11 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESA LIBERA SUB ASEDIU – In timp ce Luju e hartuita la DNA de judecatorul Ciprian Ghita pentru articolele scrise, deputatul PNL Pavel Popescu ii acuza pe jurnalistii Victor Ciutacu si Ion Cristoiu de atac la siguranta nationala. Ciutacu il pune la punct pe Popescu: „Nataraul asta incearca sa faca pe cont propriu ce nu i-a reusit nici macar lui Basescu... Mai are un pic si propune, ca Maia Sandu, infiintarea unei comisii guvernamentale care sa ne declare dusmani ai statului si sa ne aresteze”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 January 2023 14:57
Vizualizari: 4023

Mass media romanesti care incomodeaza continua sa fie supuse unor tiruri de sicane. Cazul publicatiei Lumea Justitiei – hartuite la DNA de catre judecatorul Ciprian Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti – nu este nici pe departe unul singular.De data aceasta, cel care s-a trezit sa vitupereze impotriva unor jurnalisti care nu-i convin este deputatul PNL Pavel Popescu (foto 2), vicelider al grupului liberal din Camera Deputatilor si fost presedinte al Comisiei de aparare din acelasi for legislativ. Zilele trecute, Popescu i-a trimis o interpelare presedintei CNA Monica Gubernat, solicitandu-i un raport detaliat cu masurile luate de Consiliul National al Audiovizualului impotriva a ceea ce PNL-istul denumeste „dezinformarea sau raspandirea / fabricarea de stiri false”. Printre cei care se fac vinovati de asemenea fapte, parlamentarul ii nominalizeaza pe jurnalistii Victor Ciutacu (foto 1 dreapta) si Ion Cristoiu (foto 1 stanga).

Oricat pare de bizar, Pavel Popescu il acuza pe Ciutacu de „actiuni ostile / de influenta” (practic, atac la securitatea nationala), prin simplul fapt ca realizatorul de la Romania TV a prezentat pe post imagini din jocul video Arma 3 ca si cum ar fi fost luate de pe frontul din Ucraina. In partea cealalta, Cristoiu si-a atras mania parlamentarului liberal tot pe motiv de „actiuni ostile / de influenta” din cauza ca ziaristul si-a permis sa lanseze ipoteza ca Occidentul si Romania ar putea intra in razboi de partea Ucrainei.


Iata principalul pasaj din interpelarea deputatului PNL, citat de Inpolitics.ro:


Potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii 2020-2024, dezinformarea se inscrie pe lista riscurilor si amenintarilor de securitate in contextul evolutiilor din domeniul tehnologic.

In acest sens, documentul strategic vizeaza drept masura de crestere a rezilientei societale facilitarea dimensionarii unor instrumente publice accesibile si transparente prin care sa fie expuse sursele de dezinformare, produsele si narativele acestora. Setul de masuri este completat de imbunatatirea nivelului de constientizare cu privire la actiuni ostile / de influenta derulate in spatiul public prin intermediul mass-media clasice sau online, precum dezinformarea sau raspandirea / fabricarea de stiri false. Este binecunoscut faptul ca domeniul audiovizualului nu este strain de astfel de atacuri, iar in contextul razboiului din Ucraina, acesta devine un teren fertil pentru propagarea unor narative favorabile Rusiei.

Un exemplu recent vizeaza dezinformarea practicata de anumite televiziuni privind preotii comunitatilor de etnie romana din Ucraina (care nu apartin de BOR, ci de Biserica Ortodoxa Rusa, fapt confirmat de purtatorul de cuvant Vasile Banescu). Un alt exemplu vizeaza transmiterea unor imagini dintr-un joc video la televizor, pe postul Romania TV, care au fost prezentate ca si cand ar fi filmari de pe frontul din Ucraina de catre prezentatorul Victor Ciutacu.

O alta naratiune falsa, corespondenta propagandei de razboi a Federatiei Ruse, a fost lansata de jurnalistul Ion Cristoiu: Occidentul si Romania ar putea intra in razboi de partea Ucrainei, o judecata personala a jurnalistului prezentata drept stire.

Institutiile statului, precum cea pe care o conduceti, au rolul de a veghea la buna informare a cetatenilor pe aceasta speta si nu numai. Potrivit Legii audiovizualului, Consiliul CNA sanctioneaza cu amenda utilizatorii unui serviciu de platforma de partajare a materialelor video care instiga public la savarsirea de infractiuni de terorism sau aduc atingere ori prezinta un risc serios si grav de a aduce atingere securitatii sau sanatatii publice, inclusiv securitatii si apararii nationale”.


Reactia lui Ciutacu


Jurnalistul Victor Ciutacu nu a lasat fara replica iesirea publica a lui Pavel Popescu. Sambata, 28 ianuarie 2023, Ciutacu l-a calificat pe deputatul PNL drept „natarau” cu „minte putintica” si l-a comparat cu presedinta Republicii Moldova Maia Sandu in materie de atitudine represiva impotriva presei si presiuni politice asupra autoritatii de reglementare in domeniul audio-vizual. Amintim ca in decembrie 2022, regimul de la Chisinau a inchis pur si simplu sase posturi de televiziune, acuzandu-le de propaganda rusa. Mai mult: Pavel Popescu il depaseste in atitudine dictatoriala chiar si pe fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu, da de inteles realizatorul de la Romania TV.


Iata postarea de pe Facebook a lui Victor Ciutacu:


Nataraul asta cu trecut incert si prezent penibil incearca sa faca, pe cont propriu, ce nu i-a reusit nici macar lui Basescu in vremea cand calarea haiduceste tot Sistemul. Daca stai sa te iei dupa mintea lui putintica, eu, Cristoiu si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Putin ce mai destabilizam Ucraina. Altfel proaspat stabilizata de promisiunea livrarii de tancuri Leopard si Abrams. Dincolo de faptul ca-si atrage partidul intr-o presiune politica directa pe CNA (teoretic autoritate autonoma), cerandu-i sa sanctioneze la comanda un post TV sau mai multe, mai are un pic si propune, dupa model Maia Sandu, infiintarea unei comisii guvernamentale care sa ne declare dusmani ai statului si sa ne suspende pe termen nelimitat licenta de emisie. Si, dupa aia, sa ne si aresteze. Sau inainte, depinde de prioritatile de siguranta nationala ale statului esuat...”

Comentarii

# Cetateanul date 29 January 2023 19:28 -12

Mark Twain: "Să zicem că ești un idiot. Și să zicem că ești membru al Parlamentului. Dar asta înseamnă deja că mă repet."

# nae girimea date 29 January 2023 20:20 -3

E natural sa existe si idioti . Nu este insa firesc sa ocupe pozitii care sa ne hotarasca soarta

# Chiaburii se intoarce si e falsi. Place la ei cu intoxicatie date 30 January 2023 06:48 0

Alinierea la pozitia corecta politic este un drept. Deci trebuie obligati toti sa se alinieze ca sa aiba toti dreptul. Pe vremuri dujmanii poporului erau procesati mai repede nu apucau decat sa dispara. Acum baga un tuiit repede si dau alarma in cuib. Statul e prost. Astia trebuie amendati zilnic la fiecare stire falsa pentru tulburarea linistii publice si apoi executati silit cu prioritate. Cum se lasa chiaburul fara nimic si apoi era acuzat ca nu are "finca nu munceste".

# santinela date 30 January 2023 07:15 -5

Domnule Ciutacu,domnule Cristoiu,aveti altceva mai bun de facut decit sa-i raspundeti unui "neterminat"(vorba unei clasice in viata) . Asta nu stie pe ce lume traieste saracu,basca ca mai are frati pe acasa !

# Băran Gheorghe date 30 January 2023 11:16 -2

Mai bine ar acuza de inalta tradare robotul de la Cotroceni, dulapul cariat. Cand a scos armata pe strada in pandemie , impotriva propriului popor , cum se numeste?? Incalcarea in mod repetat a Constitutiei , cum poate fi incadrata? Jurnalistii au dreptul sa se exprime , cu surse verificate sau nu, dar robotul care are la indemana toate informatiiile , daca spune o miniciuna se numeste cel putin manipulare iar daca minciuna ascunde esecuri financiare si politice ale statului , o fi inalta tradare?!?!

# basicuta date 30 January 2023 13:23 -2

trebuie să iasă din anonimat cu ceva...oricum nu mai prinde listele următoare...

# CNA & presa liberă date 2 February 2023 14:59 0

CNA a sancționat B1 TV cu 10.000 de lei pentru 24 de ediţii „Bună, România”, difuzate pe parcursul a trei luni. Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au fost audiați și amendați de CNA, după ce au fost reclamați de o persoană supărată că cei doi au vorbit „prea mult” despre Lucian Bode, în emisiunea lor. Ediţiile au vizat trei mari teme care l-au implicat pe Lucian Bode: eşecul Schengen, achiziţia de autoturisme BMW pentru Poliţia Română şi acuzaţiile de plagiat.

# Popescu date 2 February 2023 17:16 0

Hotarat lucru, individul vu care ne- a pricopsit PNL/ Orban( care a si fost tradat!) nu e la prima abatere. Se comporta- nu e singurul- ca un instrument de propaganda, crezand, desigur, ca daca e occidentala, propaganda e mai putin pernicioasa. Un idiot util, nimic mai mult. Asta insa nu- l face mai putin periculos.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2023 – Prima adunare generala a judecatorilor in scandalul salariilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva