemul desi ar vea sa mai ramana o perioada este dat de fluctuatia legislativa, care le creaza mari temeri privind siguranta financiara.
Noi am facut apel la domnul ministru Bode sa iasa cu o pozitie oficiala cu privire la acest aspect, fiind placut surprins ca intr-o videoconferinta care viza discutii pe tema covid si a masurilor anti-covid dispuse la MAI, MApN, s-a transmis mesajul ca legea pensiilor militare nu va fi modificata, informatie care a produs o oarecare linistire a colegilor si o oarecare stopare a intentiilor de plecare in pensie.
Ce actiuni viitoare sindicale intentionati?
In situatia in care Guvernul nu va debloca Legea 153/2017 privind salarizarea, precum si Legea 223/2015 privind pensiile militare, respectiv nu va acorda inflatia de 3,8% pe 2020 suntem pregatiti sa introducem aproximativ 40.000 de actiuni in instantele de contencios administrativ si civile atat pentru politisti activi, politisti pensionari si personal contractual si, de asemenea, daca Avocatul Poporului nu va sesiza CCR, urmare a adresei noastre pe art. 1 si art. 4 din OUG 226/2020, vom depune in fiecare dintre cele 40.000 de procese exceptii de neconstitutionalitate a prevederilor anterior amintite.
Aveti ca sindicat resurse umane (juristi, avocati) care sa poata sa reprezinte in instante interesele celor 40.000 de politisti?
Inca de anul trecut, fiind an electoral, stiam ca ne putem astepta la orice. Partidele politice promit multe in campanie si dupa ce ajung la guvernare constatam ca promisiunile raman orfane.
De aceea, din 2018, am pus bazele unui departament juridic SNPPC, iar acest departament anul acesta cuprinde 3 avocati, intre care unul in house, 3 consilieri juridici cu program de 8 ore si alti doi colaboratori. De asemenea, avem foarte multi lideri in cele 73 de birouri teritoriale ale Sindicatului care au dezvoltat pe plan local diferite actiuni pentru revendicarea unor drepturi salariale.
Am format astfel o echipa redutabila, oameni cu dorinta de a rezolva problemele membrilor de sindicat si care, in permanenta, se consulta, cerceteaza Dreptul si dezbat solutiile instantelor de judecata. Bineinteles ca asta si costa.
Cum percepti prestatia instantelor de judecata in raport de revendicarile din instante ale politistilor? Sunt receptive sau se incapateaza sa tina partea Guvernului?
Este o intrebare grea. Eu am incredere in Justitie pentru ca am incredere in democratie si speranta trebuie sa ne calauzeasca in tot ceea ce facem in viata de zi cu zi. In majoritatea cazurilor, judecatorii ne-au dat dreptate, insa a fost foarte greu sa ii facem sa inteleaga aceasta legislatie abramburita a noastra pe care nu stiu cati dintre politisti o pot intelege. Noi am avut o legislatie speciala cu foarte multe sporuri, cum ar fi fidelitatea, confidentialitatea, sporuri de dispozitiv, misiune permanenta, pericol deosebit, conditii grele, inclusiv salariu de merit care se aplicau intr-un anumit procent la o baza foarte mica, chiar si 200 lei net.
Politistii au ramas azi cu maxim 3 sporturi pe care oricum le are orice angajat din sistemul bugetar. Dar a crescut baza, ceea ce este sanatos. Baza este salariul de functie. Care se raporteaza la salariul de baza minim brut pe tara.
Daca nu veti da rezultate nici cu procesele in instanta, nici cu negocierile, sunteti pregatiti sa iesiti in strada? Ce efective puteti mobiliza la un eventual protest?
Raspunsul categoric este da! Pentru ca nemultumiri au foarte multi angajati in Romania atat in sectorul bugetar, cat si din zona privata, dupa inchiderea restaurantelor, a cafenelelor, cinematografelor, a scolilor, brutariilor, gogoseriilor. Ganditi-va doar cati romani nu au putut sa duca acasa la copii sa le puna o paine pe masa. Sunt sigur ca noi putem sa aducem in Piata Victoriei peste 10.000 de politisti in activitate si probabil vom fi in fruntea a milioane de romani. Pentru ca romanului i-a ajuns cutitul la os.
Care este starea de spirit actuala a politistului roman?
Politistii romani si nu numai s-au saturat de minciuna si ipocrizia care ne-a marcat viata in acesti ultimi 3 ani. Noi am inteles ca este nevoie de o lege sustenabila si corecta de salarizare, chiar daca Legea 153/2017 nu este perfecta, elaborata de fosta guvernare, ea poate fi imbunatatita, dar de aici si pana la a vorbi despre inlocuirea ei, in conditiile in care noi de 11 ani am avut rabdare, am avut speranta si am vazut ca se poate. Acum sa vii ca prim-ministru dupa ce te-ai infruptat din legea salarizarii sa imi spui ca nu e buna, mi se pare o noua incercare de manipulare si jignire la adresa statutului politistului.
Starea de spirit a politistilor este asadar una de disperare si in acelasi timp si de revolta fata de modul in care sunt tratati iar drepturile le sunt calcate in picioare de catre guvernanti.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# nae din dealul feleacului 28 January 2021 18:14 +18
# un mizantrop 28 January 2021 18:54 +3
# un mizantrop 28 January 2021 19:04 +8
# Adi Adi 28 January 2021 19:06 +3
# Roman Daniel 28 January 2021 19:09 +2
# Gilu 28 January 2021 19:30 +9
# Lita 28 January 2021 19:55 +3
# Numai vorba de ei 28 January 2021 22:01 +2
# Jurca Ioan-Florin 29 January 2021 02:07 +2
# marin 29 January 2021 07:49 -1
# Cristi 29 January 2021 12:04 -1
# Any 29 January 2021 13:13 +1
# Eu 29 January 2021 13:52 +1
# Bogdan 30 January 2021 08:32 +2
# xyz 30 January 2021 12:26 +1