23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU ANUNTA RENUNTAREA LA SUVERANITATE – Dupa ce a scos din lege sanctiunea pentru nerespectarea de catre magistrati a deciziilor obligatorii ale CCR, ministrul Justitiei Catalin Predoiu recunoaste ca doreste sa impuna “primatul Dreptului european”. Ca sa obtina vot pozitiv pentru Legile Justitiei, Predoiu a facut politica si a dat asigurari ca PNL, PSD si UDMR au batut palma

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 August 2022 16:04
Vizualizari: 17154

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) consfinteste renuntarea Romaniei la suveranitatea nationala. Judecatorii si procurorii nu vor mai fi obligati sa respecte deciziile CCR si Constitutia Romaniei, ci sa dea prioritate dreptului european.


 

In sedinta Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, in care se discuta noile Legi ale Justitiei, ministrul Catalin Predoiu a indicat drept una dintre cele mai importante modificari cea privind “primatul Dreptului european”. In acest sens, ca o mare realizare introdusa in Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (actuala Lege 303/2004) ministrul Catalin Predoiu a mentionat: “Eliminarea abaterii disciplinare care vizeaza ignorarea principiului dreptului european”.

Mai exact, este vorba despre abrorgarea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevazuta de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Constituie abatere disciplinara nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”.


Atentat grav la Constitutia Romaniei. Juramantul devine o gluma


Prevederea prin care se da liber la nerespectarea deciziilor CCR de catre judecatori si procurori incalca in mod grav insasi Constitutia Romaniei, care prevede la art. 147 alin. 4 ca: “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.

Totodata, prevederea privind eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR incalca inclusiv actuala Lege privind 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar si noua Lege privind statutul magistratilor, ambele impunand judecatorilor si procurorilor sa depuna un juramant la inceperea activitatii prin care sa se angajeze la respectarea Constitutiei Romaniei, Constitutie care, repetam, statueaza ca deciziile CCR sunt obligatorii.

Astfel, potrivit art. 34 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Fix aceasta prevedere a fost mentinuta si in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, la art. 81 alin. (1):Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!'”.

 

Predoiu a facut politica in CSM

 

Altfel, trebuie spus ca in sedinta Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, ministrul Justitiei Catalin Predoiu s-a apucat sa faca politica pe fata. Concret, ca sa obtina vot pozitiv pentru noile Legi ale Justitiei, Predoiu le-a transmis acestora ca PNL, PSD si UDMR au batut palma pe aceasta forma, coalitia de guvernare ajungand la un consens.

Comentarii

# DODI date 12 August 2022 16:37 +169

Pupincuristul de președinți PERDOIU, după ce a luat lecții de la securitul Petrov de vânzarea țării pentru interesul personal, plusează acontând viitorul și dreptatea țării pentru câțiva galbeni. Acesta este costul menținerii în funcția de ministru a acestui .... care și-a clădit cariera cu ajutorul fustelor Elenei Udrea.

# Romanistan cu democracy 2.0 activated by proxy ...installing date 12 August 2022 16:40 +72

Singura sansa pentru romani e sa fie umili si cand mor de foame in apartamentele de bloc denationalizate pe genunchi de ilici. Nu mai e nevoie de granita pazita daca "po******tia libera si democratizata" nu are energie sa parcurga nici 1 km. Sa le fie rusine la maicutele si taicutele care acum 30 de ani aveau nevoie urgenta de libertate cu orice pret. Normal ca de aceea avem cele mai ieftine prostituate in vest si cei mai prost vazuti pesti. Tot prostitutie e si sa te faci "carmaci" sau secretara de "carmaci" cand vezi bine ca nu e apa si barca e facuta cu lampasul si bata in nisip de oameni de bine pasionati de buze botoxate montate pe curvistine fugite noaptea din sat.

# Parerea mea date 12 August 2022 16:59 +470

Politica se face tot timpul in CSM; sunt legati ombilical .... care e noutatea?!? CSM incalca ostentativ si repetitiv legislatia; alegerile pt noul CSM sunt un exemplu Astia care nu sunt de acord cu "primatul dreptului european" pot renunta oricand la drepturile oferite de UE, daca nu vor sa-si asume si obligatiile aferente.

# maxtor date 12 August 2022 17:28 +8

primatu la primata trage.

# YANY date 12 August 2022 17:49 +513

Urmează introducerea pedepsei cu moartea doar pentru ce-i care nu știu să fure și pentru prostime. Pas cu pas către o dictatura mai solidă decît ce-a comunistă. Înainte tovarăși!

# Eu date 12 August 2022 18:11 +28

Doamne sper din suflet ca macar in parlament sa mai existe oameni normali si sa nu voteze in veci asa ceva..

# Stoica date 12 August 2022 18:12 +53

Și nu i-a sarit nimeni la gat ?Pt asta trebuia ieși în stradă!

# Ionescu date 12 August 2022 18:37 +42

Spre anarhie înainte!Colonia România și slugile străinilor spre capitularea fără război. Dacă nu le place nici dreptul european să apeleze la sisteme mai avansate de genul statelor bananiere!

# Opinie date 12 August 2022 18:49 +82

România este stat suveran și independent (art.1 alin.(1) din Constituție). Constituția este legea fundamentală iar CCR este garantul supremației Constituției (art. 142 alin.(1) din Constituție). Deciziile CCR sunt general obligatorii inclusiv pentru magistrați (art.147 alin.(4) din Constituție). Puterea judecătorească nu este deasupra puterii legislative și executive (art.1 alin.(4) din Constituție). Prin urmare, judecătorii nu sunt stat în stat iar nerespectarea deciziilor CCR constituie abatere disciplinară. Nicio dispoziție din tratatele la care România este parte nu poate să contravină Constituției (art.11 alin.(3), art.146 lit. b) și art.147 alin.(3) din Constituție). In consecință, hotărârile CJUE care sunt contrare Constituției și deciziilor CCR pot fi aplicate în România numai după revizuirea Constituției. Până atunci nu poate fi vorba de ”primatul Dreptului european”.

# sever date 12 August 2022 19:08 +6

daca s-ar gasi un grup care sa sesizeze CCR , ar mai fi sanse ...

# Vasile date 12 August 2022 19:11 +2

Numai naivii și ignoranții merg după fentă. Li s-au dat tot felul de drepturi și li s-au " luat" din obligații că sa fie și ei înrobiți european. Figurilor,toți vom fi slugi la stăpâni,și noi,și voi. Iar magistrații europeni plătesc de toate,și asigurări și taxe și contribuții. Veți pritese,dar cenușărese...iar noi vom fi cetățeni europeni,daca Germania că rezistă iarba asta-sub toate încercările.

# Gica contra sistemului date 12 August 2022 19:52 +22

Cei din spatele Comisiei Europene au urmărit anularea suveranității statelor prin intermediul dreptului UE încă de la începuturile UE. Asa ca directivele CE trebuie introduse în legislația națională iar Regulamentele sunt și ele obligatorii. Acum Predoiu vrea de fapt sa transforme instantele naționale și CCRul in simple anexe ale instantelor europene. Miza este ceea ce au furat străinii pana acum din Tara cu complicitatea securistilor, pentru ca nici o instanta a UE nu va "fluiera" împotriva unei multinaționale a lor într-un litigiu cu Statul roman, iar asta înseamnă TRĂDARE. Adică sa rămână bătute în cuie toate contractele de privatizare frauduloasa a tot ceea ce este romanesc, inclusiv cele încheiate prin santajarea a însăși Statului roman. Asta e scopul Occidentului pupat în dos de trădători. Dar romanii dorm și ca urmare vor fi puși sa bea pafarul umilinței pana la fund. Treziti-va bai aceștia ca veți ajunge ca palestinienii, străini în tara lor.

# nae girimea date 12 August 2022 20:43 +116

Ce slugi abjecte ne conduc !

# Eu date 12 August 2022 21:13 +358

Si nomenclatura rusa infiereaza cu manie proletara "decadenta" Occidentului dar nu mai prididesc sa-si trimita copii la studii in Occident, isi cumpara nenumarate vile, palate, yahturi in Occident, isi petrec vacantele in Occident, fac shopping in Occident, pe banii fraierilor pe care ii prostesc cu Mama Rusie, Occidentul are ceva cu Rusia etc, sunt saraci si prost informati Pastrand proportiile, acelasi lucru se intampla in Romania ... Rusia are nevoie de ajutoare in Ucraina ... asadar, celor care le pute UE nu ezitati si sariti in ajutorul lor ... Succesuri!

# santinela date 13 August 2022 07:24 +33

Asta a mai distrus o data codurile penale si daca-i iese si acuma cu legile justitiei inseamna ca sintem de tot rahatul. Inca mai sper ca in Parlament PSD-ul sa nu se fi timpit de tot si sa voteze cretinismele acestui nimeni,acestei slugi politice si pupator de dosuri europene.Mai precis Macoviste !

# Dan date 13 August 2022 09:31 +61

De ce o nulitate ca Predoiu care nu este atasat de valorile identitare este lasat sa gandeasca pentu noi?Avem o constitutie si trebuie respectata!!! Nu cred ca schimbarea Constitutiei se poate face fara referendum.Si noi cei multi si prosti NU VREM SA FIM SCLAVII NIMANUI! NICI MACAR A UE!

# escu date 13 August 2022 09:41 +1

Nu știu de ce trebuie să fim slugi preaplecate, să ne supunem tuturor aberațiilor celor de la UE, unde s-au cuibărit tot felul de analfabeți, dar și mici dictatori. Când ne vom uita și în curtea altora care dau cu flit unor decizii ale UE. De exemplu, recent, Polonia care a adus critici severe măsurilor dictate de Ursula și gașca nouă de la Bruxelles, susținând că suveranitatea și legea internă a Poloniei nu vor fi puse în discuție după placul dictatorilor de la Bruxelles, care, spun polonezii, vor transformarea UE în al patrulea Reich.

# Gica contra sistemului date 13 August 2022 11:34 +80

Bai Eu, care sari din rahat și te iei de Măicuța Rusie. Ai ajuns "om" pentru ca au trecut rusii pe aici, au destelenit pământul de Lepra mosiereasca, de arendasii și capitaliștii venetici ce luau șapte piei după romani și au pus la putere pe cei care au scos milioane de români din bordeie unde-i mâncau jegu și păduchii. Cum s-au petrecut faptele este o alta mâncare de peste. Dar tu se pare ca ești fie un ingrat ordinar, ca multe milioane de români sau o secatura de urmaș de exploatatori. Hai sictir și sucesuri la pupat în dos Occidentul, ca bag de seama ca-ti place cum a jefuit Tara. P. S. neam de neamul meu nu a fost "vopsit" în rosu iar bunicilor mei li s-a luat pământul, asa ca nu ma poți suspecta de comunism.

# Hahaha date 13 August 2022 13:52 +184

Predoiu e un slugoi pentru cine plateste mai mult. Dar “suveranitatea” nu a existat niciodata, am fost slugi la rusi, si acum am schimbat stapanul. Eu prefer Vestul decadent, Rusiei infloritoare care ne-a saracit mai mult de 50 de ani. Si voi astia care comentati folositi spatiul UE, beneficiati de bani UE, doar va dati mari cu prostia asta de suveranitate care este o iluzie…. cu ce va incalzeste sa fiti stapani la rusi? vreti sa va faceti vacantele in Siberia? nici ei nu merg acolo… mai lasati vrajeala asta ieftina ruseasca….

# Voicu date 13 August 2022 22:55 +308

@Gica contra sistemului, propaganda ta este tipic comunista. Stalin le zicea bunicilor nostrii ca ii "elibereaza" de burghezi, de pamanturi, de mancare si bautura, de ceasurile de la mana etc

# Cetatean UE date 13 August 2022 23:04 +162

@ Escu, Partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a avertizat că îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca iniţiative ale Uniunii Europene, în cazul în care Comisia Europeană nu va debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Polonia a mai ameninţat cu exercitarea dreptului de veto, împreună cu Ungaria în anul 2020, când cele două ţări au blocat bugetul multianual al UE după ce Comisia Europeană ceruse condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept. Compromisul la care s-a ajuns atunci pentru aplicarea acestui mecanism de condiţionalitate, intrat între timp în vigoare, a fost ca acesta să se aplice numai pentru încălcările ce afectează direct bugetul UE, să nu privească chestiunile societale (precum drepturile comunităţii LGBT) şi să intre în vigoare numai după ce Curtea de Justiţie a UE (CJUE) se va fi pronunţat asupra lui, decizia ulterioară a acestei instanţe fiind favorabilă Bruxellesului.

# Scipio date 14 August 2022 05:12 -117

Bai Hau, sub rusi sau nu, ****** s-a alfabetizat, apoi pe tine , altfel erati vai de voi, pentru ca in cei 44 de ani Romania a iesit din evul mediu, altfel si acum avea paie pe bordeie.Iar aia care crezi tu ca-ti vor binele acum, sunt infinit mai diabolici ca rusii, prin simplul fapt ca deja ne-au praduit de tot ce s-a facut in 44 de ani inainte, si nu se opresc aici.

# Grigore Foculescu date 14 August 2022 15:03 +2

Pelticu sa ia act de opinia mea personala exprimata in virtutea dreptului meu la libera exprimare garantat de Constitutia Romaniei, art 30 al 2. Ma mira pelticul asta si la minte, ca nu a prevazut in lege desfiintarea CCR. Prostia peltica din capul sau, nu a realizat ca aceasta institutie devine caduca, din moment ce nu mai are dreptul sa judece cauzele supuse de cei care au nevoie de un arbitru neimplicat politic, nepartinitor voua pelticilor la minte. Cred si sper sincer ca va exploda curand mamaliga de care va este frica. Gloata va sperie pe cei ca voi si istoria, daca o citi nemernicilor, a dovedit ca este singura care mai poate face dreptate si spre deosebire de medici care cauta solutii sa stopeze sangele pacientilor, gloata nu se opreste pana nu varsa tot sangele nemernicilor. Sa va fereasca D-zeu de furia gloatei care vrea sange. Acest guvern tradator de neam si tara trebuie sa plece. Sper ca legea nu va trece de parlament.

# Gica contra sistemului date 14 August 2022 17:38 -177

Bai haha(lera) de Voicu, eu n-m primit de la Statul socialist nici casa și nici alte avantaje, cum au primit milioane de români cu inaintasi rezidenti in bordeie, care acum se dau mari iubitori ai Occidentului pentru ca acolo le place sa_si facă vacantele, cum spune aiuritul de Hahaua. De-aia va aduc aminte deTutea care spunea ca nu-l lauda pe Ceaușescu, doar spunea cum trăiau romanii pe timpul regimului burghezo-mosieresc. Iar Tutea nu poate fi suspectat de comunism. Numai ca voi nu puteți înțelege înțelepciunea lui Petre Tutea. Niet cultura. In alta ordine de idei economia Tarii trebuie orientata către noul pol economic al Lumii, către BRICS. Dacă mai rămânem cu UE și US, "ne omoara", asa cum a spus Maestrul Ilie Șerbănescu la un post TV. Eu citez din clasici, în viata sau nu, dar poate voi, Hahaua și Voicu sunteți mai deștepți decât ei. Cretinilor.

# Alexiu Valentin date 14 August 2022 22:41 +67

Domnilor chiar am înnebunit cu toții? Cum adică să renunțăm la Suveranitate? Conducerea superioară a acestei Țări - Romania nu își dă seama la ce ne supune pe noi cei de azi ? Dar pe urmașii noștrii, cum sa fie puși în situația de a fi subjugați de alte nații cu gândiri jefuire a Țării,cum sa nu mai fii suveran in Tara Ta! Sa fii rob în tara ta? Niciodată ! Trebuie revizuite această intenție antiromânească și din partea cui?a Ministrului justiției! Asta este culmea culmilor. Nu se mai poate așa ceva șase întâmple în România. Tara noastră dragă și scumpă! Nu ! Niciodată!

# Remember date 15 August 2022 05:27 +278

Ocupația sovietică a fost cea mai lungă ocupație pe care a suportat-o țara noastră în ultimii 300 de ani. Ea s-a întins pe o perioadă de 14 ani, din 1944 până la retragerea Armatei Roșii în 1958; a ajuns la 615.000 militari în 1946. In decurs de patru luni au fost înregistrate 189 de agresiuni ale Armatei Roșii doar împotriva militarilor români. Majoritatea dintre aceste incidente s-au soldat cu morți și răniți după ce s-a deschis focul. Totodată, în septembrie și octombrie 1944 au avut loc 828 de devastări ale sediilor de stat, fiind jefuite 1.121 de depozite și 22.103 locuințe ale cetățenilor români. Și acestea sunt cifre menționate în rapoarte. Situația la nivelul general al țării era infinit mai gravă. Constantin Tanase obișnuia să satirizeze obiceiul soldaților sovietici de a confisca obiectele personale ale oamenilor pe care îi întâlneau (în particular hainele și ceasurile), Scriitorul Mihail Sebastian scria "Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldații ruși violează femeile"

# imun/teanu date 15 August 2022 09:09 +56

Doar, un (biet)...tradator! [ Rodicoo!/mama, cum ai putut sa cresti asemenea specimen!, halal sa-ti fie! ]

# Gica contra sistemului date 15 August 2022 10:33 -211

Bai Remember, ai amnezie, uiți ca în perioada de care vorbești România pierduse războiul și era ocupata de rusi pentru ca Antonescu se inhaitase cu Hitler în aventura nebuneasca, dincolo de Nistru. Ce a făcut po******ția sa oprească acea nebunie? Nimic! Apoi acele faptele s-au petrecut si ca urmare a "armistitiului" încheiat de regele de rahat al României cât și de trădarea "clasei" politice de atunci. Vreți ca lucrurile sa se repete? Stați cu dosul la rusi, și cu pantalonii dați jos! Ca veți lua ce meritati urmare a rusofobiei voastre prostești. Dacă D-zeu Creator ți-a dat vecinii pe are ii ai iar înaintașii tai și nici tu nu ați putut face o tara mare și puternica, n-ai decât sa te împaci cu vecinii, altfel ești fiul ploii, degeaba aștepți sa te apere unii de la Dracu in praznic. Ce este asa greu de înțeles?

# Petre Tutea date 15 August 2022 11:32 +122

In 12 aprilie 1948, Țuțea este arestat, fiind închis, fără proces, la Ocnele Mari, iar mai apoi la Jilava. Acuzațiile care i se aduceau erau de spionaj în favoarea anglo-americanilor, însă, în fapt, la 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând dintr-o lucrare redactată cu mai mulţi ani în urmă de Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului, privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice. În 1953 este eliberat, însă după doar trei ani este din nou arestat, sub acuzația de uneltire contra ordinii sociale şi este condamnat la zece ani de închisoare. În anul 1959, va fi însă judecat din nou, pedeapsa, de data aceasta, fiind de 18 ani de muncă silnică şi 8 ani de degradare civică. În august 1964, Ţuţea va fi eliberat în urma amnistiei generale, urmând să trăiască din ajutorul social

# Uriesu date 15 August 2022 12:32 +46

Atât timp cât poporul a ales un vinetic ce pretenții sa avem ne merităm din plin soarta poporul nu a învățat nimic de-a lungul celor 32 ani că România trebuie să fie condusă de patrioți..nu de slugile UE și-a NATO...! Stam umili și slugi in UE, ,aici mai tine hangul și serviciile fara ei nu se poate mișca nimic mai zicem de Rusia că au oligarhi **** avem și noi oligarhii noștri...începând cu Isărescu terminând cu cei din SRI ...se vede clar cine fac jocurile .și cărțile..aici poporul e vina .

# Tot Tutea date 15 August 2022 17:15 +58

Între anii 1923 – 1926, a frecventat cursurile Facultăţii de Drept a Universității din Cluj, unde, în 1929, și-a susținut și doctoratul în drept administrativ, cu calificativul Magna cum Laudae. În perioada studenţiei, Ţuţea devine simpatizant al comuniştilor, devenind membru al Partidului Comunist din România (PCdR) În anul 1938, începe colaborarea la ”Cuvântul”, în care va semna articole favorabile Mişcării legionare al cărei simpatizant devenise. După 6 septembrie 1940, conducerea Mișcării legionare îi încredințează lui Țuțea funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale. Ca urmare a rebeliunii legionare, Ţuţea este reţinut pentru scurtă vreme, fiind încarcerat în Lagărul de la Târgu Jiu, apoi este eliberat și va fi repus în funcție. Dupa 23 august 1944, continuă să lucreze în același minister, la Direcția Încurajării Exportului, pentru ca în final să lucreze în Direcția Acorduri, devenind protejat al lui Lucrețiu Pătrășcanu, fostul său coleg de la PCdR.

# BRICS & RO ?!? date 15 August 2022 22:56 +72

În economie, BRICS este un acronim care se referă la țările membre Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Acronimul a intrat în utilizarea pe scară largă ca un simbol al schimbării în puterea economică mondială, departe de economiile dezvoltate G7 spre lumea în curs de dezvoltare. Conform unui document publicat în 2005, Mexic și Coreea de Sud erau singurele țări care puteau intra în BRICs, dar economiile lor au fost excluse inițial deoarece au fost considerate mai dezvoltate, deoarece erau deja membre a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Unii analiști[cine?] susțin că aceasta este o încercare a Chinei, de a sparge IBSA, o grupare multi-laterală alcătuită din India, Brazilia și Africa de Sud. Cu intrarea Africii de Sud în țările BRICS, IBSA va deveni tot mai irelevant. Pe 18 iulie 2014, țările BRICS au anunțat un plan de a crea două noi instituții alternative la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

# Carol I date 16 August 2022 09:26 +271

Carol I a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare. A fost singurul domnitor ales prin plebiscit (referendum). Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Uniricererii Romani Principatelor devenise autoritar, se înconjurase de o camarilă coruptă și încerca să întemeieze o dinastie personală, ceea ce era contrar cererii românilor exprimate în Adunările Ad-Hoc din 1857-1858, de a avea în frunte un monarh constituțional din Europa Occidentală. A venit într-o Românie care figura pe hărțile europene în componența Imperiului Otoman. A luptat în fruntea soldaților săi în Războiului de Independență din 1878-1878, în vremea lui s-a înființat Banca Națională, s-a batut primul leu romanesc, s-au dezvoltat Universitățile, a fost fondată Academia Română, s-au construit Podul Anghel Saligny, o rețea de căi ferate (3.800 km) și drumuri echivalentă cu cea din statele occidentale; a fost creata prima Constitutie a Romaniei. Gicu asa au facut si rusii???

# Regina Maria date 16 August 2022 09:39 +271

Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii (1819–1901) şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei (1818–1881), Regina Maria s-a implicat activ în viaţa politică, având întâlniri cu miniştri şi diplomaţi. Înainte şi după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria a dedicat cu generozitate timp şi energie, soldaților răniți pe front și bolnavilor de tifos și holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță, primind supranume precum ”Regina soldat” sau ”mama răniților”. Regina Maria s-a alăturat, apoi, oamenilor de stat români de pe o poziţie neoficială, la convorbirile de pace de la Paris, rolul ei important în Marea Unire de la 1918 fiind de necontestat. Regina Maria a continuat să pledeze cauza României și să promoveze valorile țării dincolo de granițe, dragostea prntru România fiind una cu fiinţa sa, până când a fost îndepărtată din viața politică a țării. Exista ceva similar acum?!?

# Ferdinand I date 16 August 2022 09:49 +271

A urcat pe tron în împrejurări extaordinar de grele în septembrie 1914 la câteva săptămâni după ce începuse războiul. La sfârşitul anului 1916, la câteva luni după ce România a intrat în război de partea Antantei, a urmat contraofensiva Triplei Alianţe şi dramaticul refugiu în nordul Moldovei, cu ţara ocupată de armate straine. Jertfa soldatului român a fost efectul atitudinii sale ferme, a exemplului dat de rege. Ferdinand se face foarte iubit de soldați și foarte respectat de ţăranul român. Regele Ferdinand s-a convins de necesitatea imperioasă a războiului pentru întregirea neamului, sacrificiul pe care el l-a făcut, aducându-i recunoştinţa contemporanilor săi şi numele de „Ferdinand Întregitorul” sau „Ferdinand cel Loial”. Drept recunoştinţă pentru sacrificiul său din timpul Marelui Război, regelui Ferdinand i-a fost oferit bastonul de mareşal de către armata română. În 1922 a avut loc Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României întregite.

# Regele Mihai date 16 August 2022 10:07 +271

La momentul celei de-a doua urcări pe tron – din 6 septembrie 1940, Mihai avea 19 ani. În perioada guvernării antonesciene, Regele Mihai a fost ţinut departe de toate problemele politice, inclusiv de decizia intrării în război alături de Germania nazistă. Lovitura de la 23 august – plănuită de Regele Mihai împreună cu liderii partidelor democratice – a însemnat arestarea Mareșalului Ion Antonescu și întoarcerea armelor în favoarea Națiunilor Unite. Imediat după arestarea lui Antonescu, Regele Mihai a investit un nou guvern, condus de generalul Constantin Sănătescu. A fost primul efort pentru reinstituirea unui regim democratic în țară, îngreunat de presiunile din partea Partidului Comunist, revenit după 23 august în legalitate și sprijinit de Uniunea Sovietică și Armata Roșie. Dupa abdicarea din 1947, abia în 1997, după alegerea lui Emil Constantinescu ca preşedinte, regele Mihai și-a recăpătat cetățenia română și a putut reveni definitiv în România.

# Miroslav date 16 August 2022 19:26 +46

Ministru Predoiu, care nu este ministru ci un incurcă lume prin guvern, imediat trebuie scos si deferit procurorilor si judecătorilor sa-l judece si sa-l condamne la ani grei de inchisoare. Fără alte comentarii. Si să se stie că in România există justitie! 8) 8)

# Gica contra sistemului date 16 August 2022 19:29 -317

Bai pupincurist de regi venetici care au creat minciuna ca romanii nu se pot guverna singuri. Alexandru Ioan Cuza trebuia sa fie regele romanilor pentru ca el a fost fondatorul Statului roman modern. Dar trădarea conjuratiei pantalonarilor a pus capăt unui vis frumos al romanilor. Tu, pupator de dosuri straine de neam și tara ești o progenitura tot a unor venetici. Ai uitat sa pomenești de scandalul Strousberg unde ta-su lui Carol, Carol Anton, și-a umplut și el buzunarele furând de la romani, de renta de 40 000 lei aur pe care Carol o incasa de la Statul roman, de cei 11 000 de țărani pe care i-a împușcat în 1907, ca Bratienii îl făcuse acționar la tramvai și ca a vrut sa bage România în război de partea Axei. Pe Ferdinand, Iorga îl gratula cu "Malaietul". E suficient. Nu spui nimic de Carol II și dezertarea lui de pe câmpul de lupta, cu acordul tacit al ma-si. Despre malaietul de Mihai, a fost bomboana pe coliva Hohenzolernilor decorat de Stalin cu Ordinul Bobeda. Hai sictir.

# CFR date 17 August 2022 02:21 +258

Ing. Nicolae Noica, expert în lucrări de infrastructură: La venirea lui Carol erau 0 km de cale ferată. Când s-a prăpădit, în 1914, se ajunsese la vreo 4000 de km. Ca să facem o socoteală simplă, 4000:40, înseamnă că s-au realizat 100 de km de cale ferată în acea perioadă, la sfârșitul sec XIX, în condiţiile tehnice de atunci. Iar noi astăzi, spre ruşinea noastră, nu suntem în stare să facem câteva zeci de km într-un an. Iată de ce e absolut necesar să cunoaştem ce-au făcut înaintaşii şi poate să vedem că am putut. Şi dacă am putut, înseamnă că putem face, depinde însă de cei care acţionează şi mai ales de cei care conduc destinele unei ţări. "13 km se fac în 14 minute", spune Carol, vorbind despre prima călătorie cu trenul pe pământul României. Adică, o viteză de circa 60 de km/h. Azi se merge cu o medie de circa 45 km pe oră. Sistemul feroviar din vremea lui Carol I pare mai eficient decât cel actual.

# George date 17 August 2022 08:06 +232

Nea Gica, daca esti asa sigur de argumentele opiniilor tale nu e nevoie sa apelezi la atacuri la persoana, sa jignesti etc, profitand de toleranta moderatorului care permite sa fie publicate astfel de mizerii. Dintotdeauna, temele războiului informațional al Kremlinului sunt mascate sub o lozincă naționalistă și anti-occidentală.

# Strousberg date 17 August 2022 11:29 +65

Românii nu aveau încă nici inginerii, nici utilajele necesare, așa că au apelat la concesionari străini. Alegerea companiei Strousberg miza pe eficiența prusacă. Unul din apropiații Casei de Hohenzollern a fost numit administrator. El s-a dovedit corupt, lucrările nu au fost terminate la timp, iar compania și-a declinat obligația de a-i plăti pe cumpărătorii de obligațiuni CFR din Prusia. Paguba cădea în sarcina statului român, care era forțat și să onoreze obligațiunile, și să refacă lucrările proaste. După negocieri dificile în Germania și scandaluri politice grave la București, afacerea Strousberg s-a încheiat. Situația s-a îmbunatațit apoi datorită unui element cu totul nou. Fiii de boieri care studiau ingineria în străinatate au început să lucreze în țară. Primele întreprinderi românești de construcții au diminuat substanțial costurile. Persoane private, boieri şi oameni de afaceri garantau cu averea proprie împrumuturi pentru lucrări publice (ex:linia de tren Buzău-Mărăşeşti)

# Tudor date 17 August 2022 11:39 +41

Construirea primei reţele de căi ferate din România, în 1870, de către consorţiul german „Strousberg“, a însemnat un jaf al bugetului de stat comparabil doar cu contractul pentru Autostrada Transilvania semnat de Adrian Năstase în 2003.

# Gica contra sistemului date 17 August 2022 13:22 -256

Mai Georgică răspunsul meu la blamul aruncat asupra unuia dintre sfintii urmașilor geto-dacilor nu are nimic în comun cu propaganda informațională a Kremlinului și cu ce alți cai verzi pe pereți visezi tu. Dând pământ țăranilor din moșiile boierești și bisericești Cuza si_a pus în joc domnia și chiar viata, după cum s-a văzut. Iar cel care îndrăznește să-l critice și să-l injoseasca fata de o dinastie de regi venetici, fardand și mani******nd istoria este un nemernic, situație în care nu mai este loc de politeturi și toleranta. Prea a fost îngăduitoare cu veneticii, nația noastră, iar ei n-au știut decât sa o jefuiască și s-o umilească, asa cum face și acum Occidentul pe care-l pupați voi in dos. Mulțumesc LUJU ca permite exprimarea și opiniilor mai contondente dar justificate pentru apărarea valorilor Neamului. Alogenii sa nu uite ca mănâncă pâinea făcută din pământul stropit cu sânge de daci și urmașii lor, fapt pentru care trebuie sa le respecte memoria și urmașii.

# Roman date 17 August 2022 16:07 +358

Daca sunt romani pot sa fie si hoti, corupti, plagiatori ... :-x :-x :-x Nu se mai gasesc oameni cinstiti, corecti in tara asta?!? Acceptam orice doar pentru ca sunt romani?!?

# Alt patriot date 17 August 2022 19:14 +241

Gicutule, Patria si neamu' se apara cu limbaj vulgar si propaganda anti UE, anti NATO, pro ROexist si pro BRICS?!? Sper ca esti platit bine de stapanii pe care ii slujesti; daca o faci voluntar, gratis e si mai nasol !!!

# Gica contra sistemului date 18 August 2022 20:09 -139

Când crezi ca lucrurile s-au lămurit mai apare câte un patriot tâmpit, n-am găsit alta rima, care te face ba omul rușilor, ba al japonezilor, ba trădător, ce mai contează. Unde ai citit tu limbaj vulgar? bai ghiocel cu cizme lustruite. Iar cu ROexit eu l-am citat pe savantul Ilie Șerbănescu, pe care spălații pe creier nu au minte să-l înțeleagă. Si dacă spui ca nu este bine pentru Tara în NATO și UE, înseamnă că ești împotriva lor?Voi ăștia din serviciile de salubritate ale amerlocilor, n-ați auzit de neutralitate? A... n-ați mai avea cui umple buzunarele cu miliarde de dolari pentru tot felul de fiare vechi. Dar nu contează, ca banii sunt luați de la gura romanilor, voi sa va băgați în seama, plimbându-vă dosurile, cu care gândiți, pe la Washington și Bruxelles. Nu înțelegeți ca amerlocii nu au vlaga sa mai apere pe nimeni? Dovada, războiul din Ucraina.. Voi vreți sa va bateți cu rusii? Cu fierul vechi din dotare n-aveți nici o șansă. Poare și de-asta vi l_au vândut.

# Esti prost?!? date 19 August 2022 07:43 +95

@ Gica contra sistemului, ti-a disparut simtul critic cand e vorba despre ineptiile lui Ilie Serbanescu? Ce sa caute Romania in BRICS?!? Exista deja un comentariu ref la ce inseamna BRICS... Nu te mai chinui pe aici, ia-l pe savant si plecati la Maicuta Rusie, tara tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti si lasa-ne pe noi in colonia Romania

# Gica contra sistemului date 19 August 2022 12:53 0

Da bai, Ești prost. Vorba aia, înalt ești, frumos ești, PROST ESTI, ofițer (in propaganda) trebuie sa te faci. Voi credeți ca dacă ați făcut o facultate la apelul bocancilor aveți și minte? Aiurea, sa trăiți am înțeles, este tot ce știți sa spuneți mai bine. Niște scule ale altora. Bietul maestru ILIE Șerbănescu a ajuns inamicul public nr unu pentru ca a îndrăznit sa spună adevărul INCONTESTABIL. Asta explica starea actuala a Tarii, inepții, ajunsi la butoanele puterii (și propagandei) cu binecuvântarea unor puteri străine, judeca și blamează valorile, câte mai are acest Neam. Și cu asta chiar am terminat. Quod erat demonstrandum !

# Marian date 20 August 2022 07:21 0

Gica ai demonstrat inca o data ca este trompeta Kremlinului. Stiam ca recruteaza oportunisti, santajabili dar inteligenti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva