8 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

PREDOIU UMBLA LA PENSIONAREA MAGISTRATILOR – Ministrul Justitiei a modificat conditiile de pensionare ale judecatorilor si procurorilor. In viitor, pensia de serviciu va fi acordata doar magistratilor cu vechime efectiva de 25 ani in functiile de judecator sau procuror. Legea introduce dispozitii tranzitorii graduale pana in 2031 pentru magistratii care au activat in alte profesii juridice: acestia se vor putea pensiona cand fac o vechime de judecator sau procuror cuprinsa intre 15 si 24 de ani

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 June 2022 18:22
Vizualizari: 10171

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto) umbla la pensiile magistratilor. Nu la cuantumul lor, ci la vechimea pe care judecatorii si procurorii trebuie sa o indeplineasca pentru a putea iesi la pensie. Se doreste ca in viitor, mai exact peste zece ani, de pensia de serviciu sa nu mai beneficieze decat magistratii cu o vechime efectiva de 25 de ani in functia de judecator sau procuror. In ceea ce priveste magistratii care au avut alte profesii juridice (avocat, notar, consilier juridic etc), au fost introduse dispozitii tranzitorii graduale, acestia putand sa iasa la pensie in momentul in care realizeaza o vechime ca judecator sau procuror cuprinsa intre 15 si 24 de ani, care impreuna cu perioada in care au ocupat alte functii de specialitate juridica, sa asigure o vechime totala de 25 de ani.


 

Noile modificari sunt cuprinse in proiectul de Lege privind statutul magistratilor, lansat in dezbatere publica miercuri, 22 iunie 2022, de Ministerul Justitiei. Una dintre cele mai de interes reglementari din noua lege pentru magistrati este cea privitoare la modul de acordare a pensiilor de serviciu. In momentul de fata, art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca la vechimea de 25 de ani pe care magistratii trebuie sa o indeplineasca pentru a iesi la pensie se ia in calcul si perioada in care acestia au exercitat profesii de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.


Iata prevederile art. 82 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

"(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

(2) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult.

(3) De pensia de serviciu prevazuta la alin. (1) beneficiaza, la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si judecatorii, procurorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si judecatorii si magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala in aceste functii".


Dispozitii tranzitorii pana in 2031


Noua Lege a statutului magistratilor exclude prevederea ca potrivit careia la vechimea de 25 de ani necesara in vederea pensionarii se iau in calcul si perioadele de activitate ale magistratilor in alte profesii. O masura prin care se incearca prevenirea unor anomalii petrecute ani de zile in sistem, in care anumiti magistrati ieseau la pensie dupa doar cativa ani ca judecator sau procuror, vechimea de 25 de ani ceruta pentru pensionare fiind indeplinita gratie zecilor de ani petrecuti in profesie.

Totusi, legea privind statutul magistratilor contine o serie de dispozitii tranzitorii pentru magistratii aflati in activitate si cei care vor intra in sistem pana in 2031. Concret, legea stabileste ca in cazul acestora se va lua in calcul perioada petrecuta in alte profesii, doar numai daca vor avea o vechime ca judecator sau procuror cuprinsa intre 15 si 24 de ani (calculul se face gradual incepand cu 2022 si pana in 2031), care impreuna cu anii din alte profesii sa realizeze vechimea de 25 de ani obligatorie pentru pensionare. Este o prevedere cat se poate de normala, din punctul nostru de vedere, in conditiile in care orice magistrati si-a organizat cariera si si-a facut un plan bazandu-se pe o anumita predictibilitate in legatura cu momentul pensionarii. Or, introducerea brusca a unor noi reguli, cu impact major asupra viitorului unor magistrati, nu era absolut deloc normala.


Iata prevederile din noua Lege privind statutul magistrator privind pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor (intreaga lege este atasata la finalul articolului):

 

Art. 212 - (1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor, indiferent de varsta, cu o vechime de cel putin 25 de ani numai in aceste functii se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

(2) Pentru fiecare an care depaseste vechimea prevazuta la alin. (1), la cuantumul pensiei de serviciu se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi.

(3) De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei de 60 de ani, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani.

(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani in numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul stabilita prin raportare la un magistrat in activitate, in conditii identice de functie, vechime, grad profesional si conditii de munca. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile.

(5) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor au dreptul la pensie de invaliditate in cuantum de 80% din pensia de serviciu calculata potrivit bazei de calcul de la alin. (1), in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii. La data indeplinirii conditiilor prevazute prezenta lege, beneficiarii pensiei de invaliditate pot solicita pensie de serviciu.

(6) Personalul prevazut la alin. (1) care are dreptul la pensia de serviciu stabilita potrivit prezentei legi, la pensie de serviciu stabilita potrivit altor acte normative sau pensie in sistemul public de pensii are obligatia de a opta pentru una din aceste pensii.

(7) Pensiile prevazute de prezentul articol, cu exceptia pensiei de la alin. (5), au regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta.

(...)

Art. 292Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor care, dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu mai indeplinesc conditiile de vechime prevazute la art. 212 in vederea obtinerii pensiei de serviciu, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de pensia de serviciu prevazuta la art. 212, daca indeplinesc o vechime minima de 25 de ani in functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult, din care o vechime minima numai in functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si personal de specialitate juridica asimilat magistratilor dupa cum urmeaza:

 


* Cititi aici integral noua Lege privind statutul magistratilor

Comentarii

# Nefertitiu date 27 June 2022 02:07 +1

Ce fata are Predoiu... Bahhh... Ai sa îmbătrânești mult mai devreme și ai sa te usuci pe picioare dacă mai faci mult rău oamenilor

# marin date 27 June 2022 08:00 0

trebuie inlocuiti cei vechi, cunoscatori de carte si cu expertiza, cu slugoii inculti sorosh pentru a servi sistemului securimii tradatoare, papusatii stapanilor umbriti care sug Romania si depopuleaza Tara. acesta este planul. TREZITI-VA!

# Pdv date 27 June 2022 09:32 0

Judecătorul face parte din puterea judecătorească ca una din cele trei puteri în stat, este independent și înfaptuiește justiție numai pe timpul când exercită efectiv funcția la o instanță (art. 1 alin. (4), art.124 alin.(3), art. 126 alin.(1) din Constituție). Procurorul reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor numai pe timpul când exercită efectiv funcția la un parchet unde îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalitãţii, al imparţialitãţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei (art.131 și art. 132 alin. (1) din Constituție). Potrivit Deciziei Curții Constituționale nr. 900/2020, pentru exercitarea funcției de judecător sau procuror, magistraților le sunt garantate pensiile de serviciu. Prin urmare, vechimea în magistratură necesară acordării unei pensii de serviciu garantată nu poate să conțină perioade asimilate.

# M date 27 June 2022 17:47 0

Intreb: fatalau asta este sanatos la cap?, eu cred ca farfaila asta isi bate joc de munca oamenilor din aceasta tara, el a marit pensiile speciale si salariile magistratilor cu 30% in timp ce tara nu a putut sa dea la cei cu pensii foarte mici 100 de lei. Ticalosu asta nu da banii din buzunarul lui si deaceia se joaca cu legiile si bani acestei tari

# Un cetatean date 8 July 2022 14:34 0

Inteleg salarizarea excesiva a magistratilor,contrlorilor/conslierilor Curtii de conturi/Camerelor etc ,atuni cand sunt in activitate pentru ca nu mai au voie sa desfasoare si alte activitati.Nu inteleg insa,de ce cand ies din activitate, pensia nu este calculata exclusiv pe contributivitate ?!Domnii isi adauga la data iesirii la pensie pe langa salariu si tot felul de sporuri,beneficii etc astfel incat sa le rezulte o pensie uriasa.Odata iesiti la pensie nu mai au niciun fel de restrictii in a ocupa alte functii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.11.2024 – Florenta a trimis artileria grea in dosarul atentatului

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva