23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESCRIPTIE PENTRU MILIONARUL FARA CHIP – Judecatorul Valentin Ticea de la Curtea de Apel Bucuresti a incetat procesul penal fata de omul de afaceri Dragos Dobrescu, acuzat de DNA de trafic de influenta. O solutie similara a fost pronuntata fata de seful companiei Astaldi, Pier Luca Canino, si avocatul Doru Bostina. Judecatorul Ticea a dat cu flit cererii DNA de sesizare a CJUE pentru nerespectarea deciziilor CCR pe prescriptie si de suspendare a procesului (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 May 2023 17:51
Vizualizari: 4706

Sentinta in dosarul in care DNA-ul condus de Crin Nicu Bologa l-a trimis in judecata pe omul de afaceri Dragos Dobrescu (foto), zis “Milionarul fara chip”, pentru poze fotografii publice in care acesta apare. Judecatorul Valentin Ticea de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus luni, 15 mai 2023, incetarea procesului penal fata de Dobrescu, pe motiv de interventie a prescriptiei, in dosarul in care acesta fusese trimis in judecata de DNA, in octombrie 2022, pentru un pretins trafic de influenta.


 

Solutia a fost pronuntata prin sentinta penala nr. 97 din 15 mai 2023, din dosarul 7051/2/2022, in temeiul art. 16 alin. 1 lit f) din Codul de procedura penala - “a intervenit prescriptia”. Prin aceeasi hotarare, judecatorul Ticea a dispus incetarea procesului penal pe motiv de presriptie si fata de ceilalti doi inculpati din cauza. Ne referim la omul de afaceri Pier Luca Canino, fost director al Astaldi Romania, trimis in judecata pentru cumparare de influenta, si avocatul Doru Bostina, acuzat de complicitate la cumparare de influenta si spalarea banilor.

Pe de alta parte, in mod corect, judecatorul Valentin Ticea a respins ca neintemeiata cererea DNA de sesizare a Curtii de Justitiei a Uniunii Europene (CJUE) cu scopul de a se da liber la nerespectarea deciziilor CCR pe prescriptie, si de suspendare a procesului pana la pronuntarea CJUE.

Decizia definitiva in cauza urmaza sa fie pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Prezentam minuta sentintei nr. 97/15.05.2023 pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti privind incetarea procesului penal fata de Dragos Dobrescu, Pier Luca Canino si Doru Bostina (dosar 7051/2/2022):


“Solutia pe scurt: s.p.97/F - I. Respinge, ca inadmisibila, cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Respinge, ca neintemeiate, cererile de suspendare a judecatii cauzei formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie potrivit art. 2 alin. (3) teza I din Legea nr. 340/2009 si potrivit art. 413 alin. (1) pct. 1 ind. 1 din Codul de procedura civila.

II. In baza art. 396 alin. (6) Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedura penala, inceteaza procesul penal inceput impotriva inculpatului DOBRESCU Dragos sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie prevazut de art. 154 alin. (1) lit. c) Cod penal. In baza art. 396 alin. (6) Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedura penala, inceteaza procesul penal inceput impotriva inculpatului CANINO Pier Luca sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta prevazuta de art. 292 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 Cod penal, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie prevazut de art. 154 alin. (1) lit. c) Cod penal. In baza art. 396 alin. (6) Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedura penala, inceteaza procesul penal inceput impotriva inculpatului BOSTINA Doru – Catalin sub aspectul savarsirii complicitatii la infractiunea de cumparare de influenta prevazuta de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 292 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 si spalarea banilor prevazuta de art. 49 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 129/2019 ambele aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal si art. 5 Cod penal, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie prevazut de art. 154 alin. (1) lit. c) Cod penal.

III. In baza art. 291 alin. (2) Cod penal raportat la art. 112 alin. (1) lit. e) Cod penal, confisca de la inculpatul DOBRESCU Dragos suma de 547.000,21 lei. In baza art.404 alin. (4) lit. c) raportat la art.250 ind. 2 Cod procedura penala, mentine sechestrul asigurator instituit prin ordonanta nr. 481/P/2017 din data de 04.10.2022 emisa de procurorul din cadrul parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, asupra sumei de 547.000,21 lei. In baza art. 275 alin. (3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei sentintei. Pronuntata prin punerea la dispozitie prin mijlocirea grefei Curtii, azi, 15.05.2023. Document: Hotarare 97/2023 15.05.2023”.


Prezentam comunicatul DNA din 6 octombrie 2022 privind trimiterea in judecata a celor trei inculpati:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a trei inculpati (doi oameni de afaceri si un avocat), pentru savarsirea unor infractiuni de trafic si cumparare de influenta, comise in forma autoratului si a complicitatii si spalarea banilor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

in contextul desfasurarii unor lucrari in Bucuresti la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), in perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celalalt om de afaceri, ambii inculpati in cauza, suma de 1.000.000 euro (platibili in decursul a patru ani), in schimbul exercitarii influentei pe care a pretins ca o are asupra unui primar de sector din Bucuresti, pentru obtinerea cu usurinta a avizelor necesare executiei lucrarilor respective. Cu aceeasi ocazie, inculpatul ar mai fi promis ca vor fi solutionate favorabil si plangerile cetatenilor (riverani) nemultumiti de modalitatea in care se derulau lucrarile respective.

Pentru a fi ascunsa adevarata natura a banilor, acestia urmau sa fie remisi prin intermediul unei societati controlate de avocatul inculpat in cauza, sub forma unor servicii fictive de 'mentenanta'.

In aceasta modalitate, la data de 09 septembrie 2013, ar fi fost transferati in contul unei societati administrate de primul dintre inculpati o prima transa, in valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrasi sub forma de cash.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, suma care a fost depusa de inculpatul trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in contul unei unitati bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 15 May 2023 21:28 +5

TRAIASCA JUDECATORII ROMANI LIBERI! TRAIASCA SUVERANITATEA CONSTITUTIEI! jos secureala , sorisismul, macovismul, gusjetismul, progresismul, neomarxismul,securismul tradator! aista-i o opinie

# santinela date 16 May 2023 07:17 0

Dupa ce stai ca dobitocul cu fundul pe dosar,uitind de el, si nici mintea nu te duce sa calculezi niste ani pentru a nu te pocni prescriptia in teasta,parchetarul dna-ist cere el sa fie sesizate nu stiu ce institutii europene cu speranta ca astea (europenele) sa-i mai stearga mizeria de pe obrazul gros ca talpa .

# SCAPA TOTI date 16 May 2023 13:37 -1

De ce procurorii nu raspund pt prescriptie? Toate dosarele mari sunt masluite de instante Rusine! Alte cazuri gasiti pe https://justitiareala.ro/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva