13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROIECTUL AGRI – Romania si Georgia cauta solutii alternative la gazul rusesc: “Acest proiect presupunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere pana in Portul Constanta... Din pacate, renuntarea la acest proiect a insemnat si oprirea investitiilor in infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregatita din acest punct de vedere la ora actuala”

Scris de: L.J. | pdf | print

22 February 2023 14:51
Vizualizari: 2187

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a avut miercuri, 22 februarie 2023, o intrevedere cu E.S. Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Georgiei in Romania, agenda discutiilor cuprinzand promovarea proiectului Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector (AGRI), in contextul sigurantei energetice europene si al dezvoltarii economiilor statelor active in aceasta initiativa."In situatia actuala, este mai mult decat necesar sa readucem in prim plan proiectele care reprezinta o alternativa la gazul rusesc, cum este proiectul AGRI, de exemplu. Chiar daca pe hartie a fost demarat in 2008, din anumite motive acest proiect nu a fost pus in practica pana in prezent. Acest proiect presupunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere pana in Portul Constanta. Din pacate, renuntarea la acest proiect a insemnat si oprirea investitiilor in infrastructura de stocare a gazelor, Europa fiind complet nepregatita din acest punct de vedere la ora actuala. De aceea, astfel de intalniri, precum cea de azi, devin foarte importante pentru a incerca sa gasim solutiile optime pentru revitalizarea AGRI ca alternativa la gazul rusesc”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.


Culoar de transport maritim


"Georgia isi doreste o colaborare cat mai stransa cu Romania, mai ales in ceea ce priveste crearea unui culoar de transport maritim si dezvoltarea infrastructurii de procesare si distributie a resurselor de gaz natural lichefiat. Va asiguram de tot sprijinul nostru in ceea ce priveste finalizarea cat mai urgenta a proiectului AGRI. Pozitia geografica a Romaniei, si aici ma refer la deschiderea de la Marea Neagra prin Portul Constanta, ar fi permis ca odata ajunse in acest loc, gazele lichefiate sa fie regazeificate si transportate mai departe prin conducte spre restul Europei. Volumele de gaze ar fi asigurat astfel consumul Romaniei, iar restul ar fi fost redirectionate catre pietele din Europa care si-ar fi exprimat intentia de a le achizitiona”, a declarat E.S. Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Georgiei in Romania.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva