13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII LUPTA PENTRU INDEMNIZATIILE JUDECATORILOR – Presedintele APR, procurorul Constantin Sima, ii cere ministresei Justitiei, Raluca Pruna, sa elimine inechitatile salariale dintre judecatori si procurori si sa majoreze indemnizatiile judecatorilor: “O salarizare corecta a tuturor magistratilor, judecatori si procurori, este o conditie sine qua non a cresterii calitatii actului de justitie”

Scris de: E.D. | pdf | print

22 August 2016 11:16
Vizualizari: 6197

Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, prof.univ.dr. Constantin Sima (foto), ii cere ministresei Justitiei, Raluca Pruna, sa dispuna de urgenta masuri pentru aplicarea normelor OUG nr.20/2016 si in ce ii priveste salarizarea judecatorilor, in asa incat sa nu mai existe inechitati intre veniturile judecatorilor si cele ale procurorilor. Solicitarea presedintelui APR, Constantin Sima, este facuta in contextul in care, asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit in editiile precedente, Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, a emis un ordin care stabilea majorarea indemnizatiilor procurorilor cu 18%, dispozitia fiind data pentru punerea in acord cu OUG nr. 20/2016 a Guvernului, privitoare la salarizarea personalului platit din fondurile publice.


Gratie Ordonantei nr. 20 si a Ordinului Procurorului General, indemnizatiile procurorilor de parchet de judecatorie au ajuns la acelasi nivel cu indemnizatiile judecatorilor de la curtile de apel. Iar aceasta intrucat, conform informatiilor pe care le avem, in timp ce procurorilor li se majorau indemnizatiile cu 18%, Ministerul Justitiei a intocmit grilele de salarizare pentru judecatori prevazand ca acestora din urma sa li se majoreze indemnizatiile cu sume cuprinse intre 200 si 300 lei.

In tot acest context, APR a remis Lumeajustitiei.ro un comunicat de presa semnat de presedintele Asociatiei, in care procurorul Constantin Sima saluta initativa Procurorului General al Romaniei, si precizeaza ca prin OUG nr. 20 au fost eliminate discriminarile salariale intre procurori, care se mentineau de 9 ani in salarizarea magistratilor.

Presedintele APR, procurorul Constantin Sima, isi exprima insa convingerea ca se impune ca si nivelul de salarizare a judecatorilor sa fie reglementata, dat fiind ca “o salarizare corecta a tuturor magistratilor, judecatori si procurori, este o conditie sine qua non a cresterii calitatii actului de justitie”.

Prezentam in continuare comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania:

"Asociatia Procurorilor din Romania sustine intru totul initiativa procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie de a elimina discriminarile salariale dintre procurori prin emiterea ordinului de salarizare care a intrat in vigoare la 1 august 2016.

Acest ordin vizeaza acordarea unor indexari salariale in cuantumuri succesive de 2, 5, 11% introduse in perioada 2005 – 2007 in sistemul salarial de Guvernul Romaniei si refuzate magistratilor, dar obtinute de acestia prin hotarari judecatoresti definitive.

Din diverse motive, hotararile judecatoresti definitive care obligau la acordarea unor indexari in cuantum total de 18% nu au fost puse in aplicare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si unele instante din tara au pus in aplicare aceste hotarari.

Dand dovada de un spirit civic remarcabil, procurorii nu au cerut punerea in executare a acestor hotarari definitive, desi in perioada 2010 – 2012 salariile lor au fost diminuate cu 25%.

Adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016 a creat conditiile legale pentru eliminarea discriminarilor care se mentineau de 9 ani in salarizarea magistratilor.

Cerem ministrului justitiei sa dispuna masuri urgente pentru aplicarea acestor norme in ceea ce priveste salarizarea judecatorilor, astfel ca intre judecatori si procurori sa nu existe inechitati.

O salarizare corecta a tuturor magistratilor, judecatori si procurori, este o conditie sine qua non a cresterii calitatii actului de justitie, a recunoasterii rolului esential pe care justitia il are in procesul consolidarii statului de drept".

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 August 2016 16:00 -4

“O salarizare corecta a tuturor magistratilor, judecatori si procurori,,.........dar ce ai zice si despre O SALARIZARRE CORECTA A CELOR CE MUNCESC SI ,,NU GINDESC,, CA VOI!!!!!!!ba procuratorule!!!!!Hai sa/ti mai spun ceva!!!!!!SALARIILE VOASTRE VI LE/ATI DAT PE CALE JUDECATOREASCA!!!!!!!!!!CE ZICI DE SAPGA ASTA ???????

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 22 August 2016 17:20 -3

CA SA NU FIE DUBII SI NEINTELEGERE .........JUDECATORII MEREU AU FACUT ILEGALITATI CU SALARIILE SI TOATE NENOROCIRILE PE CALE JUDECATOREASCA........DECI SPAGA,EI CENTRAU EI ISI DADEAU SPAGI LEGALIZATE CHIAR DE EI.HAI JUDECATORILOR CINE MA CONTRAZICE CA SA VA DAU SI ,,PROBELE,,

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva