15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCUROAREA BAU-BAU – Judecatoarea Dana Girbovan il torpileaza pe Vasilica Danilet, care o apara pe procuroarea Maria Piturca folosind asociatia VeDem Just: “Judecatorul Danilet a dezinformat, deoarece nu executorul judecatoresc, ci chiar procuroarea a 'ridicat' si 'predat' copila, in urma punerii in executare a unui mandat de perchezitie, nu a unei hotarari judecatoresti... Nu este permis niciunei persoane sa bruscheze minorul sau sa exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea"

Scris de: L.J. | pdf | print

23 June 2019 11:35
Vizualizari: 8835

Art. 910 alin. 4 Cod procedura civila: “Nu este permis niciunei persoane sa bruscheze minorul sau sa exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea" este lectia usturartoare de drept pe care judecatoarea Dana Girbovan, presedinta UNJR, i-a dat-o pe Facebook judecatorului activist Cristi Vasilica Danilet, dupa ce acesta a folosit asociatia sa Vedem Just pentru a o apara pe procuroarea bau-bau Maria Piturca, sefa PCA Craiova (foto 1 si 2), dupa ce aceasta a scandalizat intreaga natiune romana, tarand-o pe jos pe minora de 8 ani Sorina.


Nu exista nicio scuza pentru procuroarea bau-bau Maria Piturca care, culmea, e de cateva luni sefa Parchetului Curtii de Apel Craiova, care si-a permis sa o taraie cu mana ei pe jos, in tipete si plansete pe minora, din curte si pana in strada, sub privirile scandalizate a zeci de romani, traumatizand-o poate iremediabil pe nefericita micuta. Nu asa se aplica legea! Cu toate acestea, judecatorul activist Cristi Vasilica Danilet, el insusi un magistrat-problema, a gasit de cuviinta ca in uriasul scandal mediatic sa isi foloseasca asociatia VeDem Just – Voci pentru Democratie si Justitie (care nu e o asociatie profesionala de breasla) pentru a-i lua apararea procuroarei bau-bau Piturca, afirmand pe pagina de Facebook a organizatiei: “Azi s-a pus in executare silita aceasta hotarare, cu organe de la Protectia Copilului, executor judecatoresc si Politie” - (vezi facsimil 1 si 2)

Care executor judecatoresc, caci pe filmari se vede ca procuroarea Piturca e cea care actiona de parca era o vanatoare de copii pentru sclavie??? Filmul cu actiunea abuziva a procuroarei bau-bau a produs revolta nationala, a scos lumea in strada, unii cetateni solicitand ca magistrata sa fie inculpata pentru rele tratamente aplicate unui minor. Precizam ca presedintele CSM Lia Savonea a dispus ca Inspectia Judiciara sa cerceteze disciplinar faptele procuroarei Piturca. In pofida revoltei generale, Cristi Vasilica Danilet cu al sau VeDem Just a interpretat stramb evenimentul, permitandu-si sa dea si lectii de deontologie presei, facandu-i proces de intentie pentru modul cum a relatat evenimentul, absolut normal in viziunea lui.

Atitudinea lui Vasilica a determinat-o pe presedinta UNJR Dana Girbovan sa-l puna la punct pe guralivul judecator activist, printr-o postare pe Facebook pe care o publicam integral in continuare”

REACTIA JUDECATOAREI DANA GIRBOVAN

Imaginile cu procuroarea care a scos un copil minor din familia in care a crescut ani de zile si pe care, conform propriilor declaratii, l-a “predat” parintilor adoptivi, in temeiul unei hotarari definitive, au facut ocolul internetului, impactul emotional al acestor imagini fiind unul extrem de puternic.

(…) ne-am legitimat, am prezentat mandatul de perchezitie si am solicitat sa ne-o prezinte pe minora. Am incercat sa relationam cu minora, dar nu s-a putut, pentru ca striga, plangea (…) Atunci am luat hotararea sa incetam aceasta stare a minorei. Parintii adoptivi erau cu noi, au fost cu noi si un psiholog si un asistent social de la DGASP Dolj. Trebuia sa inceteze starea de detinere ilegala si sa o predam parintilor adoptivi, conform hotararii definitive (…) eu am incercat sa o iau in brate, chiar am reusit si am predat-o tatalui in brate” - declara procuroarea Maria Piturca, citata de G4media.

Din informatiile publice reiese ca au fost declansate mai multe anchete vizand acest caz si este important ca acestea sa se desfasoare profesionist si cu celeritate.

Din punctul de vedere al autoritatilor din justitie, insa, este important sa fie clarificat care a fost rolul procedural al procurorului in acest caz si cum s-a ajuns ca prin punerea in executare a unui mandat de perchezitie sa se ajunga, in fapt, la executarea silita a unei hotarari judecatoresti civile privind un minor.

Pana cand circumstantele concrete ale spetei vor fi lamurite de organele abilitate, este important ca cetatenii sa inteleaga regulile ce guverneaza executarea silita a unei hotarari judecatoresti, pentru ca am observat multa confuzie, lipsa de informare, dezinformare si manipulare in spatiul public pe acest subiect.

Am urmarit atenta modul in care presa a relatat sau nu a relatat despre acest caz. S-a vazut din nou ca o mare parte a presei este tributara viziunii subiective pe care o au asupra justitie: daca fapta ce a starnit controverse apartine “celor buni”, “rezistentilor” sau “aparatorilor independentei justitiei” primordiala nu mai este informarea corecta a publicului, ci justificarea actiunilor. Adica exact reteta devenita comuna in trecut si folosita de fiecare data cand se vorbea despre vreun abuz in justitie.

Relevanta in acest sens este pozitia asociatiei VeDem Just, varf de lance al “apararii” justitiei prin reteta amintita mai sus, pozitie postata pe Facebook de judecatorul Cristi Danilet, care, la scurt timp dupa ce a izbucnit scandalul mediatic, a iesit sa linisteasca cetatenii, anuntandu-i ca “azi s-a pus in executare silita aceasta hotarare, cu organe de la Protectia Copilului, executor judecatoresc si Politie".

In realitate, insa, asa cum rezulta chiar din spusele procuroarei citate mai sus, judecatorul Danilet a dezinformat, deoarece nu executorul judecatoresc, ci chiar procuroarea a "ridicat" si "predat" copila, in urma punerii in executare a unui mandat de perchezitie, nu a unei hotarari judecatoresti.

Toate aceste detalii esentiale sunt ascunse de VeDem Just, care cearta insa ipocrit presa pentru ca "a prezentat cazul fara o pozitie din partea institutiei publice ANPDC sau a organizatiei FONDC care s-au preocupat indeaproape de acest caz".

In aceasta epoca a “post-adevarului”, informarea devine o misiune personala a fiecarui cetatean si arma sa in a-si apara libertatile si drepturile fundamentale, atunci cand ele sunt amenintate mai ales de institutii de forta ale statului.

Ce trebuie sa se stie despre executarea silita a unei hotarari judecatoresti privind minorul?

In primul rand, procedura executarii unei hotari definitive privind minorul este reglementata de Codul de procedura civila, nicidecum de cel de procedura penala. Competenta de a pune in executare o hotarare judecatoreasca in materie civila apartine executorului judecatoresc, nicidecum procurorului.

Ca regula, o hotarare judecatoreasca definitiva trebuie pusa in executare. Altfel, intreg sistemul de justitie devine iluzoriu, o forma lipsita de continut. Aceasta regula este valabila si in situatia in care hotararea judecatoreasca priveste un minor.

Un copil, insa, nu este un obiect, un lucru ce sa poata fi "ridicat" si "predat" silit.

Un copil este o persoana, si inca una vulnerabila, caruia statul ii recunoaste, pe langa drepturile fundamentale ale omului, si o serie de drepturi specifice, tocmai pentru protejarea integritatii sale fizice si psihice.

Ca atare, legea prevede norme speciale ce se aplica in cazul masurilor privitoare la minori prevazute intr-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuintei minorului, darea in plasament, inapoierea minorului de catre persoana care il tine fara drept, exercitarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorul, precum si alte masuri prevazute de lege.

Aceste norme prevad o serie de etape specifice, ce se intind fiecare pe perioade mai lungi de timp (de la 1 la 3 luni) si includ aplicarea de penalitati persoanei la care se afla copilul si care refuza predarea acesteia, consiliere psihologica pentru minorul ce refuza sa il paraseasca pe debitor sau manifesta adversitate fata de creditor, sesizarea parchetului pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti, alte penalitati etc.

In nici o circumstanta insa constrangerea nu se manifesta asupra copilului, ci doar asupra persoanei la care acesta se afla.

Din contra, legea interzice in mod categoric exercitarea oricarei presiuni asupra copilului, prevazand in mod expres ca: “Nu este permis niciunei persoane sa bruscheze minorul sau sa exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea" art. 910 alin. 4 Cod procedura civila.

TOATE prevederile mentionate au in centru COPILUL pentru ca LEGEA il protejeaza.

Au fost respectate aceste drepturi ale copilului in acest caz? Permite legea creditorului sa obtina in mod indirect executarea silita prin apelarea la sprijinul procurorului, folosind procedura perchezitiei? A fost in acest caz emis un mandat de perchezitie care prevede ca trebuie cautat si predat INSUSI COPILUL? Daca da, in ce temei legal? Care mai este atunci sensul reglementarilor din Codul de procedura civila, daca partile au la indemana o cale alternativa, mai scurta, brutala, dar eficienta, cum ar fi perchezitia prin ridicarea de copii minori?

La toate aceste intrebari – si la multe altele – trebuie sa raspunda autoritatile competente.

Pana atunci insa, este important ca fiecare cetatean sa fie informat corect si, mai ales, sa se autoeduce in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale. Cititi presa din cat mai multe surse dar, mai ales, cititi legile. Si, cel mai important, intelegeti ca atunci cand drepturile fundamentale ale unui om sunt incalcate, libertatea fiecaruia dintre noi este in pericol. Cu cat omul vizat este mai slab, mai vulnerabil, cu atat pericolul este mai mare.

Aparati drepturile celor de langa voi, ridicati-va vocea in apararea celor slabi, pentru ca asa va aparati propria libertate."

Foto: Ziarul de Mehedinti

Comentarii

# Adem Devlet date 23 June 2019 15:49 +8

Sa nu uitam de întreaga grupare infracțională formata și din polițiștii mascați ce le-au fost complici. Căci dacă erau cu adevărat oameni ai legii, nu participau complici la ticăloșie, ci culcau procuroarea și o încătușau pentru a o duce la declarații.

# Danileț, un biet milog care-și ia banu de la Soros date 24 June 2019 01:20 +3

Danileț, un biet milog care-și ia banu de la Soros. Ce să zică prăpăditu. Iar ădstav face Justiție?

# SPARTAKUS date 23 June 2019 17:00 +6

Distinsa D-na judecator D.Girbovan,care poate fi considerata ca fiind cea mai puternica femeie din justitia romaneasca,remarcandu-se constant prin discursuri absolut echilibrate, si calificate,are o reactie perfecta,rationala si la obiect,bazata pe proceduri legale,in privinta fetitei Sorina de la Baia de Arama,copil abuzat fizic si psihic,de catre o pretinsa procuroare,care comportamental nu are nici legatura cu functia,prin urmare trebuie rapid exclusa din justitie!!!!!

# statul mituiesti ticalosi date 24 June 2019 12:54 0

ca sa fie gata oricând la orice mișelie. nu exista nici un magistrat cinstitit in romania. Peste jumate din lefuri si pensii sunt mita pentru ticălosiile de 30 de ani. Sodoma merita maturata de pe fata Terrei

# TITULESCU date 23 June 2019 17:14 +5

Daca copilul sarea in bratele procuroarei si era fericita insemna ca era lipsit de libertate in mod ilegal, DACA PROCUROAREA TARA COPILUL INSEAMNA CA ea IL LIPSEA DE LIBERTATE IN MOD ILEGAL. A facut pe executorul judecatoresc ,sfidand procedura civila si NU s-a crezut smechera si abuziva de capul ei. LA ASEMENEA SOLUTII SI EXECUTII SE AJUNGE STIIND CA AU PROTECTIE ,NU E JUSTITIE ,NU E NICI MAFIE ASA CEVA ,E DOAR O MIZERIE CARE FACE PARTE DIN PLANUL DE ASASINARE A UNUI POPOR . ACEASTA procuroare PRIMESTE 20.000 LEI LUNAR DE LA STATUL ROMAN de peste 10 ani ,acum a vazut-o o tara intreaga cum isi face meseria ,DAR PANA ACUM, cum si-o fi facut profesia ???? A ORIPILAT SI REVOLTAT O TARA INTREAGA ,Nici legiuitorul nu a putut sa prevada o asemenea SITUATIE DE ABUZ EVIDENT . Vor sa o albeasca CEI CARE SUNT TOT ca ea .

# Pintea date 23 June 2019 17:18 +5

Rahatii astia de la NuVedem Nimic mai bine ar tacea. Oricum, cuvantul lor nu conteaza decat intre ei. Procuroarea aia ar trebui exclusa din magistratura urgent! Are noroc ca este madam bircahll ministru, asa ca nu va pati nimic, probabil! Insa Fetita aceea care s-a lasat tarata pe jos, ne-a aratat ca se opune unui intreg sistem opresiv si injust care comite abuzuri pentru ca i s-a permis! Pentru ca a devenit incontrolabil!Pt ca nu exista institutii ale statului care sa cenzureze abuzurile procurorilor! Pentru ca daca se infiinteaza asemenea organisme, rahatii gen de mai sus, ies in strada ca sa fie desfiintate! Tara asta nu se mai face bine, traieste sub tirania unei po******tii mani******te de niste venetici!In cazul de fata probabil ca s-au dat bani multi de catre adoptatorii aceia dubiosi din SU.A. Cand se intampla ceva rau, țop are legatura si cu s.u.a.!P.S. Avocatul Belulescu este un fost ofiter SRI/SIE, care acum vreo 10 ani i-a facut o inscenare si lui Darius Valcov!

# Pintea date 23 June 2019 17:27 +6

Madam Piturca a fost procuroare la Segarcea in 2007. Este o procuroare ejectata de sistemul basist. La Gorj l-a albit pe fostul sef al politiei, Caragea, in 17 dosare penale, dandu-i NUP in toate. Ea a fost scoasa la inaintare in cazul cu fetita, probabil de cei care au primit bani. Nu s-au gandit ca un copil nu se lasă mani******t si luptă pentru viata lui mai mult decat un popor intreg.

# un mizantrop date 23 June 2019 17:27 +6

Daca nu baga si el capul in poza, nu ne-am fi amintit ca e aparatorul oricarei cauze injuste, mai ales daca e vreun parfum de perversitate...Cui ii pasa de Danilet?! El e doar un trompetist, trezit inaintea celorlalti racani la roata tradarii, sa dea scularea, ca vine ciorba la gamela straina...E penibil, prost (pregatit) si rau voitor, e unul din aia care intorc buzunarele legii, pe model Tarcea, sa le mai iasa lor de-un piscot...Orice om care ajunge la ciocanelul lui Danilet are la dispozitie iesirile lui publice pentru a-l recuza din orice, chiar si din comitetul de bloc...ar putea cere chiar expertizarea psihiatrica, sunt suficiente probe ca omul nu mai intelege de multa vreme ce cauta in viata lui, dar ne-o otraveste pe-a noastra

# Pintea date 23 June 2019 19:44 +4

Rahatii astia de la NuVedem Nimic mai bine ar tacea. Oricum, cuvantul lor nu conteaza decat intre ei. Procuroarea aia ar trebui exclusa din magistratura urgent! Are noroc ca este madam bircahll ministru, asa ca nu va pati nimic, probabil! Insa Fetita aceea care s-a lasat tarata pe jos, ne-a aratat ca se opune unui intreg sistem opresiv si injust care comite abuzuri pentru ca i s-a permis! Pentru ca a devenit incontrolabil!Pt ca nu exista institutii ale statului care sa cenzureze abuzurile procurorilor! Pentru ca daca se infiinteaza asemenea organisme, rahatii gen de mai sus, ies in strada ca sa fie desfiintate! Tara asta nu se mai face bine, traieste sub tirania unei po******tii mani******te de niste venetici!In cazul de fata probabil ca s-au dat bani multi de catre adoptatorii aceia dubiosi din SU.A. Cand se intampla ceva rau, țop are legatura si cu s.u.a.!P.S. Avocatul Belulescu este un fost ofiter SRI/SIE, care acum vreo 10 ani i-a facut o inscenare si lui Darius Valcov!

# Pintea date 23 June 2019 19:49 +4

Madam Piturca a fost procuroare la Segarcea in 2007. Este o procuroare ejectata de sistemul basist. La Gorj l-a albit pe fostul sef al politiei, Caragea, in 17 dosare penale, dandu-i NUP in toate. Ea a fost scoasa la inaintare in cazul cu fetita, probabil de cei care au primit bani. Nu s-au gandit ca un copil, nu se lasă mani******t si luptă pentru viata lui mai mult decat un popor intreg.

# TITULESCU date 24 June 2019 00:34 +3

VORBITI SI INVESTIGATI SI SPAGA . CAT E SPAGA ? SERVICIILE SECRETE NU STIU DE ACESTE FILIERE CARE SUNT DE ANI DE ZILE .UNDE MERG BANII ??????????????????? LA CINE AJUNG BANII DIN SPAGI DE SUNT TOLERATE FILIERELE DE ANI DE ZILE ????? SINUCIDERE TOTALA SA FII AVOCAT INTR-UN ASEMENEA SISTEM IN CARE barbatii avocati se marita cu femei magistrat ...

# Taranu de la Tara date 24 June 2019 14:42 +1

BESTIILE SOROSISTE au trecut la o NOUA ETAPA, in deplina consonanta cu NOUA EUROPA. Au atacat emotionacl po******tia matura, iar acum au trecut la ATACUL ASUPRA COPIILOR. Nu e vorba de vreo exagerare. In viitorul apropiat, va veti convinge. Acum e tarziu...foarte tarziu! Suntem sub vremuri! Un ciclu istoric, dureaza in jur de 70 ani. Asa ca vorbim peste 40 - 45 ani (cine apuca...).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva