PREVIZIUNILE MAESTRULUI FINANTELOR – Eugen Teodorovici: „Ce bine le-a facut gu-WERNERul acestor oameni?! Decizia dezechilibrata de a inchide pietele si de a tine deschise magazinele nu a avut absolut nicio justificare... Guvernarea PNL ne duce in sapa de lemn! Criza sanitara se continua cu o criza economica pe care gu-WERNERul a indus-o si o adanceste, in loc sa ia masuri pentru a evita recesiunea... Exclud o coalitie PSD-PNL. Sunt diferente de neconciliat”
„Anul 2020 era anul in care trebuia sa marim salariul minim pe economie, asa cum a facut Polonia. Apoi, trebuiau marite pensiile, conform legii in vigoare. La fel, trebuiau dublate alocatiile” – declaratia apartine senatorului Eugen Teodorovici (foto), candidat pentru un nou mandat de senator de Tulcea din partea Partidului Social Democrat – Organizatia Judeteana Tulcea si a fost facuta in cadrul unui interviu acordat Lumea Justitiei.
Un interviu in care Eugen Teodorovici a reusit sa radiografiaze din punct vedere economic situatia Romaniei dupa un an de guvernare al Partidului National Liberal, concluzionand ca, in loc sa adopte masurile necesare, „Gu-Wernerul” nu a facut decat peticeli, „incropite in functie de ideile intamplatoare pe care le au diferiti oameni”.
De aceea, in prezent, precizeaza senatorul Eugen Teodorovici, este necesar un set de masuri social-economice, pentru redresarea economiei. In acest sens, fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre necesitatea sustinerii firmellor prin infuzii de capital – de vreme ce, subliniaza acesta, „Granturile pentru IMM-uri sunt o gluma proasta – prin facilitarea accesului la finantari, acordarea de garantii de stat, subventionarea dobanzilor, regandirea modului in care sunt utilizate fondurile europene pentru a sprijini firmele si oamenii afectati de pandemia COVID-19.
De asemenea, HoReCa ar putea primi sprijn fara guvernamental imediat, pana la 200.000 de euro pe companie, „fara a mai fi necesara notificarea Comisiei Europene, prin aplicarea Regulamentului 1407/2013 privind ajutoarele de minimis”, iar masura poate fi aplicata altor zeci de mii de IMM-uri de indata.
Din pacate insa, „gu-WERNERul nu a inteles cum functioneaza reglementarile europene si alege calea cea mai lunga, aceea a ajutoarelor de stat care trebuie aprobate de Comisia Europeana”, si actioneaza numai din rea-credinta pentru sprijinarea catorva companii a caror pierdere de 20% din cifra de afaceri este mai mare de 200.000 euro: „Ce companie mica credeti ca va rezista inca 5 luni fara capital, mai ales daca nu are activitate din cauza restrictiilor impuse pentru COVID?”, intreaba Eugen Teodorovici.
In interviul acordat Lumea Justitiei, senatorul Eugen Teodorovici a vorbit si despre masura absurda dispusa de Guvern de inchidere a pietelor, remarcand faptul ca aceasta nu avea temei, producand doua efecte: scoaterea pe marginea strazii sau in fata pietelor, in frig, a producatorilor si comercianilor romani care vindeau la tarabe si ingramadirea in magazine a mai multor persoane, unde riscul contractarii virusului SARS-COV-2 este ridicat, dat fiind ca spatiul era inchis.
Redam in continuare interviul realizat cu Eugen Teodorovici:
Sunteti unul dintre cei mai cunoscuti oameni politici din Romania, gratie nu doar functiilor pe care le-ati detinut, ci si expertizei dvs. in materie economica si nu numai. Cu toate acestea, inainte campaniei electorale au avut loc anumite evenimente – dintre care se cade sa amintim numirile de la varful Partidului Social Democrat – care au pus candidatura dvs sub semnul improbabilitatii. Spuneti-ne, va rugam, de ce credeti ca s-a dorit sa fiti trecut "pe linie moarta" si pe cine credeti ca ati deranjat atat de tare?
PSD este un partid viu, in care toate opiniile isi au locul, indiferent cat de diferite sunt acestea. Nu am crezut nicio secunda ca este pusa sub semnul intrebarii candidatura mea sau ca cineva isi doreste sa ma treaca "pe linie moarta". Sa ne raportam exclusiv la fapte: sunt unul dintre candidatii PSD pentru un nou mandat de senator, candidez in judetul Tulcea. Chiar daca nu am garantia unui loc 100% eligibil, imi asum lupta si responsabilitatea acestei competitii!
Dincolo de discutiile din partid, spuneti-ne, va rugam, cum vedeti acesta campanie electorala, dat fiind ca urmeaza sa obtineti, iata, al treilea mandat de senator, si este pentru prima data cand contactul cu alegatorii a lipsit, ca urmare a masurilor de distantare impuse de Guvern?
Este o campanie atipica, marcata de pandemia cauzata de SARS-CoV-2, care a dat peste cap intreaga economie. Este prima campanie in care intalnirile cu alegatorii sunt limitate. In mod cert, masuri pentru a preveni raspandirea virusului trebuie luate pentru ca sanatatea fiecarui om este cea mai importanta....
Se justifica masurile "de criza" impuse de Guvernarea PNL pentru desfasurarea alegerilor? Care ar putea fi efectul acestei campanii neobisnuite?
Guvernarea PNL a luat unele dintre cele mai ineficiente si dezechilibrate masuri. Au inchis pietele si au spus ca asa previn raspandirea virusului. Insa, in acest mod, au fost si mai multi cumparatori in magazine si supermarket-uri. Daca nu au cumparat din piata, ci din magazin, oamenii au fost mai feriti de a se infecta cu noul coronavirus?!
Pietele au devenit spatii inchise tocmai pentru ca taranii si clientii lor sa nu mai stea in frig, sa aiba un minim de conditii necesare. Dar ei le-au luat painea de la gura celor mai vulnerabili – celor care merg la piata tocmai pentru a avea 5 lei, 10 lei, ca sa-si poata cumpara o paine. Cand guvernul le-a interzis sa mai vanda in piete, i-a obligat sa vand langa piete sau la colt de strada, in ger, in vant. Ma gandesc la taranii din Tulcea, un judet unde vremea pe timp de iarna este foarte aspra. Ce bine le-a facut gu-WERNERul acestor oameni?! Niciunul! Ca sa vanda de cativa lei au stat bietii oameni in ger si tocmai asa s-au îmbolnavit!
Aceasta decizie dezechilibrata de a inchide pietele si de a tine deschise magazinele nu a avut absolut nicio justificare. In mod similar, inchiderea scolilor are efecte grave pentru copii si este complet nejustificata. La fel, limitarea oricaror intalniri, inclusiv a celor de campanie. Niciun candidat nu-si doreste sa-si imbolnaveasca simpatizantii, alegatorii. Probabil ca PNL isi doreste sa tina candidatii celorlalte partide departe de alegatori. Am vazut ca la actiunile guvernamentale din ultima perioada nu au fost respectate limitarile pe care le-au impus intregii tari. Deci, legea este pentru toti ceilalti, mai putin pentru ei.
Este o campanie in care oamenii si candidatii nu au avut prilejul sa interactioneze fata-in-fata ca in cele anterioare. Este o campanie in care comunicarea la distanta are cea mai mare pondere. Unul dintre posibilele efecte este exprimarea votului in baza unor informatii restranse, posibil adunate de cunostinte, eventual chiar si a unor informatii false.
Astfel cum am precizat in prima intrebare, sunteti probabil liderul politic cu experienta si expertiza economica care nu ar putea fi pus in dificultate intr-o confruntare politica. Va intreb asadar, cum vedeti activitatea actualului ministru al Finantelor Florin Citu cel care, dupa ce a preluat mandatul de ministru al Finantelor s-a ocupat serios de decredibilizarea dvs – sa ne amintim asa zisul buget paralel – insa a refuzat pe cat posibil sa va raspunda direct unor intrebari privind activitatea acestuia?
Domnul Vasile Citu a irosit sansele romanilor de a trai mai bine, a irosit oportunitati pe care Romania nu le va mai avea. Si-a dedicat timpul pentru a iesi la televizor si a arunca cu acuzatii nefondate spre mine. A incercat o decredibilizare a mea si a mandatului de ministru al finantelor, inventand povesti si alte fantasmagorii lipsite de sens.
In loc sa aiba astfel de preocupari ar fi trebui ca in ultimile doua luni ale anului 2019 si de-a lungul intregului an 2020 sa fie mult mai interesat de administrarea corecta a deficitului – nu sa il umfle pentru a merge apoi la televizor sa spuna ca PSD e de vina. In acest an, in care a fost suspendata limitarea deficitului la 3% din cauza pandemiei COVID-19, ar fi trebuit sa gandeasca investitii masive care sa duca la dezvoltarea Romaniei. Aceasta oportunitate economica si fiscala a aparut in urma crizei sanitare! Insa, din pacate, domnul Vasile Citu nu a stiu sa o valorifice!
Care credeti ca va fi efectul masurilor economice pe care Guvernul PNL le adopta? Sunt ele justificate?
Guvernul PNL nu ia masuri, ci face niste peticeli, incropite in functie de ideile intamplatoare pe care le au diferiti oameni. Nu are o viziune, o strategie sau abilitatea de a accesa oportunitati rare precum cea pe care am mentionat-o adineauri: realizarea de investitii masive in oameni si in economie, deoarece deficitul bugetar nu mai este limitat la 3% din PIB.
Ce intentionati sa faceti, odata ajuns in Parlament, pentru a stopa heirupismul liberal pe parte economica?
Voi continua ceea ce am facut si pana acum: sa propun amendamente care corecteaza sau remediaza unele reglementari gresit gandite de actualul Guvern. De asemenea, voi initia proiecte de legi care vin cu solutii bune pentru romani si pentru Romania. Un exemplu recent este proiectul de lege care vine cu solutia la criza sanitara din prezent: Guvernul Romaniei sa poata cumpara direct de la alte Guverne din UE si din afara Uniunii echipamentele si aparatura necesare pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. Astfel, vor fi realizate economii importante de timp si de bani. Indiferent de cat de mari sunt sumele alocate pentru aceste dotari, din fonduri europene sau de la bugetul de stat, actualul Guvern nu are solutii pentru a rezolva una dintre problemele majore referitoare la aceste achizitii: cat de repede au loc si cat de repede echipamentele cumparate ajung in spitale, la cei care au nevoie de ele! Legea scrisa si promovata de mine rezolva tocmai aceasta problema esentiala: permite realizarea de achizitii direct de la Guvernele care detin astfel de echipamente, adica intr-un timp foarte scurt – aproximativ o luna! Suplimentar, sunt realizate si economii semnificative de bani prin eliminarea lantului de intermediari.
Care ar fi masurile necesare urgente pentru o redresare a economiei romanesti?
Este necesar un set de masuri pe toate palierele: social si economic. Firmele trebuie sustinute pentru a-si relua sau pentru a-si continua activitatea. Trebuie facute infuzii de capital in firme pentru a mentine locurile de munca si pentru a-si plati angajatii. Granturile pentru IMM-uri, cu care se lauda actualul Guvern PNL, sunt o gluma proasta, atat din cauza modului deficitar in care au fost gandite si reglementate - sectoare grav afectate de criza nu au putut beneficia de aceste ajutoare, dar mai ales prin faptul ca acordarea acestora este inca in stadiul de promisiune: banii nu au ajuns la cei care au nevoie.
Solutiile mele sunt facilitarea accesului la finantari, acordarea de garantii de stat, subventionarea dobanzilor, regandirea modului in care sunt utilizate fondurile europene pentru a sprijini firmele si oamenii afectati de pandemia COVID-19.
