Predoiu bestelit la bilantul CAB - Judecatorii i-au cerut demisia si l-au avertizat ca limitele omenesti pot duce la blocaje si derapaje. Ministrul a ripostat cu acuze!
Desi Lumeajustitiei.ro l-a avertizat pe ministrul Justitiei, inca de acum doua zile ca va fi bumbacit daca se va arata la sedinta de bilant a Curtii de Apel Bucuresti de joi, Catalin Predoiu nu s-a abtinut sa coboare in „groapa cu lei”. A venit inarmat, conform surselor noastre, cu bilantul Curtii legat in coperti mov, precum o carte bisericeasca, si pregatit sa combata datele statistice cu critici. Multi judecatori au fost contrariati de faptul ca ministrul avea o copie a bilantului de activitate, in timp ce lor nu li se adusese la cunostinta continutul actului.
Ministrul incoltit de judecatori
Dupa citirea datelor statistice ale activitatii Curtii de catre judecatoarea Lia Savonea, mai multi judecatori au luat cuvantul si l-au atacat frontal pe ministrul Justitiei pentru modul in care acesta administreaza instantele judecatoresti. Au fost puse pe tapet marile off-uri ale judecatorilor: volumul urias de dosare, raportat la numarul insuficient de magistrati si personal auxiliar. Predoiu a fost acuzat ca trambiteaza lansarea unei legi a raspunderii materiale a magistratilor, in conditiile in care s-a ajuns sa se lucreze „zi lumina”, mai ales la executari penale, fiind dat ca exemplu faptul ca numai intr-o saptamana a fost chemata de trei ori salvarea pentru doua judecatoare si o grefiera carora li s-a facut rau.
S-a reprosat ca nu se poate cere oamenilor sa fie responsabili pentru un act de justitie care nu este de calitate, dupa ce au fost obligati sa functioneze in conditii si regim de munca improprii. Judecatorii care au luat cuvantul au „maturat” cu legea micii reforme, despre care au afirmat ca a fost adoptata pompieristic, fara studiu de impact, cu cerinte ce nu pot fi indeplinite in orice conditii. Ei au subliniat faptul ca daca nu se vor lua masuri administrative urgente, se va ajunge la blocaje si la imposibilitatea solutionarii dosarelor.
Ministerul Predoiu a incercat sa se apere, motivand ca nu intelege de ce judecatorii de la CAB isi arata nemultumirea fata de „mica reforma”, in timp ce magistratii de la celelalte instante nu si-ar manifesta asemenea nemultumiri, ci dimpotriva.
Cel mai virulent discurs la adresa lui Catalin Predoiu l-a avut judecatoarea Daniela Panioglu care, conform surselor noastre, l-a admonestat ca nu stie sa gestioneze criza din sistem si ca ar fi cazul sa-si faca „un proces de constiinta” in care sa analizeze felul in care functioneaza Justitia sub administrarea MJ si, mai ales, sansa unei plecari onorabile din sistem prin „demisie.” S-a evidentiat faptul ca pentru a face fata volumului foarte mare de munca, care ii tine peste program, multi magistrati au ajuns sa-si neglijeze viata de familie.
Catalin Predoiu a fost incoltit si de judecatoarea Viorica Costiniu (presedinta de onoare a AMR) care a expus modul dezastruos al circuitului dosarelor, felul in care se lucreaza „pana la epuizare” si l-a acuzat ca habar n-are ce vorbeste cand spune ca ministerul s-ar fi achitat de sarcinile ce ii reveneau. Costiniu l-a invitat pe Predoiu sa se pregateasca sa predea bugetul de la MJ, la instanele de judecata, pentru gestionarea competenta a fondurilor destinate puterii judecatoresti.
Vorbitorii l-au mai avertizat pe ministrul Predoiu ca „limitele omenesti pot duce la blocaje si la derapaje” si i-au reprosat faptul ca se considera „autosuficient.”
Riposta ministeriala
Catalin Predoiu a declarat ca pe el nu-l ating acuzele ce i se aduc, si ca intelege ca exista doua mari probleme: numarul mare de dosare si personalul redus, dar ca in Romania a devenit o moda ca atunci cand ceva nu merge bine, lucrurile sa fie prezentate in mod dezastruos. Predoiu a dat exemplul Judecatoriilor Sectoarelor 1 si 4 ca au reusit sa reduca din stocul de dosare si a invitat asistenta sa faca la fel. Predoiu s-a aratat ingrijorat de „cultura muncii”, de calitatea actului de justitie si unele tergiversari si a semnalat ca din bilantul activitatii Curtii nu rezulta ca a fost facuta o analiza pe durata proceselor, si ca nu intelege de ce judecatorii de la penal se plang, in conditiile in care sunt in numar de 45. Predoiu a spus ca „mica reforma” nu avea nevoie de niciun studiu de impact, intrucat ea a schimbat doar competentele intre instante. Ministrul a catalogat drept „o atitudine iresponsabila” avertismentele potrivit carora se va ajunge la blocarea activitatii din pricina numarului mare de dosare si personalului insuficient. Ministrul nu s-a sfiit sa reproseze faptul ca aglomerarea de dosare s-ar datora si protestelor din 2009, cand magistratii au suspendat o perioada activitatea de judecata.
Cat priveste cererea de demisie, Catalin Predoiu a spus ca ministrii nu pot pleca doar pentru ca li se cere acest lucru de catre unul sau altul, si ca din Guvern se pleaca doar atunci cand o cere premierul!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ares
3 March 2011 17:57
+7
Simpatica faza cu protestul din 2009. Cu siguranta pentru luna aceea nelucrata suntem acum inghesuiti de dosare. Mai sa fie...
Pe de alta parte, doamna Panioglu nu are de ce se plange, ca a stat ceva ani buni detasata prin MJ, asa ca ar trebui sa isi fi conservat energiile...Greu la munca, greu.Ori e suparata ca nu mai e detasata in MJ?
# Cristi P. Sturzu
3 March 2011 18:52
+9
# Ares
3 March 2011 19:28
+6
Citeza pe Cristi P. Sturzu
# pompiliu bota
3 March 2011 18:49
+10
,,Predoiu a spus ca ministrii nu pot pleca doar pentru ca li se cere acest lucru de catre unul sau altul"
Bun simţ? de unde, de la tata socru, capo di tutti capi?
# Cristi P. Sturzu
3 March 2011 18:58
+6
Apropos, un mare om, profesor de drept, o istorie intr+un om, sotia judecator, toata familia realizata profesional, imi spunea cu mahnire si regret ca singura sansa a romanilor este resemnarea. Nu traim pentru noi, traim pentru ei, PROSTII care ne manipuleaza. Nu pentru ca sunt destepti ci pentru ca sunt niste prosti periculosi. Asta e o lectie. Sa ne ferim de prostii smecheri.
# Cristi P. Sturzu
4 March 2011 06:38
+3
# George
3 March 2011 20:55
+10
# doru
4 March 2011 13:28
-1
d-le George, daca esti avocat, nu generaliza modalitatea ta personala de a rezolva problemele; daca esti judecator sa stii ca nu esti obligat sa asculti "ordinele avocatilor";daca esti "doar un analist independent" o "persoana revoltata" sau "un om pe care-l doare sufletul fata de ce se intampla in tara" sunt nevoit sa spun ga generalizarea unor situatii particulare (si alea "din auzite")pe un forum de specialitate te face sa pari prost.
# George
4 March 2011 14:21
+7
# doru
4 March 2011 14:47
-2
"traficul de influenta facut de avocati" s-a omis voit cuvantul UNII dar sa trecem mai departe ca e mai interesant:
"...cazul prim procurorului de la Buftea", bine ca ai dat exemplul asta, nu cunosc multe di caz, da faptul ca 2 (DOI)procurori din subordinea procurorului Carpen lucreaza acum la DNA i-mi da de gandit (nu mai au de unde recruta investigatori sub acoperire, sau , mai grav reinventam sistemul dinainte de '89?)...
"avocatilor spagarii..." - poate daca revezi declaratiile date de avocata in instanta observi si faptul ca declara "nu i-am dat NICIODATA procurorului Cappen vre-o suma de bani" si nu speculati ca s-a platit "altfel" ca DNA, la mintea lor, ar fi retinut ca plata in natura (as rade daca nu mi-ar fi frica ca maine si copii mei vor fi acuzati ca au primit o acadea de la vre-un client).
"sunt destui magistrati care asculta ordine de la conducerea baroului si ministerului de justitie" - de ar avea conducerea baroului doar un sfert din puterea ministerului justitiei aiavea on gram (nu mai mult) de dreptate (propurtia de "sapa" - Conducerea Baroului 20 oameni, avocati 3000)
"sunt sute de exemple" la SUTE DE MII DE CAZURI.
dar, cred ca ti-am acordat destula atentia, iar mai multa nu meriti nici ca procuror DNA
# George
4 March 2011 14:57
+3
# doru
4 March 2011 15:05
0
si cum apreciem valoarea economica a "mitei in natura"? La tarifele de pe piata sau raportat la ora de consultatie a unui avocat? Caci daca "prestatia"nu are valoare economica nu putem sa retinem nici mita sau alte foloase... Si, apropos, e urata ca dracu avocata din dosarul lui Carpen, nu cred ca avea vre-o "combinatie".
# jurist
4 March 2011 16:59
+6
# jurist
5 March 2011 11:20
+3
# jurist
5 March 2011 14:53
+4
# catalin
4 March 2011 05:53
+4
Vorba aia "prostul nu e prost destul pana nu si fudul" si nesimtit as adauga.
# Botomei Vasile av.dr
4 March 2011 07:20
-6
Vrem sa se impuna incompatibilitatea pentru judecatori de a fi in acelasi timp inscrisi in profesia de avocat, deoarece creaza o punte de trafic de influienta si mare coruptie in randul magistratilor.
Vrem introducerea Curtii de Jurati.
Vrem introducerea judecatorului de instructie cu atributii de control al legalitatii tuturor actelor si masurilor dispuse de catre procurori.
Vrem ca procurorii sa iasa de sub tutela Ministrului de justitie.
Sa fie si ei independenti la fel ca judecatorii.
Vrem ca domnul Catalin Predoiu sa ajunga Prim Ministru.
Numai asa se vor rezolva toate problemele din justitie.
# barourile libere
4 March 2011 09:53
+7
# Georgescu
5 March 2011 15:27
+3
# Duke
5 March 2011 17:12
+1
# Cristi P. Sturzu
11 March 2011 17:35
+9
# Alex
11 March 2011 17:35
0
# alex
12 March 2011 23:55
+2