23 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRECEDENT PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Tribunalul Alba a stabilit ca impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu trebuie aplicata doar partii care depaseste plafonul neimpozabil de 2.000 de lei. Desi a fost pronuntata intr-un dosar vizand un fost lucrator al SRI, sentinta este aplicabila tuturor pensiilor de serviciu, inclusiv celor pentru judecatori si procurori (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 July 2024 16:59
Vizualizari: 8837

Tribunalul Alba a pronuntat in 26 iunie 2024 o sentinta de maxim interes pentru toti judecatorii si procurorii, intrucat are in vedere pensiile acestora. Foarte probabil, este vorba despre o premiera judiciara.



Chiar daca hotararea a fost data intr-un dosar unde reclamantul este un fost lucrator al Serviciului Roman de Informatii, sentinta este aplicabila tuturor pensiilor de serviciu – asadar, inclusiv pentru magistrati, consilieri ai Curtii de Conturi, diplomati, aviatori etc.

Concret, Tribunalul Alba a stabilit ca impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu trebuie aplicata doar partii care depaseste plafonul neimpozabil de 2.000 de lei. Asadar, nu si partii de pana in 2.000 de lei.


Iata minuta sentintei nr. 1850/2024 din dosarul nr. 139/107/2024:


Admite actiunea privind pe reclamant ANTONIE FLORIN si pe parat SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII UM 0994 BUCURESTI – CASA DE PENSII SECTORIALA A SERVICIULUI ROMAN DE INFORMATII PRIN DIRECTIA JURIDICA UN 01 BUCURESTI, cu sediul in mun. Bucuresti, sectorul 2, str. General David Praporgescu nr. 24-26.

Obliga parata la calcularea corecta a impozitului datorat asupra pensiei reclamantului, respectiv prin aplicarea cotelor de impozit progresiv doar asupra partii din pensie care depaseste plafonul neimpozabil de 2000 lei. Obliga parata la plata catre reclamant a diferentelor de pensie rezultate, retroactiv incepand cu data de 1.01.2024 si pana la data calcularii corecte a impozitului, sume ce urmeaza a fi actualizate cu indicele de inflatie si la care se va adauga dobanda legala, calculate de la data scadentei pentru fiecare drept de pensie in parte si pana la data platii efective.

Respinge solicitarea de acordare a cheltuielilor de judecata. Cu apel in 30 zile de la comunicarea, cererea de apel urmand a fi depusa la Tribunalul Alba. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei conform art. 402 C.pr.civ, astazi, 26.06.2024”.

Comentarii

# Cetateanul date 3 July 2024 18:12 0

Pensiile de serviciu or fost stabilite prin LEGE. Mulțimea idioată are impresia că magistratură merge la casierie și ia de pe raft cât vrea. Faptul că o turmă de politruci cu genunchi moi fac orice să rămână pe scaune abia asta îi trist. Dar nu îi bai că votează populimea ciuma roșie și pe Ă ă ă ă... :lol:

# DODI date 3 July 2024 18:45 0

Nici nu ai nevoie de studii superioare pentru o atare sentință de bun simț. Dar pentru asta ar trebui ca guWERNER-ul meu, Parlamentul meu și ciolaniSS-ul lui să nu poată fi șantajați de Noua securitate. Ceea ce nu este cazul având în vedere diferența dintre ceea ce spun cei menționați și ceea ce... prestează.

# Un cetatean date 3 July 2024 20:21 0

Trebuia trimisa la ccr aceasta lege ca oricum pina 2000 lei nici o pensie nu se impoziteaza,asa ca ce a a facut Tribunalul este apa de ploaie

# santinela date 4 July 2024 06:32 0

ICCJ va face zob hotararea,adica nici o pensie speciala nu se poate impozita progresiv . S-a pronuntat si CCR intr-o speta asemanatoare !

# Pdv date 4 July 2024 10:32 0

Militarii și polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de contribuție de asigurări sociale, conform art. 31 din Legea nr.223/2015. Echivalarea contribuției individuale cu C.A.S. rezultă și din dispozițiile art. 141 lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. In consecință, pensiile militare nu pot fi impozitate în cote progresive deoarece sunt integral contributive. Ele nu au nicio componentă necontributivă (supliment din partea statului), așa cum se prevede în mod expres în cazul celorlalte pensii de serviciu. Prin urmare, temeiul legal de impozitare al pensiilor militare integral contributive este art. 101 alin. (2) lit. a) și nu art. 101 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal, așa cum greșit procedează Casele de Pensii Sectoriale.

# N.C. date 4 July 2024 10:55 +3

Păi, AȘA SE și APLICĂ impozitarea (așa s-a și aplicat) de către Casele de Pensii...peste plafonul de 2000 lei. Cazul acesta de speță este printre cele izolate, ale unei case de pensii care nu aplică o lege, care este demult, din 2017 (venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei).*** Ceea ce este NECONSTITUȚIONAL (fără legătură cu această speță) este în legătură cu IMPOZITAREA PROGRESIVĂ a pensiilor! Sub acest aspect trebuie să se pronunțe CCR, fiind în faza de raport la CCR, peste 40 de cauze (și mai urmează). Pe lângă faptul că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu este neconstituțională, Casele de Pensii au creat un fel de haos, prin aplicarea diferențiată a ART. 101 alin 2 lit b sau lit c Cod Fiscal, in funcție de împlinirea/neîmplinirea vârstei de pensionare din sistemul public de pensii (pt a se putea calcula, și pt a se putea raporta la partea contributivă/necontributivă...)

# Horia date 4 July 2024 15:24 0

Mai pragmatic sereistul decât mulți pensionari magistrați. El a avut câstig de cauză, invocând în Tribunal aplicarea greșita a articolelor 100 si 101 din Codul Fiscal, fapt care a condus la diminuarea pensiei necontributive plătite de Casa Sectorială de Pensii. Magistrații s-au complicat cu acțiuni in care contesta dreptul statului de a supraimpozita pensiile de serviciu, ridicând excepția neconstitutionalității art. 101 din Codul Fiscal, modificat prin L 282/2023.Mai au de așteptat pană se va pronunța CCR.

# maxtor date 5 July 2024 02:06 0

doar partii care depaseste plafonul neimpozabil de 2.000 de lei pe saptamana...

# Ion date 8 July 2024 16:02 +3

Casele de pensii sectoriale nu au aplicat deducerea sumei de 2000 de lei conform legii si conform acestei sentinte.In concret,in loc sa deduca aceasta suma din pensia bruta,dupa care sa aplice cele trei transe de impozitare,au dedus aceasta suma din partea din pensie ce urma sa fie impozitata cu 10%(din suma de 4426 lei,si numai diferenta de 2426 lei au impozitat-o cu 10%).Prin aceasta nerespectare a legii,fiecare pensionar a fost prejudiciat cu sume ce depasesc 200 lei lunar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.10.2024 – Nicusor, salvat la limita. Reforma la CSM (Documente)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva