PROIECTUL DE DESFIINTARE A SIIJ – Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica Legea privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Toate dosarele de la SIIJ, inclusiv cele care au primit solutii de clasare, vor fi verificate de procurorul general al PICCJ Gabriela Scutea. De dosarele privind infractiuni comise de reprezentatii CSM, ICCJ si PICCJ se vor ocupa exclusiv procurorii SUPC din PICCJ (Documente)
Ministerul Justitiei, Catalin Predoiu, se misca rapid: pana la 31 martie 2022 va desfiinta Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), iar pentru aceasta a lansat deja in dezbatere publica proiectul de lege prin care va reusi acest deziderat. Vorbim despre un proiect de lege care prevede ca in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii pe masa CSM trebuie sa se regaseasca numele celor 42 de procurori care vor avea competenta sa solutioneze dosarele privind infractiunile savarsite de magistrati. Si nu doar atat! Proiectul stabileste in clar, aplicat care vor fi atributiile Procurorului general al Romaniei, Gabriela Scutea (foto), in instrumentarea dosarelor privind infractiunile savarsite de magistrati, cum se vor repartiza dosarele in functie de gradele profesionale detinute de acestia, si cum se va face "desemnarea" unui procuror pe un caz punctual. Cele mai multe clarificari sunt facute in zona dosarelor care vizeaza infractiuni savarsite de reprezentati ai CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea.
SUPC din PICCJ se ocupa de dosarele reprezentatilor CSM, ICCJ si PICCJ
Nu stim cat de bine va functiona acest sistem al "noului SIIJ" construit pe modelul Parchetului European, conform declaratiilor ministrului Predoiu, insa vom afla odata ce SIIJ va fi desfiintat si va ajunge in PICCJ. Aici procurorul general al Romaniei, Gabriela Scutea, ar urma sa ia la mana toate dosarele penale ale sectiei speciale. Si cele aflate in lucru si cele inchise, asupra carora va exercita controlul ierarhic.
Astfel, conform proiectului de lege, de dosarele privind infractiuni savarsite de membrii CSM, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorii PICCJ, judecatorii curtilor de apel, Curtii Militare de Apel, precum si procurorii parchetelor de pe langa acestea se vor ocupa procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ. Vorbim despre 12 procurori din PICCJ care vor fi desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Romaniei sa instrumenteze dosarele penale ale reprezentatilor CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea.
In cazul imposibilitatii celor 12 procurori PICCJ de exercitare a atributiilor, urmarirea penala in cazul dosarelor privindu-i pe reprezentatii CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea ar urma sa fie efectuata de procurorul-sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
O alta nuanta este si aceea ca tot procurorul general al Romaniei va fi cel care va selecta procurorii care sa efectueze urmarirea penala in cazul infractiunilor savarsite de reprezentatii CSM, ICCJ, PICCJ, curti de apel si parchetele de pe langa acestea, si care vor fi propusi CSM pentru desemnare.
In ce priveste dosarele cu infractiuni savarsite de judecatorii de la judecatorii, tribunale, tribunale militare si de procurorii de la parchetele care functioneaza pe langa aceste instante vor urma sa fie instrumentate de cei 30 de procurori de la curtile de apel.
Scutea ia la verificat toate dosarele de la SIIJ
Din proiectul de lege aflam astfel ca odata cu desfiintarea SIIJ, cele peste 7000 de dosare aflate la sectia speciala vor fi directionate "pe cale administrativa", "prin grija PICCJ" la parchetele competente, nu inainte de a trece prin mana Gabrielei Scutea. In ce priveste dosarele care au primit solutii de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii SIIJ, din proiect aflam ca urmeaza sa treaca prin mana procurorului general al PICCJ Gabriela Scutea: "Solutiile de clasare, de renuntare la urmarirea penala si de trimitere in judecata dispuse de procurorii Sectiei, care nu au facut obiectul controlului ierarhic anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt supuse de la data desfiintarii Sectiei controlului exercitat de procurorul general al PICCJ".
Acelasi lucru ar urma sa se intample si cu dosarele care nu au facut inca obiectul controlului ierarhic superior in SIIJ.
De altfel, Gabriela Scutea urmeaza sa fie si cea care va avea dreptul exclusiv de a retrage caile de atac declarate de SIIJ in cauzele pe care le-a solutionat. "Pentru respectarea principiului subordonarii ierarhice, caile de atac exercitate de Sectie vor putea fi retrase numai de procurorul general al PICCJ", se precizeaza in expunerea de motive.
In cuprinsul proiectului de lege este reglementata si modalitatea de selectare a procurorilor care urmeaza sa instrumenteze dosare privind infractiuni savarsite de magistrati, ramanand valabila conditia detinerii gradului profesional de parchet de curte de apel. Numirea celor 42 de procurori va fi facuta intr-un timp record, pe calendar, propunerile numelor de procurori din teritoriu urmand sa fie facute in urma selectiei facute in cadrul fiecarui parchet de curte de apel (cate doi din cadrul fiecarui parchet de curte de apel).
De la data intrarii in vigoare a legii, ar urma ca in termen de 30 de zile sa sa ajunga la CSM lista procurorilor selectati.
In ce ii priveste pe procurorii care in prezent activeaza in SIIJ, acestia ar urma sa revina la parchetele de unde provin.
Iata ce prevede proiectul de lege:
*Cititi aici integral expunerea de motive
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 21 January 2022 15:13 +507
# barna dragos 21 January 2022 15:40 +168
# Bogdan Gyuse 21 January 2022 16:05 +370
# MN 21 January 2022 16:53 +284
# Botomei Vasile, doctor in drept, mobil:0744191717 21 January 2022 18:36 -62
# santinela 22 January 2022 07:46 +299
# escu 22 January 2022 10:53 +3
# blazatul 22 January 2022 11:36 +14
# nae din dealul feleacului 22 January 2022 17:00 -1
# Bogdan Gyuse 23 January 2022 10:35 +3