HoReCa putea – si inca mai poate - primi sprijin guvernamental imediat, pana la 200.000 de euro pe companie, fara a mai fi necesara notificarea Comisiei Europene, prin aplicarea Regulamentului 1407/2013 privind ajutoarele de minimis. Similar, pot primi sprijin zeci de mii de alte IMM-uri din alte sectoare! Imediat inseamna acum!
Nu mai spun ca acest sprijin se putea acorda si in aprilie, si in luna mai, si pe tot parcursul anului 2020, asa cum au facut alte guverne din UE, carora insa, spre deosebire de guvernul PNL din tara noastra, le pasa de antreprenorii lor autohtoni.
Din pacate gu-WERNERul nu a inteles cum functioneaza reglementarile europene si alege calea cea mai lunga, aceea a ajutoarelor de stat care trebuie aprobate de Comisia Europeana.
De ce face asta? Cred ca numai din rea-credinta, pentru a sprijini cele cateva companii a caror pierdere de 20% din cifra de afaceri este mai mare de 200.000 euro, in timp ce peste 90% din IMM-urile romanesti vor fi afectate irecuperabil, deoarece aprobarea Comisiei Europene va veni cel mai devreme la finalul acestui an, iar banii vor putea ajunge la companii cel mai devreme in martie, anul viitor. Ce companie mica credeti ca va rezista inca 5 luni fara capital, mai ales daca nu are activitate din cauza restrictiilor impuse pentru COVID?
Si da, acesta se numeste cost de oportunitate de care guvernul PNL nu tine cont, alegand calea cea mai lunga, la finalul careia vor mai supravietui doar „pestii” cei mari.
Imaginati-va ce ar fi insemnat pentru firmele din judetul Tulcea sa primeasca ajutor de stat de cate 200.000 de euro inca din aprilie-mai 2020… Si ce impact ar fi avut acest ajutor pentru economia locala si pentru populatia care si-ar fi putut pastra locurile de munca…
Sa nu mai spun despre agricultorii, despre fermierii lasati in voia sortii, intr-un an in care criza COVID s-a suprapus cu seceta.
Care este efectul imprumuturilor pe care le face Ministerul Finantelor?
Efectul este dezastruos pentru ca sumele sunt imprumutate doar pentru a carpi, pe moment, anumite nevoi, nu pentru a investi masiv in tara noastra si a stimula economia romaneasca. Trebuie sa investim in primul rand in oameni, pentru a asigura reprofesionalizarea Romaniei.
Degeaba vrei sa construiesti autostrazi, daca nu ai cu cine, caci cei mai multi dintre romanii care se pricep sunt plecati la munca in strainatate… Degeaba vrei sa faci orice investitii, daca nu ai profesionisti. Risti sa arunci banii, caci am vazut multe proiecte surpate, pentru ca au fost facute prost, de nepriceputi.
Ca urmare, consider ca cea mai importanta resursa a Romaniei sunt oamenii si trebuie sa investim in ei, in primul rand, urmand ca dupa ce le asiguram un trai mai bun si astfel, sa readucem profesionistii si meseriasii buni in tara, sa putem reconstrui si moderniza Romania.
In acest sens, anul 2020 era anul in care trebuia sa marim salariul minim pe economie, asa cum a facut Polonia. Apoi, trebuiau marite pensiile, conform legii in vigoare. La fel, trebuiau dublate alocatiile.
Care credeti ca sunt principalele greseli al ministrului Citu in gestionarea economiei Romaniei pe perioada pandemiei?
Este o singura greseala capitala: lipsa unei strategii de a investi in Romania. A contractat imprumuturi, insa nu stim pe ce s-au dus banii. Poate pe mici carpeli, pe actiuni menite sa dea bine la televizor sau pentru a satisface interesele de partid.
Ce intentionati sa faceti pentru a-l aduce pe Florin Citu la audieri in cadrul comisiilor parlamentare? Este nefiresc ca institutia raspunderii ministeriale sa nu poata fi aplicata din cauza refuzului acestuia (si nu este singurul) de a se prezenta pentru a da explicatii pentru actiunile pe care le face si care in final se rasfrang asupra romanilor?
Toti ministrii chemati in fata Parlamentului trebuie sa vina sa dea explicatiile care le sunt cerute. Este o obligatie si nu ar trebui tolerate tertipuri la care unii dintre ei recurg pentru a se eschiva. Eu voi apela la toate parghiile constitutionale pentru ca romanii sa primeasca aceste informatii! Pentru ca asta trebuie sa constientizam cu totii din ce in ce mai mult: Parlamentul ii reprezinta pe romani!
Vedeti posibila in viitoarea legislatura o sanctionare politica a actualului Guvern PNL?
Pe 6 decembrie, romanii pot si trebuie sa mearga la vot. Voteaza pentru viitorul lor, voteaza ca sa se salveze si sa-si salveze tara. Aceasta Guvernare PNL ne duce in sapa de lemn! Criza sanitara se continua cu o criza economica pe care gu-WERNERul a indus-o si o adanceste, in loc sa ia masuri pentru a evita recesiunea.
Votul de duminica, 6 decembrie, este extrem pe important pentru toti romanii. Ii rog pe toti sa mearga la vot, luandu-si masurile de precautie pentru a evita sa se imbolnaveasca! Votam pentru romani si pentru Romania!
Ati auzit probabil de ipoteza care circula prin mai multe medii, potrivit careia, dupa alegerile parlamentare, PSD si PNL vor coaliza impotriva USR, acest partid prezentat ca fiind salvarea Romaniei? De ce credeti ca se acorda atata credit reprezentatilor USR si ce credeti ca se doreste cu impunerea acestui partid? Si, mai ales, este posibila o coalitie PSD-PNL dupa alegeri?
Exclud o coalitie PSD-PNL. Sunt diferente de neconciliat intre viziunea si solutiile partidului din care fac parte si PNL. PSD vine cu solutii pentru ca romanii sa traiasca mai bine, pentru ca Romania sa-si recapete maretia. Eu ma lupt pentru ca Romania sa fie tratata, cel putin egal cu toate celelalte state, indiferent de marimea, de influenta sau de puterea acestora atat la nivel european, cat si international. Toate aceste motive pe care le-am enumerat vor arata ca o coalitie intre PSD si PNL este imposibil de realizat.
Care va fi castigatorul acestor alegeri? In situatia in care PSD are din ce in ce mai mari sanse sa revina la putere, dat fiind dezastrul facut de PNL in ultimul an, puteti avansa un nume de premier din partea PSD?
Romanii vor decide, prin votul lor, carei formatiuni politice ii incredinteaza administrarea tarii in urmatorii patru ani. Sper ca PSD va obtine un rezultat cat mai bun la acest tur de scrutin. In situatia in care PSD castiga alegerile, nominalizarea premierul va fi decisa de forurile de conducere ale partidului din care fac parte.
Va asteptati ca presedintele Iohannis sa refuze numirea unui premier PSD? Si daca da, luati in calcul o suspendare a presedintelui Klaus Iohannis dupa alegeri, in conditiile in care in toti acesti ani a facut in nenumarate randuri dovada nerespectarii prevederilor cuprinse in Constitutie?
Nu pot exclude acest scenariu, in care presedintele refuza desemnarea unui premier PSD. Daca se va intampla acest lucru, pasii de parcurs vor fi decisi la nivelul conducerii PSD.
Puteti avansa un scor in alegeri al principalelor partide?
Va pot spune ca imi doresc ca PSD sa obtina un rezultat cat mai bun, care sa-i permita sa implementeze toate masurile gandite si anuntate pentru ca romanii sa aiba siguranta unui trai mai bun!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 4 December 2020 14:34 +6
# escu 5 December 2020 09:51 +2