23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

POMANAGII – Zeci de judecatori si procurori platesc chirii modice pentru locuintele de serviciu. Unele chirii sunt chiar si de 60 de lei. In Ministerul Justitiei se afla cei mai multi magistrati care locuiesc in casele de la Stat dupa pensionare. Aflati care este numarul judecatorilor care beneficiaza de locuinte de serviciu (Tabelul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 September 2017 12:03
Vizualizari: 44491

De la momentul anuntarii intentiei de catre ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto) de a include in proiectul de modificare a Legilor Justitiei o prevedere prin care sa se elimine posibilitatea mentinerii drepturilor locative ale magistratilor dupa pensionare, opinia publica s-a declarat revoltata de faptul ca in Romania procurorii si judecatorii mai pot sta intr-o locuinta de serviciu, chiar si dupa ce nu mai exercita functia in baza careia au obtinut respectivul spatiu.


Pentru a afla care este de fapt situatia locuintelor de serviciu in care stau magistratii, Lumeajustitiei.ro a solicitat Ministerului Justitiei sa ne comunice numarul judecatorilor si procurorilor care beneficiaza in prezent de case de la Stat, care este cuantumul mediu al chiriei pe care acestia o platesc, precum si al celor care locuiesc intr-un astfel de imobil dupa pensionare.

In ce priveste numarul procurorilor care locuiesc in astfel de imobile, Ministerul Justitiei ne-a transmis ca nu ne poate furniza aceste date, intrucat evidenta procurorilor chiriasi se regaseste la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de ordonator de credite. In schimb, sunt pusi la socoateala procurorii chiriasi care sunt detasati la MJ si stau in case puse la dispozitie de Ministerul Justitiei.

Din tabelul comunicat de Ministerul Justitiei, ca urmare a solicitarii facute de Lumeajustitiei.ro, reiese ca in evidentele institutiei conduse de Tudorel Toader se afla 71 de magistrati care beneficiaza de locuinte de serviciu, cei mai multi dintre acestia activand chiar la Ministerul Justitiei (25), urmat aproape de Curtea de Apel Bucuresti unde 19 judecatori stau in locuinte de serviciu.

Chiria pe care acestia o platesc pentru locuintele de serviciu sunt modice, cuantumul mediu fiind de 134 lei. Exista insa chirii si in valoare de 60 de lei, iar acestea se platesc pe raza Curtii de Apel Craiova.

Tabelul pe care ni l-a transmis Ministerul Justitiei face lumina si in ce priveste numarul magistratilor care au pastrat locuintele de serviciu dupa pensionare. Ei bine, un numar de 19 magistrati (judecatori/procurori) au pastrat locuintele de serviciu dupa pensionare iar cei mai multi (13) sunt, culmea, la Ministerul Justitiei. Restul sunt impartiti la Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Ploiesti, Curtrea de Apel Cluj si Curtea de apel Craiova.

Amintim ca problema locuintelor de serviciu a fost sesizata ministrului Justitiei de catre jurnalista Adina Anghelescu-Stancu in data de 11 august 2017 la emisiunea "Exces de putere" de la Antena3.

Prezentam in continuare tabelul cu situatia magistratilor chirasi din Romania:


Comentarii

# Ultimul Charlot date 17 September 2017 14:26 +14

E nedrept ca magistratii nu pot sa moștenească apartamentele de servici. Merita si ei dupa ce unii, o cariera intreaga au ascultat de procurori si de servicii si au dat solutiile dorite. De ce doar de procurori se vorbeste de rau si nu de judecatori pentru cata vreme judecătorii dau solutiile nu procurorii?

# Floare Albastra date 17 September 2017 15:00 -14

Cred ca mai curand statul e incapabil sa le ofere o locuinta pe viata si gratuita acestor judecatori. Daca nu au o locuinta la sfarsitul carierei, inseamna ca au trait exclusiv din salariu si nu au luat mita. Nu sunt pomanagii, sunt oameni corecti. Pacat ca aceasta tara nu stie sa-si aprecize oamenii de valoare.

# Vladimârrr...!!! date 18 September 2017 09:32 +2

Şi mi-i spune atunci povesti / Şi minciuni cu-a ta gurită / Eu pe-un fir de romanita / Voi căta de şuguesti ... / Floare-albastra ! Floare-albastra !...Totusi este trist in lume !

# ION date 17 September 2017 17:03 +2

   Li s-a majorat de la 01 .01.2017 pensiile nesimtite cu inca 25%dar CULMEA INEHITATII o constituie faptul ca acest procent a fost calculat si ACHITAT retroaactiv(de la data pensionarii), indivizii incasand sute de milioane anul acesta in timp ce alti absolventi si practicieni ai dreptului ,dupa 40 de ani de munca au pensii intre 1000-2000 lei. BRAVO OLGUTA, BRAVO DRAGNEA!Cat credeti ca va mai merge asa?

# DODI date 17 September 2017 17:18 +2

Ținând cont de salariile mizerabile din justiție până și enorma chirie de 60 de lei mi se pare un abuz al statului de drept. Până când mai trebuie oropsiți acești vașnici luptători pentru dreptate? De ce le încasați chiria chiar și după moarte? Mi se pare o nedreptate strigătoare la cer!

# coca date 17 September 2017 21:49 +8

La salariile pe care le aveti domnilor nu exista nicio explicatie, cu exceptia lipsei bunului simt, pentru a nu achizitiona un apartament. Zeci de mii de tineri se impovareaza prin prima casa si reusesc! Oricum, n-am auzit sa ne plece procurorii, unde n-ar da Dzeu, ci medicii. Lor cine le da case de pomana?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva