7 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PUTINI VOR IESI - MJ neaga informatiile ca mii de puscariasi ar urma sa fie eliberati odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod penal: “Impactul imediat asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200”. In continuare penitenciarele vor fi supraaglomerate, cu un grad de ocupare de 116%

Scris de: E.D. - G.T. | pdf | print

17 January 2014 10:11
Vizualizari: 11877

Ministerul Justitiei condus de Robert Cazanciuc (foto) a dezmintit stirile alarmiste aparute in anumite publicatii, in care se avertiza ca mii de detinuti ar putea fi eliberati dupa 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod penal. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa. Nu este vorba nicidecum de mii de puscariasi care sa fie pusi in libertate, ci de cateva sute.


Ministerul Justitiei a informat prin intermediul unui comunicat de presa ca a fost analizata situatia a aproximativ 24.000 de detinuti, dintr-un total de 30.680, stabilindu-se ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Potrivit MJ, impactul imediat al intrarii in vigoare a Noului Cod asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200:

In urma aparitiei in mass-media a unor informatii referitoare la numarul persoanelor aflate in prezent in executarea unor sanctiuni privative de libertate care ar putea beneficia de dispozitiile legii penale mai favorabile ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri penale, Ministerul Justitiei face urmatoarele precizari:

Conform H.G. nr. 836 din 30 octombrie 2013 si O.U.G. 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor centrelor de detentie s-au constituit si functioneaza Comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul tuturor persoanelor aflate in executarea pedepselor si masurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementari penale si procesual penale.

Conform legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, Comisiile avand doar dreptul de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale.

Cu toate acestea, pentru a contura o imagine cat mai clara a impactului noilor Coduri, Ministerul Justitiei este in masura se prezinte urmatoarele date, ce au rezultat, cu caracter strict estimativ, din evaluarea partiala efectuata pana in prezent de catre comisiile mentionate:

Astfel, pana la data de 10 ianuarie 2014, Comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de persoane aflate in executarea sanctiunilor privative de libertate, dintr-un total de 30.680 de persoane aflate in aceasta situatie.

In urma acestei analize partiale, s-a constatat ca intr-un numar de aproximativ 150 de cazuri se impune sesizarea instantelor de judecata pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei la data intrarii in vigoare a Noului Cod penal sau in imediata apropiere a acestei date. Facem precizarea ca cele mai multe astfel de cazuri sunt reprezentate fie de fapte savârșite in timpul minoritatii, fie de condamnari aflate in ultima perioada de executare.

In concluzie, impactul imediat al intrarii in vigoare a Noului Cod Penal asupra numarului persoanelor aflate in stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200, sub rezervele mentionate, in sensul ca evaluarea nu este finalizata, iar hotararea in fiecare caz in parte va apartine exclusiv instantei de judecata”.

Gradul de ocupare din penitenciare era la sfarsitul anului trecut de 116%

Cert este ca in continuare puscariile din Romania vor ramane supraaglomerate, mai ales ca de la 1 ianuarie 2014 transferul romanilor din penitenciarele UE. In ceea ce priveste acest din urma aspect, potrivit unui raspuns acordat Lumeajustitiei.ro de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in decembrie 2013 nu se cunostea care va fi numarul total al detinutilor adusi din penitenciarele Uniunii Europene: “Administratia Nationala a Penitenciarelor a efectuat demersuri de actualizare a numarului detinutilor romani aflati in penitenciarele din Uniunea Europeana, insa momentan, acest studiu nu este finalizat. Avand in vedere cele precizate mai sus, ne aflam in imposibilitatea de a preciza numarul de locuri necesare pentru persoanele private de libertate care vor fi transferate din penitenciarele Uniunii Europene”. In ceea ce priveste gradul de ocupare din penitenciare, la sfarsitul anului trecut, acesta era de 116%: “Mentionam ca, la data de 03.12.2013, gradul de ocupare al penitenciarelor din Romania era de 116%”.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 17 January 2014 13:24 0

bai tembebruxelezule la tine nimeni nu are pretentii la nimic caci singur recunosteai ieri (public la tv) ca toti iti acorda consideratia pe care o meriti,,ai fost informat in masina in drum spre csm,,despre nu stiu ce aiureala cu inspectia judiciara.si din asta se vede cit de tembebruxelez esti daca nu ai avut curajul sa pui piciorul in prag,te comporti ca un cirlig de rufe sau ca o gluga de coceni(scuze ca o gluga de cotroceni)

# alexandra date 17 January 2014 15:24 +4

Domnule Ministru ,in situatia supraaglomerarii penitenciarelor in mod special Jilava si Rahova care ar fi explicatia pentru amanarile nejustificate date de comisiile de liberare conditionata? Cred ca o implicare prin analizarea acestui aspect ar rezolva o mica parte din problemele existente.

# D.C. date 17 January 2014 19:32 0

Numarul persoanelor aflate in executarea unei pedepse privative de libertate care pot beneficia de prevederile Noului Cod Penal si de Procedura Penala este de aproximativ 6000, la nivel national. Doua aspecte : Onor Ministrul Justitiei nu vrea sa panicheze po******tia, cu toate ca detine aceasta informatie.Al doilea aspect face referire la competenta angajatilor ANP care studiaza dosarele detinutilor.Aproximativ 40% dintre dosarele studiate de catre comisii au rezolutie gresita, respectiv respingere. In acest caz, fiecare detinut care considera ca este nedreptatit va face cerere individuala catre judecatoria de care apartine penitenciarul in care isi ispaseste pedeapsa.Oricum, procedura este urmatoarea:propunerea penitenciarelor,depunerea cererii de analiza individuala de catre cei care isi permit avocati platiti si ultimii pe lista, cu voia dvs., cei care fac cereri dar vor fi reprezentati de avocati din oficiu.Onor Ministru Justitiei nu face referire si la pedepsele alternative.

# D.C. date 17 January 2014 19:41 +4

In ceea ce priveste supraaglomerarea penitenciarelor, aici este alta chestie, greu de inteles pentru cei care, intr-un fel sau altul, nu fac parte din sistemul ANP. Proportia directa intre numarul angajatilor ( indiferent de statul )din sistemul ANP si detinuti trebuie sa fie de 1 / 3. Adica pentru fiecare angajat ,3 detinuti .Calculul este simplu : exista in acest moment aproximativ 10500 de angajati in sistemul ANP ,iar numarul detinutilor este de ( conf. Onor Ministru ) putin peste 30.000.Adevarat ca s-au pierdut undeva cam 3500 de detinuti, dar asta tine de politica ANP.De aici si motivele nejustificate, de multe ori, ale instantelor de judecata, de respingere a liberarilor conditionate.Trebuie mentinuta proportia de 1/3, in caz contrar neputand fi justificate cheltuielile bugetare in sistem ANP.

# D.C. date 17 January 2014 19:52 +3

In anul 2012 ,Curtea de Conturi a obligat penitenciarul Rahova sa inapoieze peste 2,8 milioane lei( aprox.),deoarece penitenciarul depasise cu mult cheltuielile cu energia electrica si gazele.In contestatia facuta de penitenciar,acestia au aratat ca banii au fost folositi judicios si numai datorita iernii grele dintre 2011 si 2012, precum si verii deosebit de calduroase au cheltuit sumele imputate. Ce nu au spus in contestatie cei din penitenciar este faptul ca nu detinutii au in camere cate 3-4 aeroterme/calorifere electrice/convertori( in afara de aparatele de aer conditionat care sunt date pe cald) si nu detinutii au in camere aparate de aer conditionat de 18 000 BTU care functioneaza non-stop(si noaptea)vara.Ca exemplu:iarna, cand caldura din birouri depaseste 28 de grade,angajatii nu opresc sursele de caldura, ci deschid geamurile, sa se racoreasca.Daca numarul detinutilor ar scade dramatic, cum ar mai putea angajatii ANP sa faca risipa din banul public ??!!Si multe,multe,multe...

# D.C. - Citat date 17 January 2014 20:45 +2

Unul dintre cele mai bizare paradoxuri ale poporului roman se naşte din relaţia lui cu ideea de hoţie. Pe de o parte, leagănă la pieptu-i puzderie de mari prădători, le dă să sugă euroi direct de la ţâţa bugetului, iar la felul doi piure de afaceri cu statul, le prinde moţul cu fundă roşie, ca să nu-i deoache, Doamne fereşte, coana Justiţica şi n-are inimă să le dea cu ardei iute pe suzetă, ca să-i dez­veţe să mai bage-n gură ce-au furat. Pe de altă parte, e de-o vigilenţă cum n-am mai întâlnit la nimeni faţă de po­ten­ţialul mic găinar, care poate răsări de oriunde. N-am văzut şi nici nu trag speranţă c-o să văd vreodată puşcării burduşite cu mari căpcăuni înghiţitori de autostrăzi sau cu mari magicieni ai licitaţiilor, dar văd, în fiecare zi, în ochii conaţionalilor mei spaima, tremurul, groaza de a nu fi furaţi.

# D.C. - Citat date 17 January 2014 20:47 +1

Văd clame de păr legate cu lanţuri de raft, în magazinele de clame de păr, carcase goale de telefon mobil expuse în locul telefonului şi laptop-uri bătute în piroane, în magazinele de profil, camere de filmat clientul până-n colon, mai peste tot, şi bodyguarzi nemiloşi, gata să-ţi facă oricând un tuşeu rectal, ca să-ţi scoată de-acolo un eventual borcan cu maioneză şmanglit (sau, mă rog, dacă ai ascunzişul mai mare, o casoletă de icre, 200 de grame de parizer şi-o pâine feliată). În timp ce marii rechini se plimbă cu limuzine de aur, poartă şosete de aur, mănâncă parizer de aur, se şterg cu hârtie igienică de aur, şi-au umplut toate cuscrele de-a 14-a spiţă de averi pe care urmează să le moştenească, şi-au uns copiii ne­născuţi consilieri prin ambasade şi nu-i întreabă nici dracu’ de sănătate, noi, ăş­tialalţi, fraierii, suntem trataţi de către alţi fraieri, la orice oră din zi şi din noapte, ca nişte potenţiali infractori.

# D.C. - Citat date 17 January 2014 20:49 +1

Dacă intri într-o farmacie, tataia bodyguard-ul (toţi bodyguarzii de farmacii au vârsta pe care-o avea Gică Petrescu, Dumnezeu să-l ierte, înainte să moară) te va fixa încă de la primul pas c-o privire suspicioasă. După care va începe să te alerge prin incintă ca-n scenele de amor din filmele indiene, doar că nu pe după pomi, ci pe după rafturi. Dac-ar avea câine, pun pariu că l-ar pune să-ţi miroasă o şosetă, după care l-ar asmuţi să te urmărească până-n mormânt. Dacă ciordeşti vreo bucăţică de leucoplast de pe raftul de reduceri, după care fugi să te îngropi împreună cu ea? Sau vreo aspirină şi ţi-o ascunzi în nas? Dacă intri în vreun magazin de, să zicem, articole sportive şi ai un rucsăcel în spate, te poţi trezi că-ţi taie calea două gorile lobotomizate, care te anunţă cu voce răguşit-ameninţătoare: „Nu aveţi voie să intraţi cu rucsacul!“. Degeaba explici că rucsacul ăla e un fel de poşetă, în care îţi ţii şi laptop-ul, şi portofelul, şi telefonul, şi cheile de la casă.

# D.C. - Citat date 17 January 2014 20:50 +1

Dacă vrei să intri într-un megamarket, tre’ să te laşi mai întâi sigilat în plastic. Se începe cu geanta, dar, la o adică, poţi fi sigilat cu totul şi să ţi se lase doar două găurele pentru ochi şi una prin care să scoţi mânuţa cu care îţi vei alege produsele. În fiecare dintre noi, ăştia, fraierii de rând, zace un potenţial hoţ de care semenii noştri se simt obligaţi să se apere. Cu cât se fură mai tare cu milionul de euro, cu atât măsurile pe care prostul de rând le ia împotriva prostului de rând sunt mai dure.Romanul s-a nascut suspect.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 18 January 2014 00:03 +1

pentru D.C si D.C.-Citat//cita dreptate aveti amindoi!!!!!numai ca vorbiti in tara orbilor,surzilor si chiorilor,unde gunoiul coroiul esste presedinte si justitia ii linge picioarele .si se pregatesc sefii de servicii sa fie presedinti.!!!!!!!!unul mai stricat ca celalalt.sa/i spun lui melescanul cite NASOALE a facut cind era la agentia de offset........adica cum a vindut romania pe contrapartida de armament importat?melescanule dupa ce ti/a murit nevasta te/ai luat cu amanta si i/ai facut dde toate ca doar iti era si secretara.melescanule esti un tradator numai si pentru cite smenuri ai facut pe spatele muncitorilor de la fabricile de armament din romania(cugir,sadu v,)pentru inceput am scos doar atit .....va urma cu smenuri de la agentia de offset si cu spagile pentru gunoiul coroiul

# Cvin date 19 January 2014 18:36 +3

Mii de puscariasi ar fi iesit din Penitenciare daca amnistia era sa le fie dedicat si lor, detinutii de drept comun, ci legea de fapt este pentru marii corupti si evazionistii tarii care ne conduc de atatia ani buni,care, au jefuit tara si ne-au inselat cu acele certificate de privatizare special emise in acest scop identice ca miscarea CRITAS toti suferim astazi crezand ei ca asa le va merge sa se imbogateasca. Iata d-le M.J., ca legesa este numai pentru ei ce te miraca traim in Romania nedemocrata si corupta la maximumu cat s-a ajuns sa promulge legi special numai pentru grupuri din cele prev. de art.2 alin.2 din Constitutia Romaniei. Este d-le Ministru de Justitie al \"Romaniei\"(art. 2 alin. 2 din Constitutie vi se portiveste ca o manusa nu numai voua de la putere, ci si patronilor care ne folosesc ca scalvii lor azi, muncind pentru nimic, iar ei isi cumpara case si masini scumpe... ce spui d-le M.J.si de magistratii care au salarii si pensii de sute de milioane lei/Ron ?...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 6.10.2024 – Judecatorii care au aruncat alegerile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva