20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PRESEDINTELE JUSTITIAR – Interviu eveniment cu Alexandru Cumpanasu despre Justitia urmatorilor 5 ani: "Voi milita pentru desecretizarea oricarui protocol... Voi infiinta la Cotroceni un Departament anti-mafia... Redefinirea statutului ofiterului de informatii... SIIJ este o sectie ce nu trebuie desfiintata!... O lege a raspunderii magistratilor este neaparat necesara... Instituirea unei imunitati pentru magistrati nu este oportuna... Cunosc cel mai bine 'culisele' acestui Sistem"

Scris de: L.J. | pdf | print

8 November 2019 18:30
Vizualizari: 12641

Pe final de campanie electorala prezidentiala, o campanie in care s-a simtit puternic nevoia unor dezbateri reale si unor luari de pozitie asumate din partea candidatilor pentru functia de presedinte al Romaniei, unul dintre cei mai titrati candidati vorbeste deschis despre Justitie. O face intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Lumea Justitiei si isi expune categoric planurile pe care le are pentru urmatorii cinci ani la Palatul Cotroceni, in privinta Justitiei.

Alexandru Cumpanasu (foto), caci despre el vorbim, ne-a marturisit care sunt intentiile sale pentru a scapa Justitia de influenta politicului, dar si a serviciilor de informatii pentru asigurarea unui serviciu de justitie corespunzator justitiabililor.

Alexandru Cumpanasu ne-a precizat de altfel ca printre primele masuri pe care le va lua cand va ajunge presedintele Romaniei va fi cea de infiintare la Cotroceni a unui Departament Anti-Mafia care sa se ocupe destructurarea de clanuri interlope, trafic de narcotice si persoane, rapiri sau actiuni teroriste.

Intrebat cum vede Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, Cumpanasu si-a exprimat convingerea ca aceasta nu trebuie desfiintata, fiind indispensabila unui act de justitie corect. Pe de alta parte, cand vine vorba despre "imunitatea magistratilor", Alexandru Cumpanasu considera ca aceasta nu este oportuna. Este insa absolut necesara, apreciaza Alexandru Cumpanasu, o lege pentru raspunderea magistratilor!


 

Publicam in continuare amplul interviul realizat de Lumea Justitiei cu Alexandru Cumpanasu:

Vei fi fara indoiala un presedinte al tuturor romanilor, dar acum te adresezi cititorilor Lumea Justitiei, publicatie specializata pe justitie. Ce vei face in mod special pentru acest sector?

Justitia va fi pentru mine (si trebuie sa recunosc asta tocmai din cauza dramei Alexandrei care m-a determinat sa candidez) o prioritate a mandatului meu de presedinte. Imi doresc o justitie CORECTA si EFICIENTA, care sa apere valorile fundamentale ale romanilor, dar care sa actioneze ferm si eficace. Evident va trebui sa-mi adaptez aceste deziderate, prerogativelor constitutionale care imi sunt acordate de Legea Fundamentala. Voi trata profesionistii din justitie cu respect, atat timp cat si acestia trateaza justitiabilii cu aceiasi masura. In mod evident, REFORMAREA JUSTITIEI din Romania este o NECESITATE IMEDIATA! Vreau ca magistratilor sa le fie oferite conditii de munca civilizate (sa fie rezolvata odata pentru totdeauna chestiunea volumului urias de dosare pe care le are de solutionat un judecator, de exemplu). Eficientizarea actului de justitie tine de viziunea manageriala a celor care conduc fiecare segment al institutiilor in care cei angrenati in actul de justitie isi desfasoara activitatea. Trebuie rezolvate IMEDIAT problemele care tin de logistica, personal, sedii, etc. Asta pentru ca procurorii si magistratii sa aiba conditii decente de munca, iar solutionarea dosarelor sa fie singura lor preocupare. Sunt pe principiul ca “nu poti sa ceri ceva, fara sa oferi conditii”. Dar, in aceeasi masura, NU VOI TOLERA neimplicarea, superficialitatea, ignoranta fata de problemele justitiabilului. Numirile procurorilor si judecatorilor in functii, care imi intra in prerogativele prezidentiale, vor fi facute DUPA O ANALIZA ATENTA a activitatii fiecarui aspirant. Personal, imi propun TOLERANTA ZERO fata de orice ingerinta a politicului in actul de justitie! Si ma voi asigura ca asa vor sta lucrurile. Voi TRATA cu RESPECT magistratii si ma voi asigura ca justitiabilul este tratat cu respect. Nu voi “face troc” cu numirile in functie. Si cand spun acest lucru, ma gandesc la episodul jenant si nemernic prin care, pentru a puncta electoral, Dancila s-a folosit de imaginea si probitatea profesionala a judecatoarei Dana Girbovan! O persoana respectata in societate si in comunitatea profesionala, care avea pregatit un proiect indraznet de reforma reala a Justitiei, care s-a pierdut pe drum, intre Palatul Victoria si Cotroceni. Asa ceva este inacceptabil! Cum la fel de inacceptabile, vor fi pentru mine si orice tip de legaturi dintre procurori, magistrati si orice membru dovedit ca facand parte dintr-un clan interlop din Romania!

Vei lua masuri pentru desecretizarea tuturor protocoalelor din justitie?

Chestiunea extrem de controversata a protocoalelor din Justitie, este pe fond una extrem de simpla. Avem Decizii ale CCR care transeaza aceasta chestiune. Voi milita pentru desecretizarea oricarui astfel de protocol, tinand cont de efectele juridice ale unor astfel de documente. Voi fi si mai direct si mult mai pragmatic. O colaborare institutionala intre toti factorii implicati in chestiuni de ordine publica, destructurare de clanuri interlope, trafic de narcotice si persoane, rapiri, actiuni teroriste etc, este IMPERIOS NECESARA!

Voi infiinta la Cotroceni un DEPARTAMENT ANTI-MAFIA unde voi aduce la aceiasi masa reprezentanti ai structurilor decizionale din parchete, politie, servicii de informatii. Voi solicita sa fiu informat in permanenta despre factorii de risc, ca de exemplu clanurile interlope din fiecare judet. Si dupa elaborarea unui plan comun de destructurare a acestora, voi urmari punerea in practica a masurilor si planurilor operative necesare destructurarii acestora. Voi folosi expertiza serviciilor secrete STRICT in limita prerogativelor legale care le reglementeaza activitatea.

Vei interzice serviciilor de informatii sa isi mai bage coada in instante si parchete?

Este o intrebare care presupune un raspuns elaborat. Evident ca amestecul structurilor de informatii in actul de justitie este unul vadit in afara legii. Dar veti constata, de exemplu ca nu ma voi opri doar la acest aspect. Consider ca este neaparat necesara, o interventie grabnica in ceea ce priveste redefinirea statutului ofiterului de informatii prin reajustarea legislatiei, precum si un control parlamentar mult mai sever al serviciilor de informatii. Am in vedere un proiect indraznet si fiabil in acest sens, despre care voi vorbi la momentul oportun.

De o vreme incoace magistratii unora se cearta cu magistratii altora pe Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Multi, si in special cei care vor sa scape de dosare penale in care sunt implicati magistrati, vor desfiintarea sectiei. Cum vezi problema asta? Este nevoie de aceasta sectie?

SIIJ este o sectie ce NU TREBUIE DESFIINTATA! Afirm acest lucru cu fermitate. Consider insa ca activitatea acesteia trebuie restructurata in scopul eficientizarii sale, fara a fi folosita ca instrument politic impotriva magistratilor incomozi. Cat despre necesitatea existentei SIIJ, o spun cu tarie: ESTE INDISPENSABILA unui act de justitie corect si cu adevarat eficace. Nu este o “sabie a lui Damocles”. Reprezinta o institutie fireasca cu o activitate reglementata, benefica justitiei, in ansamblu!

Esti de acord cu pensionarea anticipata a magistratilor dupa doar 20 de ani de activitate?

Munca unui magistrat este una solicitanta, riscanta si care trebuie respectata. Aud tot felul de controverse legate de pensionarea anticipata. Apropo, cine s-a pronuntat ca se vor pensiona astfel 3000 de magistrati, pe ce s-a bazat? Personal, SUSTIN o astfel de masura. Care de altfel, este prevazuta de Legea 92/1992. Nu vad nici un motiv de disputa, pe ceea ce legea stipuleaza foarte clar.

Daca vei ajunge presedinte, ce vei face cu procurorii de la Caracal? Vor mai avea viata linistita? Dar cu cei de la DIICOT ce crezi ca ar trebui sa se intample?

Ceea ce s-a intamplat la Caracal, NU SE VA MAI INTAMPLA in timpul mandatului meu de presedinte. Nu vreau sa fiu subiectiv, desi imi este foarte greu, motiv pentru care ma voi asigura ca Procurorul General al Romaniei va organiza in asa fel activitatea Parchetelor, incat astfel de situatii sa nu se mai repete. Cat priveste DIICOT, se impune o analiza pertinenta a activitatii acesteia, evident si o reorganizare radicala, daca evaluarea o va impune.

Fara indoiala ca cea mai mare problema legata de justitie in ochii justitiabililor este lipsa unei legi privind raspunderea reala a magistratilor. Actualele legi sunt facute in asa fel incat niciun magistrat sa nu raspunda pentru solutiile date. Si rezultatul lipsei de raspundere se vede pretutindeni. S-a ajuns ca fiecare sa interpreteze Dreptul cum vrea. Ca presedinte, ai de gand sa schimbi situatia? Care este solutia?

O lege a raspunderii magistratilor este neaparat necesara, mai ales in contextul actual al decredibilizarii Justitiei. Trebuie insa sa eliminam orice factor logistic/material care ar putea genera o eroare judiciara (volumul de munca, conditiile improprii, etc). Daca discutam insa de un derapaj deliberat, vorbim deja de o latura penala, care inevitabil va fi sanctionata corespunzator. Solutia este o LEGE a raspunderii magistratilor. Insa una extrem de bine elaborata, nu “pompieristic”, electoral sau “pe genunchi”.

Ai vazut, sunt convins, ca prin tara anumite adunari generale ale judecatorilor au inceput sa ceara CSM ca niciun magistrat sa nu mai poata fi cercetat fara aviz de la CSM. Esti de acord cu instituirea unei imunitati pentru magistrati?

Categoric NU! Instituirea unei imunitati pentru magistrati NU ESTE OPORTUNA! Este chiar o tema falsa! Cu exceptia faptului ca magistratii NU POT FI RETINUTI fara acordul CSM, prevedere legala pe care o voi supune dezbaterii asociatilor profesionale din justitie, consider ca orice alta imunitate este INOPORTUNA.

Vei renunta la imunitatea prezidentiala sau vei face ca Iohannis care dupa ce s-a laudat ca primul lucru pe care il va face ca presedinte este sa renunte la imunitate, si-a uitat promisiunea in fata dosarului cu casele.

Personal nu tin absolut deloc la imunitatea prezidentiala! Nu vreau insa sa fiu fariseu. Trebuie sa recunosc ca o reforma constitutionala este mai necesara ca oricand. Nu militez pentru o republica prezidentiala, imi doresc o reajustare a Constitutiei, provocarilor actuale, care sa garanteze Romania ca un stat (realmente) de drept, in care fiecare cetatean sa fie egal in fata legii!

In final, prin ce metode vei lichida Statul paralel?

Recunosc ca aceasta intrebare necesita un raspuns aprofundat. Pentru mine, care m-am confruntat cu situatii realmente incredibile in interactiunea cu anumite segmente ale Justitiei, Statul Paralel este sinonim cu termenul de „SISTEM”. Adica un mecanism (ramificat si “reglementat” de “legi nescrise”) care paraziteaza si paralizeaza STATUL ROMAN. Cunosc cel mai bine “culisele” acestui SISTEM. Si consider ca “detonarea” acestuia din interior, este singura solutie pentru eradicarea sa. Nu o sa va dezvalui acum, felul in care SISTEMUL poate fi invins. De ce? Pentru ca stiu foarte bine capabilitatea acestuia de a se “metamorfoza”. Dar va promit ca VOI INVINGE SISTEMUL! Si va veti convinge singuri, cum ...

Comentarii

# steluta date 8 November 2019 19:26 +12

Bacalaureatul Cumpanasu este propagandistul legii BigBrtother pentru care TonyGrebla a infundat Puscaria ! - Din punctul meu de vedere este periculos ca in Romania astfel de personaje ajung sa prosteasca lumea . Statul securist este arhicunoscut neexistand o lustratie post 89 dar a produs drajoni tineri precum Ponta, Ghita, Cumpanasu, Georgian Pop si alti "revolutionari"

# YES date 8 November 2019 20:24 +3

DACA maine VOTEAZA si S.T.S-ul (din nou !) mai bine stam acasa. Fara Ordin pe Unitate , duminica!.

# nae din dealul feleacului date 8 November 2019 20:25 -5

Steluta cea de sus/.oare ce ai avut de spus?Sa nu uiti Steluta ca prostia vine la pachet cu rautatea.Democratie?O tara de ascultatori si ascultati.Mai rau ca pe vremea comunistilor.In statul de drept romanesc abuzurile produc efecte legale(sic !)Asa ne trebuie cind ne alegem alogeni sa ne conduca(Iohannis,Orban,Helvig,Kovesi,Zigfrid,Czegler si citi or mai fi.Gh.Gh.Dej i-a pus cu botul pe labe,Ceausescu i-a redus la tacere,iar noii conducatori capitalisti si un intreg popor nici acum nu a inteles ca interesele tuturor alogenilor sint mereu convergente.Alegeti Presedinte un Roman de religie Ortodoxa ,nu mai alegeti alte simintii minoritare ca nu pot/nu vor simti romaneste!

# Marian date 8 November 2019 20:36 -2

Domnule Alexandru Cumpanasu promisiunile din acest interviu sunt promitatoare si bine venite pentru Romania, dar mult prea tarziu in campanie prezidentiala. Va rog trasmiteti-le lui Johannis .( o pricepe si el ceva-sper).

# Mariade date 8 November 2019 21:00 0

???????????????? Mult succes ! #OriNoiOriEi , luptam pana la capăt ! ????????????????

# obiectiva din IRan date 8 November 2019 21:16 +1

daca nu scriam eu pe pagina despre RASPUNDEREA MAGISTRATILOR, nu se trezea Cumpanasu ca uita AS-UL din maneca :)....dar eu VOTEZ NINEL PEIA...totusi, merg la vot.... asta-seara, la Antena3, dintre 4 candidati, PEIA, CUMPANASU, DIACONU si BRUYELLES...sau cum dracu o cheama, ca imi trebe 5 ani sa ii invat numele, singurul care m-a convins ca are O SOLUTIE PENTRU ORICE PROBLEMA A FOST NINEL PEIA.......si numai eu stiu ce greu este sa imi calc pe inima sa merg la vot !

# obiectiva din IRan date 8 November 2019 21:32 0

Lujule, la vot la vertdictul zilei, ai numai 4 variante...eu in calitate de remote viewer, adicalea MAMAN OMIDA , pentru TURUL II , ii VAD pe Ninel Peia si pe wernerica fara frica :))))))

# Calin din Cluj date 8 November 2019 21:50 +3

Orice ar fi dupa VOT, toti suntem ROMANI. NU romani contra romani, cum dezbina W.K.Johannis si partidul sau!

# Pintea date 8 November 2019 22:02 -1

Nu inteleg de ce toata lumea il ataca pe A. Cumpanașu. Cel putin, el si-a facut mea culpa iar bunele intentii actuale sant de lăudat. Nu trebuie sa minimalizam tragedia prin care trece si care i-a aratat realitatea, dar intr-un chip dureros. Oamenii se pot schimba, de aceea nu sant de acord cu acuzatiile unora ca se foloseste de o drama, pentru ca daca nu tocmai aceasta drama l-a trezit la realitate, atunci ce? Este de apreciat faptul ca incearca sa faca tot ce se poate pentru a le gasi pe cele 2 fete, inclusiv pe Luiza, insa vad ca toata lumea sare in sus si il acuza aiurea. Daca cineva iti arata o pista, un indiciu, noi, in loc sa luam in considerare chestia aia, sarim la gatul binefacatorului si il denigram. Tipic pentru romani.

# AURICA DANILA date 8 November 2019 22:25 0

Da, Romania trebuie bagata in Service!!!

# NEUTRU! date 8 November 2019 23:01 +3

Incredibil , acum o ora am vorbit cu fica mea din Paris. Din mici sondaje ar rezulta: Johannis 50/100 si Mircea Diaconu 50/100 . Repet este partial!

# Unu date 9 November 2019 01:16 0

????????????

# gelu date 9 November 2019 03:21 +1

Il ataca pentru ca fiind unul care s-a miscat pritre cei din sistem stie multe si daca incepe sa spuna ce stie e jale male pentru foarte multi dintre sefii si sefutii sistemului au de ce sa sateama. Mai ales ca sistemul nu are cu ce sa-l agate. Iar dupa disperarea cu care- l ataca se poate sa stea foarte bine in sondaj, duminica vom vedea.

# imun/teanu date 9 November 2019 09:49 +3

1. In ultima zi de campanie Cumpanasu o gaseste "LA TANC" pe Luiza /de la 2 la suta la ditai 50? Basteleste ziaristi ca-i risca viata dezvaluind /corect, dar "indiscretul" cine a fost! 2. In "dialog" cu Diaconu. Care NU i-a pus intrebare, "C" insa punand, cu o cica "dilema". "D" nici "portret" nu i-a facut, "C" insa DA lui "D", ca BUN actor /vezi Doamne "sa se priceapa". Ca Diaconu actor, da! Si nu "bun", ci MARE. Cu multe roluri jucate perfect. Dincolo scenei Bulandra, si in realitate: * director teatru Nottara /rezultate! * senator in parlament /n-a luat pozitii corecte?! * ministru culturii ?chiar nimic?! * la parlament european /un ROMAN, intre putinii, cu majoritari tradatori * si profesor la teatru. Intre atatea roluri BINE "jucate" (si si real!) nu l-ar juca bine si pe acela de presedinte? E-adevarat, si cu defect, ca e roman "de la tara"!, si nu din seminte straine. Si ce!, Cumpanasu nu "joaca"?!, inrosit la nestrunitul coleric /sa nu fie, cum deja "moda" la noi, pe cadavre.

# Lechi date 9 November 2019 13:00 0

Salut Dl Cumpanasu s-a cam luat de stat securist. Este inca tanar , sper sa apuc ziua cand va fi presedinte Si. Mai sper ca pana atunci sisyemul nu il va converti. Dar ,stimati cititori., va sugerez sa. Cititi pe INTERCEPT. Brasil ,echivalentul luju.ro , dar numai daca nu sunteti cardiac sau. Ststi rau cu nervii. Un singur aspect : Procurorul , dupa ce este devoalat, ii propune fostului presedinte incarcerat, ss-l elibereze , dar acesta refuza. Nu- si tranzactioneaza onoarea pentru libertate . ......Procurorul rste acum. Ministrul justitiei in Brazilia !

# Popescu date 9 November 2019 13:09 +7

Faceti dovada licenței dle! Ce facultate ati terminat? După aceea vorbiti ????

# nae din dealul feleacului date 9 November 2019 16:40 -3

Popescule,iti spun si tie cum i-am spus Stelutei,prostia ta vine la pachet cu rautatea ta!Nici Eminescu nu a terminat vreo facultate ,dar a fost cel mai mare poet al Romaniei ,un redutabil ziarist,redactor sef la ziarul conservator Timpul.Romania nu are nevoie de genii,are nevoie de caractere!Astea le sti Popescule?Cum se face ,Popescule,ca e plina Romania de faculstiti si doctoranzi (cit pe jos si cit la conducere)iar tot norodul orbecaim in capitalismul de cumetrie de 30 de ani ?

# Dumitru Mariana date 9 November 2019 22:17 -1

Este un program bine definit. Sper sà ìnvingeti lupta domnul Cumpànasu, cu lupii din acest sistem ce lasà de dorit.Eu sunt alàturi indiferent de situatie. Và admir curanul, devotamentul si sper sà facà Dumnezeu o minune sà gàsim aceste fete. Sà oprim aceastà mafie ce este ramificatà in Romània. Este ca o caracatità ìn tote structurile statului, ìnpedicà totul, suntem paralizati nu mai merge nimic. Nu se poate Ceausescu avea 4 clase si a gestitionat tara cu mult mai bine decìt 1000 de politicieni cu facultàti. Aveam servici secrete bine pregàtiti, dispàrea vreo persoana din tarà? Nu era posibil ìl gàseau imediat. Nu putea gugi nimeni. Acum dispar atìtea fete, femei, copi si institutile statului dorm.Vreau o schimbare unde sà avem sigurantà, servici si un trai mai bun. Dumneze sà và ajute sà realizat acest plan bine definit.

# Marta date 10 November 2019 11:18 +3

Dar ce fotografie măiastră avem .... cu mânuța la bărbiță .... gânditorul de la Hamangia este întruchiparea liceanului cumpanaș

# nae din dealul feleacului date 10 November 2019 14:40 -4

M-am straduit sa evit calificativul pt. Steluta,Popescu si Marta ,dar se vede ca nu se poate si acestor trei postaci le spun ca sint de o prostie inraita!Nu cumva sa fie si un roman in prima linie ,ca iata sar din boscheti toate g...noaiele si ne intra in ochi;pai nu va e rusine ?

# Zamolxe date 10 November 2019 19:20 +3

Cel "din dealul feleacului" tot in deal a ramas. Bine mai, tu compari un geniu, cu un amarat de candidat prezidential de azi. Steluta+Popescu pot sa-ti dea lectii de logica si cultura!

# Ne Legiuitul date 10 November 2019 20:01 0

Legea 92/1992?ha ha ha!e in.urma cu 15 ani,ca de atunci nu mai e in vigoare

# Zamolxe date 10 November 2019 21:01 +4

Nea Gogo "din dealul feleacului" a luat doar 2 % din voturi. MULT!

# nae din dealul feleacului date 11 November 2019 18:46 0

Zamolxe,ca am ramas in deal e bine,am ramas la inaltime!Cit priveste ferma ta convingere ca Steluta si Popescu imi pot da lectii de logica si de cultura ,ori ca tu esti ferm convins ca esti Zamolxe ,iti spun ca orice prost este ferm convins si ca oricine ferm convins este prost!Eu nu am vrut sa ajung aici,dar m-ai provocat obraznic ,cu jignire si ti-am raspuns adecvat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva