30 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTEST LA UNIVERSITATE – Taica Lazar a fost "reabilitat". Universitatea Bucuresti l-a invitat pe fostul procuror general al Romaniei Augustin Lazar sa vorbeasca despre efectele nerespectarii statului de drept asupra luptei impotriva coruptiei. Lazar a plecat cu scandal la pensie, fiind acuzat de infractiuni contra umanitatii pentru tinerea in puscarie a dizidentului anticomunist Iulius Filip. Nici dupa trei ani, PICCJ nu misca dosarul lui Lazar

Scris de: E.D. | pdf | print

29 May 2022 17:56
Vizualizari: 4704

Profesorul Corneliu-Liviu Popescu se revolta public pentru prezenta unui "tortionar comunist" in Universitatea Bucuresti si isi manifesta public "scarba si revolta" pentru faptul ca pe lista invitatilor unui eveniment gazduit si organizat In Palatul Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti se afla si numele fostului procuror general al Romaniei Augustin Lazar (foto 1).Si nu se opreste aici! Profesorul Corneliu-Liviu Popescu anunta ca in ziua in care va avea loc evenimentul la care este invitat si Augustin Lazar, acesta se va prezenta in fata facultatii de Drept cu doua panouri mare pe care vor fi afisate documente emise de Lazar in timpul activitatii desfasurate la Penitenciarul Aiud. Este vorba dspre doua procese verbale pe care cel cunoscut si sub denumirea de Taica Lazar, in perioada in care era procuror comunist si presedinte al comisiei de propuneri pentru punerea in libertate conditionata la penitenciarul Aiud le-a emis, prin care a refuzat sa il libereze conditionat pe dizidentul politic Iulius Filip, pe motiv ca "a purtat discutii dusmanoase la adresa RSR".


Augustin Lazar, invitat la Universitatea Bucuresti in calitate de aparator al valorilor democratice si statului de drept


In prezent, la circa trei ani de la pensionarea lui Augustin Lazar, cu o pensie de circa 7000 euro, si tot atatia ani de la formularea de catre profesorul Corneliu-Liviu Popescu (foto 2) a unui denunt la Parchetul General despre care PICCJ nu a comunicat nici pana in prezent vreo informatie sau act, Universitatea Bucuresti gazduieste, pe 7 iunie 2022, intre orele 08:45-18:00, in sala Stoicescu a Facultatii de Drept o conferinta ce are ca tema "Statul de drept al Uniunii Europene si lupta impotriva coruptiei".

Printre invitatii, alaturi de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Laurence Auer, Razvan Dinca decanul Facultatii de drept de la Universitatea Bucuresti se afla si numele fostului procuror general al Romaniei Augustin Lazar.

Mai exact, conform invitatiei (vezi facsimil), in a doua parte a evenimentului, avand tema "Ce efecte are respingerea statul de drept asupra luptei impotriva coruptiei", incepand cu ora 14:00, Augustin Lazar va lua cuvantul pentru a vorbi despre "Stadiul reformelor judiciare in Romania".

La dezbatere vor mai lua parte alaturi de fostul procuror general al Romaniei Augustin Lazar, si Mona Popescu-Boulin, fost magistrat de legatura si procuror european adjunct la Parchetul European, Eric Maurice, seful biroului de la Bruxelles al Fundatiei Robert Schuman, Elena Calistru, presedinta ONG-ului Funky Citizens, Cristina Guseth, directoarea Freedom House Romania, si expertul anticoruptie Laura Stefan.


Fata de aceasta situatie, prof.univ.dr.av. Corneliu-Liviu Popescu a transmis decanului Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti o adresa prin care isi exprima public revolta fata de prezenta lui Augustin Lazar in sediul universitatii.

"Nu am eu dreptul sa interzic exprimarea stiintifica a unei asemenea valori a Dreptului national si european precum cetateanul Augustin Lazar, fost ocupant de cinste al celui mai inalt scaun din sistemul democratic al parchetelor romane. Am insa dreptul, garantat de art. 10 din Conventia europeana a drepturilor omului, sa-mi exprim scarba si revolta. Evident, am cu atat mai mult libertatea de gandire legata de acest aspect, protejata de art. 9", preciza profesorul Corneiliu-Liviu Popescu in adresa transmisa decanului Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti.


PICCJ nu se atinge de Taica Lazar


Pe langa aceasta, prof.univ.dr.av. Corneliu-Liviu Popescu a evidentiat ca pe numele lui Augustin Lazar, invitat la Facultatea de Drept pentru a lua cuvantului despre stat de drept si reforme, se afla de mai bine de trei ani, la Parchetul General, un denunt formulat de profesorul Corneliu-Liviu Popescu, privind savarsirea de catre Lazar a infractiunii contra umanitatii in perioada in care a ocupat functia de presedinte al Comisiei de eliberare conditonata la Penitenciarul Aiud. De la acel moment si pana in prezent, procurorii nu au miscat un act in dosarul lui Lazar, refuzand inclusiv comunicarea catre avocatul Popescu a datelor solicitate privind stadiul dosarului.


Amintim ca avocatul Corneliu-Liviu Popescu a formulat in 3 aprilie 2019 la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), un denunt impotriva procurorului general Augustin Lazar si impotriva tuturor persoanelor care "l-au torturat si i-au aplicat acte inumane ori nu au luat masurile legale pentru a-l proteja impotriva torturii si a actelor inumane" pe Iulius Filip, dizident anticomunist, in perioadele cat a fost arestat si detinut politic in Penitenciarul Aiud.

De la acel moment si pana in prezent, Parchetul General a refuzat sa comunice orice informatie legata de acest dosar, avocatul Corneliu-Liviu Popescu formuland mai multe cereri si plangeri pentru a primi informatii legate de dosarul care se doreste cu orice pret ingropat.

"Pe data de 3.04.2019, dupa ce am citit in presa aceste informatii si documente, am formulat un denunt penal la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru crime impotriva umanitatii. Denuntul zace in nelucrare, din spirit de casta, parcheterii democratici favorizand fara rusine faptuitorul procuror tortionar comunist. Eu nu primesc nici macar raspuns cu privire la numarul de inregistrare, desi am facut cereri si plangeri in acest seens", a precizat avocatul Corneliu-Liviu Popescu.


Iata denuntul impotriva lui Augustin Lazar:


Iata cele doua procese verbale emise de Augustin Lazar:


Comentarii

# Barna dragos date 29 May 2022 18:56 +106

De ce nu il invita domnul decan de la drept si pe domnul avocat sa vorbeasca? Si sa explice ce facea dl Lazar de a lungul carierei sale?

# visu date 29 May 2022 20:05 +6

Domnule Profesor, am dori un exemplu de daune administrative din partea Parchetului pt nelucrare și-abia atunci se va dezteleni si penalul...

# santinela date 30 May 2022 07:31 +212

Cum il cheama pe papagalul ce conduce Facultatea de Drept din Bucuresti ? Asta-i sanatos la cap sa invite un individ de teapa celui mai mizerabil Procuror General pe care l-a avut Romania vreodata ?

# nae girimea date 30 May 2022 11:40 +14

@Santinela Intr-adevar papagalii au luat prim-planul. Ia uite si alti minunati : Elena Calistru, presedinta ONG-ului Funky Citizens, Cristina Guseth, directoarea Freedom House Romania, si expertul anticoruptie Laura Stefan. Am crezut cumva ca ocupatia s-a terminat ?

# XXX date 30 May 2022 12:48 +19

Dacă nu era obedient faţă de Ceauşescu, nu ar mai fi ajuns procuror general în timpul lui Iohannis. De la dl. Lazăr, viitorii magistraţi au ce învăţa despre cum se face carieră. 8) 8) 8)

# Băran Gheorghe date 1 June 2022 04:55 +2

Domnule Decan Dinca, mare profesor, de data asta ati facut -o oabla.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Cami a primit a doua sansa. Intra pe spalarea banilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva