23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PREDOIU PE LANGA LEGE – Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului il demoleaza pe ministrul Justitiei: “AJADO condamna intruziunea politica a Ministrului Justitiei Catalin Predoiu in competentele legale ale CSM si incercarea de implicare a magistratilor in implementarea programului de guvernare al PNL... Incalca separatia puterilor in stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept si democratia din Romania... Ii solicitam sa revina in limitele legii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 November 2019 11:17
Vizualizari: 16244

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) il acuza pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 1) ca implica magistratii in jocuri politice, cu incalcarea grava a principiului separatiei puterilor in stat. Evident, AJADO se refera la demersul lui Predoiu care a cerut convocarea adunarilor generale ale instantelor pentru a se pronunta asupra mai multor probleme, printre care si posibila desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (click aici pentru a citi).


 

Concret, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului condusa de judecatoarea Florica Roman (foto 2), de la Curtea de Apel Oradea, subliniaza ca ministrul Predoiu isi aroga abuziv competentele Consiliului Superior al Magistraturii prin convocarea adunarilor generale ale instantelor, cu scopul vadit al actualului Guvern de a modifica Legile Justitiei netransparent si fara o dezbatere publica. AJADO il someaza pe Catalin Predoiu sa revina in limitele legii, iar daca intr-adevar doreste consultarea instatelor prin adunari generale sa faca acest lucru trimitand un proiect de act normativ, fix asa cum cere legea.

 

Iata comunicatul AJADO:


“AJADO condamna intruziunea politica a Ministrului Justitiei Catalin Predoiu in competentele legale ale CSM si incercarea de implicare a magistratilor in implementarea programului de guvernare al PNL

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) condamna public demersurile Ministrului Justitiei Catalin Predoiu prin care acesta isi aroga competentele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea adunarilor generale ale instantelor, cu scopul vadit al actualului Guvern de a modifica legile justitiei netransparent si fara o larga dezbatere publica.

Concret, printr-o adresa din data de 25.11.2019, Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a cerut ultimativ instantelor ca, pana in data de 30.11.2019, sa isi exprime prin adunari generale 'opinia' cu privire la aspecte importante privind functionarea justitiei: numarul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionarii anticipate a magistratilor, durata cursurilor Institutului National al Magistraturii (INM), functionarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

In primul rand, termenul foarte scurt, de doar 5 zile, pentru convocarea adunarilor generale, pentru dezbateri, luarea hotararilor si motivarea acestora, dovedeste caracterul strict formal al acestor consultari.

In al doilea rand, Ministrul Justitiei nu are competenta de a convoca adunarile generale ale instantelor din Romania pentru a exprima 'opinii'. In temeiul art. 51 lit. e) din Legea nr. 304/2004, precum si a art. 16 lit. e) din ROIIJ, numai Consiliul Superior al Magistraturii, prin Plen sau sectii, poate sa solicite adunarilor generale un punct de vedere asupra problemelor din justitie. Ministerul Justitiei poate cere adunarilor generale, conform literei d) din acelasi articol, doar sa analizeze proiecte de acte normative, proiecte care, daca exista, nu au fost trimise insa adunarilor generale.

In al treilea rand, in adresa comunicata instantelor se vorbeste despre acte politice precum 'Programul de guvernare' sau 'viziunea Guvernului in exercitiu', aspecte care exced sferei de competenta a justitiei si care nu reprezinta pentru magistrati nici un interes. Dimpotriva, magistratii fiind, prin statutul lor, apolitici, este inadmisibil sa fie atrasi in indeplinirea unor programe de guvernare, acest atribut apartinand exclusiv Guvernului. Acest mod de abordare al Ministrului Justitiei Catalin Predoiu incalca separatia puterilor in stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept si democratia din Romania.

In al patrulea rand, astfel cum s-a precizat in adresa, Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justitiei punctul de vedere 'asupra subiectelor de mai sus', prin urmare Ministrul Justitiei Catalin Predoiu are opinia forului suprem al magistratilor asupra poblemelor puse in discutie, motiv pentru care solicitarea ministrului privind convocarea adunarilor generale este o incalcare a legii si o intruziune grava in competentele CSM.

In al cincilea rand, adunarile generale nu formuleaza 'opinii', ci adopta hotarari dupa analizarea proiectelor de acte normative, iar un astfel de proiect de lege nu exista in prezent.

Consultarea judecatorilor cu privire la modificari legislative cu impact asupra statutului si carierei acestora, precum si cu privire la organizarea judiciara este esentiala, insa o asemenea consultare trebuie sa se faca in limitele legii si nicidecum nu poate fi de forma ori folosita in scopuri politice.

Pentru aceste motive condamnam public aceasta actiune a Ministrului Justitiei Catalin Predoiu, parte a puterii executive, de intruziune nelegala si arogare abuziva de competente ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, si ii solicitam sa revina in limitele legii, iar daca doreste consultarea instantelor prin adunari generale sa o faca trimitand un proiect de act normativ, asa cum ii cere legea”.

Comentarii

# Homoroceanu Adrian Camil date 28 November 2019 13:12 +2

T Băsescu -K.W.Iohannis sunt instigatorii lui C.Predoiu în operațiunea"V- am consultat Adunări generale a judecătorilor în problema urgentei desființari a SIIJ, obiectiv creat initial pt tinerea în lesă ,si ulterior pt desfiintarea PSD!Predoiu intâi a transmis Premierului L.Orban ca mai durează până la îndeplinirea sarcinii de partid de desființare a SIIJ,si apoi a transmis ceva din mesaj prin presa,cnf caruia e preferabil ca Premierul( în spatele căruia sta generalul SRIDumbrava) să se întâlnească cu parlamentarii ce sprijină guvernul PNL ( si cu P SD)pt modificarea legii în Parlament anihiland total atributiile SIIJ astfel încât să nu mai poata există pericolul tragerii la răspundere a magistraților colaborationisti ce -si exercita cu rea- credință funcția împotriva tintelor politice.Dimineata, L.Orban s a întâlnit cu Tomac Presedintele PMP,promitandu i se sprijin arlamentar impot SIIJ în schimbul darii de către ICCJ a verdictului pt Băsescu- de necolaborator al securității-13.03

# Homoroceanu Adrian Camil date 28 November 2019 13:43 +1

Cum se va proceda legat de SIIJ ,lege ce se va modifica în mod criminal de mafia legislativa,tot așa cu legea pre lege călcând,se va rezolva si in cazul legii pensiilor pt a nu exista acea majorare cu 40%a punctului de pensie în septembrie 2020.S a dat de gol prin declarații chiar (Premierul) L.Orban ce în 2016in urma dosarului DNAa trebuit sa se retraga din candidatura pt fct de PG în favoarea candidatului C.Predoiu ce a obtinut64.156 voturi , pt a câștigaPMB una din demolatorii lui Dragnea ,G.Firea cu246.553 voturi. ora13.36

# Dinică date 28 November 2019 14:03 0

Ăștia de la PNL au voie să se amestece în justiție.????????????????

# Homoroceanu Adrian Camil date 28 November 2019 14:15 0

Care a fost acoperirea legăturii beneficiarului Orban cu gen.SRI DDumbrava distrugătorul Guvern Dancila?"L.Orban da consultații juridice telefonice avocaților de acolo".Av Cristina Trăila.Cnf facsimilului devoalat deCotidianul Cab de avocatura DoruTraila si avocații ecrana legătură angajandu l si p e L.Orban dar si pe D.Dumbravă ca expert anticorupție care laudă rol SRI în JAI devenit camp tactic 14.13

# escu date 28 November 2019 14:39 0

Cum? Nimeni nu protestează sub lozinca „Jos labele de pe justiție?”

# Homoroceanu Adrian Camil date 28 November 2019 14:46 0

Putea inginerul L.Orban să dea consultații juridice unor avocați specializati?Neîndoielnic ca semnatarul cu 3 D. apartinand numelui si prenumelui Dumbrava Dumitru cnf procesului verbal,a găsit ca telefonul e mai rapid decât înmânarea plicurilor galbene magistraților ce li se impuneau darea unei hot.jud .impotriva tintelor în mișcare ce întrunește elementele constitutive ale represiunii nedrepte ca so n cazul parlamentarilor santajati lași pt ca nu dezvăluie opiniei publice și nici Secției de procurori ca si Secției de judecători constrângerile la care au fost supuși de către reprezentanții sistemului paralel.Represiunile au fost făcute in scopul caderii unui guvern și instaurarii altuia ora14.45

# casta mafiota(chiar ea!) nu va scapa... date 28 November 2019 15:15 0

Lasa domle, peste cateva zile sarbatoare mare, mici, bere,cateva manyele artificii si avioane, 101 ani, stiti voi... apoi totul revine la normal ( adica la rahat )mai uita puli...m...ea de pensii, de salarii, de locuri de munca, de politica, concentrarea maxima e pe ,,Dinca'' si pe caracal, blec fraideiu o trecut, etc.Doar stiti: ,, Satul arde si baba...(ce face babaaa????) SE PIAPTANA,,,,domleee... Stai jos , 10 , Bravooo.

# nae din dealul feleacului date 28 November 2019 18:22 0

Pt.comentariul de la "casta mafiotilor...":cum nu se poate mai adevarat!Vorba lui Brincusi:v-am lasat saraci si prosti si va gasesc si mai saraci si mai prosti!Acum,d_na jude Florica Roman ca,condamnati demersuri ce iasa de pe sine,cum ar zice comunistii cu minie proletara,e doar frectie la picior de lemn.Pe cind o actiune concreta in justitie ?Ca nu-i asa sinteti judecator si stiti cum se formuleaza,noi cetatenii putem adera la demersul D_vs.Ca ati mai condamnat "iesirile in decor"ale dulapului vorbitor KWI si tot o frectie ati realizat;nici electricitate prin frecare nu ati obtinut.Si atunci...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva