24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECT PENTRU DESFIINTAREA SIIJ – Data afara din PSD, fosta ministresa a Justitiei Ana Birchall se alatura miscarii #rezist si pune umarul la distrugerea SIIJ: „Nu e-n beneficiul actului de justitie. Are competenta de a retrage discretionar cai de atac... Fie ca vorbim de omor, proxeneti, criminalitate organizata, viol etc., orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia Speciala, SIIJ are competenta sa retina si sa continue dosarul” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 May 2020 17:37
Vizualizari: 9659

Exclusa din Partidul Social Democrat din cauza atacurilor lansate la adresa formatiunii politice si a pactizarii cu dusmanii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), fosta ministresa a Justitiei Ana Birchall (foto) li se alatura oficial fundamentalistilor #rezist care tin cu tot dinadinsul sa desfiinteze SIIJ. Ne referim nu doar la #rezistentii din CSM – care au boicotat pana la refuz validarea procuroarei Adina Florea la conducerea SIIJ –, ci si la #rezistentii din Parlament, grupati in special in Uniunea Salvati Romania.Birchall a anuntat vineri, 8 mai 2020, ca a semnat proiectul de lege initiat de catre mai multi parlamentari USR, privind distrugerea sectiei speciale. Este vorba despre deputatii Stelian Ion, Dan Barna si Silviu Dehelean, precum si senatorul George-Edward Dirca.

Asa cum Lumea Justitiei v-a explicat aici, disperarea USR-istilor dureaza mai de mult timp si a fost verbalizata de Stelian Ion inca de luni, 4 mai 2020, imediat dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat organizarea concursului pentru functiile de conducere si de executie in SIIJ.


Oglinda-oglinjoara, cine-i cel mai hashtagist din tara?


Dupa cum veti vedea mai jos, ironia face ca Birchall sa se fi bagat singura in seama, arogandu-si contributia la proiectul USR-istilor, chiar daca Stelian Ion nu sufla vreun cuvant despre ipoteticul ajutor primit de la fosta PSD-ista. De asemenea, nici fosta ministresa a Justitiei nu ii mentioneaza pe parlamentarii Uniunii Salvati Romania, incercand astfel sa sugereze ca ea ar fi principala autoare a proiectului.


Iata mai intai mesajul lui Stelian Ion de pe 4 mai, publicat pe pagina de Facebook a partidului:


Se implinesc astazi exact sase luni de la primul vot de investitura a Guvernului PNL si Sectia speciala pentru investigarea magistratilor, infiintata din dorinta lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida si controla pe procurori si judecatori, este in continuare in functiune.

Nu doar ca nu a fost desfiintata, asa cum s-a angajat Guvernul Orban, inclusiv prin Acordul politic semnat cu USR, ci se ia in discutie acum, in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, declansarea concursului pentru numirea de noi sefi.

Cum proiectul Guvernului de lege de desfiintare a SIIJ treneaza, iar Parlamentul este condus in continuare de PSD si aliatii sai, care se opun unei astfel de masuri, se impune adoptarea unei ordonante de urgenta.

Desfiintarea urgenta a Sectiei speciale nu doar ca este in linie cu cerintele Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia, dar se impune si prin prisma rezultatelor obtinute in 2019 de aceasta structura: din 417 dosare solutionate in 2019, 415 au fost clasate si doar in doua cauze s-a dispus trimiterea in judecata a trei inculpati.

Inca o amanare a desfiintarii SIIJ nu este acceptabila. Justitia trebuie repusa urgent pe fagasul ei normal si este de datoria Guvernului PNL sa o faca”.


Redam si postarea lui Stelian Ion din data de 8 mai:


Am sustinut ca sectia speciala pentru anchetarea magistratilor trebuie desfiintata, iar legile justitiei trebuie puse in acord cu recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

Suntem consecventi. Astazi, USR a depus doua proiecte de lege in acest sens.

Proiectul anterior pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a fost respins in Parlament de majoritatea controlata de PSD, iar Guvernul PNL nu pare sa se grabeasca sa renunte la acesta structura creata la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida si santaja pe procurori si judecatori.

Am initiat un nou proiect de lege impreuna cu colegii mei, presedintele USR, Dan Barna, deputatul USR Silviu Dehelean si senatorul USR George-Edward Dirca. Am luat in calcul nu doar faptul ca desfiintarea sectiei este ceruta de Comisia Europeana, GRECO si Comisia de la Venetia, ci si esecul de proportii al acestei structuri: din 417 dosare solutionate anul trecut, 415 au fost clasate si doar in doua s-a dispus trimiterea in judecata a trei inculpati.

USR a depus astazi si un proiect de modificare a legilor Justitiei unde, de asemenea, ma regasesc printre initiatori, alaturi de presedintele USR, Dan Barna, deputatul USR Silviu Dehelean si senatorul USR George-Edward Dirca.

Acesta se bazeaza pe necesitatea respectarii recomandarilor formulate de Comisia de la Venetia in 2018, respectiv 2019, de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni in 2019 si de Comisia Europeana. Prin raportul MCV din noiembrie 2018, CE a recomandat suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor Justitiei si a ordonantelor de urgenta subsecvente si revizuirea acestora, astfel incat sa se tina seama pe deplin de recomandarile formulate in cadrul MCV si de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

Modificarile la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor vizeaza, printre altele, mecanismul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt si prevederile privind raspunderea materiala a magistratilor, respectiv actiunea de recuperare a prejudiciilor. De asemenea, proiectul de lege vizeaza, prin modificari la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, intarirea independentei procurorilor, iar prin modificari la Legea nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, clarificarea motivelor de revocare a membrilor acestui consiliu si mecanismul de numire a conducerii Inspectiei Judiciare”.


Prezentam mesajul de pe Facebook al fostei ministrese Ana Birchall, lansat tot vineri, 8 mai 2020:


Astazi, alaturi de alti colegi din Parlament, in calitate de initiator, am semnat si depus la Parlament, proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cunoscuta si sub denumirea de Sectia Speciala, SIIJ. Este un proiect de lege extrem de important pentru sistemul de justitie din Romania, pentru asigurarea respectului si a domniei legii in Romania, pentru recastigarea increderii romanilor in actul de justitie. Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care Romania o are in institutiile europene si organismele internationale.

Sper ca acest proiect de lege sa fie dezbatut si adoptat in Parlament in procedura de urgenta si aceasta creatie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea si compania, sa fie abrogata! Si mai sper ca vremea smecheriilor introduse, asa, pe furis, nu stiu de cine, nu stiu pe unde, exact cum au fost si prevederile toxice privind SIIJ trebuie sa apuna si, sper eu, a apus! Chiar daca mi-a adus nenumarate campanii de denigrare si defaimare cu informatii mincinoase la adresa mea si a familiei mele, campanii care ma astept sa continue, chiar daca mi-a adus nenumarare cereri de remaniere din functia de ministru al Justitiei si atunci, si acum sustin ca aceasta Sectie speciala, asa cum este acum reglementata, nu poate continua sa functioneze.

Aceasta sectie nu este in beneficiul actului de justitie atat timp cat, de exemplu, potrivit legii, are competenta de a retrage, discretionar, cai de atac sau de a retine tot dosarul, indiferent de infractiunea cu care este sesizata. Cu alte cuvinte, orice persoana care este urmarita, cercetata si face o plangere la aceasta Sectie Speciala, SIIJ are competenta sa retina tot dosarul. Fie ca vorbim de infractiuni grave, omor, proxeneti, bande de talhari, criminalitate organizata, viol, omor orice alt tip de infractiune, repet orice persoana care intelege sa faca o plangere la Sectia Speciala, SIIJ, conform articolului 88 indice 1 alin.2, are competenta sa retina si sa continue cu acel dosar.

In august 2019, in cadrul Ministerului Justitiei, am constituit si coordonat un grup de lucru care a analizat recomandarile GRECO, recomandarile MCV, Comisiei de la Venetia, precum si toate punctele de vedere primite atat de la institutiile relevante din sistemul judiciar, cat si de la toate asociatiile profesionale. Aceasta analiza a cuprins si alte recomandari venite de la fiecare roman care ne-a scris trimitand petitii si scrisori la minister. Principala concluzie a fost desfiintarea SIIJ, in regim de urgenta, existand si suspiciunea ca Sectia Speciala a fost infiintata tocmai ca sa transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, „care ar putea fi mai predispusa interventiilor si presiunilor exterioare, de ordin politic, decat o institutie consacrata si consolidata in timp precum DNA”, tocmai pentru ca SIIJ are competenta de a ancheta orice persoana, daca in plangere este mentionat si un magistrat”.

 

* Cititi aici proiectul de lege si expunerea de motive

Comentarii

# Cetateanul date 8 May 2020 17:54 +7

Așa să fie! Își merită pe deplin soarta. Audiții peste audiții...de zici că sunt la conservator nu la tocător. Asta e! Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă și în traistă. Trist pentru ăia de acolo e că dacă se și întâmplă o să-l cam invidieze pe portocală. Cum ziceam ...dacă te comporți ca victimă vei fi tratat ca victimă. Se aude băi ciolanule ...că urmați voi acuș acuș ...la sesiunea de toamnă!

# Virginia Beldea date 8 May 2020 17:57 +1

A retrage sau a nu promova o cale de atac cand sentinta este fundamentata, temeinica si situatia clara e o dovada de bun simt ! A promova o cale de atac doar ...pt ca trebuie este iresponsabilitate

# VOX date 8 May 2020 18:04 +5

"CARTITA" din P.S.D. se vede azi: cine a numito!??. Zicerea corecta este : Are competenta de a retrage discretional BOII de atac.....

# Hades date 8 May 2020 18:07 +21

Că încă o nulitate se (re)alătură ideii că SIIJ trebuie desființată, nu cred că e marea problemă. După cum nu cred că SIIJ trebuie desființată, ci reorganizată în direcție pe modelul DNA și DIICOT. Problema e că, încă de la înființare, secția a fost în permanență torpilată și debilitată atât din afara, cât și din interiorul sistemului judiciar, de a ajuns astăzi o fantomă, care nu sperie pe nimeni și nici nu-și face simțită prezența în vreun fel. Mi-e teamă că, desființată sau nu, SIIJ a devenit un proiect eșuat, ne mai existând, după băgarea în pușcărie a lui Liviu Dragnea, voința politică atât de necesară ca ea să fie eficientă în combaterea derapajelor și abuzurilor de tot felul din sistem, în special a acelora venite din partea sinistrului DNA, care este o structură realmente contra naturii, mult mai nocivă de cât ar putea fi vreodată SIIJ.

# Riciu date 8 May 2020 18:18 +1

Dl Rizea ce o fi zicând?

# VIKY date 8 May 2020 18:19 +24

Are o inteligenta care lasa mult de dorit, se pare ca a lasat-o si memoria. Daca sufera de amnezie, ii amintesc ca al ei dictator a organizat un referendum pe tema justitiei, cu milioane de euro din bugetul de stat (banii po******tiei), prin care se interzice Guvernului sa dea ordonante de urgenta pe tema JUSTITIEI. Daca tot tine cont de recomandarile stapanilor, si nu de legile tari, eu ii recomand sa isi ia talpasita la stapani. Apropos: foaia de parcurs de la stapani, care trebuia sa o rezolvi (SIIJ), era recompensa ca "perechea" sa nu intre la "carantina" pentru trafic de carne vie?. Pentru ce stapani lucrezi?.

# Baran Gheorghe date 8 May 2020 19:41 +4

@viky . Prea mare chinul sa demonstrati, pe buna dreptate , ca alogena Birchall e trădătoare. Eu va sunt alături spunând că in poza e o gaita . GAITZA. Dacă nu ajunge susținerea mea revin :)))

# NM date 8 May 2020 21:23 +5

nu am inteles niciodata cu cine danseaza aceasta. nu inteleg cum a tinut-o PSD in partid. astazi ne vinde pe noi, maine pe voi...

# DanTeo date 8 May 2020 21:29 +3

Nu-i mai înghite pe pesedisti....

# nae girimea date 9 May 2020 06:46 +2

@Cetateanul Ciolacu , nu , ca e "baeat de-al nostru" . In schimb exista o lista a celor carora trebuie sa li se ia maul . Nici o paguba , au dormit pe ei doua legislaturi cu majoritate covarsitoare . O sa-i ia gaia , rand pe rand , ca pe puii din ograda.

# Antisistem date 9 May 2020 10:05 +5

Să se desființeze Secția primesc, dar la pachet cu struțo-cămila DNA! Să se facă justiție prin Parchete cum e normal, nu cu invenții tembele! Adriene, Adriene... Unde-i minte și prostie!

# zeno date 10 May 2020 08:46 0

asta mai e in PSD????

# Traian date 10 May 2020 13:27 +4

Doamna Ana, poftiți 5 dolari pt campania Dvs, după ce va ridicați de sub masa!

# Alin date 28 May 2020 12:58 0

Buna ziua . Dragi cititori cum a fst posibil o individa cu probleme orale la nivel de partid sa conducă justiția Birchall . Ne meritam soarta , ea vb de infractori și de proxeneți , sunt sigur ca este perechea proxenetului :D

# Sa moara dujmanii de ciuda date 28 May 2020 13:43 0

Madam Bircial a trecut la un nivel superior si s-a incolacit cu lupchii tineri ai politichiei dambovitene - factiunea Coldea Kovesi, adicatalea USRI. Care numai independenta reala a justitiei nu o doresc, doar sa fie ei cei care o controleaza intru propasirea stapanilor ei, interni si externi. Pai nu asa se face?

# Sa moara dujmanii de ciuda date 28 May 2020 13:48 0

Oricum, madam Bircial e uzata ai fizic si moral, USRI o fploseste pe post de carpa de curatat rahatul, dupa ce termina o arunca la cos. Si ea e atat de toanta ca nu isi da seama. Dupa ce ca nu o ajuta fizicul nu o ajuta nici creieas ala mic si saracut. Birvial, treci la lada de gunoi a istoriei, cel putin ai noroc ca istoria nu colecteaza selectiv, n-are cos special pentru acursuri, asa, ca tine...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva