21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Presedintele CSM s-a dus la judecata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti, care i-au cerut sa-si explice comportamentul. Horatius Dumbrava nu a fost in stare sa raspunda la nicio intrebare a magistratilor!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

28 October 2011 17:27
Vizualizari: 5685

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, s-a prezentat, vineri, in fata Adunarii Generale a Curtii de Apel Bucuresti, insa nu a reusit sa ii tina in sala, pana la terminarea sedintei, nici macar pe putinii judecatori care au participat la sedinta. Principalul repros pe care judecatorii CAB i l-au facut lui Dumbrava a fost legat de lipsa de reactie a Consiliului la afirmatiile defaimatoare pe care le-a facut in ultima vreme ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care ar fi lasat sa se inteleaga ca „infractorii ii au pe judecatori in portofel”. Reactia presedintelui CSM la aceasta nemultumire a fost mai mult decat evaziva: ba ca Predoiu nu a mai dat pe la Consiliu de cand a declarat asta si ca membrii CSM nu au avut cum sa ii ceara socoteala, ba ca e mai bine pentru sistem sa nu reactioneze la aceste declaratii, pentru ca presa sa nu il mai critice, ba ca sistemul trebuie sa arate ca stie sa isi faca singur ordine. Raspunsurile lui Dumbrava au starnit si mai mult nemultumirea judecatorilor CAB, o parte dintre acestia parasind sala de sedinta, iar cealalta comentand pe soptite ca Dumbrava nu ii intelege.


Dumbrava nu i-a cerut socoteala public lui Predoiu ca sa nu il mai critice presa, unul dintre vicepresedintii CAB a sustinut ca ministrul e de inteles, pentru ca e om politic. “Imaginea noastra nu este moneda de schimb!”, a venit replica din sala

Sedinta Adunarii Generale, programata pentru ora 13.30, parea a se transforma intr-un fiasco, dupa ce in sala au aparut doar 30-35 de judecatori care s-au asezat in banci pentru a-i asculta explicatiile presedintelui CSM. Una din marile nemultumiri ale judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti a fost legata de faptul ca tot mai multi oameni politici, printre care si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au facut, in ultimul timp, declaratii defaimatoare si generale la adresa judecatorilor, fara ca CSM sa reactioneze. Declaratia lui Predoiu care a starnit nemultumirea magistratilor a fost ca “infractorii au judecatorii in portofel”. Una dintre judecatoarele aflate in “banca intai” chiar i-a spus lui Dumbrava ca “ni se invoca in plangerile sau in memoriile pe care le primim ca suntem intr-un fel, si sunt citate declaratiile acestea generale, ministrul Justitiei este membru de drept al CSM, si pe dvs, care sunteti tot judecatori, va vede la fel?”, “nu ne simtim aparati!”, a venit o alta replica.

Dumbrava a incercat sa evite raspunsul, precizand ca parlamentarii spun ca judecatorii nu raspund si ca poate ca Inspectia Judiciara ar trebui controlata de altcineva, “trebuie sa aratam ca suntem capabili sa-i tragem la raspundere pe cei care nu isi indeplinesc atributiile. Au fost voci care s-au declarat nemultumite de faptul ca am sanctionat dur in ultima perioada magistratii, au fost 4 excluderi, insa va asigur ca nu ne-am uitat meseria de judecator, insa trebuie sa aratam ca suntem capabili sa facem cat de cat ordine in sistem”, a sustinut Dumbrava.

N-ati raspuns la intrebare”, s-a auzit vocea unei judecatoare din sala.

In momentul in care domnul ministru Predoiu va veni la sedinta de Consiliu i se va pune aceasta intrebare”, a incercat din nou Dumbrava sa evite raspunsul, “insa trebuie sa va spun ca aceasta reactie a noastra a dus la o scadere a criticii in presa, noi trebuie sa aratam lucrurile bune pe care le facem, nu sa reactionam la aceste lucruri. Vreau sa va spun ca am facut, cu foarte putini bani, site-ul infocsm si avem 1.000 de vizitatori pe zi, nu neaparat din sistem, asta ma bucura ca se disemineaza informatiile, de exemplu interviul doamnei presedinte al ICCJ, a fost preluat de presa, in mod obiectiv”, s-a laudat Dumbrava.

Domnul Predoiu nu vine la sedintele CSM, dar e platit, asta ca sa stiti. Nu e firesc sa ii trimiteti o scrisoare, sa il invitati intr-o anume data la sedinta, pentru a discuta aceasta problema, si daca nu vine, sa ii trimiteti o scrisoare domnului premier, are si domnul ministru un sef. Ati facut ceva in sensul asta sau asteptati pana isi aduce aminte sa vina la sedinta?” , a fost luat la rost Dumbrava, din sala, de judecatoarea Viorica Costiniu.

In schimb, pozitia unuia dintre vicepresedintii CAB, judecatoarea Amelia Farmathy, a starnit si mai mult indignarea celor prezenti:“Cata vreme banii vor fi la el, CSM are alti termeni de negociere. El asa gandeste, ministrului nu ii pasa. Si atata timp cat banii vor fi la el, cat de la un post de amarat de grefier pana la orice, totul va trece pe la ministru, CSM va avea meciuri grele si nici nu va putea sa puna conditii sau sa reactioneze dur, dar macar asa, o palma, de la departare, un comunicat in care sa spuneti macar ca nu sunteti de acord cu atitudinea lui, ati putea sa dati. Pe de alta parte, ministrul este om politic, scopul lui este de a ramane ministru, mai ales in 2012, cand vor fi alegeri, o sa fie mai rau. Insa eu inteleg ca ministrul, ca om politic, face astfel de afirmatii”.

Imaginea noastra nu este moneda de schimb”, a replicat altcineva.

La intalnirea cu presedintii Curtilor de Apel i s-a reprosat ministrului acest lucru”, a conchis Dumbrava.

Dumbrava: ” Daca tipam, s-ar putea ca altii sa isi faca probleme, sa se intrebe ce vrem sa facem cu bugetul”

O a doua problema ridicata de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti a fost cea legata de bugetul instantelor, si mai ales de declaratiile pe care presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, le-a facut intr-un interviu acordat ziarului “Capital”, in mai 2011, in legatura cu faptul ca nu ar fi un moment bun pentru a cere ca taxele de timbru sa revina instantelor.

Vrem sa stim care este pozitia dumneavoastra acum”, a fost chestionat presedintele CSM.

Trebuie sa vedem la Ministerul de Finante cati bani se strang din taxa de timbru,” a replicat Dumbrava, “insa imi mentin pozitia exprimata in acel interviu, vom avea o mare problema sa luam banii de la bugetele Consiliilor Locale, pentru ca sunt multe municipii unde bugetul este compus in majoritate din aceste taxe. Noi am venit cu o solutie care ar fi, din punctul nostru de vedere, cea mai buna pentru acest moment, aceea cu 1% din PIB, nu e un efort urias, sunt sume imense de bani care se duc in alte parti. Insa trebuie sa stiti ca taxele de timbru pot fi manevrate de puterea politica. Pe de alta parte, FMI a spus Guvernului ca taxele de timbru sa treaca la bugetul instantelor, noi incercam sa..... ”, a spus Dumbrava, care a fost imediat intrerupt de o voce din sala:

Ce ati spus dumneavoastra am auzit de multe ori, la fel si promisiuni, taxele nu asigura toata finantarea sistemului. Nu ati intreprins nimic pana acum”, i s-a reprosat din nou lui Dumbrava de catre judecatoarea Costiniu.

Aici va inselati, o sa va rog sa fiti umpic atenta, imi cer scuze. Noi am realizat o propunere, in sensul ca sa creasca taxele de timbru sau sa fie introduse acolo unde e necesar ca ele sa fie introduse”, a replicat imediat presedintele CSM.

Pozitia ministrului care a fost?”, a continuat discutia judecatoarea Viorica Costiniu.

Din pacate, ministrul nu a fost la discutii, eu as vedea chiar si o discutie cu premierul Emil Boc, insa la Consiliile Locale e problema, ele nu vor ceda taxele acestea, decat daca ar fi cumva dispozitia Guvernului”, a continuat Dumbrava, care a mentionat ca a trimis scrisori catre Executiv in acest sens si ca exista disponibilitatea presedintelui Inaltei Curti de a prelua spre administrare bugetele instantelor din 2012.

Am spus ca suntem dispusi sa cedam 10-15 posturi din aparatul propriu al CSM pentru ca Inalta Curte sa isi organizeze Directia Economica”, a continuat presedintele CSM.

Ar fi o solutie ca autonomia Curtilor de Apel sa fie mai mare”, a replicat judecatoarea Costiniu.

A fi ordonator secundar de credite, pentru Curtile de Apel inseamna sa fie simplu executant, ti se da o fisa de buget si trebuie sa se respecte. La noi vin de la Ministerul Justitiei bugetele totale ale Curtilor de Apel, iar pe anul 2010, de exemplu, executia bugetara a fost de 99%. Problema este ca banii pentru investitii nu se cheltuie. Noi dam aviz, la Ministerul Justitiei trece asa cum a fost avizat de noi, la Ministerul Finantelor se taie. Nu stiu cum si de ce si e o situatie anormala. Se taie de la Ministerul Finantelor sau de la Ministerul Justitiei, fara ca bugetul sa se mai intoarca la noi dupa aceea, pentru a fi reavizat. Pe de alta parte, daca tipam, s-ar putea ca altii sa isi faca probleme, s-ar putea sa se intrebe ce se intampla, ce vrem sa facem cu bugetul” a spus Dumbrava, care a schimbat imediat discutia.

La Tribunalul Ilfov, de la 1 noiembrie se da drumul, si desi Tribunalul Bucuresti spune ca nu va usura volumul de munca cu mai mult de 10-15%, insa trebuie sa stiti ca va veti trezi cu cai de atac ordinare de atac la Curte. Cand am analizat dosarele mai vechi de 5-10 ani, asta am vrut, sa vedem cum v-a ajutat, daca v-a ajutat, Legea Micii Reforme. Ati simtit vreun ajutor?”, a pus Dumbrava intrebarea salvatoare, care a dat imboldul unor discutii intregi pe procedura penala.

 

Comentarii

# DOREL date 28 October 2011 17:39 +3

Pai lucrurile par clare, ce se mai asteapta ?

# MAMA MARE date 28 October 2011 18:38 -2

“Am spus ca suntem dispusi sa cedam 10-15 posturi din aparatul propriu al CSM pentru ca Inalta Curte sa isi organizeze Directia Economica”, a continuat presedintele CSM. - PAI DA, FIRESTE CA RODICA ZAHARIA MOTOC, PRIETENA MAGISTRATULUI- FALS IN ACTE MARIA HUZA, PRIETENA LIVIEI BARBULESCU vrea la Inalta Curte. Nu ne mira nimic.

# Natalia date 28 October 2011 21:20 +3

Se vede ca joci un rol dublicitar si esti pe o mana cu Presedinta Asociatiei Magistratilor - Natalia Roman, parca se spune in popor ca ce se aseamana se aduna, ce zici ????

# araoil date 29 October 2011 04:46 -1

Nu cred sa fi spus ministru ca "infractorii ii au pe judecatori in portmoneu', ci dupa spusele sotului meu, legea se ignora "cu bani" se rezolva totul, procurorul Flucsa afirm,"arata tot oadata ca are suma de... lei", este scutit de dispozitiile legale, judecatorul Badescu Monica minte fara discernamant ca sa-si insuseasca bani necuveniti, dar nici ce trebuie sa judece nu stie, dupa proprile ei afirmatii este obsedata de perversiuni sexuale (decizia 951/06.2010).

# Dan date 29 October 2011 08:46 +7

Reusita poza, dar macar dati-o intrega. Sa vedem unde tine sticla.

# Irina date 29 October 2011 08:48 +7

E la Danilet, nu la el! :lol:

# Vasilica date 29 October 2011 22:14 +5

Derbedeii dracului!

# Vlad date 29 October 2011 17:59 +7

Ma da' rai sunteti. NU exista nici o sticla. A ras-o inainte sa-si faca curaj.  :lol:

# Remus date 31 October 2011 10:35 0

Ce presedinte extraordinar si-au ales magistratii! Si ce bine e secondat de altii! Felicitari! Si cine il intreba acum ce a facut? Cei care l-au sprijinit, ajutat si votat!?? :o

# observator date 1 November 2011 09:50 0

Credeam ca noul csm este altfel,insa m-am inselat sunt mai incapabili in a lua decizii si mai mult sunt servili politic. cel putin asa lasa de inteles. asta e. magistratii au decis si tot ei sa suporte consecintele deciziilor luate.

# Alberto Kurtyan date 1 November 2011 10:19 -1

Aveți nevoie să vă spună Ministrul Predoiu că judecătorii sunt corupți iar sentințele se cumpără ca la piață? Serios?

# Getix date 1 November 2011 13:10 -1

N-avem nevoie. Constatam pe pielea noastra zi de zi. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva