26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POTENTIAL DE FRAUDARE A ALEGERILOR – In atentia DNA: PNL si USR obliga persoanele care semneaza pentru sustinerea candidatilor celor doua partide sa trimita cartile de identitate scanate, desi Autoritatea Electorala Permanenta si legea nu impun aceasta conditie. Scenariul din mediile politice: cartile de identitate trimise PNL si USR pot fi introduse in ziua alegerilor in sistemul STS, chiar daca persoanele care au semnat pentru sustinerea candidatilor celor doua partide n-au venit la vot

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 August 2020 14:03
Vizualizari: 9262

Se va incerca oare fraudarea alegerilor locale din 27 septembrie? Intrebarea este cat se poate de legitima daca avem in vedere modul in care se desfasoara campania de strangere de semnaturi pentru candidatii PNL si USR. Mai exact, ne referim la una dintre obligatiile impuse de catre cele doua partide pentru persoanele care doresc sa semneze pentru sustinerea candidatilor PNL si USR la alegerile locale.


 

In urma cu cateva zile, USR-PLUS si PNL, aliati pentru Primaria Capitalei si in mai multe sectoare din Bucuresti, au declansat campania de strangere de semnaturi online, pentru sustinerea candidatilor celor doua partide.

Astfel, cei care doresc sa semneze online pentru sustinerea candidatilor PNL sunt obligati sa completeze, pe pagina de internet pnl.ro/semneaza, urmatoarele date:

-judetul si localitatea de resedinta (obligatoriu);

-adresa (obligatoriu);

-adresa de mail (obligatoriu);

-telefonul (optional);


In ceea ce priveste candidatii USR-PLUS, semnaturile sunt stranse printr-o asociatie – Asociatia G2 – pe pagina de internet semnaturi.asociatia-g2.ro/locale-2020/usrplus/. La fel ca in cazul PNL, alianta USR-PLUS solicita completarea unor campuri cu urmatoarele date:

-judetul si localitatea de resedinta;

-adresa de domiciliu;

-numele candidatilor a caror sustinere se doreste.

 

PNL si USR cer cartile de identitate, fara ca legea si AEP sa impuna aceasta conditie


Nimic anormal pana in prezent, mai ales ca o asemenea procedura a fost aprobata chiar de catre Autoritatea Electorala Permanenta. Problema apare insa daca ne uitam la una dintre obligatiile impuse de PNL si USR persoanelor care doresc sa semneze lista cu candidati. Concret, orice roman care semneaza pentru sustinerea reprezentantilor celor doua partide este obligat sa trimita o copie scanata sau fotografiata a cartii de identitate.

In acest sens, PNL solicita in mod obligatoriu o copie dupa cartea de identitate, daca este cazul o copie dupa viza de flotant, precum si semnatura in format electronic (vezi facsimil 1). La randul sau, USR-PLUS cere o copie dupa cartea de identitate si semnatura in format electoronic (vezi facsimil 2).

 

 

Spunem ca in opinia noastra este o problema obligativitatea trimiterii cartii de identitate tinand cont de cel putin trei aspecte. Primul este acela ca PNL si USR cer cartile de identitate scanate, in pofida faptului ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) nu impune aceasta conditie. Astfel, “Hotararea privind aprobarea Metodologiei depunerii dosarelor de candidatura si a listelor de sustinatori la alegerile locale din anul 2020” stabileste modul in care se desfasoara strangerea online de semnaturi, mentionand urmatoarele:

“Art. 10. – (1) Datele sustinatorilor si semnaturile acestora pot fi colectate pe suport de hartie sau prin mijloace electronice, acestea din urma incluzand platforme on-line specifice si serviciile de posta electronica.

(2) Listele de sustinatori intocmite in format electronic pot fi semnate de catre sustinatori cu semnatura electronica.

(3) Lista de sustinatori poate contine datele unui singur sustinator.

(4) Listele de sustinatori in format electronic sunt valabile numai daca veridicitatea datelor este atestata prin declaratia pe propria raspundere prevazuta la art. 51 alin. (1) ultima teza din Legea nr. 115/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, intocmita in format electronic, data conform legii si modelului prevazut in anexa nr. 5 la prezenta metodologie si semnata cu semnatura electronica calificata de catre persoana care a colectat datele si semnaturile sustinatorilor.

(5) Persoana care da declaratia prevazuta la alin. (4) poate fi din randul sustinatorilor.

6) Declaratia prevazuta la alin. (4) trebuie sa fie asociata listei de sustinatori a carei veridicitate o atesta.

Art. 11. – (1) Listele de sustinatori ce vor fi depuse pe suport de hartie vor fi indosariate, iar dosarele si filele din acestea vor fi numerotate.

(2) Listele de sustinatori pe suport de hartie si pe suport informatic trebuie sa fie insotite de un opis centralizator, pe suport de hartie, conform modelului prevazut in anexa nr. 6, semnat si datat olograf de catre persoana desemnata sa depuna listele de sustinatori de catre conducerea partidului, a organizatiei cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, a alianţei politice sau a aliantei electorale care a propus candidaturile, respectiv de catre candidatul independent.

(3) La depunerea dosarelor de candidatura pe suport informatic, personalul tehnic auxiliar al biroului electoral de circumscriptie va verifica functionalitatea suportului informatic si fisierele aflate pe acesta, va asigura descarcarea acestora pe un terminal informatic aflat in dotarea biroului electoral de circumscriptie si va aplica un numar de inregistrare pe unul dintre exemplarele opisului centralizator prevazut la alin. (2) pe care il va restitui depunatorului.

(4) Eventualele neconcordante ale informatiilor aflate pe suportul informatic cu datele inscrise in opisul centralizator prevazut la alin. (2), se consemneaza de catre personalul tehnic auxiliar in opisul centralizator prevazut la alin. (2).

(5) Suporturile informatice ce contin listele de sustinatori se pastreaza de catre birourile electorale de circumscriptie, urmand a fi arhivate conform legii”.

De asemenea, nici Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali nu cere copie dupa cartea de identitate.

Art 51 din Legea 115/2015:

(1) Lista sustinatorilor trebuie sa cuprinda data alegerilor, numele si prenumele candidatului, functia pentru care candideaza, numele si prenumele sustinatorului, cetatenia, data nasterii, adresa, denumirea, seria si numarul actului de identitate, semnatura acestuia, precum si numele si prenumele persoanei care a intocmit-o. In cazul cetatenilor Uniunii Europene, la rubrica 'Denumirea, seria si numarul actului de identitate' se inscriu denumirea, seria si numarul documentului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrari. Persoana care a intocmit lista este obligata ca, impreuna cu aceasta, sa depuna o declaratie pe propria raspundere prin care sa ateste veridicitatea semnaturii sustinatorilor.

(2) Lista sustinatorilor constituie un act public, cu toate consecintele prevazute de lege.

(3) Sustinatorii pot fi numai cetateni romani sau cetateni ai Uniunii Europene cu drept de vot care au domiciliul ori resedinta in circumscriptia electorala in cauza. Un sustinator poate sprijini mai multi candidati la functia de consilier local, consilier judetean si primar.

(4) Adeziunile sustinatorilor se dau pe propria raspundere.

(5) Lista de sustinatori se depune intr-un exemplar original si o copie, la biroul electoral al circumscriptiei electorale unde se depun propunerile de candidati”.

 

Manevra in ziua alegerilor, cu complicitate de la STS


Asadar, dupa cum se poate observa, nicaieri in lege sau Hotararea AEP nu se impune obligativitatea trimiterii copiei unei carti de identitate de catre persoana care semneaza pentru sustinerea unui candidat. Asta ar fi prima problema.

A doua problema este ca nimeni nu poate verifica daca titularul cartii de identitate este cel care a trimis copia. Spre exemplu, oricand cineva poate angaja un hot de buzunare sa fure zece buletine, pe care apoi sa le pozeze si sa le trimita catre AEP, vezi Doamne, ca fiind sustinatori ai unui partid sau candidat.

Cea mai mare problema este insa din punctul nostru de vedere posibilitatea ca respectivele carti de identitate sa fie folosite in ziua votului, fara ca detinatorii lor sa voteze. Mai exact, persoane extrem de bine informate si implicate in zeci de campanii electorale in ultimii ani, au explicat pentru Lumea Justitiei ca trimiterea copiilor electronice ale cartilor de identiate pentru a fi bagate in bazele de date ale PNL si USR ridica suspiciuni despre o posibila incercare de fraudare a alegerilor locale. Concret, cartea de identitate scanata trimisa la partid va putea fi folosita in ziua alegerilor si introdusa in baza de date a STS, ca si cum persoana care si-a dat buletinul cand a semnat pentru sustinerea unui candidat ar fi venit la vot, fara ca in realitate acest lucru sa se intample. Asta tinand cont de faptul ca de cativa ani in momentul votului cartea de identitate se scaneaza.

Si mai concret: reprezentantul unui partid, cu putin timp inainte de inchiderea urnelor, poate solicita date de la formatiunea sa despre un anume alegator aflat in respectiva circumscriptie de vot, pentru a fi verificat daca se numara printre cei care au semnat online pentru sustinerea candidatului partidului pe care membrul sectiei de votare il reprezinta, implicit trimitandu-si buletinul. Iar in cazul in care raspunsul este afirmativ, cartea de identitate scanata aflata in arhiva partidului va fi introdusa in baza de date gestionata de STS, ca si cum detinatorul cartii de identiate ar fi votat, falsificarea semnaturii olografe in tabelele pe hartie din sectia de vot fiind deja o simpla formalitate, mai ales ca o semnatura a fost deja trimisa catre partide impreuna cu cartea de identitate.

Desigur, nimic nu se poate intampla fara complicitatea STS. Dar daca ne gandim la ultimele randuri de alegeri, cand cetateni de etnie maghiara votau prin Botosani sau prin sudul tarii, ori cand fix inainte de alegeri se inregistra o crestere suspecta a vizelor de flotant, nu este deloc de neglijat acest scenariu.

Comentarii

# mitica date 10 August 2020 14:19 +16

pnl si usr ca sa castige alegerile vor apela la mortii din cimitire! Aia nu au cum sa conteste!

# NM date 10 August 2020 14:53 +4

Nu înțeleg de ce spuneți ca este posibil? Fraudarea alegerilor cu siguranță se vor întâmplă, despre aceste manevre, despre aceasta posibil dictatura trebuia sa va gândiți atunci când ați vota pe acest hot, excroc si traficant de minori. Voi nu ați văzut ca ticălosul asta este un handicapat mintal? Acesta în afara de jigniri, de infracțiuni nu este in stare.

# Neanae date 10 August 2020 15:10 +12

Suntem ori naivi ori duși rău cu pluta dacă credem ca alegerile NU vor fi fraudate. Vor fi milioane de voturi căzute, împinse, imprimate pe liste fără ca nimeni sa fi trecut pe la secții. Musai sa se denunțe acest abuz inadmisibil, acela de a trimite CI scanata la niște cățărători sociali smekeri și javre. Pe scurt, vor fi cele mai fraudate alegeri din istoria amărâtei Românie. Adusă aici de cele mai infecte ființe posibil. AEP și oricare alt organ de supraveghere și control sa fie pregătiți. ACESTE ALEGERI VOR FI ANULATE - sunt toți atât de tampiti încât vor adauga fraudulos voturi cu lopata, nu elegant “cu mâna”! Lăcomia ii va scoate la lumina. Repet. SE VA ANULA TOTUL! CCR va avea de lucru!

# walzak date 10 August 2020 18:29 +6

De ce sa le mai scaneze ? Le au în memoria tabletelor de la votarea lui Ioha!

# nae din dealul feleacului date 10 August 2020 22:19 +2

Bucurestenii vor da tonul muzicii numita "alegeri locale/generale "asa cum au facut si la prezidentiale si iata cu ce ne-am pricopsit.In cazul in care vor vota acest"scobitor in nas"(Nicusor Dan) atunci si restul "turmei de oi"(vezi cintecul po******r "Carul cu******ri nebune")va desavirsi opera iohanisto-pedeleprista aruncind Romania in ripa plina de serpi si sopirle .

# Teleormănean date 11 August 2020 10:56 +1

nae din dealul feleacului 10 august 2020 22:19* Iar cei din dealul Feleacului, prin neparticiparea la vot, au dat tonul în Transilvania şi au contribuit la eşecul referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea lui Băsescu. Pentru comparaţie, participarea la vot la acel referendun: Cluj cca 37%, Teleorman cca 70%. Apoi cei din dealul Feleacului au devenit foarte activi la alegerea lui Iohannis în 2014 şi mai ales la realegerea din 2019. Fără supărare, nu mai daţi vina pe alţii.

# Trenciu date 11 August 2020 23:02 +1

Care alegeri fratilor? Ca acum e lupta pentru ca poporul sa ,,creada-n virus'' sub indemnul din biblie ,,crede si nu cerceta''. Sigur c-o sa continue si cu lupta pentru a implementa si ,,credinta-n alegeri nefraudate'' avand in vedere ca si analfabetii functional (din ce in ce mai multi pe aceste meleaguri) dau semne ca s-au prins cum deja de ceva ani au pus de-o ,,mare adunare nationala'', pentru moment inca impartita-n grupuri (fostele si ,,noile'' partide, se intelege) pentru a pastra aparentele. Astfel ca oricine ,,ar castiga'' vor castiga tot ,,ai nostri''. In timp ce ,,pandemia exonomica'' e din ce in ce mai ciudoasa pt. ca n-o baga nimeni in seama.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva