22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU AMENINTA CU OUG PE JUSTITIE – Criticat dur pentru proiectul privind desfiintarea SIIJ si superimunizarea magistratilor, ministrul Justitiei analizeaza posibilitatea adoptarii masurilor prin Ordonanta de Urgenta sau asumarea raspunderii: “O sa reflectez si la acest lucru, daca e cazul sa propun Premierului, daca imprejurarile o cer. In fond, si OUG si angajarea de raspundere sunt proceduri de legiferare constitutionale”

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 February 2020 11:45
Vizualizari: 5785

Suparat de atacurile si criticile lansate la adresa sa din cauza proiectului de lege prin care vrea sa desfiinteze Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) si sa superimunizeze magistratii, ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto stanga) le raspunde contestatarilor. Si o face amenintand ca este posibil sa propuna ca aceste masuri sa fie adoptate prin Ordonanta de Urgenta sau asumarea raspunderii. Asta in pofida faptului ca romanii s-au pronuntat, la referendumul electoral organizat de Klaus Iohannis, impotriva emiterii de Ordonante de Urgenta in domeniul justitiei.


 

Pus la stalp de magistrati si opinia publica pentru proiectul de desfiintare a SIIJ si de superimunizare a judecatorilor si procurorilor (click aici pentru a citi), Catalin Predoiu le-a raspuns contestatarilor miercuri, 5 februarie 2020, pe pagina sa de Facebook. Ocazie cu care Predoiu si-a aparat proiectul, sustinand ca nu intelege vehementa stridenta, suspiciunea, procesul de intentie si chiar jignirile ce i-ar fi fost adresate. Acelasi Catalin Predoiu da si lectii de legiferare, explicand faptul ca procesul de adoptare a unei legi seamana cu slefuirea unui bloc de piatra, CSM si asociatiile profesionale avand posibilitatea de a trimite propunei la Ministerul Justitiei pentru modificarea proiectului.

Totusi, Predoiu atrage atentia ca oricand ar putea sa se razgandeasca si sa adopte o alta strategie pentru adoptarea proiectului de lege. Mai exact, ministrul Justitiei precizeaza ca va reflecta asupra posibilitatii ca masurile pe care le-a propus sa fie trecute prin Ordonanta de Urgenta sau asumarea raspunderii in Parlament. La urma urmei, un proiect a fost pus pe masa neteda a CSM, nu direct in Monitorul Oficial, prin OUG, nu direct pe masa si mai neteda a Parlamentului, prin angajare de raspundere. Era mai bine sa procedam direct la interventie?! O sa reflectez si la acest lucru, daca e cazul sa propun Premierului, daca imprejurarile o cer. In fond, si OUG si angajarea de raspundere sunt proceduri de legiferare constitutionale”, scrie Predoiu.

 

Iata raspunsul ministrului Justitiei Catalin Predoiu dupa criticile aduse proiectului de desfiintare a SIIJ si superminunizare a magistratilor:


“Despre reactiile la proiectul Ministerului Justitiei de desfiintare a SIIJ, sine ira et studio!

1. Am luat act de reactiile diverse, unele critice, la proiectul MJ de desfiintare a SIIJ. Pe fond, le privesc pe toate cu seriozitate si voi reflecta la ele, ca intotdeauna. Inteleg interesul si pasiunea revarsate asupra subiectului. Inteleg si motivele aparente si cele mai putin vizibile. Insa nu inteleg vehementa stridenta, suspiciunea, procesul de intentie, chiar jignirea, acolo unde aceste bube ale gandirii rationale si comportamentului civic se manifesta. Celor care vor sa dialogheze rational, le-am fost intotdeauna alaturi si i-am privit cu simpatie, indiferent cat de puternica le-a fost critica. Celor care discuta in termenii procesului de intentie, ai limbajului agresiv si, uneori, jignitor, pe ton strident si tipator le spun ca imi vorbesc o limba straina, nu ii pricep, sa fiu iertat!

2. Legiferarea este un proces laborios, migalos, generos. Seamana cu slefuirea unui bloc de piatra pana capata, pe langa continut, forma abstracta, sens. Dar se pleaca intodeauna de la un 'dat', de la un 'bloc', de la un proiect. Nimic nu impiedica CSM sa perfectioneze proiectul MJ, de aceea l-am trimis la avizare. Nimic nu impiedica asociatiile de magistrati sa trimita propuneri la MJ si, la randul sau, acesta sa isi perfectioneze propriul 'bloc' de lege. Pe unele le-am si primit deja, pe telefonul personal, le astept si oficial la adresa ministerului. Multumesc! La urma urmei, un proiect a fost pus pe masa neteda a CSM, nu direct in Monitorul Oficial, prin OUG, nu direct pe masa si mai neteda a Parlamentului, prin angajare de raspundere. Era mai bine sa procedam direct la interventie?! O sa reflectez si la acest lucru, daca e cazul sa propun Premierului, daca imprejurarile o cer. In fond, si OUG si angajarea de raspundere sunt proceduri de legiferare constitutionale.
3. Pe fondul lucrurilor, s-a criticat faptul ca as crea prin proiect o 'superimunitate' magistratilor. Nu e 'superimunitate', e asigurare pentru impartialitate. Lupta anticoruptie si, in general, lupta pentru integritate nu exclud impartialitatea, nu exclud rigurozitatea. Ba chiar le presupune cu obligativitate. O activista ONG pe care o stimez imi transmite public ca nu intelege logica din spatele 'filtrelor' procedurale din proiect. Este logica inversa celei cu care actionau in trecutul nu prea indepartat unii dintre ministrii de Justitie, atunci cand chemau pe unii dintre procurorii sefi la minister cu unele dosare si le comunicau ca sunt interesati de numarul de inculpari, nu de numarul de condamnari. Este logica inversa din spatele unor ministri care discutau deschis la partid despre stadiul acestor dosare si despre cum le vor accelera ei impotriva inamicilor politici ai prea rafinatului premier in functie la acea data. in optica mea, nu trebuie sa ne intoarcem la acea logica desueta si dovedit contraproductiva. O jurnalista pe care o pretuiesc afirma ca nu crede sa fi fost vreun magistrat santajat si niciun abuz, ca n-a cunoscut niciunul care sa afirme deschis acest lucru. E drept, s-a vorbit doar pe la colturi de acest lucru sau, cand s-a vorbit deschis in CSM, s-a vorbit impersonal si general, insa e exorbitant sa ceri unui magistrat sa recunoasca public faptul ca a fost presat sa dea o solutie sau alta, mai ales dupa ce a dat-o. Cert este ca exista aceasta perceptie puternica si aceasta temere ca lucrurile s-ar putea repeta. Nu cred ca sunt aparute din nimic sau din inchipuiri. MJ nu poate ignora aceste perceptii si temeri, nu legiferam intr-o lume abstracta si ideala, ci intr-una concreta si imperfecta. Si cred ca este si in interesul DNA sa existe aceste filtre pentru ca, intr-un timp oarecare, sa elimine orice prejudecata si suspiciune ca lucrurile vor derapa si apoi 'filtrele' vor disparea. Eu, personal, am incredere, de aceea am optat pentru reintregirea competentei legale a DNA. Dar, ca ministru, incerc sa fiu impartial si sa am grija si de cealalta parte a magistraturii, care inca nu are incredere.

4. Pe scurt, MJ avea de ales intre a propune reformarea SIIJ sau desfiintarea ei cu reintregirea fireasca a competentelor DNA. Am optat pentru firescul institutional si am inclinat balanta spre DNA. Odata facuta aceasta optiune, am avut de ales intre a ignora temerile si perceptiile create in anii anteriori in urma 'cazului Ploiesti' si a altora, sau a tine cont de ele si a reglementa 'filtre' procedurale asiguratorii. Am optat sa inclin balanta si in cealalta parte, prin doua 'filtre', Procurorul General si CSM.

5. In concluzie, celor care spun ca CSM ar putea abuza de 'filtru', le raspund: sa vedem primul abuz al CSM si MJ va propune eliminarea 'filtrului'! Celor care vor pastrarea SIIJ, le adresez urmatoarele intrebari: cum anchetezi un caz de coruptie la 500 de km de Bucuresti cu 15 procurori stationati in capitala? Exista acest interes in magistratura, sa anchetam coruptia din magistratura? Au auzit de locurile in care clientii vin la judecata dosarelor civile 'impodobiti', ca sa plece fericiti?

Celor care imi transmit civilizat ca, in general, proiectul nu e bun, dintr-o cauza sau alta, le raspund: ceva imperfect e mai mult decat nimic si sunt de acord sa il facem mai bun! CSM, asociatiile, magistratii, analistii, juristii, profesorii, jurnalistii etc, au cuvantul in dezbatere. Avem cu totii dreptul la cuvant si la opinii, personale sau institutionale. Chiar si Ministerul Justitiei”.

Comentarii

# Baran Gheorghe date 5 February 2020 12:02 +6

Guvernul Orban si pelticul trebuie dati jos! Actioneaza impotriva interselor cetateanului si pro colonizarea Romaniei

# imun/teanu date 5 February 2020 13:32 +4

A intrat in dementa. Aflata in epidemie. In isterie acum la TV "organul". Surprinzator, foarte sculat. Intr-o cascada de metafore care in cantitativul abundat denota ca au fost puricate din DEX de un intreg colectiv abnegat. Neomis nici "ciiine tra-la-la-la-lala...". Dar de la eroul lui initial translatand la "castravetele" lor, Dragnea. Chiar si daca l-au reusit la bulau tot "are 90% apa". Delirium tremens cum ii place pe scena, dar nu pe acord mandolina ci darabana in cerebel. De doua zile Ludovic doar se catara singur in cosciugul politic lui. Cat despre Catalin, inca sluga la doi stapani, si Iohanis si orGan, dupa ce-a spus-o sa vedem cum o si da-o la "intorsura", nu a Buzaului. Ca cuprul fiind, si maleabil, si si ductil, sa mai vedem si ce se mai petrece prin el.

# banditu coroiu date 5 February 2020 14:59 +3

Dupa 25 ordonante /noapte o ordonanta pe justitie e un mizilic. Ce mai conteaza acolo un referendum de douaj'da meleoane pe tema asta.. Interesant e ca nu i-a mobilizat nimeni pe drogatii de la #rebut sa raga' in Piata Victoriei pe tema ordonantelor date noaptea ca hotii.. Absolut execrabili pedelistii astia.

# mitica date 5 February 2020 15:18 0

Lui predoiu ii este dor de puscarie!

# Pintea date 5 February 2020 15:53 +1

Cum sa nu, in cazul lor, tot ce fac ei este mai mult decat constituțional! Este legalitatea legalității, grija pentru interesul național! Haida de, nu ii intereseaza decat sa jefuiasca, sa directioneze bani spre interesele de partid si de grup si sa aservească iar justiția, asa cum fu până mai ieri! Totul se desfasoara pe fondul tacerii noastre dar al guițării lor agresive, constante, despre PSD care este toxic si care trebuie sa dispara for ever ca sa se instaureze dictatura PNL - reprezentanța intereselor straine in RO!

# romanul date 6 February 2020 08:53 +1

Bai ...., referendumul pentru ce a fost facut?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva