24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRUNA I-A IMPINS PE GREFIERI LA GREVA - Ministresa Justitiei, Raluca Pruna, n-are timp sa asculte si sa rezolve problemele personalului auxiliar din Justitie. Federatia “Lex Just”: “Politica Ministerului de Justitie este orientata impotriva propriului personal!... Trebuie sa dam o riposta ferma acestor tortionari ai sistemului de justitie, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 July 2016 13:53
Vizualizari: 27846

Consiliul de conducere al Federatiei Nationale Sindicale "Lex Just”, federatie reprezentativa la nivel de ramura-justitie, afiliata la Blocul National Sindical condamna Ministerul Justitiei pentru atitudinea pe care o are fata de personalul auxiliar din instante si ameninta cu intrarea in greva nationala. Federatia “Lex Just” condusa de Viorel Bratu ii acuza pe reprezentantii MJ ca au adoptat o politica “orientata impotriva propriului personal” care vine sa creeze mari deservicii personalului auxiliar din instante, aducand in atentia publica faptul ca Ministerul Justitiei le-a refuzat reprezentantilor sindicatelor constant orice forme de negociere pe legea salarizarii, creandu-se discrepante majore intre diferitele categorii de personal, precum si negocierea si adoptarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura.


Pericol de greva in Justitie

Intr-o pozitie transmisa Lumeajustitiei.ro, Federatia “Lex Just” o acuza pe Raluca Pruna ca de la momentul la care a fost numita ministru al Justitiei si pana in prezent a manifestat o lipsa totala de implicare in rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta personalul auxiliar din cadrul instantelor si parchetelor.

Reprezentantii Federatiei “Lex Just” sustin ca ministresa Justitiei Raluca Pruna, dar si secretarul de stat din MJ, Florin Motiu, au refuzat constat orice forma de dialog si au manifestat dezinteres fata de rezolvarea problemelor intampinate, motiv pentru care le cere colegilor sa dea “o riposta ferma acestor tortionari ai sistemului de justitie, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor".

In acest context, Federatia “Lex Just” trage un semnal de alarma fata de viitorul personalului auxiliar din instanta, dat fiind ca statutul lor a fost supus in ultimii ani unor modificari, care au condus la crearea unor probleme grave de functionare a personalului auxiliar al instantelor si parchetelor de pe langa acestea. “Lex Just” arata ca, indifierent cine s-a aflat la conducerea Ministerului Justitiei, nu s-a dorit negocierea si adoptarea unor modificari in proiectul de statut care sa indeplineasca cerinte de modernitate, ierarhizare corespunzatoare a diferitelor categorii de personal, stabilirea clara a atributilor ce revin grefierilor din instante si parchete, punerea in acord a sarcinilor si responsabilitatilor acestora cu institutia grefierilor europeni.

Lex Just” precizeaza ca toate aceste nemultumiri pornesc de la decizia Ministerului Justitiei de a nu adopta proiectului de statut al personalului auxiliar din instanta, cu atat mai mult cu cat in cuprinsul acestuia se prevedea eliminarea conditiei de varsta la acordarea pensiei de serviciu, clarifica situatia celor care s-au pensionat pe caz de boala si nu au vechimea completa, se elimina discrepanta dintre grefierii arhivari si ceilalti grefieri, se infiintau functii noi (grefierul judiciar, grefierul principal) care aveau atributii bine definite, creandu-se posibilitatea unei evolutii profesionale predictibile, toate acestea cu un impact financiar minim.

Prezentam in continuare pozitia comunicata de Federatia Nationala Sindicala “Lex Just” catre Lumeajustitiei.ro:

“Federatia Nationala Sindicala „Lex Just”, federatie reprezentativa national la nivel de ramura – justitie, afiliata la Blocul National Sindical, doreste sa aduca la cunostinta diverselor categorii de personal si persoane care isi desfasoara activitatea in Justitie si in legatura cu aceasta, problemele grave cu care se confrunta personalul auxiliar al instantelor si parchetelor de pe langa acestea, prin prezentarea evolutiei politicii Ministerului de Justitie fata de aceaste categorii de personal.

In anul, de gratie 2010, la nivelul Ministerului de Justitie s-a constituit, prin ordinul ministrului Predoiu, un colectiv de lucru care urma sa redacteze un proiect de statut care sa indeplineasca cerinte de modernitate, ierarhizare corespunzatoare a diferitelor categorii de personal, stabilirea clara a atributilor ce revin grefierilor din instante si parchete, punerea in acord a sarcinilor si responsabilitatilor acestora cu institutia grefierilor europeni.

De la inceput Ministerul de resort a numit in comisie persoane care nu doreau decat impunerea propriei viziuni cu privire la personal si mai putin amendarea de catre sindicate a acestui statut, in acesta directie actionand dictatorial secretarii de stat de la acea vreme Alina Bica si Lidia Barac, care au inaintat parlamentului un proiect de statut dupa chipul si asemanarea lor, fara o consultare serioasa a reprezenantilor sindicatelor.

Proiectul de Statut odata ajuns in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a fost supus incercarilor de amendare, de catre deputati impreuna cu sindicatele, demersuri care nu s-au concretizat din cauza celor doua reprezentante, de frunte, ale ministerului. Trebuie sa amintim aici ca unul dintre liderii sindicali ai federatiei noastre a fost chemat, de secretarul de stat Alina Bica, supus unor umilinte si amenitari incredibile, pentru ca si-a permis sa propuna amendamente in acea comisie.

Odata ajuns la Senat proiectul legislativ a fost supus modificarilor in functie de viziunea ministrilor care s-au perindat pe la conducerea acestui minister, aruncand gestionarea carierei profesionale a grefierilor de la Ministerul Justitiei la C.S.M. si invers sau impartind aceste atributii, intre cele doua institutii pentru ca toata lumea sa fie multumita, adica ei, federatile reprezentative neintelegand ce cauta C.S.M-ul in acesta ecuatie deoarece acesta se ocupa exclusiv de cariera magistratilor, conform Constitutiei.

In acest rastimp reprezentantii federatiei noastre au avut intalniri cu expertii Mecanismului de Cooperare si Verificare sperand sa obtina sprijinul prin introducerea, in raportul anual, a necesitatii adoptarii unei legislatii conforme cu cerintele Uniunii Europene, aspect care nu s-a concretizat.

Au fost purtate discutii cu reprezentantii sindicatelor din Franta carora le-am facut cunoscut aspectul potrivit caruia acest proiect s-a modificat si amendat timp de sase ani, raspunsul fiind unul care trebuie sa dea de gandit conducerii M.J. „Acesta este nivelul sistemului de justitie din tara dumneavoastra”.

Odata ajunsi la raportul final al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei au fost adoptate amendamentele propuse de senatori si federatile reprezentative aspect care a dus la nesustinerea de catre Ministerul de Justitie, prin reprezentantul acestuia, secretarul de stat Florin Motiu, a proiectului de statut, intrebandu-ne daca acest domn a uitat de principiul separatiei puterilor in stat si de faptul ca atributul de legiferare este dat de Constitutie, Parlamentului Romaniei.

Proiectul de lege a fost supus discutiei plenului Senatului Romaniei unde reprezentantul Ministerului de Justitie a combatut cu toata puterea forma finala, creand impresia ca adoptarea acestuia ar fi un adevarat dezastru pentru sistemul de Justitie, din discutiile avute cu senatorii P.N.L. rezultand faptul ca acesta a facut un puternic lobby pe langa grupul parlamentar P.N.L. pentru a influenta votul final, aspect concretizat prin luarea de cuvant a doamnei senator Mariana Campeanu care a uitat ca sindicatele afiliate Federatiei Sindicala Nationala „Lex Just” sunt parte ale Uniunii Social-Liberale de constituire a Consiliului National al Societatii Civile incheiat in data de 13.07.2012.

Prin neadoptarea proiectului de statul s-a creat o stare de nemultumire generala in randul personalului, mai ales prin faptul ca noul Statul prevedea aliminarea conditiei de varsta la acordarea pensiei de serviciu, clarifica situatia celor care s-au pensionat pe caz de boala si nu au vechimea completa, se elimina discrepanta dintre grefierii arhivari si ceilalti grefieri, se infiintau functii noi(grefierul judiciar, grefierul principal) care aveau atributii bine definite, creandu-se posibilitatea unei evolutii profesionale predictibile, toate acestea cu un impact financiar minim.

In aceeasi ordine de idei va mai supunem atentiei si faptul ca Ministerul de Justitie nu a dorit negocierea si adoptarea contractului colectiv de munca la nivel de ramura manifestand o indiferenta perpetua indiferent de cine s-a aflat la conducerea acestui minister.

In ceea ce priveste legea salarizarii, reprezentantilor sindicatelor le-au fost refuzate constant orice forme de negociere, creandu-se discrepante majore intre diferitele categorii de personal.

Analizand evolutia relatilor din ultimi ani pe care le au reprezentantii legitimi ai personalului din Justitie cu cei care conduc acest minister nu putem trage decat o concluzie sumbra „politica Ministerului de Justitie este orientata impotriva propriului personal!”.

Avand in vedere lipsa totala de implicare a Ministerului de Justitie in rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta personalul auxiliar din cadrul instantelor si parchetelor, lipsa totala de dialog a ministrului justitiei Raluca Pruna, care a refuzat constant de la numire sa si pana in prezent orice forma de dialog precum si dezinteresul manifestat in rezolvarea problemelor intampinate, stimati colegi trebuie sa dam o riposta ferma acestor tortionari ai sistemului de justitie, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor".

*Cititi aici integral pozitia Federatiei “Lex Just”

Comentarii

# DODI date 1 July 2016 15:15 +15

Pruna crede că dialog înseamnă doar să asculte de sfaturile lui macovei și procurorului comunist tatăl, icoanele la care se închină și de la care i-a lumină. Pe locul trei vine UE și și reprezentanții lui Soroș. Chit că nici cu ciolanis sau cioloș nu mie rușine. Și pentru aceștia dialog înseamnă doar a vorbi în fața oglinzii.

# unul din lumea cea mare date 1 July 2016 17:30 +12

BRAVO VOUA GREFIERILOR!!!!!!!!!IN SFIRSIT IN TARA ASTA DOVEDESTE CINEVa CA MAI ARE SINGE IN INSATALTIE NU DOAR ZEAMA DE PRUNE!!!!!!!!!!!!!!!DE CIND VA TOT ZIC EU CA ASTA/I SOLUTIA!!!!!!!!!POATE DA DZEU SA SE TREZEASCA SI JUDECATORII(special mu am spus magistrati)

# TITULESCU date 1 July 2016 21:04 -2

DOAR BANII SA FIE PROBLEMA??????? CALITATEA OAMENILOR NU ???? HAI SA LE DAM 1.000.000 DE EURO PE LUNA SI PUPATURI MULTE-N ......... DE CE? Eu tocmai am O INCHEIERE DE SEDINTA MASLUITA DE O grefiera IN FAVOAREA PARTII ADVERSE care printr-o coincidenta ARE CAPRE ,MIEI , BRANZICA ,BANI ce le place lor la justitie. SA FI MASLUIT incheierea ca are salariul MIC dar in rest E UN OM DE MARE VALOARE???????

# capcaun date 2 July 2016 09:27 0

Asa este TITULESCULE (esti avocat?)... eu cunosc o derbedoaica penala care sustragea acte din dosare penale si stiu asta de la un avocat ...!!!

# Nico date 1 July 2016 16:20 +17

Un articol destul de bun, susține problema grefierilor (în sfârșit!).Păcat că presa nu este interesată de această problemă în mod real, să prezinte punctual atât munca reală a grefierului cât și abuzul la care sunt supuși de cei alături de care lucrează (judecători, conducere, MJ, CSM)! Dacă lumea ar ști câte știu grefierii......dar munca grefierului nu e spectaculoasă încât să merite a fi prezentată și susținută această categorie profesională. Felicitări federației Lex Just că a reușit publicarea acestui articol. Despre Projust...... tăcere!

# Rus date 4 July 2016 09:37 -2

cel mai mic salariu NET pt un grefier este de aproximativ 3000 de lei. nu credeti ca e suficient pt Romania? noi, ceilalti slujbasi ai statului ne multumim si cu minim pe economie, in conditiile in care avem studii superioare, vechime, performanta...etc???

# cla date 8 September 2016 23:31 0

cel mai mic salariu net al unui grefier este 1200 de lei.

# mihai date 9 September 2016 14:47 0

exact!!!

# Mihai date 1 July 2016 16:47 +18

Sustin ideea grevei generale cu blocarea activității instanțelor si pachetelor.

# Grefier date 1 July 2016 18:21 +11

Mda....pariu că nu se va face grevă? Prea mulţi fricoşi şi prea mulţi care o duc prea bine ca să facă vreun gest împotriva stăpânului moşiei. Iar dacă, printr-o minune, se face grevă, ce rost are o grevă în plină vacanţă judecătorească? Dacă e să se facă grevă, trebuie făcută în septembrie...aia da blocare a activităţii!

# Un fost grefier date 1 July 2016 18:22 +10

Foarte rar vă faceţi simţită prezenţa, vă lăsaţi umiliţi, fiţi mai activi, nu aveţi ce pierde. 

# monica date 1 July 2016 18:25 +8

In sfarsit! Am spus-o de mai multa vreme ca atata timp cat usile instantelor vor ramane deschise pentru justitiabili, noi nu vom obtine nimic pt. ca pe nimeni nu inteteseaza soarta grefierului. Poare daca justitiabilii nu vor avea acces la dosare si la procesele aflate pe rol se va sesiza si presa si vom fi auziti si noi... ca altfel nu ne baga nimeni in seama, poate ca ministresa va cobori privirea si catre noi...

# DNA date 2 July 2016 11:53 -1

De acord cu revendicarile voastre dar daca va prindem ca redactati actiuni,plasati clienti la avocati,si ghidati justitiabili din umbra la completul vostru("aleatoriu") cam unde credeti ca este locul vostru?

# ADN date 2 July 2016 17:29 +2

Exact acolo unde este si al vostru atunci cand fabricati convorbiri, obtineti marturii false si plantati probe. Porumbeilor.

# capcaun date 3 July 2016 09:25 +1

Si cu derbedoaica, cu siguranta nu singura, care sustragea/ jumulea file din dosare penale ce ati facut/ ce faceti ....sa credem ca nu ati avut niciun fel de indicii in acest sens? Va dau eu, e vb de TB!

# andreemaria date 1 July 2016 18:37 +13

felicitari!!! rusine d-nei pruna!!! aceasta femeie chiar nu intelege ca noi grefierii lucram cot la cot cu domnii judecatori...,cati ani de comunism trebuie sa mai induram!! felucitari liderului de sindicat pentru ca se implica!!!! Rusinea d-nei ministru Pruna! la deschiderea Scolii de Grefieri,,asa zisa d-na ministru,, avea o alta pozitie!! RUSINE si DEMISIA!!! noi grefierii dorim nu sa ni se dea ci sa ni se recunoasca drepturile si meritele! jandarmului care sta in sala de judecata i se acorda pensie speciala dar buetului grefier care cosembeaza la dictare ore in sir de declaratii fara nici un minut pauza si vine in weekenduri fara sa fie platit , nu merita ! Doamna ministru faceti gestul de onoare si da-ti-va demisiaaaa!!!

# Carcotas date 2 July 2016 00:28 +1

Cot la cot, nu poate sa inseamne de la egal la egal!

# . date 2 July 2016 11:10 +9

1. ROI modificat cu atributii peste masura, inclusiv motivari de hotarari. 2.Salarii de mizerie, .aplicarea unei salarizari ,,dupa ureche,,. Munca cel putin 12 ore zilnic, + sambata, duminica. Nu prea cred ca se sustrag actele din dosare, cine o face e inconstient. Munca e intr-adevar cot la cot, se motiveaza de grefieri incuviintari, pensii, divorturi, anulari pe 200 C.pr.iv. reexaminari taxe timbru, rexaminari anulare, etc. si in penal, plus cele ,,dupa model,,. deci, e munca cot la cot ! salarizarea difera !

# TITULESCU date 1 July 2016 21:09 0

ASTAZI LA ANTENA 3 a vorbit CINEVA DE LA MINISTERUL MUNCII si a spus ca in ROMANIA sunt 60 de judecatori CARE PRIMESC LUNAR PENSIE DE 100.000 lei adica un MILIARD PE LUNA si moderatoarea A SPUS ,,DACA SUNT FOSTI MAGISTRATI, NU E NICIO PROBLEMA". Mi-a venit sa vomit MAI VORBITI DE ALTII??????????? UN jurnalist sa sustina asa ceva CA SI CUM AR FI NORMALITATE????? DOAMNE FERESTE!!!!!!!!!!!

# pelin date 2 July 2016 16:16 +6

IN CADRUL INSTANTELOR GREFIERUL CONSTITUIE UN MECANISM FUNCTIONAL,RESPECTIV O ROTITA DIN ANGRENAJ,SAU MAI BINEZIS UN ELEMENT,PARTE DIN MASINARIA ORI/CARUI INSTANTE JUDECATORESTI,FARA DE CARE ACEASTA NU POATE FI FUNCTIONALA,LUCRU DE CARE MADAM PRUNA NU TINE,SAU NU VREA SA TINA CONT,CATALOGANDU-I PROBABIL SIMPLI "PALMASI"AUXILIARI PT. CARE SALARIILE ORI ALTE DREPTURI NU MAI CONTEAZA!!!!!!!

# Gabrel olt Slatina date 2 July 2016 17:10 +2

Eu il cunosc pe Marius. Marius se va opune. Marius va face in asa fel incat revolta celor de la Pitesti sa se stinga. Va ploua cu sanctiuni. Marius este un sef bun si ascultator. Justitia va triumfa si Marius va ajunge departe. Poate chiar pe luna. Marius a ajuns deja pe muntele Venus, dar cei de acasa nu stiu. Klaus e prieten cu Marius si cu Raluca. Raluca i-a spus lui Klaus ca Marius e baiat bun. Justitia va invinge ca intotdeauna. Heil Klaus! Mesaj de la treimea de mai sus pentru toti grefierii: "Arbeit macht frei", in traducere: Avem stele galbene pentru voi toti aceia care va impotriviti. Traiasca justitia lor! Marius are venit confidential. Marius va pupa!

# vasi date 2 July 2016 17:21 0

Ce bine arata doamna ministru. 8)

# naccan date 2 July 2016 22:59 -2

Numai cei ce se cred "zei pe pamant" beneficiaza de pensii de serviciu in Romania. Pensii care sunt uneori mai mari decat salariile care le-au avut. Daca nu ne incadram in limita bunului simt, pensiile pe care le solicita grefierii si nu numai ei, nu o sa poata fi sustinute de copii si tinerii de astazi care au din ce in ce mai greu acces la educatie gratuita. Cu ce se justifica o pensie de 1000 de euro la un grefier sau de 2000 de euro la un consiler juridic asimilat magistratilor. Interesati-va ce pensii primesc copii celor care au murit in Afganistan. S-a ajuns la situatia absurda in care un medic de renume mondial care a profesat aici, in Romania, sa aiba un salariu de 5 ori mai mic decat al unui consiler juridic din sistem, fie el si asimilat. Comparati stresul pe care-l are acesta cand merge la munca, fata de un soldat care evita minele de pe campul de lupta din Afganistan. Comparati, ganditi-va la milioanele de romani care muncesc mult mai mult si o sa ajungeti la realitate.

# Nico date 3 July 2016 12:23 +5

Pensii de servici au inclusiv cei la care faceti referire, Armata! Nu veti auzi niciodata un grefier sa faca referire la *pensia nesimtita* a unui ofiter, subofiter , jandarm sau alte categorii chiar daca vedem clar ce fac jandarmii, cel putin cei din instante (exemplu : taclale, barfe, interventii pe la grefieri/judecatori, plictis la maxim, etc).Grefierii au bunul simt sa nu generalizeze o situatie facand referire la o intreaga categorie profesionala! Noi ne cerem doar drepturile noastre pentru care muncim ca ocnasii pe vremea comunismului, fara respect , apreciere din partea celor pt. care muncim sau sa o spun mai clar in locul celor care muncim! De unde scoateti chestia cu pensia de 1000 euro la grefieri, habar nu am, nici macar salariile nu sunt atat (poate pt cei care au sporuri lucrand la DNA, MJ), dar acestia sunt atat de putini, noi ceilalti avem salarii decente. Noi nu cerem salarii mai mari sau pensii mai mari, cerem reducerea varstei de pensionare,respectarea regulamentulu

# EUGENIA date 12 July 2016 16:35 0

Domnule "naccan" iti lasam dumitale pensia de serviciu de o mie de euro pe care sustii ca o avem, noi grefierii, dar sa vi sa lucrezi alaturi de oi, sa vezi ce inseamna sa lucrezi si 40 de ore incontinuu, sa ajungi sa te ti de pereti de oboseala, sa nu sti ce este ala un weekend, o zi de sarbatoare, sau ce inseamna sa nu dormi noptile de grija ca nu auzi telefonul celor care te cheama la instanta in plina noapte, instanta la care, daca nu ai masina, te duci pe jos ca nutuiseasigura transportul. Nu negam drepturilecelorlalte categorii profesionale insa daca tot ai addus vorba, un solldat care a plecat in Afganistan a plecat pe un salariu, nu obligatoriu ca pe vremea lui Ceausescu. Oricum, ma indoiesc ca dumneata faci parte din armata romana. Daca era asa aveai mai mult bun simt In ce priveste cele spuse de colega referitor la jandarmi, are cat se poate de multa dreptate. Nu stau in salilede judecata, stau doar pe hol, la usa de vorba cu avoicatii, sau se uita la televizor

# Anonim date 3 July 2016 14:33 +3

Săa fie grevă, activitatea din instanţe este deplorabilă, prea puţini grefieri, prea multă batjocoră!

# naccan date 3 July 2016 15:13 -3

Din comentariul tau, citez:" chiar daca vedem clar ce fac jandarmii, cel putin cei din instante (exemplu : taclale, barfe, interventii pe la grefieri/judecatori, plictis la maxim, etc).Grefierii au bunul simt" este clar ca nu ai bun simt si esti o barfitoare. Din ce relatezi tu reiese un trafic de influenta exercitat de anumiti jandarmi pe la grefieri sau judecatori. Daca ai cunostinta de asa ceva reclama la DNA si atunci meriti pensia de serviciu, nu de servici asa cum ai scris.

# Nico date 4 July 2016 19:18 0

naccan: Felicitări, esti un mare domn! Sper ca observi modalitatea de adresare, nu cu dvs. ci cu tu, asa cum te/ai exprimat TU! Anterior m/am adresat asa cum se cuvine, cu dvs., dar am cerut prea mult unui DOMN, sa observe acest fapt.Sigur vei observa acum ca te tutuiesc, ca doar am "baut o bere " impreună, nu/i asa?

# . date 3 July 2016 17:56 +3

idee de actiune http://www.profit.ro/stiri/social/orange-obligata-de-instanta-la-despagubiri-de-45-000-lei-pentru-un-fost-angajat-pe-care-l-ar-fi-hartuit-moral-15516406 e bataie de joc si in sistemul injustitiei, asa ca nu ar strica o asemenea atitudine ! cu atat mai mult cu cat nu exista o normare a muncii, se munceste pana pici de oboseala si creierul refuza sa mai gandeasca. Bolile profesionale nu sunt recunoscute, grefierii isi cumpaa din marele lor salariu hartie, pixuri, consumabile i general. mai nou isi folosesc si calculatoarele personale ptr.ca cele ale ministrei sunt uzate moral de prin 2008 !

# pelin date 3 July 2016 19:40 +9

PE SCURT VORBIND DE FORMAREA PROFESIONALA A GREFIERILOR TREBUIE SA SE PUNA ACCENT(ceea ce se face)PE DEZVOLTAREA SPIRITULUI DE ANALIZA PT.A PUTEA ACTIONA ECHILIBRAT,PE BAZA UNEI GANDIRI OBIECTIVE-CORESPUNZATOARE,CARE SA-I OFERE IMAGINEA CORECTA ASUPRA SISTEMULUI ADMINISTRATIV JUDICIAR.ASADAR,GREFIERUL NU A FOST SI NU POATE FI O CANTITATE NEGLIJABILA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva