4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLITIE POLITICA CU BANI DE AUTOSTRAZI – Deputatul ALDE Marian Cucsa someaza SRI sa faca publice sumele cheltuite pentru interceptarea romanilor: ”Exista date care sa indice ca romanii au platit din banii lor sute de milioane, daca nu miliarde, de euro pentru a fi ascultati... Orice roman se intreaba daca acesti bani nu ar fi fost mai bine folositi pentru autostrazi, scoli sau spitale... Romanii au dreptul sa stie daca le-au fost incalcate drepturile pe banii lor”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

4 June 2018 16:23
Vizualizari: 9593

Vicepresedintele Comisiei de control a activitatii SRI, deputatul ALDE Marian Cucsa (foto 2), cere Serviciului Roman de Informatii condus de Eduard Hellvig (foto 1, centru) sa faca publice sumele cheltuite pentru interceptarea romanilor. Marian Cusca acuza, prin intermediul unui comunicat de presa, faptul ca Romania a devenit un adevarat taram al fagaduintei pentru serviciile de informatii, iar numarul impresionant de mandate de interceptare, precum si costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiaza SRI, confirma amploarea luata de fenomenul ascultarilor telefoanelor.


Potrivit vicepresedintelui Comisiei de control a activitatii SRI, exista date care sa indice faptul ca romanii au platit din banii lor sute de milioane de euro, daca nu chiar miliarde de euro, pentru a fi ascultati, motiv pentru care oamenii au dreptul sa stie cu exactitate la cat s-au ridicat cheltuielile pentru interceptari. Deputatul Cucsa considera ca orice roman se intreaba daca banii cheltuiti pentru interceptari, filaje si supravegheri nu ar fi fost mai bine folositi pentru obiective economice sau sociale, precum constructia de autostrazi, scoli sau spitale.

Iata comunicatul viceprersedintelui Comisiei de control a activitatii SRI, deputatul ALDE Marian Cucsa:

"Datele care apar in spatiul public cu privire la interceptarile efectuate de catre Serviciul Roman de Informatii de-a lungul ultimilor 14 ani arata ca tara noastra a devenit un adevarat taram al fagaduintei pentru serviciile de informatii. Numarul impresionant de mandate de interceptare, precum si costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiaza SRI, confirma amploarea luata de fenomenul ascultarilor telefoanelor.
Din nou, presa contribuie la dezvaluirea amplitudinii interceptarilor care au avut loc in ultimii ani. Documentul emis de DNA Oradea in 2014 si prezentat de mass-media, indica o cifra enorma pe care statul roman a cheltuit-o pentru interceptari (n.r. - click aici pentru a citi). Ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezinta cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Roman de Informatii, sunt de pana la 3.000 de euro/zi. De asemenea, confirmarea cifrei de catre Daniel Dragomir, fost ofiter in cadrul SRI, vine sa dea legitimitate acestui document aparut in spatiul public. Mai mult, asa cum aratau cei de la Romania Curata, in luna martie, intr-o analiza comparativa intre Serviciul Roman de Informatii si institutiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare numar de angajati raportat la numarul de locuitori si cel mai mare buget ca pondere din bugetul national, reusind sa cheltuiasca mai mult decat serviciile omoloage din Germania, Franta, Italia sau Polonia.
Practic, exista date care sa indice faptul ca romanii au platit din banii lor sute de milioane, daca nu miliarde, de euro pentru a fi ascultati. Cu siguranta, romanii au dreptul sa stie cu exactitate la cat s-au ridicat cheltuielile pentru interceptari. Orice roman se intreaba in aceste conditii daca acesti bani nu ar fi fost mai bine folositi pentru obiective economice sau sociale care sunt mai importante, precum autostrazi, scoli sau spitale.
E normal ca in aceasta situatie sa apara o serie de intrebari cu privire la modul in care SRI a actionat si sumele care au fost alocate de la bugetul de stat pentru ca romanii sa fie ascultati. Sunt intrebari firesti, pentru ca vedem ca in Romania, prioritatea cheltuielilor bugetare a fost data de interceptarea telefoanelor, adica de incalcarea drepturilor si libertatilor romanilor. De aceea, in calitate de vicepresedinte al Comisiei de Control asupra activitatii SRI solicit lamuriri de la conducerea serviciului. Consider ca romanii au dreptul sa stie cum au fost folositi banii lor si daca le-au fost incalcate drepturile pe banii lor.
Justitia trebuie infaptuita fara echivoc, dar totul trebuie facut intr-o logica democratica, de respect pentru drepturile si libertatile cetatenilor. Nu exista justitie cu adevarat, daca drepturile cetateanului sunt incalcate si se permite instituirea abuzului ca practica obisnuita a institutiilor de forta. Suntem in situatia de-a dreptul ridicola in care romanii platesc pentru a fi ascultati, pentru ca drepturile sa le fie incalcate. Avand in vedere numarul mare de interceptari, oamenii nu trebuie sa traiasca cu impresia ca statul de drept, institutiile de forta oprima cetatenii, ii terorizeaza".

Sursa foto 1: Agerpres

Comentarii

# Vali date 4 June 2018 17:15 +20

SRI are bani 'fără număr'...în afară de costul gigant al echipamentelor de interceptare şi cheltuielile uriaşe ppompate anual ați uitat că 'ei' au fonduri din firmele 'la secret'? :lol: başca DIICOT e băgat şi mai adânc în marele rahat al dictatirii statului paralel în loc să păzească legea şi țara a păzit mafia SRI-DNA şi a fabricat dosare ilegale la fraieri impreună cu DNA. Acest triunghi DNA+DIICOT+SRI ar trebui desființat de parlament sau ordin CSAT si reformate... că dacă se vor înlocui doar câțiva oameni, mafia va renaşte mai puternică

# DODI date 4 June 2018 19:36 +7

Pentru cei cu memoria scurtă: bugetul SRI a început să crească exponențial odată cu venirea la cotroceni a bețșivului națșional. Și de atunci urmează aceeași tendință. Ar fi cazul ca Parlamentul să se aplece cu seriozitate asupra acestui subiect și să facă următoarele lucruri: 1. o nouă lege a SRI, SIE, STS și SPP, 2. o redimensionare a schemei de personal a acestor instituții prin asimilare cu a licuricilor, 3. o restrângere drastică a bugetului anual al acestora, 4. scoaterea SRI din schema de ascultare și transformarea acesteia activități într-un organism independent, aflat în saubordinea doar a Parlamentului.

# Yoyo date 5 June 2018 01:01 0

Problema nu se pune "ar fi cazul" problema se pune: este absolut necesar reducerea bugetelor acestor institutii pe langa faptul ca trebuie reformate. Si asta nu se cheama doar "politie politica". Toata tara este spionata inca in masa ca sa nu mai vorbim de faptul ca intre 2005-2016 toate interceptarile SRI s-au facut ILEGAL si nu puteau fi folosite in nici intr-o instanta sau parchet. Asa s-a judecat toata tara, ILEGAL.Este o nebunie totala. Nu se mai poate continua asa. Ca drept dovada ca judecatorii sunt bagati in acelasi rahat ANTICONSTITUȚIONAL Forumul judecatorilor s-a alaturat procurorilor sa nu respecte Constitutia iar de avocatii care sunt colaboratori cu procurorii si securistii la un loc si au incalcat dreptul la aparare nu se mai aude nimic. Toate dosarele facute in Ro sunt nule de drept si trebuiesc ANULATE.

# Sorin date 4 June 2018 17:22 +2

E buna ideea acestui deputat ALDE Marian Cucsa, insa când vad ca el este viceprersedinte al Comisiei de control a activitatii SRI, stau si ma intreb: Ca vicepresedinte al Comisiei de control a activității SRI, tu dragă deputat ALDE Marian Cucsa, în anii 2004-2017 sau de cand ai devenit vicepresedinte, nu ai verificat niciodată cum cheltuia SRI banii? Nu ai cerut un raport pe ce cheltuie acestia banii? Ce ai facut tu domnule deputat Marian Cucsa? :eek:

# cand vrei ca o problema sa dispara date 4 June 2018 19:08 -13

o dai la cate un deputatel din asta care executa si el un ordin de la partid, care partid l-a primit de la maskirovska, de la base, fase sai joianovici

# Gina date 4 June 2018 19:08 +6

Are Curtea de Conturi curaj să efectueze un audit pt modul în care s-au cheltuit aceste sume fabuloase? Are cineva curaj să controleze firmele sub acoperire ale SRI? Lansez o ipoteza: logistica de zeci de milioane de euro achiziționată din afara de la o firmă asa zis producătoare, ce de fapt este un offshore interpus între SRI si producator. Sa zicem ca firma offshore are sediul în Seychelle si contul la Barclays Bank Seychelle!

# DOREL date 4 June 2018 23:31 +1

Ce se intampla, trebuie modificata legea, comisia SRI sa aiba prerogative de control reale si nu simbolice, inclusiv sa ceara Curtii de Conturi control tematic sau de fond pe cheltuirea banului public, asa cum e, de ex., in US ! Si, b): ca, daca cere de la SRI situatia, or sa primeasca raspuns ca s-au facut economii ! Parerea mea ...

# Legiuitorul date 4 June 2018 21:48 -1

Sri putea cheltui mai mult decat bugetul alocat de guvern?ma.indoiesc ca avea buget mai mare decat Min Transport

# Vrem sa stim, caci noi platim ! date 4 June 2018 22:04 +7

Reduceti urgent macar la jumate bugetul SRI ! Ce-i cu debandada asta pe spatele nostru ? Halo , Dragnea , se aude ? Lasa vrajeala si caderea la pace ca te fac astia ; singura cale e sa le arati ca bugetul s epoate si reduce , mi ales daca nu exist apractic justificare pt suma astronomica (numai zi cca iasa la pensie cred la 40 de ani si isi continua afacerile incepute sub umbrela SRI ). Apropo , ii verifica cineva daca-s 8 ore la lucru ? :eek:

# Edelweiss (R) date 5 June 2018 00:31 0

Tot pe banii voștri stau și eu în colonia penitenciarä Rroemneica și sunt mulțumit că statul plătește pensia alimentară copiilor mei cu toate că eu mi-am plătit dările dar băgat la zdup din cauza unei tute care nu știe câte urechi are și a unui dosar manufacturat de stalinistiii noului mileniu. Will be back!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 5 June 2018 20:31 +1

SPER CA INTR/O ZI SA/TI GASESTI DREPTATEA SI RAZBUNAREA PE NENOROCITII CARE TE/AU CONDAMNAT GRATUIT.!!!!!EU NU I.AS UITA NICI IN GAURA DE SARPE

# obiectiva date 5 June 2018 22:09 -1

Fritz si Frantz isi pling de mila, un pirnaias si un turnator :P :P :P

# livia date 5 June 2018 07:54 +2

Romanii au platit milioane pentru a fi ascultati, pentru ca guvernele- si cel PSD-ALDE din care face parte acest "viteaz" - au umflat peste masura bugetul SRI. Au fost intrebati romanii daca sunt de acord cu asta? Romanii dau bani; cum sunt impartiti ei, decid altii. Daca nu erau asa "darnici" poate ca nu ar fi fost atatea ascultari; ca doar nu-si luau din salariu ca sa traga cu urechea....

# imun/teanu date 5 June 2018 09:45 0

Care este rolul atribuit legal in stat dlui. SRI ! Sigurana nationala, pe planul intern. Pentru care de la buget i se atribuie imens, in prejudiciu unor capitole real vitale. Se stie ce face SRI cu atatea fonduri? /vorba aia, "asa si asa", ca secrete "inalte". Dincolo de care tot lui SRI i s-au legalizat si alte activitati, private, inclusiv de comert (cu ce, cum?!). Despre care acum chiar totalul secret. Oare, aceasta preocupare nu ii perturba activitatea pentru care a fost real constituit? Stiut ca pe multi ii si plateste /sectret pe cine si cat (desi..."ghici ciuperca"...). Comerciantii sai, toti colonei, cu lefurile pe masura si pensionarile idem. Cand comerciantii legali dau falimente, cum am vazut si "regizate", si ca fac concurenta ("neloiala"!) invadatorilor stranieri. Cumva au si acte activitatile subterane?, le controleaza (indrazneste!) si cineva? E si chestie de legiferare, scapata (sau lasata sa!) de sub orice control.

# un mizantrop date 5 June 2018 10:15 +1

"DNA sa vina sa ii ia!" si "Prejudiciul???!!!!!" Pentru ca au, in sfarsit motiv sa existe. Sa faca si ei un dosar ca lumea, in spiritul si litera legii...Acum, pana-si dau obstescul sfarsit si infunda iadul pregatit cetatenilor romani, DNA are ocazia "sa-l spanzure pe ta'c'su', adica sa faca un dosar cu prejudiu adevarat, urias, unei structuri de crima organizata formata din securisti (procurori+judecatori+ofiteri SRI), care a prejudiciat statul roman de sume uriase si a falsificat acte, pentru a justifica frauda. pentru ca, dincolo de politia politica, odioasa, e frauda nesimtita cu banul public, pentru ca, in cele mai multe cazuri, interceptarile, acuzate, s-au facut numai pe hartie...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva