POLITICA EXTERNA, INCOTRO? – Partidul Romania Puternica cere ca premierul Marcel Ciolacu si presedintele interimar Ilie Bolojan sa reevalueze urgent politica externa a Romaniei: „Pana nu vor intelege ca orice politica externa realista si eficienta trebuie sa fie transparenta, ca nu poti sa ai discursuri diametral opuse in functie de persoana din fata ta, ca nu poti sa fii in doua barci in acelasi timp, relatia cu SUA si Administratia Trump va fi la nivel de avarie. Consecintele vor fi cumplite”
Presedintele interimar Ilie Bolojan (foto 1 stanga) si prim-ministrul Marcel Ciolacu (foto 1 dreapta) trebuie sa reevalueze urgent politica externa a Romaniei, prin restabilirea relatiilor cu SUA in parametri normali. In caz contrar, consecintele politice si economice vor fi cumplite.
Semnalul de alarma a fost tras luni, 7 aprilie 2025, de catre Partidul Romania Puternica, reprezentat de economistul Gabriel Marin (foto 2), membru in Biroul Permanent al formatiunii.
Mai exact, pe plan economic, ratingul de tara al Romaniei risca sa coboare in zona neatractiva pentru investitorii straini, avertizeaza PRP. In partea cealalta, pe plan politic, tara noastra risca sa ramana fara garantia reala de securitate, care este relatia cu Statele Unite ale Americii.
Pentru a evita acest lucru, Romania poate incepe prin a schimba capii politicii externe: ministrul Afacerilor Externe Emil Hurezeanu si ambasadorul in SUA Andrei Muraru, mai arata Partidul Romania Puternica.
Iata comunicatul PRP:
„Partidul Romania Puternica solicita Prim-Ministrului Romaniei Marcel Ciolacu si Presedintelui Interimar Ilie Bolojan reevaluarea in regim de urgenta a pozitiei Romaniei fata de Administratia Republicana a Statelor Unite ale Americii si fata de Presedintele Donald J. Trump.
In cursul anului trecut, dl. Prim-Ministru Ciolacu si ex-presedintele (de trista amintire) Klaus Iohannis s-au alaturat constant corului de denigratori europeni (in frunte cu cei din Comisia Europeana) al candidatului / actualului Presedinte Donald J. Trump, sprijinind vizibil candidatii Partidului Democrat, contrar traditiei diplomatiei romane de a respecta exclusiv decizia electoratului american si de a nu sprijini deschis vreun candidat anume.
Mai recent, dl. Marcel Ciolacu si dl. Ilie Bolojan au reusit – prin actiunile lor de solidarizare cu diferite initiative europene in afara cadrului NATO (si, nu in ultimul rand, prin anularea alegerilor prezidentiale din 2024, fara a prezenta dovezi concrete, doar la presiunea cercurilor de putere de la Bruxelles) – 'performanta unica' de a pozitiona vizibil Romania la acest moment ca o tara complet neprietenoasa (ca sa nu spunem ostila) fata de actuala administratie republicana a Statelor Unite si fata de Presedintele Donald J. Trump.
Desele vizite ale celor doi lideri romani (si in special cele recente, televizate, ale dlui. Ilie Bolojan) la Paris si mai ales meeting-urile constante cu dl. Emanuel Macron, alti oficiali francezi si ai UE au pus Romania intr-o pozitie perdanta. Reamintim celor doi oficiali romani, daca mai este cazul, ca Franta este tara care la ora actuala se pozitioneaza ca varful de lance al opozitiei progresiste radicale europene impotriva Statelor Unite in general si a Administratiei Donald Trump in particular, iar dl. Macron este cel mai vocal si strident opozant al Presedintelui Donald J. Trump.
Si toate acestea in contextul in care Statele Unite constituie singura garantie reala de securitate a Romaniei intr-un climat extern extrem de tensionat, climat pe care Uniunea Europeana (si asta este mai mult decat evident) nu il poate si nu il va putea niciodata gestiona.
Actiunea Administratiei Trump de amanare sine die a programului Visa waiver (calatoria fara vize a cetatenilor romani in US) a fost un prim semn, mai mult decat clar (pentru oricine intelege limbajul diplomatic), al reticentei majore a Statelor Unite fata de actualul leadership progresisto-european al Romaniei de la acest moment. Personaje publice precum Ilie Bolojan, Catalin Predoiu, Nicusor Dan, Emil Hurezeanu, Dacian Ciolos sau (culmea!) chiar ambasadorul Romaniei in SUA dl. Andrei Muraru, sunt personaje asimilate constant si de ani de zile ca varfuri ale progresismului radical european de tip sorosist din Romania).
Partidul Romania Puternica ii anunta si ii avertizeaza pe dnii. Marcel Ciolacu si Ilie Bolojan ca urmatoarea masura (iminenta, de altfel) impotriva Romaniei va fi anuntul de retrogradare a rating-ului tarii noastre de catre cele trei agentii de rating americane (Fitch, Moody si S&P) la nivel de 'junk' ('nerecomandata investitorilor') si anularea calificativului de 'investment grade' ('recomandata investitorilor').
Nu trebuie sa cunosti macroeconomie la nivel academic ca sa intelegi ce va genera aceasta retrogradare iminenta asupra dobanzilor la care se imprumuta Romania luna de luna si asupra imaginii Romaniei ca o potentiala destinatie a investitiilor straine.
Si aceasta se va intampla nu mai tarziu decat in urmatoarele saptamani.
'Initiativa' dlui. Prim-Ministru Ciolacu (anuntata cu fanfara de presa) de a nominaliza asa-zisi 'emisari de lobby' pe langa Presedintele Donald J. Trump, de tipologia domnilor Dragos Spranceana si Lucian Romascanu, este hilara si penibila pentru orice persoana familiarizata cu modul de functionare a elitelor si a politicului american in general. Terenul de golf, sapca MAGA si experienta sociala dobandita la Buzau sau Constanta nu sunt elemente compatibile cu elitele politice republicane de la Washington.
Pana la momentul in care cei doi domni, Marcel Ciolacu si Ilie Bolojan, nu vor intelege ca orice politica externa realista si eficienta trebuie sa fie in primul rand transparenta, ca nu poti sa ai discursuri diametral opuse in functie de persoana din fata ta, ca nu poti sa fii in doua barci in acelasi timp (pentru ca atunci ai zero credibilitate ca om politic), relatia cu Statele Unite si Administratia republicana a lui Donald J. Trump va fi, practic, la nivel de avarie, iar consecintele economice si politice vor fi cumplite.
Similar, orice incercare de relansare sau extindere a relatiilor romano-americane nu se poate face decat eminamente institutional, transparent si prin intermediul unor persoane cu un CV ireprosabil si de o reputatie profesionala demonstrata, si nu presupusa. Eliminarea mediocritatilor de tip [Emil] Hurezeanu sau [Andrei] Muraru, a sinecurilor politice in pozitiile diplomatice de decizie din tarile critice (si in special din Statele Unite) este unul din primele elemente necesare, elemente pe baza carora se poate reconstrui o diplomatie in serviciul Romaniei si al cetatenilor sai.
Nota: in extenso, nici prezenta pe lista de candidati prezidentiali din Romania a unor figuri triste (de tipul Elenei-Valerica Lasconi, Cristian Terhes, Victor-Viorel Ponta, Nicusor Dan) sau nostalgice (de tip Crin Antonescu) nu sunt elemente care pot relansa, la modul real, relatia Romaniei cu Statele Unite si cu Presedintele Donald J. Trump”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii