Proces cu miza de 70.000.000 euro - MBD vrea sa faca hocus-pocus la Curtea de Apel Suceava, pentru a evita demolarea turnului „Cathedral Plaza”, pe care l-a si vandut
Artizanii turnului de 22 de nivele, ridicat ilegal langa monumentul istoric „Catedrala Sf Iosif” din Capitala isi joaca in zilele urmatoare ultima sansa la Curtea de Apel Suceava a carui presedinte este judecatorul Cezar Hancu (foto). Desi pana in prezent Millennium Building Development SRL – proprietara turnului „Cathedral Plaza” construit in baza unei autorizatii de construire anulata irevocabil – a acreditat ideea ca au existat multe solutii contradictorii in Justitie in cazul imobilului care a scandalizat opinia publica, in general, si Arhiepiscopia Romano Catolica, in special, in realitate nu e deloc asa. Lumeajustitiei.ro va prezinta inventarul proceselor purtate din toamna anului 2008 si pana in prezent intre Arhiepiscopia Romano - Catolica Bucuresti (ARCB) Millennium Building Development SRL si Primaria Sectorului 1 Bucuresti (cea care a emis in 2006 autorizatia de construire anulata).
29 de procese din care 28 castigate de Arhiepiscopie. Dosarul pierdut a fost o cerere de stramutare respinsa
In cei circa trei ani de litigii au existat 29 de procese intre cele trei parti, purtate pe rolul Tribunalului Bucuresti, Tribunalul Dambovita, Curtea de Apel Ploiesti, Curtea de Apel Bacau, Curtea de Apel Suceava, Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din totalul celor 29 de dosare, 28 de dosare au fost castigate irevocabil de catre ARCB si doar unul pierdut, acesta din urma fiind o cerere de stramutare a judecarii cauzei de la Ploiesti respinsa de ICCJ. Deci nu exista nicio solutie contrara. Divergentele au aparut doar la Curtea de Apel Ploiesti – decizia 1025/2009, care a intors „ca la Ploiesti” verdictul de anulare al autorizatiei de construire. Numai ca, in revizuire, Curtea de Apel Suceava – unde s-a stramutat cauza – prin decizia nr. 1989/2010 a admis cererea si a mentinut ca irevocabila sentinta Tribunalului Dambovita de anulare a autorizatiei de construire.
Iata ce declara MBD mai denuazi: "Sistem juridic neprofesionist si inconsecvent - Pe aceasta cale, compania Millennium Building Development isi exprima si consternarea in fata lipsei de eficienta si profesionalism a justitiei din Romania. Este deosebit de grav atunci cand intr-un stat de drept legea nu are acelasi inteles pentru toate instantele, iar aplicarea legii tine de subiectivitatea sau nivelurile inegale de pregatire ale reprezentantilor legii. Ceea ce se castiga intr-o instanta se pierde cu rapiditate in alta, ceea ce imprima procesului juridic un grad mare de neseriozitate si lipsa de consecventa.Deciziile in cazul Cathedral Plaza sunt revelatoare in acest sens, curtile schimbandu-si pozitia pe aceeasi speta cu o rapiditate uimitoare”.
Alte 6 dosare, din care 5 au fost pierdute - a mai ramas ultimul!
De frica demolarii turnnului, primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman (emitentul autorizatiei de construire anulate, care se teme ca poate fi pus sa plateasca despagubiri) si MBD au formulat impotriva deciziei irevocabile nr. 1989/2010 a Curtii de Apel Suceava sase cai extraordinare de atac (revizuiri si contestatii in anulare) prin care au incercat anularea acesteia. Cinci dintre aceste actinui au fost deja respinse. A mai ramas un singur dosar, o contestatie in anulare formulata de MBD – ultimul fir de ata de care se agata cu disperare constructorii turnului care a scandalizat o Capitala intreaga si a generat nenumarate proteste de masa. In paralel cu aceste actiuni, pe anumite posturi de televiziune si unele ziare s-au pornit, ca la comanda, numeroase emisiuni pro-turn si critice la adresa ARCB, in care s-a ocolit cu griga faptul ca imensul turn a fost ridicat la doar 8 metri de monumentul irstori „Catedrala Sf Iosif”, iar potrivit studiilor efectuate, orice unda care s-ar transmite in cazul unui cutremur de intensitate medie ar distruge fundatia lacasului de cult.
Turnul a fost vandut, prin antecontract, pe 70 milioane euro!!! In timp de criza imobiliara!!!
Pentru a realiza interesele financiare uriase ale cladirii „Cathedral Plaza”, care n-ar fi exclus sa indoaie justitia suceveana, amintim ca desi autorizatia de construire a acestei caldiri a fost anulata irevocabil anul trecut, Daiana Voicu, Managing Partner al Willbrook International a acordat un interviu revistei „Q Magazine”, in data de 2 mai 2011 in care anunta ca turnul a fost vandut: „In urma unei oferte extrem de tentante financiar, impreuna cu partenerii nostri, am hotarat sa vindem proiectul Cathedral Plaza catre un fond de investitii britanic, in schimbul sumei de 70 de milioane de euro. Fondul este unul dintre clientii Willbrook International. In acest moment, a fost semnat un antecontract de vanzare-cumparare, iar contractul de vanzare-cumparare in forma autentica se va semna din momentul in care dezvoltatorul va reusi sa asigure cumparatorului anumite standarde de performanta, cum ar fi atingerea unui grad minim de inchiriere sau finalizarea amenajarilor interioare. Pana la indeplinirea acestor standarde de performanta, Willbrook International va ramane in continuare managerul cladirii si se va asigura ca aceste etape necesare să fie cat mai rapid parcurse. Marturisesc ca oferta din partea acestui fond de investitii a fost una extrem de tentanta, pretul oferit fiind unul foarte bun, iar decizia de a vinde a fost luata ca un exercitiu comercial reusit. Concretizarea acestei oferte din partea fondului de investitii britanic dovedeste inca o data valoarea de piata de necontestat a cladirii Cathedral Plaza. In ciuda scandalului declansat si intretinut de Arhiepiscopia Romano-Catolica, aceasta cladire este valoroasa pentru oamenii de afaceri...”
Se ridica intrebarea legitima cat de serioasa apare o asemenea tranzactie imobiliara? Ce investitor cu scaun la cap ar fi dispus pe criza imobiliara de la noi sa arunce 70 de milioane de euro pe o cladire a carei autorizatie de construire este anulata irevocabil, iar Primaria Capitalei, prin primarul general Sorin Oprescu, nu permite racordarea la utilitati si face demersuri pentru tragerea la raspunderea penala a celor care au continuat sa construiasca si dupa anularea autorizatiei???
Trebuie sa te bazezi pe ceva foarte tare ca sa te arunci intr-o asemenea afacere! Iar daca te gandesti ca pentru existenta turnului, fostii primari ai Capitalei Traian Basescu si Adriean Videanu au concesionat preferential si ilegal (fara licitatie) teren din domeniul public, poti merge cu gandul pana la cel mai inalt nivel!
Deocamdata, la nivelul Parchetului Sectorului 1, unde initial s-a dispus sistarea lucrarilor, prin ordonanta, s-a reusit inchiderea dosarului penal de catre procurorii lui Dan Chiujdea, care nici macar nu s-au deranjat sa faca verificari in teren tinand cont de natura acuzatiilor. Cazul penal se afla in prezent pe rolul instantei de judecata, unde Primarul General Sorin Oprescu a atacat rezolutia de NUP a prim-procurorului Dan Chiujdea.
Ramane intrebarea daca joi, 9 iunie, MBD va izbuti la Curtea de Apel Suceava, in ultimul dosar pe care il mai are, sa intoarca cu 180 de grade, printr-o revizuire, la revizuire, sentinta care a anulat autorizatia de construire! Hai, ca ar fi prea pe fata!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Catedrala
3 June 2011 15:29
-1
# Sunt din Suceava
3 June 2011 15:34
+1
# Sfantu' Iosif
3 June 2011 18:41
-2
# LLLL...
8 June 2011 10:18
-1
# Daniel
9 June 2011 00:09
0
# Burlacu Aniram
12 June 2011 22:32
0