12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORUL MURESAN FUSESE CONDAMNAT ABUZIV – Completul de 5 judecatori ICCJ a desfiintat pedeapsa de 7 ani inchisoare aplicata procurorului Ioan Muresan de la DIICOT Alba, executat de DNA dupa ce i-a facut dosar comisarului Traian Berbeceanu. Achitare au primit si procurorul Nicolae Cean, si politistul Alin Muntean. In acelasi dosar, ICCJ a mentinut sentinta de la fond de achitare a lui Berbeceanu, in dosarul facut de DIICOT Alba (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 April 2024 17:12
Vizualizari: 5232

Unul dintre cele mai vechi dosare aflate pe rolul Inaltei Curti a fost finalizat luni, 22 aprilie 2024. Este vorba despre dosarul “Berbeceanu-Muresan”.


 

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte – format din Rodica Cosma, Constantin Epure, Andrei Claudiu Rus, Lavinia Lefterache si Simona Cirnaru – a dispus prin decizia nr. 12 din 22 aprilie 2024, pronuntata in dosarul 221/1/2018, achitarea procurorului Ioan Muresan (foto 1) de la DIICOT Alba pentru represiune nedreapta, abuz in serviciu si fals intelectual (procurorul Muresan a fost aparat de avocata Violeta Oancea – foto 2). Solutii similare de achitare au fost dispuse si fata de politistul Alin Muntean pentru complicitate la represiune nedreapta si fals intelectual, precum si fata de procurorul Nicolaie Cean de la Parchetul Tribunalului Alba, acuzat de complicitate la represiune nedreapta.

Solutiile de achitare au fost dispuse in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Cei trei fusesera trimisi in judecata de DNA dupa ce i-au facut dosar comisarului Traian Berbeceanu, fost sef al BCCO Alba.

La fond, acestia fusesera condamnati de judecatorii ICCJ Horia Valentin Selaru, Iulian Dragomir si Francisca Vasile la urmatoarele pedepse:

-procurorul Ioan Muresan: 7 ani inchisoare cu executare;

-politistul Alin Muntean: 4 ani inchisoare cu executare;

-procurorul Nicolaie Cean: 2 ani inchisoare cu executare.


De asemenea, prin aceeasi decizie, Completul de 5 judecatori ICCJ a mentinut sentinta de la fond de achitare a comisarului Traian Berbeceanu (foto 3), trimis in judecata de DIICOT, in dosarul inceput de procurorul Ioan Muresan.

 

In urma aceste decizii, procurorul Ioan Muresan va reveni in functia de la DIICOT, din care fusese suspendat in 2014, ca urmare a dosarului in care a fost trimis in judecata de DNA. Totodata, Muresan isi va primi toate drepturile salariale de pe ultimii zece ani.

Pe de alta parte, trebuie amintit ca Ioan Muresan, Nicolaie Cean si Alin Muntean au fost trimisi in judecata de DNA in 16 iulie 2014, anuntul fiind facut la cateva ore dupa ce DIICOT facuse publica trimiterea in judecata a comisarului Traian Berbeceanu.


Prezentam minuta deciziei Completului de 5 judecatori ICCJ nr. 12/2024 (dosar 221/1/12018):


“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T – Structura Centrala si de inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel, Cean Nicolaie Ioan si Rusu Gheorghe impotriva sentintei penale nr. 523 din data de 30 iunie 2016, pronuntata de inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala in dosarul nr. 2738/1/2014. Desfiinteaza, in parte, hotararea atacata si, in rejudecare:

I. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 7 ani inchisoare, aplicata inculpatului Muresan Ioan, in pedepsele componente de: 3 ani inchisoare, pentru pentru savarsirea infractiunii de represiune nedreapta, prevazuta de art. 283 alin. (1) din Codul penal, 5 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal, 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal si sporul de 2 ani inchisoare. In unanimitate: in temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Muresan Ioan pentru infractiunea de abuz in serviciu, prevazuta de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) din Codul penal. In majoritate: in temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe acelasi inculpat pentru infractiunea de represiune nedreapta, prevazuta de art. 283 alin. (1) din Codul penal. In temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe acelasi inculpat pentru infractiunea de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal.

II. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare, aplicata inculpatului Muntean Alin Mirel, in pedepsele componente de: 3 ani inchisoare, pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de represiune nedreapta, prevazuta de art. 48 raportat la art. 283 alin. (1) din Codul penal, 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal si sporul de un an inchisoare. In majoritate: in temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Muntean Alin Mirel pentru complicitate la infractiunea de represiune nedreapta, prevazuta de art. 48 raportat la art. 283 alin. (1) din Codul penal. In temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe acelasi inculpat pentru infractiunea de fals intelectual, prevazuta de art. 321 alin. (1) din Codul penal.

III. In majoritate: in temeiul art. 396 alin. (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan pentru complicitate la represiune nedreapta, prevazuta de art. 48 raportat la art. 283 alin. (1) din Codul penal.

IV. In majoritate: in temeiul art. 396 alin. (1) si (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedura penala, dispune incetarea procesului penal pentru infractiunea de evaziune fiscala, prevazuta de art. 9 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005, savarsita de inculpatul Rusu Gheorghe, ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale, conform art. 154 alin. (1) lit. c) din Codul penal. Inlatura dispozitiile art. 66 si art. 65 din Codul penal.

V. In unanimitate: Schimba temeiul solutiei de achitare dispuse fata de inculpatii Berbeceanu Traian si Rusu Gheorghe, pentru infractiunea de sprijinire a unui grup infractional organizat, prevazuta de art. 367 alin. (1) din Codul penal, din art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura penala, in art. 16 alin. (1) lit. c) din Codul de procedura penala.

VI. In majoritate: in temeiul art. 397 alin. (1) raportat la art. 25 alin. (5) din Codul de procedura penala, lasa nesolutionata actiunea civila formulata de inculpatul parte civila Berbeceanu Traian. Inlatura din dispozitivul hotararii atacate mentiunea privind obligarea inculpatilor Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel si Cean Nicolaie Ioan la plata sumelor de 97.632 lei, cu titlu de daune materiale reprezentand diferente salariale si 100.000 euro, cu titlu de daune morale, in solidar, catre partea civila Berbeceanu Traian. Inlatura din dispozitivul hotararii atacate mentiunea privind obligarea inculpatilor Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel si Cean Nicolaie Ioan la plata, in solidar, catre partea civila Berbeceanu Traian, a sumelor de 37.206 lei, reprezentand cheltuieli judiciare ocazionate de judecata, respectiv de 15.759 lei, reprezentand cheltuieli judiciare la urmarirea penala.

VII. In unanimitate: Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. Constata ca inculpatul Berbeceanu Traian a fost retinut si arestat preventiv de la data de 24.10.2013, pana la data de 26.11.2013. Constata ca inculpatul Rusu Gheorghe a fost retinut, arestat preventiv si arestat la domiciliu de la data de 22.05.2014, pana la data de 14.11.2014. Constata ca inculpata Rusu Anca a fost retinuta si arestata la domiciliu din data de 22.05.2014, pana la data de 29.07.2014.

VIII. In unanimitate: in baza dispozitiilor art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedura penala, respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civila Ministerul Finantelor – Agentia Nationala de Administrare Fiscala impotriva aceleiasi hotarari. Ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Urs Ion Vasile impotriva aceleiasi hotarari.

IX. In majoritate: in baza dispozitiilor art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedura penala, respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatul parte civila Berbeceanu Traian impotriva aceleiasi hotarari.

X. In unanimitate: in baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga apelantul inculpat Urs Ion Vasile, precum si apelanta parte civila Ministerul Finantelor – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, la plata sumei de cate 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T – Structura Centrala si de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului.

XI. In majoritate: in baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga apelantul intimat inculpat parte civila Berbeceanu Traian la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor declarate de inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel, Cean Nicolaie Ioan si Rusu Gheorghe raman in sarcina statului.

XII. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantul intimat inculpat parte civila Berbeceanu Traian, apelantii inculpati Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel si Rusu Gheorghe, apelantul intimat inculpat Cean Nicolaie Ioan si intimata inculpata Rusu Anca, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in cuantum de cate 340 lei, raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantul inculpat Urs Ion Vasile si pentru intimatii inculpati Mihalache Mihai Adrian si SC Uranus Junior 2003 SRL, prin mandatar, practician in insolventa – Expert Insolventa SPRL, in cuantum de cate 1360 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 aprilie 2024”.


Iata minuta sentintei Inaltei Curti nr. 523 din 30 iunie 2016 (dosar 2738/1/2014):

 

“I. In temeiul art.386 alin.1 Cod procedura penala, dispune schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare in ceea ce-l priveste pe inculpatul Muresan Ioan din infractiunile de abuz in serviciu si represiune nedreapta prevazute de art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal si art.283 alin.1 si 2 Cod penal in infractiunile de represiune nedreapta prevazuta de art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal (fapta din 23 octombrie 2013) si abuz in serviciu prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal (fapta comisa dupa data de 01 februarie 2014).

1.In temeiul art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal (fapta din 23 octombrie 2013), condamna pe inculpatul Muresan Ioan la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal pe o durata de 3 ani, pedeapsa ce se va executa in conditiile prev. de art.68 alin.1 lit.c Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de represiune nedreapta. In temeiul art.65 Cod penal, interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal ca pedeapsa accesorie.

2.In temeiul art.13/2 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal (fapta comisa dupa de data de 01 februarie 2014), condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa inchisorii de 5 (cinci) ani si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal pe o durata de 3 ani, pedeapsa ce se va executa in conditiile prev. de art.68 alin.1 lit.c Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. In temeiul art.65 Cod penal, interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal ca pedeapsa accesorie.

3.In temeiul art.321 alin.1 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual. In baza art.38 alin.1 raportat la art.39 alin.1 lit.b Cod penal si art.10 Legea nr.187/2012, contopeste pedepsele aplicate prin prezenta sentinta, inculpatul Muresan Ioan urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 5 inchisoare, la care se adauga sporul de o treime din totalul celorlalte doua pedepse, respectiv, 2 ani inchisoare, in final, 7 (sapte) ani inchisoare, cu executare in regim privativ de libertate. In baza art.45 alin.1, 2 lit.a si art.5 Cod penal, obliga inculpatul sa execute alaturi de pedeapsa principala pedeapsa complementara cea mai grea constand in interzicerea drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal, pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale; precum si pedeapsa accesorie cea mai grea, respectiv interzicerea exercitiului drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal.

II. In temeiul art.386 alin.1 Cod procedura penala, dispune schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare in ceea ce-l priveste pe inculpatul Muntean Alin Mirel din infractiunile de abuz in serviciu si complicitate la represiune nedreapta prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal si art.48 raportat la art.283 alin.1 si 2 Cod penal in infractiunea de complicitate la represiune nedreapta prevazuta de art.48 raportat la art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal.

1.In temeiul art.48 raportat la art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal, condamna pe inculpatul Muntean Alin Mirel la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal pe o durata de 3 ani, pedeapsa ce se va executa in conditiile prev. de art.68 alin.1 lit.c Cod penal, pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de represiune nedreapta. In temeiul art.65 Cod penal. interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal ca pedeapsa accesorie.

2.In temeiul art.321 alin.1 Cod penal, condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual. In baza art.38 alin.1 raportat la art.39 alin.1 lit.b Cod penal, contopeste pedepsele aplicate prin prezenta sentinta, inculpatul Muntean Alin Mirel urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 inchisoare, la care se adauga sporul de o treime din cealalta pedeapsa, respectiv, 1 an inchisoare, in final, 4 (patru) ani inchisoare, cu executare in regim privativ de libertate. In baza art.45 alin.1, 2 lit.a si art.5 Cod penal, obliga inculpatul sa execute alaturi de pedeapsa principala pedeapsa complementara cea mai grea, constand in interzicerea drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal, pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale; precum si pedeapsa accesorie cea mai grea, respectiv interzicerea exercitiului drepturilor prevazute de art.66 lit.a, b si g Cod penal.

III. In temeiul art.386 alin.1 Cod procedura penala, dispune schimbarea incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare in ceea ce-l priveste pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan din infractiunea de complicitate la abuz in serviciu prevazuta de art.48 Cod penal raportat la art.13/2 din Legea nr.78/2000 si art.297 alin.1 Cod penal in infractiunea de complicitate la represiune nedreapta prevazuta de art.48 raportat la art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal. In temeiul art.48 raportat la art.283 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal, condamna pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan la pedeapsa inchisorii de 2 (doi) ani si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.66 lit.a si b Cod penal pe o durata de 3 ani, pedeapsa ce se va executa in conditiile prevazute de art.68 alin.1 lit.c Cod penal, pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de represiune nedreapta, pedeapsa ce se va executa in regim privativ de libertate. In temeiul art.65 Cod penal, interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art.66 lit.a si b Cod penal ca pedeapsa accesorie.

IV. In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Berbeceanu Traian pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita prevazuta de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.7 lit.c din Legea nr.78/2000, sprijinire a unui grup infractional organizat prevazuta de art.367 alin.1 Cod penal, spalare a banilor prevazuta de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002, republicata, fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art.322 alin.1 Cod penal, complicitate la delapidare prevazuta de art.48 alin.1 raportat la art.295 si art.308 Cod penal, fals in declaratii prevazuta de art.326 Cod penal. Constata ca inculpatul Berbeceanu Traian a fost retinut si arestat preventiv de la data de 24.10.2013 pana la data de 26.11.2013.

V.1. In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Rusu Gheorghe pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita prevazuta de art.290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, sprijinire a unui grup infractional organizat prevazuta de art.367 alin.1 Cod penal, spalare a banilor prevazuta de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002, republicata, delapidare prevazuta de art.295 raportat la art.308 Cod penal, fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art.322 alin.1 Cod penal; toate cu aplicarea art.41 alin.1 Cod penal.

2.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.c Cod procedura penala, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.35 alin.1 si art.41 alin.1 Cod penal

3.In temeiul art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.35 alin.1, art.41 alin.1 si art.43 alin.5 Cod penal, condamna pe inculpatul Rusu Gheorghe la pedeapsa inchisorii de 3 (trei) ani si 6 (sase) luni si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de art.66 lit.a si b Cod penal, pe o durata de 2 ani, pedeapsa ce se va executa in conditiile prevazute de art.68 alin.1 lit. c Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in stare de recidiva postexcutorie, pedeapsa ce se va executa in regim privativ de libertate. In temeiul art.65 Cod penal, interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 66 lit. a si lit. b Cod penal ca pedeapsa accesorie. In temeiul art.72 alin.1 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii, arestarii preventive si arestului la domiciliu de la data de 22.05.2014 pana la data de 14.11.2014.

VI.1. In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.a Cod procedura penala, achita pe inculpata Rusu Anca pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita prevazuta de art. 290 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, spalare a banilor prevazuta de art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002, republicata, delapidare prevazuta de art.295 raportat la art.308 Cod penal, fals in inscrisuri sub semnatura privata (134 de infractiuni) prevazuta de art.322 alin.1 Cod penal.

2.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.b teza a II a Cod procedura penala, achita pe aceeasi inculpata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal.

3.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.c Cod procedura penala, achita pe aceeasi inculpata pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal. Constata ca inculpata Rusu Anca a fost retinuta si arestata la domiciliu din data de 22.05.2014 pana la data de 29.07.2014.

VII.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Urs Ion Vasile pentru savarsirea infractiunilor de marturie mincinoasa prevazuta de art.273 alin.1 cu aplicarea art.5 Cod penal, complicitate la delapidare prevazuta de art.48 alin.1 raportat la art.295 si art.308 Cod penal, complicitate la spalare a banilor prevazuta de art.48 alin.1 Cod penal raportat la art.29 alin.1 lit.b din Legea nr.656/2002, republicata.

VIII.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Mihalache Mihai Adrian pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa prevazuta de art.273 alin.1 si 2 lit.d Cod penal.

IX.1.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.b teza a II a Cod procedura penala, achita pe inculpata persoana juridica SC Uranus Junior 2003 SRL pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal.

2.In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit.c Cod procedura penala, achita pe aceeasi inculpata persoana juridica pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prevazuta de art.8 din Legea nr.241/2005 cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal.

X.1.Obliga inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel si Cean Nicolaie Ioan, la plata sumelor de 97.632 lei cu titlu de daune materiale reprezentand diferente salariale si 100.000 euro cu titlu de daune morale, in solidar, catre partea civila Berbeceanu Traian.

2.Obliga inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel si Cean Nicolaie Ioan, sa plateasca, in solidar, partii civile Berbeceanu Traian sumele de 37.206 lei reprezentand cheltuieli judiciare ocazionate de judecata, respectiv de 15.759 lei reprezentand cheltuieli judiciare la urmarirea penala.

3.In temeiul art.397 alin.1 raportat la art.19 Cod procedura penala, obliga pe inculpatul Rusu Gheorghe la plata sumei de 95.821 lei si la plata obligatiilor fiscale accesorii catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu titlu de daune materiale.

XI.Dispune ridicarea masurii asiguratorii instituita prin Ordonanta nr.386/D/P/2013 din 04.07.2014 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala asupra bunurilor SC Uranus Junior 2003 SRL.

XII.Dispune restituirea documentelor in original aflate in volumul 10 (filele 5-70, 74-122, 140-182) din dosarul de urmarire penala nr.386/D/P/2013 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism-Structura Centrala.

XIII.1.In temeiul art.274 Cod procedura penala, obliga pe inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel la plata sumelor de cate 8.000 lei si pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan la plata sumei de 4.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat ocazionate de judecata in fond si respectiv pe inculpatii Muresan Ioan, Muntean Alin Mirel la plata sumelor de cate 8.000 lei si pe inculpatul Cean Nicolaie Ioan la plata sumei de 4.000 lei, reprezentand cheltuieli judiciare pentru faza de urmarire penala.

2.In temeiul art.274 Cod procedura penala, obliga pe inculpatul Rusu Gheorghe la plata sumei de cate 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat ocazionate de judecata in fond si suma de 7.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare realizate in faza de urmarire penala.

3.Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea inculpatilor Berbeceanu Traian, Rusu Anca, Urs Ion Vasile si Mihalache Mihai Adrian si persoana juridica SC Uranus Junior 2003 SRL raman in sarcina statului.

4.Onorariile aparatorilor desemnati din oficiu pentru inculpatii Muntean Alin Mirel, Urs Ioan Vasile, Mihalache Mihai Adrian si SC Uranus Junior 2003 SRL in suma de cate 2.000 de lei (calculata conform art.5 alin.1 lit.c, alin.3 si 4 din Protocolul privind stabilirea onorarilor avocatilor desemnati din oficiu), raman in sarcina statului. Cu apel in termen de 10 zile”.


 

Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a procurorilor Ioan Muresa si Nicolaie Cean, precum si a politistului Alin Muntean:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:
MURESAN IOAN, procuror sef al DIICOT – ST Alba, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:

-abuz in serviciu;

-represiune nedreapta;

-fals intelectual.

CEAN NICOLAIE IOAN, fost procuror DIICOT in perioada 07.12.2009 - 15.08.2013, in prezent pensionat, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie;

MUNTEAN ALIN MIREL, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile concurente de:

-abuz in serviciu;

-fals intelectual, in forma continuata;

-complicitate la infractiunea de represiune nedreapta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, inculpatul MURESAN IOAN, impreuna cu inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL si cu complicitatea inculpatului CEAN NICOLAIE ION, cu ocazia urmaririi penale efectuate intr-un dosar al DIICOT – ST Alba, privind pe Berbeceanu Traian s.a., si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu vizand desfasurarea activitatii in conformitate cu legea, prin:

-dispunerea inceperii urmaririi penale fata de Berbeceanu Traian pentru savarsirea infractiunilor de sprijinirea unui grup infractional nestructurat;

-favorizarea infractorului;

-omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii (21.10.2013);

-punerea in miscare a actiunii penale (23.10.2013);

-retinerea pe 24 de ore a lui Berbeceanu Traian (24.10.2013);

De asemenea a propus arestarea preventiva a acestuia (24.10.2013), in urma administrarii, fie personal, fie de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, a unor probe nelegale, cu un continut nereal, constand:

-declaratii obtinute prin intrebuintarea de amenintari, promisiuni sau favoruri;

-declaratii luate unor persoane aflate in relatii de adversitate notorie cu Berbeceanu Traian;

-declaratii continand adaugiri sau deformari ale sustinerilor persoanelor audiate;

-declaratia inculpatului CEAN NICOLAIE ION, audiat cu identitate protejata;
- procese-verbale intocmite de inculpatul MUNTEAN ALIN MIREL, despre care a cunoscut ca au continut fals sau trunchiat;

-documente fara relevanta probatorie;

In acelasi context, inculpatul nu a procedat la verificarea altor variante de ancheta, desi existau elemente faptice care ar fi impus acest lucru.
In referatul cu propunere de arestare preventiva, inculpatul MURESAN IOAN a inserat cu stiinta mentiuni false sau denaturate si a ascuns existenta unor probe in apararea lui Berbeceanu Traian, aducand astfel o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale acestuia, respectiv: libertatea individuala, dreptul la aparare, dreptul la demnitate, la reputatie si onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.

Ca urmare a acestor actiuni, inculpatii MURESAN IOAN, MUNTEAN ALIN MIREL si CEAN NICOLAIE ION au obtinut, atat pentru sine, cat si pentru persoane din anturajul acestora, cercetate penal, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial, constand in denigrarea ofiterului de politie judiciara si inlaturarea acestuia din dosarele pe care le instrumenta.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:
In cursul anului 2012, BERBECEANU TRAIAN a transmis inculpatului MURESAN IOAN, atat direct, cat si prin intermediul altor persoane, ca are informatii cu privire la activitati infractionale desfasurate de inculpatii CEAN NICOLAIE si MUNTEAN ALIN, atragandu-i atentia ca va sesiza organele ierarhic superioare cu privire la neregulile din anumite dosare, vehiculandu-se si informatii privind detinerea de catre BERBECEANU TRAIAN a unor inregistrari in sensul celor aratate.
In luna august 2012 inculpatul MURESAN Ioan i-a solicitat in repetate randuri lui Berbeceanu Traian, sef al B.C.C.O. Alba, sa il numeasca pe inculpatul Munteanu Alin sef al Serviciului de combatere a finantarii terorismului si spalarii banilor (S.C.F.T.S.B) din cadrul B.C.C.O. Alba.

In urma verificarilor in cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind inregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum si lipsa din registrul de evidenta a cauzelor penale a datelor privind dosare inregistrate in noiembrie – decembrie 2010, in lucru la inculpatul Munteanu Alin.

In aceste conditii, avand suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea inculpatului MURESAN Ioan.

Aspectele mentionate mai sus, care periclitau pozitiile functionarilor publici, precum si interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natura a-i determina pe inculpatii MURESAN Ioan si Cean Nicolaie, impreuna cu ofiterul de politie Muntean Alin, sa conceapa un plan prin care, folosindu-se de prerogativele si atributiile functiilor detinute, sa obtina, in mod injust, denigrarea si decredibilizarea ofiterului de politie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de politie judiciara detinut de acesta, precum si inlaturarea ofiterului din dosarele pe care le instrumenta.

Astfel, in acest context a rezultat ca, incepand cu luna mai 2013, in mai multe dosare de urmarire penala aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, inculpatii MURESAN Ioan si Muntean Alin au directionat declaratiile unor invinuiti si martori audiati in aceste cauze, fara legatura cu obiectul cauzelor si fara existenta vreunei sesizari scrise, catre persoana lui Berbeceanu Traian, evidentiindu-se o actiune concertata pentru obtinerea, in orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian in fapte de natura penala.
Pentru a obtine acele declaratii de la invinuiti, inculpatul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate in stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate.

O alta categorie de declaratii, ce au fost utilizate de inculpatul MURESAN Ioan in sustinerea acuzarii, au constituit-o cele luate unor persoane aflate in relatii vadite de dusmanie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate in urma actiunilor BCCO).

Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigatii, intocmite preponderent in perioada august-octombrie 2013, de inculpatul Muntean Alin, care era si ofiter de caz, continand aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legaturi ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, daca ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate in acea perioada de catre cei ce le-au cunoscut.

De asemenea, inculpatul Muntean Alin a intocmit mai multe procese-verbale avand ca obiect constatari ale unor legaturi infractionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentand date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de catre Berbeceanu Traian a unor informatii catre mediile infractionale.
Referitor la invinuirea adusa lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumita persoana despre perchezitia din 10 mai 2012, a rezultat ca postul telefonic, mentionat de inculpatul MURESAN Ioan in referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atentionate, nu apartinea acesteia, ci era utilizat de o alta persoana.

In ce priveste invinuirea de a fi informat aceeasi persoana despre efectuarea, in data de 08 octombrie 2012, a unei perchezitii domiciliare, referatul cu propunere de arestare intocmit de inculpatul MURESAN Ioan contine o expunere de date neconcludente pentru cauza.

Din actele prezentului dosar a mai rezultat ca inculpatul Cean Nicolaie, care pana in vara anului 2013 a functionat ca procuror in cadrul DIICOT-ST Alba, a efectuat demersuri si a pus la dispozitie celorlalti doi inculpati, in intelegere cu acestia, martori dispusi sa dea declaratii nereale impotriva lui Berbeceanu Traian.
De asemenea, a transmis unor persoane ce urmau a fi audiate in calitate de inculpati promisiunea, din partea inculpatului MURESAN IOAN, ca, daca vor accepta sa faca declaratii incriminatoare la adresa lui BERBECEANU TRAIAN, vor beneficia de usurarea situatiei juridice.

Acelasi inculpat a furnizat anumitor martori, anterior audierii lor de catre inculpatul MURESAN IOAN, date nereale cu privire la participatia penala a lui BERBECEANU TRAIAN, in scopul introducerii acestor informatii false in declaratiile date anchetatorilor.

Contributia sa, la sustinerea anchetei efectuate in mod abuziv de inculpatii MURESAN IOAN si MUNTEAN ALIN, s-a mai materializat si prin formularea unei declaratii personale, impotriva lui BERBECEANU TRAIAN, ca martor cu identitate protejata, aducand o grava vatamare drepturilor si intereselor legale ale persoanei vatamate: respectiv libertatea individuala, dreptul la aparare, dreptul la demnitate, la reputatie si onoare, dreptul la salariu lunar, prin diminuarea cuantumului acestuia.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza".


Prezentam comunicatul DIICOT privind trimiterea in judecata a comisarului Traian Berbeceanu:


“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Structura Centrala au dispus astazi, 16 iulie 2014, trimiterea in judecata a inculpatilor:

1.Berbeceanu Traian, 46 de ani, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat, fals in declaratii, luare de mita, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata (cu referire la contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011) si complicitate la infractiunea de delapidare, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Cu privire la inculpatul Berbeceanu Traian, din probele administrate a rezultat ca:

-in cursul anului 2011, in calitate de ofiter de politie judiciara cu gradul profesional de comisar sef si avand functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte inculpatii Rusu Gheorghe, Cupetiu Dorin Eugen Ioan si alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe si Rusu Anca, pentru a face un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000;

-in perioada mai – octombrie 2012, avand calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, imprejurarea ca in data de 10.05.2012 se vor efectua perchezitii (in dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpatilor Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Dorin. Din probele administrate a rezultat ca, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, in mod direct si personal, a divulgat inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan faptul ca se vor efectua in acelasi dosar perchezitii la domiciliul inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan in data de 08.10.2012, precum si alte date confidentiale privind obiectul si existenta acestui dosar penal. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 Codul penal;

-actionand in coautorat cu Rusu Gheorghe si Rusu Anca, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata;

-a falsificat inscrisul intitulat „contract de vanzare –cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vanzarea - cumpararea intre aceiasi cocontractanti a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum si a platii unei sulte de 10.000 euro. Inscrisul falsificat a fost folosit ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;

-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe inculpatii Rusu Gheorghe si Rusu Anca sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, chiar inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infractiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. si la art. 308 din Codul penal;

-in data de 25.05.2012, cu ocazia completarii declaratiei anuale de avere, cu intentie, nu a facut mentiunile necesare privind vanzarea autoturismului marca VW Passat 4 Motion. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in declaratii, prev. de art.326 Codul penal.

2.Rusu Gheorghe, 44 de ani, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, spalare a banilor, delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata – patru infractiuni, doua infractiuni de evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Cu privire la inculpatul Rusu Gheorghe, din probele administrate a rezultat ca:

-in cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte martorul Cupetiu Dorin Eugen Ioan, inc. Berbeceanu Traian si alte persoane, si in conditiile in care cel ultim mentionat detinea calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, a dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru ca inc. Berbeceanu Traian sa faca un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;

-in perioada 2011 – octombrie 2012, a sprijinit si favorizat un grup infractional organizat, format din Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Calin si Sionei Calin, prin activitati si relatii comerciale si personale. Inculpatul Rusu Gheorghe a adus la cunostinta inculpatului Cupetiu Dorin Eugen Ioan si a celorlalti membri ai gruparii imprejurari si aspecte care au legatura cu derularea unor activitati de cercetare si urmarire penala in dosarul penal nr. 71/D/P/2011 al DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat art.367 alin.1 C.pen. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;

-actionand in coautorat cu inculpatii Rusu Anca si Berbeceanu Traian, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata, cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;

-in cursul anului 2011, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, si-a insusit fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare, prev. de art. 295 C.p. rap. la art. 308 din C.pen. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul Penal;

-a falsificat urmatoarele inscrisuri: cel intitulat „contract de vanzare –cumparare, datat 22.07.2011, prin atestarea in cuprinsul acestuia a unor imprejurari necorespunzatoare adevarului privitoare la vanzarea de catre Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion catre S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L si la vanzarea - cumpararea intre aceiasi cocontractanti a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum si a platii unei sulte de 10.000 euro; factura fiscala nr. 361/17.08.2011, prin care s-a atestat necorespunzator adevarului faptul ca autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI ar fi fost vandut inculpatului Berbeceanu Traian, chitanta nr. 360/12.09.2011, prin care s-a evidentiat in mod nereal imprejurarea ca acesta din urma ar fi achitat suma de 52.000 lei ca pret; dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., prin care s-a materializat neconform realitatii ca suma de 52.000 lei care ar fi provenit de la inculpat ar fi fost depusa la casierie de catre Rusu Gheorghe si, apoi, ridicata de catre acesta cu titlu de restituire a unui imprumut acordat anterior societatii.inscrisurile falsificate au fost folosite ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului. Fapta intruneste elementele constitutive a patru infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 C.p. cu aplicarea art.41 alin.1 din Codul penal;

-in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, administrator de drept al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale. in urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezinta impozit pe profit si 544.786 lei reprezinta TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp si art.41 alin.1 din Codul penal;

-in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inculpata Rusu Anca, administrator de drept al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea credinta impozitele si taxele, si ulterior, in mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obtinerea fara drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibil in suma de 544.786 lei. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp, si art.41 alin.1 din Codul penal.

Toate aceste infractiuni au fost savarsite in conditiile prevederilor art.41 alin.1 C.pen., referitoare la recidiva postexecutorie.

3.Rus Anca, 37 de ani, in stare de arest la domiciliu, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, spalare a banilor, delapidare, doua infractiuni de evaziune fiscala, precum si 134 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in concurs real de infractiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Cu privire la inculpata Rus Anca, din probele administrate a rezultat ca:

-in cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii grupului infractional organizat din care faceau parte Cupetiu Dorin Eugen Ioan, Berbeceanu Traian si alte persoane si in conditiile in care cel ultim mentionat detinea calitatea de ofiter de politie judiciara si functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, actionand in coautorat cu inculpatul Rusu Gheorghe, a dat acestuia un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, in valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru ca inc.Berbeceanu Traian sa faca un act contrar indatoririlor sale de serviciu, si anume, furnizarea catre susnumiti a unor date si informatii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeasi grupare criminala in cauze penale sau in legatura cu dispunerea efectuarii unor perchezitii domiciliare ori a altor masuri procesuale. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita, prev. de art. 290 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000;

-actionand in coautorat cu Rusu Gheorghe si Berbeceanu Traian, a disimulat adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata;

-in cursul anului 2011, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, si-a insusit fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare, prev. de art. 295 C.p. rap. la art. 308 din C.pen.;

-a falsificat urmatoarele inscrisuri: factura fiscala nr. 361/17.08.2011, prin care s-a atestat necorespunzator adevarului faptul ca autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI ar fi fost vandut inculpatului Berbeceanu Traian; chitanta nr. 360/12.09.2011, prin care s-a evidentiat in mod nereal imprejurarea ca acesta din urma ar fi achitat suma de 52.000 lei ca pret; dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., prin care s-a materializat neconform realitatii ca suma de 52.000 lei care ar fi provenit de la inculpat ar fi fost depusa la casierie de catre inc. Rusu Gheorghe si, apoi, ridicata de catre acesta cu titlu de restituire a unui imprumut acordat anterior societatii. inscrisurile falsificate au fost folosite ulterior de Rusu Gheorghe si Rusu Anca pentru evidentierea in contabilitatea societatii anterior mentionate a operatiunii nereale de vanzare-cumparare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI catre inculpatul Berbeceanu Traian, precum si pentru inmatricularea aceluiasi autoturism pe numele inculpatului; 131 facturi fiscale, in sensul contrafacerii acestora (facturi pretins a fi emise de catre SC Concordcons Alexa SRL, SC Kira SRL, SC Harmonia SRL, SC Cimteo SRL si SC Exing Construct SRL), inregistrand aceste facturi in evidentele contabile ale societatii, infractiuni comise, in cursul anului 2010, in scopul exercitarii in mod nelegal a dreptului de deducere TVA in cuantum de 544.786 lei. Faptele intrunesc elementele constitutive a 134 de infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;

-in calitate de asociat unic si administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in actele contabile si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale. in urma acestui demers a rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezinta impozit pe profit si 544.786 lei reprezinta TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Codul penal.

-in calitate de asociat unic si administrator al SC Uranus Junior 2003 SRL, actionand in coautorat cu inc. Rusu Gheorghe, in calitate de administrator de fapt si ulterior, din luna decembrie 2010, imputernicit al SC Uranus Junior 2003 SRL, in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea credinta impozitele si taxele, si ulterior, in mod nelegal, a exercitat dreptul de deducere pentru obtinerea fara drept cu titlu de rambursare de la bugetul general consolidat a unui TVA deductibila in suma de 544.786 lei. Faptele intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev de art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal.

4.Urs Ion Vasile, 46 de ani, in stare de libertate, pentru complicitate la infractiunea de delapidare, complicitate la infractiunea de spalare a banilor si marturie mincinoasa.

Cu privire la inculpatul Urs Ion Vasile, din probele administrate a rezultat ca:

-in data de 10.12.2012, fiind audiat in calitate de martor in ds.nr.71/D/P/2011 al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru a diminua si inlatura o eventuala raspundere penala a inculpatului Berbeceanu Traian, a facut afirmatii mincinoase privind intalnirile conspirate dintre el, Berbeceanu Traian si Rusu Gheorghe. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa, prev. de art.273 alin.1 din Codul penal;

-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe Rusu Gheorghe si Rusu Anca sa isi insuseasca fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mita, inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infractiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. si la art. 308 din Codul penal;

-in cursul anului 2011, cu intentie, i-a ajutat pe Rusu Gheorghe, Rusu Anca si Berbeceanu Traian sa disimuleze adevarata natura a circulatiei autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creandu-se aparenta, contrara realitatii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. catre inculpatul Berbeceanu Traian in temeiul unei conventii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor inscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vanzare – cumparare datat 22.07.2011, factura fiscala nr. 361/17.08.2011, chitanta nr. 360/12.09.2011 si dispozitia de plata fara numar, din 12.09.2011, catre casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscand ca, in realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infractiunii de dare de mita si, respectiv, al infractiunii corelative de luare de mita, precum si prin savarsirea infractiunii de delapidare. Fapta constitue complicitate la infractiunea de spalare a banilor, prev. de art. 48 alin. 1 C.p. rap. la art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicata.

5.Mihalache Mihai Adrian, 31 de ani, in stare de libertate, pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.

Cu privire la inculpatul Mihalache Mihai Adrian, din probele administrate a rezultat ca:

-in cursul urmaririi penale, fiind audiat in data de 12.05.2014, in calitate de martor, pentru a diminua si inlatura o eventuala raspundere penala a inculpatului Berbeceanu Traian, a facut afirmatii mincinoase cu privire la aspecte esentiale ale cauzei, respectiv in ceea ce priveste activitatile judiciare desfasurate de catre B.C.C.O. – Alba Iulia in data de 15.11.2012. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa, prev. de art.273 alin.1 si 2 lit.d) C.pen. cu aplicarea art.5 din Codul penal.

6.SC Uranus Junior 2003 SRL, cu sediul social in satul,, municipiul Deva, pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala.

Cu privire la inculpata SC Uranus Junior 2003 SRL, din probele administrate a rezultat ca:

-in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a evidentiat in contabilitate si in alte documente legale cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, actiuni care au avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 1.179.407 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA dedus de societate fara a indeplini conditiile legale de deductibilitate. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, prev. de art. 9 alin. 1 lit.c) din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. si art. 5 Cp.;

-in perioada aprilie 2010 – iulie 2013, a stabilit cu rea – credinta impozitele si taxele avand ca scop obtinerea de la bugetul general consolidat a sumei de 544.786 lei, reprezentand TVA pentru care societatea a exercitat nelegal dreptul de deducere. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, si art. 8 din Lg. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cp.

Dosarul a fost trimis spre competenta solutionare instantei Tribunalului Bucuresti”.

 

Comentarii

# maxtor date 22 April 2024 18:08 +1

Sectia Penala de la Inalta va ajunge in sf. Rai in corpore,nu au condamnat pe nimei! (si oricum nu mai e pedeapsa capitala)

# maxtor date 22 April 2024 18:11 0

daca e gasit nevinovat de ucidere.....capisci?

# Cetateanul date 22 April 2024 18:20 0

Întreb pentru un prieten: fostul deja mare consigliere horică o depus jurământ la prea înalta? PS Nu de alta dar lumea rea zice că nu :lol:

# DODI date 22 April 2024 18:39 +134

Exemplu de muncă inutilă în România: un pupincurist de-al slujirii a fost absolvit de infracțiuni prevăzute de lege iar cei care l-au cercetat au petrecut 7 ani în instanțe pentru ”a-și dovedi nevinovăția”. În acest timp cei care au răspuns la comenzi politice au ajuns în Procuratura europeană, mulți magistrați și-au pierdut timp prețios pentru a citi, analiza și concluziona însăilările pupincuriștilor slujirii, România a cheltuit milioane de lei pe salarii, onorarii, compensații etc. pentru ”fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală”. Iar PORCurorii, în colaborare cu antiromânii din SRI, au nenorocit niște viețile unor oameni cinstiți.

# cârcotaș date 22 April 2024 20:22 +104

Să mai zică magistrații judecători că avocații trebuie blamați că temporizează, când pot din punct de vedere legal, dinamica execuției: în opt ani, între sentința de la fond și decizia din apel, maturitatea, echilibrul, profesionalismul și omenia au revenit în spiritele magistraților de la Înalta Curte. Cum altfel se poate explica ca la apexul instituțional al Justiței (n-am găsit altă vorbă, cum nici dl. Udroiu nu a găsit!) un om să primească 7 ani de închisoare iar apoi să fie achitat? Apropo, când se văd cu magistrații altor jurisdicții naționale, oare ai noștri povestesc astfel de întâmplări miraculoase sau se tem că se fac de râs? Tovarășul șelar să trăiască și să-și vadă copiii mari!

# santinela date 23 April 2024 07:25 +1

Pupincurism politic,infatuare,cine-i cel mai tare din parcare,cam astea sunt aspectele ce reies din mizeria asta. Deci "politistul global-sluga Kovesista" nu-i de vina,procurorii si celalalt politist nu sunt de vina,NIMENI nu-i de vina ? De noaptea mintii judecata ICCJ.Unii au dat ani de puscarie cu toptanul,au venit altii si au spus ca fapta nu exista. Mari mizerii mai zac si la ICCJ !!

# Mioritz date 23 April 2024 10:27 +2

...trei turme de miei, cu trei ciobănei: unul mureșan, altul berbecean și al treilea ori e muntean, ori Nicolae Cean ( asta e varianta transilvăneană a baladei, lipsește baciul moldovan, că dacă era, pe ăsta îl peșteau; așa, s-au măcelărit între ei).

# Jumanca Romanița date 18 May 2024 09:12 0

Al meu Dorin Cupetiu, i-a învârtit pe toți, procurori,polițiști și sri-isti, si-a bătut joc de ei în ultimu hal :D L-a cumpărat ieftin pe Traianuț și a vrut sa ii păcălească pe Mureșan &CO și a ieșit ditamai scandalul. Acum ca sunt achitați toți e bine, al meu Cupetiu Dorin, își vede de viata lângă a lui prințesă :zzz, gândindu-se pe cine mai imbarligă 8) 8)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.06.2024 – Paraditorul Andreei Cosma si procurorul „Talpa Iute”, reciclati de DIICOT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva