5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITIA ROMANA, STAI JOS, NOTA 4 – IGPR nu trece proba de limba romana. Profesorul Corneliu-Liviu Popescu cere Politiei Romane sa indrepte gafa: "Solicit IGPR sa respecte Limba romana, conform normelor constitutionale si legislative si regulilor ortografice... Un comunicat de presa al unei institutii publice trebuie sa redea intr-o forma scrisa legala maretele fapte de vitejie ale eroului de legenda, "singurul" din toata Politia Romana care putea 'sa garanteze succesul operatiunii'"

Scris de: E.D. | pdf | print

31 August 2020 17:41
Vizualizari: 7139

Limba Romana are de suferit. Chiar astazi cand este ziua Limbii Romane aflam ca Politia Romana, condusa de inspectorul general Liviu Vasilescu, nu trece proba de limba romana. Evenimentele petrecute in seara dinaintea inmormantarii lui Emi Pian, fost lider al clanului Duduienilor – cand seful Politiei Romane Liviu Vasilescu (foto stanga) s-a intalnit in creierii noptii cu reprezentanti ai acestei grupari – s-au concretizat, la cateva zile dupa aparitia imaginilor (click aici pentru a citi) intr-un comunicat de presa clarificator. Concret, pe site-ul IGPR a fost postat in 29 august 2020 un comunicat denumit "clarificari ale unor intrebari aparute in spatiul public" in care s-a precizat ca "seful Politiei Romane si-a facut datoria in mod eficient, rezolvand o problema complicata, conform regulilor scrise sau cutumiale ale institutiei noastre".


 

Cu aceasta fraza insa Politia Romana a picat examenul de limba romana. O arata profesorul Corneliu-Liviu Popescu (foto dreapta), avocat in Baroul Bucuresti si Baroul Paris, intr-o petitie transmisa in 30 august 2020 Inspectorului General Liviu Vasilescu, prin care solicita, in esenta, sa se inlocuiasca din comunicatul de presa "oroarea lingvistica" numita "cutumiale", folosita in contextul mai sus amintit.


In petitia pe care Lumea Justitiei o publica mai jos si care a fost deja transmisa sefului Politiei Romane se arata ca forma corecta a adjectivului (la feminin plural) este "cutumiare" si nu "cutumiale".


"Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al Limbii romane", editia a II-a revazuta si adaugita (DOOM2), Academia Romana - Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2010, p. 204, stabileste o singura forma corecta pentru acest adjectiv, si anume "cutumiar" la masculin singular, care devine "cutumiare" la feminin plural. Forma "cutumiale" ("norme cutumiale") este o oroare lingvistica", precizeaza Corneliu-Liviu Popescu.Prezentam in continuare Petitia profesorului Corneliu-Liviu Popescu:"Domnule Inspector general,


Subsemnatul, Corneliu-Liviu POPESCU, cetatean roman, profesor universitar doctor si conducator de doctorat si postdoctorat la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si la Colegiul Juridic de Studii Europene al Universitatii Paris 1 Panteon Sorbona, avocat in Barourile Bucuresti si Paris,


In temeiul art. 51 din Constitutia Romaniei privind dreptul de petitionare,


Formulez prezenta

PETITIE


Prin care va solicit sa procedati de indata la inlocuirea, in cuprinsul comunicatului de presa "Clarificari ale unor intrebari aparute in spatiul public" din 29.08.2020, postat pe pagina internet oficiala politiaromana.ro, a ororii lingvistice "cutumiale" ("seful Politiei Romane si-a facut datoria in mod eficient, rezolvand o problema complicata, conform regulilor scrise sau cutumiale ale institutiei noastre") cu forma corecta a adjectivului (la feminin plural), care este "cutumiare".


Art. 13 din Constitutia Romaniei stabileste ca limba oficiala a statului roman este limba romana. Limba oficiala este limba in care se exprima autoritatile si institutiile publice. Cum Inspectoratul General al Politiei Romane este o autoritate publica, el are obligatia sa respecte limba romana.


Art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 752/2001 privind organizarea si functionarea Academiei Romane dispune ca una dintre atributiile principale ale Academiei Romane este de a se ingriji de cultivarea Limbii romane si de a stabili regulile ortografice obligatorii.


"Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al Limbii romane", editia a II-a revazuta si adaugita (DOOM2), Academia Romana - Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Univers Enciclopedic Gold, Bucuresti, 2010, p. 204, stabileste o singura forma corecta pentru acest adjectiv, si anume "cutumiar" la masculin singular, care devine "cutumiare" la feminin plural. Forma "cutumiale" ("norme cutumiale") este o oroare lingvistica.


Un comunicat de presa al unei institutii publice, versiune moderna a vechilor letopisete, trebuie sa redea intr-o forma scrisa legala maretele fapte de vitejie ale eroului de legenda, chiar de basm, de ce nu de film, "singurul" din toata Politia Romana care putea "sa garanteze succesul operatiunii" ("Trist, dar adevarat").


In concluzie, prin prezenta petitie solicit Inspectoratului General al Politiei Romane sa respecte Limba romana, conform normelor constitutionale si legislative si regulilor ortografice.


Solicit sa primesc raspuns in termen legal, in principal prin email, in subsidiar la domiciliul ales.


Cu salutari civilizate,

Paris - Franta, 30.08.2020"


Comentarii

# Andrei Muresan date 31 August 2020 19:40 +8

Liviu, ceri respectarea limbii romane de catre politisti! Demersul tau este adresat unui alt politist, bulibasa a clanului de militieni. Cei mai urati indivizi din lume sunt militienii, supranumiti: porci, caralei, jigodii, idioti, s.a.m.d. Ai intalnit alte "calificari" la: profesori, doctori, muncitori, avocati, judecatori (desi si ei sunt idioti), scriitori, pictori, actori? Sunt, pe pamant, doua limbi care nu au gramatica: limba indienilor din cele doua Americi si limba tiganeasca. Eu locuiesc in SUA si uneori privesc la evenimentele din Romania. Limba romana este siluita de catre toti locuitorii ei. CNA este la pamant. Suplimentele alimentare fac ravagii la propriu si la "figurarea limbii romanea". Prostituatele sunt vedete nationale. Idioti cu barbi nespalate si ochi galbeni incanta restul idiotilor. Tu, speri. Eu sper. Noi speram. Limba romana a murit. Niciun CPR nu o mai ajuta. Noroc de Eminescu, Creanga, Enescu. Dar or sa le arda cartile si partiturile.

# Hello. date 31 August 2020 22:22 +2

" Fara IDIOTI, viata NU ar avea FARMEC " spunea Napoleon.!!

# santinela date 1 September 2020 08:26 +5

Mama frate ce descoperire.Domnule pofesor universitar doctor,avocat pe aici si pe dincolo ,nu putea fi o eroare de redactare ? Nu v-am vazut atit de indignat si nici adresind scrisori lui Grinda,ministresei invatamintului,Turcanei pentru siluirea limbii romane si mai ales marelui presedinte Iohanis care o comite saptaminal in comunicatele de presa pe care le da.Ultima chiar de ziua limbii romane. Astora probabil nu aveti voie sa le scrieti sau aveti retineri ?

# Ori esti precaut date 1 September 2020 08:29 0

Domnul profesor Popescu avea la indemana si putea invoca Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice. Propun completarea petitiei cu invocarea acestei legi.

# mitica date 3 September 2020 13:24 0

Aproape toti sefii din politie trebuie demisi,anchetati si bagati la PUSCARIE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva