19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESEDINTELE CEDO CERE SA DAM GRATIEREA – Judecatorul Guido Raimondi, ultim avertisment pentru Romania: “O solutie trebuie gasita. Asa cum a demonstrat Italia ca raspuns la hotararea pilot Torreggiani... unde Guvernul are vointa sa ia masuri, rezultatele se vad rapid”. Venit la Strasbourg sa infiereze gratierea, Klaus Iohannis s-a inmuiat si a dat-o la intors: ”Eu nu exclud gratierea”. Ministrul Justitiei: “Trebuie sa demonstram la CEDO ca putem face"

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

29 January 2017 12:18
Vizualizari: 13470

Gata cu joaca! Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi (foto – alaturi de Klaus Iohannis si judecatoarea Romaniei la CEDO Iulia Motoc) a cerut explicit Romaniei sa se gandeasca foarte serios si repede la solutia unei gratieri colective pentru a rezolva supraaglomerarea din penitenciare si a evita o constatare prin hotarare pilot (care risca sa fie pronuntata in circa doua luni) ca in tara noastra tratamentele inumane impotriva detinutilor sunt o politica de stat. Presedintele CEDO a indrumat romania sa urmeze exemplul Italiei, care a gratiat 22.000 de detinuti ca urmare hotararii pilot de condamnare a Italiei din cazul Torreggiani, dupa ce a fost condamnata sa plateasca daune de 8 euro/zi fiecarui detinut pentru toti anii de detentie.


Iata fragmentul relevant din discursul rostit la 27 ianuarie 2017 de presedintele Guido Raimondi la ceremonia oficiala de la Strasbourg de inceput de an judiciar la care au participat peste 300 de oficiali din justitiile statele europene:

"Mai intai, in privinta Ungariei si Romaniei, unde numarul cazurilor a crescut cu 95% respectiv 108% in 2016, aceasta situatie vizand cauze legate de conditiile de detentie. Indiscutabil, acestea sunt cazuri prioritare, pentru ca au intrat sub incidenta Articolului 3 din Conventie, dar sunt cazuri care se repeta, ceea ce reflecta dificultati sistemice si structurale si cer gasirea unor solutii interne. Totusi, suntem cu totii constienti ca nu exista un leac miraculos imediat pentru aceste situatii, nici in tara vizata, pentru care rezolvarea acestor probleme implica masuri politice si bugetare considerabile, nici la Strasbourg. In domeniul penitenciarelor, Curtea defineste principii care au fost stipulate clar in decizia din cazul Mursic din 2016. Pe baza acestor principii se diagnosticheaza o situatie dintr-un stat membru. Totusi, repet, o solutie trebuie gasita la nivel national. Acest lucru este posibil, asa cum a demonstrat exemplul Italiei, in cazul careia numarul cazurilor a fost mai mult decat injumatatit in ultimii doi ani si jumatate. Acesta este rezultatul politicii Guvernului Italian, in primul rand ca raspuns la hotararea-pilot Torreggiani, care viza supraaglomerarea din inchisori, si, in al doilea rand, cu privire la durata proceselor. Aceasta arata ca acolo unde Guvernul are vointa de a rezolva o situatie si ia masurile necesare, rezultatele se vad rapid".

Aflat la Strasbourg, intre oficialii UE, Klaus Iohannis s-a indoit imediat dupa discursul presedintelui CEDO

Presedintele Klaus Iohannis – unul din cei mai inversunati inamici ai initiativei de gratiere a guvernarii PSD-ALDE – a fost prezent la Strasbourg in ziua cand presedintele CEDO Guido Raimondi a avertizat public Romania. Desi a plecat la Strasbourg cu intentia unui discurs inchizitorial impotriva gratierii, Klaus Iohannis s-a inmuiat subit si a sfarsit prin a declara in fata oficialilor europeni ca ar imbratisa ideea: "Eu nu exclud gratierea, dar ea nu poate fi facuta pentru politicieni. Este o aberatie. Gratierea face sens daca se gratiaza cei care sunt in inchisori, nu cei care stau in Parlament si asteapta gratierea".

Ministrul Justitiei roman a reactionat promt: “Trebuie sa demonstram la CEDO ca putem face”

Ministrul Justitiei Florin Iordache a reactionat promt la avertismentul presedintelui CEDO. Florin Iordache a declarat sambata 28 ianuarie 2017 pentru Antena 3: „Ultima gratiere s-a dat in 2002. Daca tinem problema sub pres ne vom trezi cu o decizie pilot care ne va condamna. Sunt aproximativ 28.000 de detinuti pentru care nu se respecta conditiile minimale de viata. Asta inseamna o penalizare de 80 de milioane de euro pe an.... Noi trebuie sa demonstram la CEDO ca putem proactivi si putem face ceva. Simpla amenda care va fi luata din banii romanilor nu va rezolva problema... Violatorii si criminalii sunt exclusi. Ultima lege a gratierii a fost data in 2002. Nu e o solutie minune, trebuie sa venim si cu alte legi... Proiectul pe care noi l-am inaintat va fi imbunatatit. Dar a-l respinge si a spune ca Romania nu e pregatita, sa ne dea altcineva o solutia pentru a nu plati din aprilie 80 de milioane de euro”.

Ministerul Justitiei va organiza in ziua de luni 30 ianuarie 2017, la sediul ministerului, o dezbatere publica pe tema preconizatei legi a gratierii la care au fost invitate toate persoanele interesate (presa, ONG-uri, specialisti etc). In urma acestei dezbateri, se va decide daca legea gratierii va fi adoptata in Parlament sau prin ordonanta de urgenta ce va fi supusa ulterior controlului parlamentar.

* Cititi aici discursul integral al presedintelui CEDO Guido Raimondi

Comentarii

# Lucan date 29 January 2017 13:16 +8

Daca her Klauss e strans cu usa, isi aduce aminte ca presedintele Romaniei, iar priorotatea lui numarul unu, lupta pentru putere, pioca pe locul 2

# unul din lumea cea mare date 29 January 2017 13:26 +2

acum ,tocmai asta demonstreaza INTENTIA DE LOVITURA DE STAT PE CARE NENOROCITUL DE HITLERICA IN SPILHOZENI A ,,montat/o,,...........hai bai aia imberbii mentali mai hekariti iar pagina luju si puneti rosu!!!!!!

# Dodi date 29 January 2017 22:16 +3

Uite-o si pe Motoacaaaaa Motocita. Tare ne-a mai lipsit doamna dreptului si justitiei romanesti.

# MARIUS date 30 January 2017 00:08 +1

Dar i-a pus cineva fiola doamnei cu pricina?

# Gisela date 30 January 2017 08:11 +1


Citeza pe MARIUS
Dar i-a pus cineva fiola doamnei cu pricina?
Nu i-au pus-o ca se vede pe fata ei consumul de pastile si de sucuri batrane.

# DODI date 29 January 2017 22:45 +5

Acest președinte incult, amator politic, rachiunos și ahtiat după câștiguri materiale (imobile sau mobile) nu realizează că se face de râs pe unde trece. Mai rău este că face de râs România care are în fruntea sa o asemenea nulitate care, citind doar coperta Constituției țării a rămas cu idea fixă că rolul președintelui este să încurajeze fărădelegile și să instige po******ția la revoltă. Câtă vreme vom mai suporta noi, oamenii onești din astă țară, să fim terfeliți de acest 4/D care nu are nici măcar ”decența” lui hăhăilă?

# Pacala date 29 January 2017 23:50 +1

Si s-a mai intalnit si cu Iulia Motoc care ne face mare cinste ca este la cedo. http://www.sursazilei.ro/%E2%80%9Eoglind%C4%83-oglinjoar%C4%83-%E2%80%9D-judec%C4%83toarea-iulia-motoc-se-admir%C4%83-singur%C4%83-pe-internet-sub-numele-silvia/

# Romantica Motoc date 30 January 2017 00:45 +1

Iulia Motoc si Andrei Paul Zlatescu egal LOVE! Interesati-va cum l-a sprijinit doamna Motoc prin trafic de influenta pe acest domn sa ajunga prof.la Facultatea de Stiinte Politice.

# Generatia Feisbuc date 30 January 2017 09:45 +1

Basista Motoc a ajuns aparatoarea drepturilor omului. Cea mai mare impostoare. Regina facebookului. Blonda trecuta si suferinda.

# Hârsulescu Constantin date 20 March 2017 11:40 0

Bună ziua.Cred că obligația de a reduce numărul celor din PUȘCĂRII sau din ARESTUL POLIȚIEI folosind termenul GRAȚIERE este greșit.Iată ce a făcut Escelența Sa Domnul Președinte Emil Constantinescu .Un Exemplu .Un conducător amator pe trecerea de pietoni a accidentat mortal o persoană de sex femenin .Condamnat 5 ani .După 1 an și 8 luni a decedat mama lui .A primit eliberare la cererea tatălul 5 zile.Cănd s-a întors la ARESTUL POLIȚIEI ,a primit o adeverință să își facă buletin de identitate pentru a se putea angaja.În concluzie .Nu a fost grațiat ci lăsat să lucreze pentru a putea avea grije de familie, iar restul de deținuți să nu mai doarmă 4 în pat.România prin Președintele de atunci economisind cheltuiala cu masa 3 ani 4 luni.Costică cu gând curat invită la cugetat .Scoatei DOAMNE din arest ca să MUNCEASCĂ 7 ani să dovedească că n-au gând să mai greșească.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva