14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREMIERA – Casa de avocatura "Tuca Zbarcea & Asociatii", in co-autorat cu Institutul pentru Politici Publice si Asociatia Municipiilor din Romania, a realizat prima colectie de spete la nivelul autoritatilor locale si judetene privind jurisprudenta in materia managementului si controlului finantarilor europene

Scris de: L.J. | pdf | print

11 April 2013 19:34
Vizualizari: 9465

 

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, al carui Managing Partner este Floretin Tuca (foto), a contribuit la realizarea, pentru prima data in Romania, a unei colectii de spete la nivelul autoritatilor locale si judetene ce prezinta intr-o maniera sistematica jurisprudenta in materia managementului/controlului finantarilor europene. Culegerea se intituleaza „Note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale” si reprezinta un esantion national de note de constatare ce au generat corectii financiare de peste 300 milioane de euro aplicate in ultimii patru ani in proiectele cu finantare din fonduri structurale ale autoritatilor locale. Concret, Departamentul de Fonduri Europene din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii a contribuit la tiparirea a peste 1.000 de pagini de spete cuprinzand Notele de Constatare emise de autoritatile de control pentru aplicarea de corectii financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale implementate de administratia locala in ultimii 4 ani. Lucrarea este editata in co-autorat cu Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Asociatia Municipiilor din Romania.


Potrivit autorilor, eforturile de crestere a ratei nationale de absorbtie a fondurilor structurale nu vor avea finalitate in conditiile in care, desi exista fonduri prin Programul de Asistenta Tehnica, structurile centrale nu previn si nu sprijina constructiv beneficiarii locali sa deprinda proceduri competitive de achizitii publice si sa evite nereguli devenite deja fenomen national. Mai mult, autorii au atras atentia ca beneficiarii afectati contesta deciziile de aplicare a corectiilor financiare, indreptandu-se catre instantele de judecata:

Dan Borbely, Avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de fonduri structurale al firmei: "Prezenta culegere de spete a confirmat statistic existenta unui procent ridicat de contestatii impotriva notelor de constatare, si anume 80%, respectiv actiuni in instanta – 41% impotriva Autoritatilor de Management, multe dintre ele fiind finalizate deja cu solutii in favoarea beneficiarilor fondurilor europene. Aceasta lucrare reprezinta contributia noastra in sprijinul autoritatilor si a celorlalti actori din sfera fondurilor structurale de a trage concluziile necesare pentru a evita pierderea fondurilor. Culegerea raspunde unui vid de informatii, indrumare si consultare, avand in vedere ca nu s-a consolidat suficienta expertiza si jurisprudenta in acest domeniu, accentul pana acum fiind pus pe control si sanctionare".

Culegerea „Note de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare in proiectele cu finantare din fonduri structurale” prezinta un adevarat inventar al neconformitatilor, neconcordantelor si problemelor aparute in procedurile de implementare si control ale proiectelor pentru care au fost obtinute finantari europene

Cristina Ana, avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii si unul dintre coordonatorii proiectelor de fonduri structurale gestionate de firma de avocatura: "Achizitiile publice reprezinta cel mai sensibil domeniu din punctul de vedere al greselilor efectuate in utilizarea fondurilor europene, constituind si cea mai importanta cauza a neeligibilitatii cheltuielilor efectuate. Dintre spetele analizate, neregulile cele mai frecvente au vizat: impunerea de catre autoritatile de management a unor cerinte restrictive/nelegale, incalcarea principiului tratamentului egal al operatorilor, neindeplinirea conditiilor de eligibilitate tehnica, financiara sau administrativa, majorarea nelegala a valorii unor contracte, nerespectarea principiului transparentei etc".

Avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au semnalat problemele principale ale sistemului actual de management al fondurilor structurale si au propus cateva solutii care ar contribui la unificarea practicii in materia controlului si ar limita aplicarea de corectii financiare. Printre acestea se numara:

-Necesitatea clarificarii atributiilor de control privind procedurile de achizitii publice la nivelul autoritatile de management, UCVAP, ANRMAP, Curtea de Conturi/Autoritatea de audit;

-Evaluarea SEAP si imbunatatirea functionalitatilor IT ale sistemului de baza si de performanta;

-Standardizarea grilelor de evaluare tehnica utilizate de departamentele de achizitii publice din cadrul autoritatilor contractante, precum si, in general, a documentatiei de atribuire in special in proiecte de infrastructura;

-Continuarea eforturilor ANRMAP de elaborare de materiale de orientare pentru autoritatile contractante cu scopul de a le sprijini in dezvoltarea unor criterii de evaluare mult mai clare;

-Prevenirea conflictelor de interese prin emiterea de catre ANRMAP/UCVAP de orientari specifice pentru solutionarea unor asemenea situatii;

-Infiintarea unei sectii specializate in instrumentarea dosarelor ce vizeaza proiectele cu finantare din fonduri structurale la nivelul instantelor de contencios-administrativ.

Peste 300 milioane de euro – aproape 20% din ceea ce Romania abia reusea sa absoarba din fonduri structurale pana in decembrie 2012 - reprezinta valoarea corectiilor financiare aplicate autoritatilor publice locale (Consilii Judetene si primarii ale municipiilor resedinta de judet) pentru proiectele implementate din fonduri structurale. Valoarea medie a unei corectii financiare a fost de aprox. 13% din bugetul unui contract de achizitie publica, in cifre absolute, circa 400.000 euro – respectiv 1% din bugetul unei primarii de municipiu resedinta de judet.

Tuca Zbarcea & Asociatii si Institutul pentru Politici Publice isi exprima astfel sprijinul pentru gasirea unor solutii imediate pentru ca practicile de aplicare a corectiilor in fonduri europene sa fie uniforme, si nu abuzive, asupra bugetelor locale, din care autoritatile locale trebuie sa dezvolte proiecte de investitii pentru comunitati.

Comentarii

# cititor înrăit date 11 April 2013 20:36 -1

Cum poate fi achiziționată?

# Catalin date 15 April 2013 10:43 +1

Ce sa faca si Tuca, Zb .. & Nehalitii (scuze, asociatii), decat sa se mai lipeasca ca o ventuza de diverse autoritati sa mai \"mananca\" si gura lor ceva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva