23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORUL LUI BEURAN, AZVARLIT DIN DNA – Sectia pentru procurori a CSM explica de ce i-a refuzat procurorului Marius Daniel Pata sa-si continue activitatea in DNA dupa incheierea mandatului de conducere: „N-a fost numit intr-o functie de executie in DNA anterior numirii in functia de procuror-sef al Serviciului de combatere a coruptiei la nivel inalt”. Pata a fost obligat sa se intoarca pe o functie de executie la PJ Urziceni (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 August 2021 13:55
Vizualizari: 9017

Luna august a inceput cu un ghinion pentru procurorul DNA Marius Daniel Pata (foto), ajuns cunoscut dupa ce i-a deschis dosar penal medicului Mircea Beuran pentru o presupusa luare de mita.



Miercuri, 18 august 2021, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat Hotararea nr. 770 din 3 august 2021, prin care Sectia pentru procurori a CSM i-a respins lui Pata cererea de a-si continua activitatea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie dupa data de 11 ianuarie 2022, cand ii va expira functia de sef al Serviciului de combatere a coruptiei la nivel inalt – serviciu ce face parte din Sectia I DNA. Motivul pe scurt il constituie faptul ca Marius Pata a venit la DNA direct pe o functie de conducere, neparcurgand etapa unei functii de executie in parchetul anticoruptie.

Adus cu delegare in noiembrie 2018 de la Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni (unde era sef tot cu delegare) direct la DNA Central, la conducerea Serviciului de combatere a coruptiei la nivel inalt din cadrul Sectiei I, Pata a fost dupa aceea numit de catre Sectia pentru procurori a CSM in aceeasi functie de conducere, pe o perioada de 3 ani, incepand cu 11 ianuarie 2019.

Dupa cum vedem, Marius Pata nu a asteptat sa se apropie luna ianuarie 2022 (adica finalul sefiei pe care o exercita), ci s-a dus din vreme la CSM, cerand permisiunea de a ramane in DNA dupa incetarea mandatului de conducere.


L-au intors la munca de jos cu legea in mana


Iar problema abia acum incepe: Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara spune in felul urmator (la art. 87 alin. 9): „La data incetarii activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul revine la parchetul de unde provine”.

Or, dupa cum veti vedea mai jos, procurorii CSM au interpretat restrictiv textul legal, in sensul in care, prin sintagma „parchetul de unde provine” au inteles „parchetul unde procurorul-petent a detinut ultima functie de executie obtinuta prin numire”. Adica nu prin delegare.

O singura mentiune mai facem inainte de a va lasa sa cititi singuri hotararea procurorilor CSM: votul nu a fost unanim pentru intoarcerea lui Marius Daniel Pata la PJ Urziceni, existand o optiune in sens contrar, in timp ce alt procuror CSM si-a anulat votul.


Iata principalul pasaj din Hotararea 770/2021 a Sectiei pentru procurori (vezi facsimil):


Prin Hotararea de principiu nr. 136/2019, s-a retinut ca in cazul in care procurorul provine de la o alta unitate de parchet decat cea la care ocupa o functie de conducere, la incetarea mandatului de conducere, Sectia pentru procurori realizeaza o analiza privitoare la posturile de executie vacante, incarcatura parchetelor, precum si ale altar criterii obiective, urmand sa decida continuarea activitatii la unitatea de parchet la care procurorul a detinut functia de conducere ori, dupa caz, la unitatea de parchet de la care provine.

Mai mult, pentru a dispune continuarea activitatii pe o functie de executie la unitatea de parchet la care titularul cererii a detinut o functie de conducere, Sectia pentru procurori verifica daca procurorul are dreptul legal de a functiona la respectiva unitate de parchet.

Sectia pentru procurori constata ca pentru a ocupa o functie de executie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, cadrul normativ prevede doua posibilitati: numirea (in conditiile art. 87 din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si delegarea, potrivit art. 57 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 11 si urmatoarele din Hotararea nr. 817 /2019 a Sectiei pentru procurori.

Or, cum domnul procuror nu a fost numit intr-o functie de executie in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie anterior numirii in functia de procuror-sef al Serviciului de combatere a coruptiei la nivel inalt, Sectia retine ca optiunea formulata nu poate fi primita, intrucat este de natura sa eludeze dispozitiile referitoare la numirea ca procuror in cadrul acestei structuri specializate, motiv pentru care Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va dispune respingerea cererii formulate de domnul procuror Pata Daniel-Marius, de continuare a activitatii in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, la incetarea mandatului in functia de procuror-sef al Serviciului de combatere a coruptiei la nivel inalt din cadrul acestei structuri specializate, incepand cu data de 11.01.2022.

 


Comentarii

# CARCOTAS date 19 August 2021 16:13 +31

Cum mama lu' proces-verbal a ajuns asta, din sef la o locala amarata, ditamai seful celui mai tare serviciu din dna? Cum s-a specializat ipochimenul de a ajuns de la dosare de conducere fara permis/furt/omor din culpa la dosare de coruptie la nivel inalt? Cesemeu-le dormi in bocanci!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva