PUTINI VOR IESI - MJ neaga informatiile ca mii de puscariasi ar urma sa fie eliberati odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod penal: “Impactul imediat asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200”. In continuare penitenciarele vor fi supraaglomerate, cu un grad de ocupare de 116%
Ministerul Justitiei condus de Robert Cazanciuc (foto) a dezmintit stirile alarmiste aparute in anumite publicatii, in care se avertiza ca mii de detinuti ar putea fi eliberati dupa 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod penal. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa. Nu este vorba nicidecum de mii de puscariasi care sa fie pusi in libertate, ci de cateva sute.
Ministerul Justitiei a informat prin intermediul unui comunicat de presa ca a fost analizata situatia a aproximativ 24.000 de detinuti, dintr-un total de 30.680, stabilindu-se ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Potrivit MJ, impactul imediat al intrarii in vigoare a Noului Cod asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200:
“In urma aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la numarul persoanelor aflate in prezent in executarea unor sanctiuni privative de libertate care ar putea beneficia de dispozitiile legii penale mai favorabile ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri penale, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:
Conform H.G. nr. 836 din 30 octombrie 2013 si O.U.G. 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor centrelor de detentie s-au constituit si functioneaza Comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.
Conform legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, Comisiile avand doar dreptul de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale.
Cu toate acestea, pentru a contura o imagine cat mai clara a impactului noilor Coduri, Ministerul Justitiei este in masura se prezinte urmatoarele date, ce au rezultat, cu caracter strict estimativ, din evaluarea partiala efectuata pana in prezent de catre comisiile mentionate:
Astfel, pana la data de 10 ianuarie 2014, Comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de persoane aflate in executarea sanctiunilor privative de libertate, dintr-un total de 30.680 de persoane aflate in aceasta situatie.
In urma acestei analize partiale, s-a constatat ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea ca cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte savârșite in timpul minoritatii, fie de condamnari aflate in ultima perioada de executare.
In concluzie, impactul imediat al intrarii in vigoare a Noului Cod Penal asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200, sub rezervele mentionate, in sensul ca evaluarea nu este finalizata, iar hotararea in fiecare caz in parte va apartine exclusiv instantei de judecata”.
Gradul de ocupare din penitenciare era la sfarsitul anului trecut de 116%
Cert este ca in continuare puscariile din Romania vor ramane supraaglomerate, mai ales ca de la 1 ianuarie 2014 transferul romanilor din penitenciarele UE. In ceea ce priveste acest din urma aspect, potrivit unui raspuns acordat Lumeajustitiei.ro de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in decembrie 2013 nu se cunostea care va fi numarul total al detinutilor adusi din penitenciarele Uniunii Europene: “Administratia Nationala a Penitenciarelor a efectuat demersuri de actualizare a numarului detinutilor romani aflati in penitenciarele din Uniunea Europeana, insa momentan, acest studiu nu este finalizat. Avand in vedere cele precizate mai sus, ne aflam in imposibilitatea de a preciza numarul de locuri necesare pentru persoanele private de libertate care vor fi transferate din penitenciarele Uniunii Europene”. In ceea ce priveste gradul de ocupare din penitenciare, la sfarsitul anului trecut, acesta era de 116%: “Mentionam ca, la data de 03.12.2013, gradul de ocupare al penitenciarelor din Romania era de 116%”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 17 January 2014 13:24 0
# alexandra 17 January 2014 15:24 +4
# D.C. 17 January 2014 19:32 0
# D.C. 17 January 2014 19:41 +4
# D.C. 17 January 2014 19:52 +3
# D.C. - Citat 17 January 2014 20:45 +2
# D.C. - Citat 17 January 2014 20:47 +1
# D.C. - Citat 17 January 2014 20:49 +1
# D.C. - Citat 17 January 2014 20:50 +1
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 18 January 2014 00:03 +1
# Cvin 19 January 2014 18:36 +3