3 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

PUTEREA LUI DUMBRAVA – Judecatorul militar Constantin Udrea acuza: „Domnului general Dumbrava i-a scapat o pasarica foarte mare cand a vorbit despre 'campul tactic'.... Ajunsesera la o putere atat de mare, incat isi permiteau inclusiv sa avertizeze judecatorii si procurorii ca ei sunt acolo si vegheaza... Oamenii pe care ei nu-i agreeaza ii scot din scena politica si juridica. Coordoneaza pana si evolutia profesionala a magistratului”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

1 November 2018 18:39
Vizualizari: 9995

Desi agenda publica este dominata de ani intregi de dezvaluiri privind imixtiunile nepermise ale SRI in actul de justitie, niciunul dintre decidenti nu s-a urnit sa denunte protocoalele incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu institutii-cheie ale statului, cu atat mai mult cu cat sunt arhicunoscute abuzurile comise in ceea ce generalul SRI Dumitru Dumbrava (foto 1) a denumit „campul tactic”. Constatarea a fost exprimata miercuri, 31 octombrie 2018, de catre colonelul Constantin Udrea (foto 2), judecator la Curtea Militara de Apel, in emisiunea „Interes General”, realizata de jurnalistul Sorin Burtea la TVR 1.


Magistratul militar a amintit ca acum doi ani, cand CCR a dat celebra decizie care a rupt binomul SRI-DNA, capii Serviciului Roman de Informatii se dadeau de ceasul mortii ca avea sa-i fie pusa cruce luptei anticoruptie. Astfel, judecatorul Udrea a subliniat caracterul aberant al acestei idei, colonelul amintind ca un serviciu de informatii nu are nici in clin, nici in maneca cu combaterea coruptiei.

Avertizand asupra fortei nemeritate la care ajunsese SRI in epoca Dumbrava, Constantin Udrea a pledat pentru anchetarea si chiar inchiderea celor care au facut politie politica, precum si pentru tinerea serviciilor secrete sub control parlamentar si la distanta de cele trei puteri ale statului.

Nu in ultimul rand, Udrea s-a aratat stupefiat ca nici politicienii, dar nici magistratii nu iau atitudine suficient de hotarat in sensul denuntarii protocoalelor, desi acestea au fost folosite pentru executii nu doar in lumea politica si de afaceri, ci si in randurile judecatorilor si procurorilor.

Iata cele mai importante declaratii ale colonelului magistrat Constantin Udrea:

La vremea respectiva (n.r. in urma cu 5 ani), nu cunosteam amploarea fenomenului de capacitare a autoritatii judiciare de catre Serviciul Roman de Informatii. Nu cunosteam care este gravitatea situatiei, astfel incat, poate daca as fi cunoscut, as fi tras un semnal de alarma mult mai serios. Pentru ca este obligatia noastra, ca cetateni, si chiar a mea, ca judecator al statului roman (chiar daca sunt judecator militar; dar supus intotdeauna Constitutiei) sa spun acolo unde lucrurile nu merg. Si cand valorile constitutionale de baza ale statului de drept sunt incalcate, terfelite, trebuie sa tragem semnalul de alarma. (...) Unele din chestiunile ridicate cu mai bine de 5 ani in urma si-au primit in sfarsit rezolvarea pe parcursul acestui an, prin noile legi de organizare-functionare a justitiei. (...)

Inca de la vremea respectiva (n.r. prin Decizia 51 din martie 2016), cand Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul 142 din Codul de procedura penala (referitor la posibilitatea pentru alte organe ale statului – fara sa fie denumite – de a efectua interceptari), va amintiti cine se plangea foarte tare ca s-a terminat cu lupta impotriva coruptiei? Era SRI-ul – ca si cand aceasta activitate de combatere a coruptiei ar reveni SRI-ului.

Aici este drama cea mai mare, pentru ca combaterea coruptiei nu este atributul SRI-ului. Combaterea coruptiei – ca esenta pentru pastrarea statului de drept – este atributul organelor judiciare. SRI-ul nu trebuie decat sa informeze si sa taca; sa puna la dispozitie toate probele si sa se opreasca – nu sa ceara organelor judiciare lamurire in legatura cu felul in care au folosit ele acele informatii. Deci nu numai ca, potrivit protocoalelor, furnizeaza informatii; (n.r. imixtioneaza) inclusiv in materie disciplinara a magistratilor – ceea ce e foarte grav. Adica se ocupa inclusiv de familii, de relatii profesionale samd. Deci inclusiv sub acest aspect, SRI-ul furnizeaza informatii, dar pretinde – potrivit protocolului care este in vigoare si acum (ca n-a fost denuntat de niciuna din parti) – ca cel cu care colaboreaza sa-i spuna in ce mod a folosit acele informatii. Ceea ce e foarte grav – trage la raspundere organul judiciar. S-a inversat sarcina!”

Dumitru Dumbrava si campul tactic

Domnului general Dumbrava i-a scapat o pasarica foarte mare cand a vorbit despre 'campul tactic'. A spus: 'Campul tactic cuprinde toate instantele si parchetele' si la vremea respectiva, cand un sef al SRI a spus ca este o exprimare nefericita, de fapt a vrut sa spuna ca au scapat pe piata o chestiune care este foarte grava pentru existenta statului de drept.

Stiti ce cred eu? N-am probe, dar deduc din modalitatea in care se comporta domnul respectiv ca ajunsesera la o incredere in sine atat de mare si la o putere atat de mare in relatia cu organele judiciare, incat isi permiteau orice – inclusiv sa avertizeze judecatorii si procurorii ca ei sunt acolo si vegheaza.

De altfel, un lucru este esential: daca dorim sa fim atenti cu statul de drept, trebuie sa tinem serviciile secrete la distanta de de cele trei puteri ale statului: de Parlament, de Guvern si de puterea judecatoreasca. Daca-i lasam sa se interfereze cu aceste puteri, nu mai avem stat de drept”.

Protocoalele si semnatarii trebuie investigati

Am asistat la dezbaterea din Parlamentul European si cu chiu, cu vai, un parlamentar european care conducea sedinta respectiva spunea ca se impune totusi investigarea protocoalelor. Prima chestiune: este imperios necesar ca factorii de putere ai statului si nu numai sa investigheze modul cum au fost incheiate aceste protocoale, sa investigheze semnatarii acestor protocoale, sa investigheze semnatarii acestor protocoale in legatura cu incalcarea atributiunilor de serviciu, sa investigheze consecintele acestor protocoale pentru trecut si pentru viitor si mai ales prin raportare la valorile constitutionale incalcate prin folosirea acestor protocoale.

Pentru mine este greu de conceput, eu chiar nu pot intelege cum magistrati cu educatie juridica solida vizavi de dreptul constitutional sa semneze aceste protocoale, prin care au pus la dispozitia SRI-ului institutii pe care le conduceau. Eu nu pot intelege ce a fost in mintea cuiva cu putere de decizie intr-un organ (sigur: n-avea voie s-o faca, dar a facut-o) cand s-a pus la dispozitia SRI-ului. Nu inteleg: cum a reusit SRI-ul sa-i determine sa faca asta? Poate ca cineva i-a indemnat sa creada ca daca toti sunt angrenati (pentru ca sunt angrenati toti capii – inclusiv de la parchete, de la instante, de la instanta suprema si de la Inspectia Judiciara), poate ca s-au gandit ca vreodata nu va mai avea cine sa-i ancheteze, nu va mai avea cine sa faca cercetari pe ei, avand in vedere ca tocmai cei care decid cu privire la aceasta chestiune sunt prinsi in aceste protocoale. Adica sunt complici, sunt autori ai lor. Cam asa este chestiunea si e foarte grava.

Sper sa ajungem acolo (n.r. la anchetarea si chiar la inchiderea celor care au facut politie politica). Nu toate serviciile secrete din Romania fac asta, ci numai SRI-ul. As vrea sa va reamintesc faptul ca un presedinte al Romaniei la un moment dat nu a mai candidat pentru al doilea mandat, spunand ca a fost invins de sistem. Domnul presedinte Emil Constantinescu facea referire la invingerea sa de catre serviciile secrete, de catre SRI. La asta facea referire. Deci pana la urma, nu trebuie sa invatam nimic din asta?

SRI-ul, ca orice structura de informatii, are un rol bine determinat. El trebuie sa furnizeze informatii hotaratoare factorilor politico-militari pentru apararea tarii si atat. Insa au capatat gustul puterii, dar nu numai ca au vrut ei; au vrut si cei care i-au pasuit. Si ei stiau ca nu pot avea putere de decizie in statul roman decat daca isi lungesc forta prin organele statului, adica prin parchete, in esenta, prin Inspectia Judiciara si la varf prin Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iata deci ca in felul asta au acaparat o putere esentiala: puterea judecatoreasca. Or, acaparand puterea judecatoreasca, SRI-ul conduce in esenta ancheta, prin manipularea probei, prin amestec de adevar si minciuna. E o metoda specifica dezinformarii – cursuri pe care ei si le fac pentru desfasurarea activitatii – evident.

Ei au ajuns pana acolo, incat, manipuland proba, dirijeaza ancheta catre anumite fapte si persoane, incat oamenii pe care ei nu-i agreeaza ii scot din scena – inclusiv politica si juridica. Ei coordoneaza pana si evolutia profesionala a magistratului! Ei folosesc mape galbene pentru informatii delicate. Eu am venit sa le arat ca eu vin cu o mapa rosie, pentru ca e un semnal foarte grav pentru statul de drept.

Ei folosesc metode pentru promovarea si pentru scoaterea din sistem a magistratilor care nu sunt obedienti. Ma refer inclusiv la dosare disciplinare. Ce cauta ei acolo? Este cea mai mare problema pe care eu mi-o pun. Ma gandesc asa: ce fac asociatiile? Ce face CSM-ul, care de curand a avut o pozitie publica si a dezavuat aceste protocoale? Dar atat! De ce Parlamentul nu ia o pozitie? Pentru ca Parlamentul reprezinta vointa poporului. Daca se complac in asta, eu nu-i inteleg. De ce Guvernul nu are initiativa legislativa? Eu sper ca totusi, pana una-alta, asociatiile magistratilor vor intelege ce pericole-i pasc. (...)

Si in America, si in alte tari din Europa Occidentala, intotdeauna serviciile secrete au scos capul. Deci atentie pentru clasa politica: ele trebuie tinute intotdeauna sub un control riguros vizavi de activitatea operativa. Nu pledez pentru desfiintare, ci pentru punerea lor la punct, in raport de Constitutia statului, nu altceva.

Sursa foto Udrea: Antena3.ro

Comentarii

# Mihail date 1 November 2018 19:32 +9

Este apocaliptic ce spune dl judecator Udrea despre sistem ! Apocaliptic pur si simplu !

# SILE SPERIATU date 2 November 2018 22:21 0

NU mai denigrați noua SECU! Are-n soldă floarea juriștilor din țară! Sistemul judiciar nu-i in stare să-și facă... metodologiile de aplicare a legii, noroc că SRI s-a sacrificat, fără pretenție la glorie :P :P :P .

# DODI date 1 November 2018 19:45 +12

Conducătorii instituțiilor judiciare au pus la dispoziția SRI instituțiile pe care le păstoreau pentru că, majoritatewa acoperiții fiind, au executat un ordin. Începând cu 1990, când SRI a primit dreptul de a avea firme sub acoperire, a început depășirea cadrului în care ar fi avut dreptul să funcționeze. De aici până la aservirea întregii economii naționale, a principalelor instituții și organisme ale statului nu a fost decât o problemă de... timp. Acoperiții SRI din aceste instituții (inclusiv cei din Parlament, partide și guvern) au executat prompt ordinele primite. Și toți s-au excutat întocmai și la timp. Inclusiv ultimii doi președinți-marionetă plantați de SRI pe capul românilor: bețivul național și cleptomanul imobiliar. Două personaje odioase create, șantajate, tolerate și dirijate de SRI numai în interesul acestei instituții.

# Dupa '90 Serviciile asista sau participa la jaful organizat date 2 November 2018 09:28 +6

Dupa 1990 Consiliul Suprem de Aparare a Tarii apara interesele cetatenilor romani... D'aia nu stie nimeni ce suprafata totala de teren a fost retrocedata dupa 1990 si inscrisa in Titlurile de Proprietate eliberate prin Ordin al Prefectului, d'aia nu cerceteaza nimeni totalul suprafetelor retrocedate in fiecare judet si localitate dupa 1990? CINE sa intrebe fiecare Prefect si fiecare Primar care este suprafata totala de teren retrocedata acte in in fiecare judet si in fiecare localitate? Curtea de Conturi? Primul Ministru? Parchetul General care doarme atunci cand un Ministru cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara in subordine afirma public faptul ca in Romania s-au retrocedat suprafete care insumate depasesc suprafata tarii? De ce se cheltuie in Romania bugete semnificative cu Serviciile Secrete si Armata Romana daca nimeni nu apara de hoti suprafetele de pamant romanesc retrocedate aiurea si vandute apoi strainilor? Despagubim sau platim haraci la hotomani?

# mitica date 1 November 2018 19:49 +8

Dar acest general SRI Dumitru Dumbrava nu are voie sa faca puscarie?

# Jemapel Costel date 2 November 2018 08:18 +4

Trecand peste toate nenorocirile pe care le-a facut Dumbrava ca reprezentant al omniprezentului sri, intrebarea ar fi.. acum dupa ce a fost dovedit ca-i plagiator, un xerox fara creier.. cam ce parere au despre ei judecatorii si procurorii care au primit ordine in dosare galbene de la brainless-ul asta? Vine un militian cu neuronii electrocutati, antrenat doar sa minta si sa manipuleze ca sa dea lectii unora care si-au tocit coatele pe bancile facultatilor? Atat de santajabili si de intimidabili sunteti? Coloana ceva aveti? Sau va ghidati doar dupa interesul personal si dupa obtinerea de avantaje materiale prin orice mijloace? Mizeria din justitie este rezultatul mizeriei umane care o compune ca si institutie.

# visu date 2 November 2018 09:25 0

Si cine-i voteaza pe cei ce le dau bani si nu-i controleaza?!

# escu date 2 November 2018 10:15 +2

Nu ar trebui să aruncăm cu noroi în toată instituția. Cei care au dus la această stare de lucruri, Coldea, Dumbravă și, cu voia dumneavoastră, Geoooorge Maior, trebuie să răspundă pentru imixtiunea SRI în actul de justiție, timp în care politicienii erau/sunt puși la zid că încalcă independența justiției. Cât privesc protocoalele, sunt de părere că trebuie condamnate cele care dau dreptul SRI de a se implica în actul de justiție. În activitatea oricărei instituții există și practica unor protocoale care să ducă la buna relație și funcționare a acestora, fără a ține loc de lege, a se încălca Constituția sau legile țării, mai ales dacă legea nu a prevăzut așa ceva. Sesizarea despre acțiunile teroriste, antinaționale sau la adresa securității naționale se va mai face sau nu după denunțarea tuturor protocoalelor? Dar despre acțiunile de spionaj împotriva intereselor României, mai ales că acesta este în floare la această oră, dar nu prea mai vezi acțiunile de contracarare?

# Gilu date 2 November 2018 10:29 +2

Bai Deliorman ( dumbrava nebuna ) campul tactic pentru voi , trebuia sa fie terorismul si apararea Constitutiei si NU justitia si partidele ! Duceti - va si spanzurati-va cu totii : maioru , baschetbalista , Eticosu nicomahic , bashinosu , monica- cea - frumoasa - de - pica ' n koor , veverita , stancuta , rata mecanica si alte oratanii ... " D ' alea gabe , d ' alea rele ,\ Feri - ma Domne da iele " ( V.V.Delamarina )

# Hashas date 2 November 2018 15:14 +2

Orataniile din justitie jumulite,prima Votkalinsca Macovei,toti cei care au pus umarul la minciuna si jefuire alergati in piata publica imbracati in smoala si pene,sa fie de oprobiu public.

# contribualbil date 2 November 2018 12:12 +1

institutii ale statului din justitie, ce mai stati!? Fara multe comentarii, cu el si ceilalti ca el care s-au crezut zei pe veci, la PUSCARIE! merita bagati pe viata, pentru cei ce le ia locul sa nu mai faca ca el.

# Drăgaica din talpa ţării date 2 November 2018 15:23 0

Retrocedari si vax raspundere. Marele jaf funciar a  început odata cu lg 247/2005  privind reforma macovista.  Reconstituirea dr de prop asupra terenurilor forestiere a fost lasata fara limita la hectare. In dispretul Codului civil a fost permisa proba cu martori vecini si mostenitorii acestora. Adica martorul “stia” de la tat’su, bunic’su sau direct de la Stefan cel Mare ca reclamantul a avut si 50 de ha acolo. Chiar si acolo unde existau acte, erau atat de vechi si neclare,  încat  expertii nu puteau stabili exact locul si intinderea. Cine a prins astfel de reconstituiri s-a căpătuit. Apoi a urmat nebunia punerilor in posesie si miza amplasamentului. Cu complicitatea membrilor din comisii, niste “ descurcareti” au luat cele mai bune amplasamente, chit ca neamu’ lui nu avusese acolo teren. Erori multe pt ca  în trecut masuratorile se faceau cu ruleta iar cele topo confirmau  în minus. Diferentele se corectau însa  în favoarea beneficiarului, ca asa a vrut legiuitorul.

# Drăgaica din talpa ţării date 2 November 2018 15:29 0

Spre necazul idealistilor, legiuitorul nu raspunde, a zis-o CCR,el poate  îndrepta legile tâmpite sau sa fie taxat la urmatoarele alegeri. Din pacate, degeaba votam daca mandatul alesilor nu este unul imperativ. SRI a avut si are mereu alte treburi, mai importante.  Tot  cu dedicatie a fost modificarea art 31 alin3 din lg. 1/2000 prin  lg 247/2005  privind reforma macovista “ Constructiile de pe terenurile forestiere, inclusiv cele de corectare a torentilor, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vanatoare, pepinierele, alte amenajari silvice, instalatii sau mijloace fixe, inclusiv cele aflate in curs de executie, amplasate in suprafetele care fac obiectul retrocedarii, trec in proprietatea persoanelor fizice sau juridice carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor.”  Initial, CCR nu s-a bagat peste acest art. desi a fost sesizata. Ar fi bine de stiut cine a profitat in acest interval. Abia prin Dec nr 602/2008 CCR pune capat hotiei.

# Edelweiss - Septuagint de Bukowina date 2 November 2018 17:33 +2

Cutuma anistorică reglementează doar la... 4 metri cubi de pomânt :eek: împroprietărirea fiecărui suflet trăitor nemaitrăitor. Adicătelea 2 de lung, 1 de lat și 2 de adânc. Ș-asta-i la modul ideal! Că dacă-i cumva iarnă aspră, cam cum îi pe-aicișa prin Bukowina („... unde-gheață apa-n tioc /Și găluștele pe foc”) apăi qhiulește gropariul și nu taie pomântul înghețat bocnă, atunce împroprietărirea escatologică o să deie cu zecimale în minus (cum ar veni - aproximare în minus). Pentru a se evita o asemenea blasphemie funciară, trebuie... MITUIT EXPERTUL! :-? Adicătelea expertul în săparea borților de sepultură trebuie omenit cu crăpelniță consistentă, pe bază de... porkării, care să deie multe calorii necesare mânuirii târnăcopului, toporului ș-a drujbei. Și mai trebuie MILUIT expertul cu o sticloanță agabaritică (cel puțân 1,25 litre) care să fie plină ochi cu cel mai bun trăscău de pe circumscripția geografică a 7 poște. Păi, ce mamuța draaqului, că doară o dată dă omu' colțu'!

# Dorina date 2 November 2018 15:34 +2

O coordonare atat de eficienta incat Romania e pe ultimele locuri pe toate planurile… e pe primul loc doar la exilul propriei natiuni si la exterminarea celei ramase… Niste ratati!

# Puhoilu de kkt amenintator;el si Coldea-prostu`cainele nostr date 2 November 2018 16:38 +2

PSD+ALDE reduceti macar la jumate bugetul SRI, ba speriatilor ! Mamaligari treziti-va . V-a ales lumea degeaba : ati facut nimic pt. a starpi sistemul. Unde-s legile justitiei ? Cand dracu` v-a plati procurorul+judecatorul+martorii-falsi despagubirile din banii ma-mii lor si nu de la buget ? CAnd vor fi concediati toti acesti paraziti ai tarii , de exepmplu atucni cand primesc o condamanre de la CEDO ? Sunteti varza si e foarte posibil sa pierdeti alegerile din cauza asta chiar daca opozitia pute a peste ... Lumea vrea sangele dusmanului care a supravietuit rev.`89 , acea securitate care n-ea scos ochii cu executarea a doi muribunzi . :o

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.11.2024 – Urmasul lui Pahontu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva