21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RADIOGRAFIA NEAGRA A JUSTITIEI – Judecatoarea Madalina Afrasinie: "Noul Cod de procedura civila ne-a ingropat la propriu... ne-a transformat in 'soricei de birou'... Fiecarui judecator ii revine la motivat 12.607 hotarari... Daca ne limitam la cele cinci zile lucratoare va garantez ca o hotarare ar ajunge acasa in 4-5 ani... La cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, ar trebui sa ne facem abonament... Am obosit sa se faca experimente legislative pe mine si pe colegii mei"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 September 2016 14:35
Vizualizari: 14431

Judecatoarea Madalina Afrasinie (foto), presedinte al Sectiei a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti a facut publice date statistice ale activitatii desfasurate in cadrul instantei, care vin sa arate ca un judecator a ajuns sa motiveze anual peste 12.000 de hotarari judecatoresti. Numai de la inceputul acestui an si pana in prezent, judecatorii de la Sectia a VI-a civila pe care Madalina Afrasinie o conduce, au avut de solutionat nu mai putin de 15.000 de dosare, iar numarul este intr-o continua crestere. Situatia este cu atat mai grava cu cat numarul mare de dosare tind sa fie taraganate din cauza prevederilor din Noul Cod de procedura civila, care au facut ca un dosar ce putea fi solutionat intr-o luna, sa fie solutionat in prezent in opt-noua luni de zile. Pentru a putea "tine in frau" aceasta situatia, judecatoarea Afrasinie marturiseste ca magistratii au ajuns sa redacteze hotararile judecatoresti in weekend, intrucat daca s-ar fi limitat la cele cinci zile lucratoare la volumul de munca existent, s-ar fi ajuns in situatia ca o hotarare judecatoreasca sa ajunga la partea din proces "in 4-5 ani de zile, in cel mai optimist caz".


In acest context, desi masurile alternative la instantele judecatoresti, precum medierea sau arbitrajul, reprezinta o varianta de preferat, judecatoarea Madalina Afrasinie dezvaluie ca in 15 ani de activitate ca judecator de scaun nu a avut ocazia de a incuviinta un acord de mediere. Madalina Afrasinie opineaza ca metodele alternative nu functioneaza in Romania din cauza inconsecventei legislative.

Datele privind situatia reala din Justitie au fost facute publice de judecatoarea Madalina Afrasinie in cadrul conferintei ""Metode de solutionare alternativa a litigiilor – Arbitrajul", eveniment organizat de Asociatia Consiliul de Arbitraj si Solutionarea Alternativa a Litgiilor – CASAL, al carei presedinte este avocatul Alexandru Encean, in parteneriat cu Comisia Juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor si Curtea de Arbitraj Judiciar, desfasurat luni, 19 septembrie 2016, la Palatul Parlamentului.

In opinia judecatoarei Madalina Afrasinie, Noul Cod de procedura civila nu a facut decat sa ingreuneze activitatea judecatorilor, transformandu-i pe acestia din urma in "soricei de birou" pe care se fac "experimente legislative", cu consecinta sacrificarii familiilor si a sanatatii magistratilor: "Mai in gluma, mai in serios, la cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, cred ca ar trebui sa ne facem un abonament. Asa am fi sigur ca oamenii ne recunosc si avem garantia ca ajungem intregi, cat de cat la spital", a conchis judecatoarea Afrasinie.

Prezentam in continuare discursul judecatoarei Madalina Afrasinie, sustinut in cadrul conferintei organizata de CASAL:

"Ca sa va faceti o imagine a ceea ce inseamna Justitie, mai bine zis Sectia a VI-a civila, comerciala. Mie imi place sa zic comerciala pentru ca, de fapt, civilul s-a comercializat va spun ca in cursul anului 2015 la nivelul Tribunalului Bucuresti, insemnand un numar de noua sectii, s-au inregistrat peste 500.000 de dosare. Penalul a reprezentat circa 11-12%, restul reprezentand cauze civile, litigii de munca, comerciale, evident insolventa si contencios administrativ. Daca vorbim din punct de vedere statistic, cel putin la nivelul Sectiei a VI-a civila se constata o crestere a numarului de dosare, iar acest lucru ma face sa ma intreb, evident, retoric, cum se explica increderea oamenilor in Justitie pentru ca, de bun simt, mi se pare ca daca nu ai incredere intr-o institutie, nu te adresezi evident acelei institutii, ci cauti sa iti rezolvi problema prin metode alternative. Si ca sa va faceti o impresie, va dau doar cateva date statistice: In 2014 au fost un numar total de 16.498 de cauze inregistrate la nivelul Sectiei a VI-a civila, din care 12.004 reprezentand cauze nou intrate. Fiecarui judecator, asta insemnand o medie de 30 de oameni, i-a revenit la motivat 12.607 hotarari. Desi sambata si duminica sunt zile libere, sa stiti ca pentru noi nu sunt. Ca sa putem sa tinem in frau, cat de cat, redactarile, pentru noi sambata si duminica sunt zile lucratoare. Daca ar fi sa ne limitam la cele cinci zile lucratoare din saptamana, din care doar o zi ramane pentru redactare, va garantez ca o hotarare judecatoreasca ar ajunge acasa in 4-5 ani de zile, in cel mai optimist caz.

In 2015, a fost un numar de 17.762 de cauze pe rol, din care nou intrate 13.871. In redactare pentru fiecare judecator, 12.659 de hotarari judecatoresti. In 2016, pana pe 31 august, cauze pe rol – 15.806, din care nou intrate 10.703, pentru o medie de circa 28 de judecatori. Fiecarui judecator a revenit la motivat o medie de 8.741 de hotarari doar in primele opt luni ale anului 2016.

Nu cred ca este o noutate pentru dumneavoastra, mult laudatul Cod de procedura civila, a carui istorie o cunoasteti foarte bine. Stiam ca nu intra in vigoare in ziua de 14 februarie, iar seara am aflat ca va intra in vigoare incepand cu ziua urmatoare. Sectia a VI-a civila comerciala a Tribunalului Bucuresti a fost, la acel moment, prima sectie care a implementat din prima zi Codul de procedura civila, acele faimoase termene de recomandare in comercial fiind de pe o zi pe alta. Pacatul cel mare al acestui Cod de procedura civila este ca ceea ce eu ca judecator faceam in doua termene de judecata, doua termene de judecata pe care el puteam acorda intr-o singura luna, acum ajung sa le fac in 8-9 luni de zile, mizand pe ideea ca la primul termen de judecata actiunea nu se va modifica. Este bine, este rau? Sunt de 7 ani judecator pe sectie comerciala si, credeti-ma, pe noi Noul Cod de procedura civila ne-a ingropat la propriu. Faptul ca ne-a transformat in "soricei de birou", ingropandu-ne la propriu in hartii, acest Cod de procedura civila nu a facut altceva decat sa ne ingreuneze pregatirea noastra profesionala si, automat, sa ne determine sa ne sacrificam weekendurile, cu consecinta evidenta a sacrificarii familiilor si a sanatatii noastre. Mai in gluma, mai in serios, la cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, cred ca ar trebui sa ne facem un abonament. Asa am fi sigur ca oamenii ne recunosc si avem garantia ca ajungem intregi, cat de cat la spital. Este trist ca s-a ajuns in aceasta situatie, este trist ca metodele alternative, fie ca se numesc mediere sau arbitraj, nu functioneaza si nu functioneaza nu din cauza noastra a judecatorilor si nici din cauza dumneavoastra, ci din cauza inconsecventei legislative. Am obosit dupa 15 ani ca judecator de scaun sa se faca experimente legislative pe mine si pe colegii mei. Cand am intrat in profesie, am intrat gandindu-ma ca voi schimba in bine, atat cat pot, ceea ce se intampla in societatea romaneasca, nu m-am gandit ca acesta profesie va echivala pentru mine cu executarea pedepsei la locul de munca. Este o radiografie neagra a sistemului si, din pacate, vocile care ar trebui sa vorbeasca pentru noi, pentru ca, nu-i asa, nu toti suntem detasati sau asimilati, se fac ca ploua sau se fac ca ne asculta, mai bifeaza acolo o casuta si pleaca mai departe. Daca vor functiona metodele alternative, pentru mine ca judecator, desi pana acum nu am avut ocazia sa incuviintez un acord de mediere, va fi un lucru extraordinar de bun. Din pacate, Codul de procedura civila a aruncat primul termen de judecata, iar acest lucru este frustrant atat pentru judecator, cat si pentru parti. Cui foloseste? In orice caz nu noua, nu dumneavoastra, nu lor, partilor!"

Comentarii

# TÎNDALĂ date 20 September 2016 12:07 +11

Ministrul justiției ar trebui să aibă habar de ... munca de jos. Numiți prin concurs... de împrejurări, duc justiția de rîpă :(

# mulder, agentul mulder date 20 September 2016 12:26 +9

desi vb doar de justitie p-aci, in relitaate in toate domeniile, dar absolut in toate, ne lovim de acelasi hatis legislativ, cu legi proaste si foarte proaste, complicate, fara logica si far posibilitate punerii in normalitate a vietii cotidiene. :-x :-x :-x

# Cetateanu' turmentat date 20 September 2016 21:08 -2

Dupa cate pahare a constatat Dna judecător afrasinei ca are atâtea dosare la motivat? Probabil ca le-a numărat pe toate de la intrarea in magistratura. 

# unul din lumea cea mare- date 20 September 2016 12:19 +3

nu stiu daca o sa publice luju,dar am urmarit CU MARE ATENTIE ,,DISCURSUL DOAMNEI JUDECATOR.in primul rind doamna judecator,NU AVEM INCREDERE DIN CAUZA CA 500.000 DE DOSARE au fost judecate de tb.ele au fost judecate caci sintem FORTATI sa ajungem la justitie pentru orice nimic si pentru ca alti judecatori au mermelit ceea ce nu trebuia FACIND DIN LEGE ,NELEGE.asta ca sa fie clar de ce a scazut increderea la mai putin de sub 35%.al 2 lea pct de vedere.SE PARE CA NICI CHIAR DVS NU AVETI INCREDERE IN JUSTITIA IN CARE ,,AVETI INCREDERE,,DIN MOMENT CE O SA/I,, LASATI FIULUI MOSTENIRE SUMA DE 3000 DE LEI CARE VI SE CUVINE,,....DECI DESPRE INCREDEREA NOASTRA IN VOI MINJITII STATULUI CHIAR NU ESTE.cum sa am eu incredere cind casati decizii definitive,irevocabile,executorii si executate dupa 3,9 ani!cinf colega frunza,anuleaza carti funciare la cererea unor infractori,FARA SA MA ARESTEZE PE MINE DACA AS FI FALSIFICAT ACTELE CU CARE A FOST INTABULATA O PROPRIETATE !!!!!continuare

# unul din lumea cea mare date 20 September 2016 12:31 +3

continuare//vorbiti de increderea noastra in justitie,DOAMNE TULAI,cum sa am incredere in justitia mermelita cind judecatoarea frunza(prietena dvs )NU IA IN CONSIDERATIE TITLURI DE PROPRIETATE EMISE CHIAR DE T.B.sau nu ia in consideratie ca P,B NU ARE un mm patrat proprietate la mine in curte dar ANULEAZA INTABULARI,cum sa am eu incredere cind 3 judecatori de cab aratra ca este ilegala o NATIONALIZARE SI judecatoarea frunza face HARCEA PARCEA LEGEA???CUM SA AM EU INCEDERE IN JUSTITIA MERMELITA CIND DVS NU AVETI,CIND DECIZIILE DEFINITIVE NU SE BUCURA DE DREPTUL DE LUCRU JUDECAT(ca ,,vaz,, ca si dvs lasati mostenire 3000 de lei fiului,,)cum sa am incredere cind procurorii (sect) 5 fac dosare la COMANDA,cind procurorii dna fura hirtiile din dosare cu complicitatea grefierilor si a judecatorilor,cum sa am incredere cind judecatorii nu iau in consideratie expertive chiar de expertii numiti de ei!!!DESPRE CE VORBIM?DOAR DESPRE CRESTERILE SSALARIALE ALE JUSTITIEI?PEN,CE????ATI AVEA CURAJ

# victoras date 20 September 2016 15:04 +4

Autoritatile statului roman sunt zero. De exemplu, o institutie a statului care a inchiriat un apartament situat la parterul unui bloc de locuinte dispune proiectantului sa instaleze centrala termica intr-o camera sub dormitorul locatarului de la etajul 1 si la reclamatia facuta la primar, la prefect, la ministrul dezvoltarii care are relementari in domeniu se raspunde de catre ISCIR ca daca ma deranjeaza centrala noaptea de nu pot sa dorm sa ma adresez justitiei cand legea spune ca ISCIR-UL are competente legale sa dispuna modificarea proiectului de instalare al centralei termice. Concluzia este ca orice problema administrativa trebuie rezolvata in justitie. Deci, pana se pronunta justitia victima poate sa moara.

# kiki date 20 September 2016 16:02 +5

D-na judecător !Daca nu faceti fata mai dati şi la alţii care nu au obiectul muncii !Incercati modificarea legii astfel incit sa nu mai revina instantelor din Bucuresti atitea competente materiale exclusive(proprietate intelectuala ,contencios administrativ cu magistratii contencios cu ministerele etc)

# nuibai date 20 September 2016 17:44 +6

În sfîrşit, s-a trezit cineva dintre noi (voi, că eu m-am cam dus). Săr-mîna, Mada. Nu trebuie decît să se revină la codul anterior. În care se spunea: preşedintele, primind cererea, dădea omului termen în cunoştinţă, vă amintiţi? Dar de celeritatea din comercial, vă amintiţi? Numai că cei care au făcut zilele astea grevă, sau ce-o fi, nu au amintit nimic despre toate astea. Nici că toate astea trebuie tratate în folosul omului din sală, în primul rînd. Speranţa este la judecători, dar din păcate slabă speranţă.

# Edelweiss date 20 September 2016 18:44 -1

Și Io* vreau să săr-mânuța lui Mădă. Cum se poate realiza faptiq? ;-)

# Tanta date 20 September 2016 19:03 +1

:-x Edelweis :-x Personal!

# Edelweiss date 20 September 2016 20:08 -1

„Are you boy, or a girl?” :-)

# adi date 20 September 2016 17:55 -6

:lol: La cum judeca de stramb doamna… dar de ce nu va apucati de altceva daca tot e asa de greu?

# Cetateanul date 20 September 2016 17:58 +1

Bine, doamna judecator, dar la CSM de ce nu v-ati inghesuit? V-a fost frica ca va "lucreaza" Baietii? Pai daca da, atunci "mucles", ca de la peluza nu se poate da gol. Daca i-ati lasat pe cei cu pete sa candideze (cu exceptia doamnei Baltag si Axinte, toti ceilalti sunt niste "dubiosi"), atunci mai bine mergeti acasa sa motivati!

# unul din popor date 20 September 2016 21:22 -5

Mare aglomerație la instanțe dacă ați rejudecat cele 700 de hotărâri ale avocaților din UNBR 2004 de câte 10 ori și nu ați ajuns la o concluzie finală nici în prezent. Mai căutați dacă hotărârea judecătorească în baza căreia s-au înființat aceste barouri este legală. Poate verificați și actele de înființare ale barourilor tradiționale în următorii 10 ani. Avem justiție!

# popescu ion date 21 September 2016 15:24 -3

Nu va mai lamentati doamna! Sunt si alate domenii unde semunceste mult si salariile sunt incomparabil mai mici ca ale d-voastra. De ce nu deveniti profesor sau medic? Cu vreio 1500-2000 lei si nu cu salariul d-voastra ? Iar despre calitatea muncii judecatorului s-o lasam mai moale putin ! castea merg la d-l Gadea ! nu pot fi inhitite de cei care cunos****** sistemul ! Cineva se intreba ce contine memorandumul d-voastra ? mai concret ce doriti? Demisia ministrului ? In timpul d-lui Ponta n-am auzit de d-voastra si de greutatile sistemului ? sau acum suntei in campanie ? Nu stiu! Curios este ca n-am auzit de d-voastra nici cand se redacta noul cod si nici cand se vota in parlament? Si nici vreo trei ani dupa in care puteati sa fi semnalat ce ne spuneti acum. Sau pe vremea aceea, dat ca aveti numai 7 ani vechime nu stiati nimic de spre procedura civila ? Stiu si eu! Cam prea vocala pentru nimic! S-auzim de bine!

# basicuta date 22 September 2016 06:24 -2

as vrea ca dna sa se opereze la un medic ce facu de serviciu + garda ! si care are leafa totala (garzile sunt moca) 2300 lei pe luna, un sfert din cat ia dna jude sa stea la cald si sa citeasca !

# Amelia date 22 September 2016 22:42 +2

Hai , mai lasati-ma cu medicii care iau 2300 lei pe luna ca ma apuca dracii. Pai or lua fratilor, desi, va spun ca cei care fac garzi au peste 6000 lei pe luna, insa nu pleaca unul fara ceva consistent in buzunar in fiecare zi. Si nu ma luati la misto vorbindu-mi de nu stiu ce maretie a muncii lor, pe care chiar o respect, cata vreme conditioneaza munca de atentii, ca sa nu le numesc altfel. Nu stiu cum e cu munca doamnei, dar daca sunt asa multe dosare inseamna ca oamenii chiar au incredere in justitie ca altfel ar sta acasa.

# pentru amelia date 22 September 2016 23:12 -2

Soro,,,insa nu pleaca unul fara ceva consistent in buzunar in fiecare zi...pai,sa te iau la misto:consideri ca injectarea botoxului ar trebui EXECUTATA gratis!? :lol: ba stii foarte bine cum este cu munca doamnei,n-arunca praf in ochii nimanui!Hai,pa!

# Viorel Muha date 30 April 2017 15:11 0

Corpul Judecatorilor a fost infestat in 27 de ani cu cea mai cumplita boala: Coruptia! Prin sentintele date in favoarea coruptilor si hotilor, etc. Judecatorii din Romania impreuna cu primarii, cu prefectii, cu personalul de decizie din alte institutii ale statului (retrocedari, licitatii, etc. prin sentintele, multe absurde date, au devenit producatori a milioane de procese ! Exemplu de sentinta aberanta data de catre judecatorii: Judecator Sorin Mirel Vasilescu, judecator Patrascu Horatiu Constanta, judecator Voicu Rodica, au dat drept sentinta o aberatiei. Au dat o sentinta prin care un succesor nu avut dreptul la propriul dosar de succesiune, ca va avea acces la datele personale ale tatalui sau! Primarului comunei Dobroesti, la aceasta data condamnat penal, Condu Valentin Laurentiu, protejat de Gabriel Oprea si de catre Vasile Blaga, a refuzat unui succesor sa vada inscrisurile dintr-un dosar de succesiune pe motiv ca acesta vede copia buletinului tatalui sau si ca are acce

# Viorel Muha date 30 April 2017 15:13 0

Complectare postare anterioara: Judecator Sorin Mirel Vasilescu, judecator Patrascu Horatiu Constanta, judecator Voicu Rodica, au dat drept sentinta o aberatiei. Au dat o sentinta prin care un succesor nu avut dreptul la propriul dosar de succesiune, ca va avea acces la datele personale ale tatalui sau! Primarului comunei Dobroesti, la aceasta data condamnat penal, Condu Valentin Laurentiu, protejat de Gabriel Oprea si de catre Vasile Blaga, a refuzat unui succesor sa vada inscrisurile dintr-un dosar de succesiune pe motiv ca acesta vede copia buletinului tatalui sau si ca are acces la datele personale ale acestuia. Judecatorii i-au dat dreptate primarului. Credeti ca acesti judecatori au dat o asemnea sentinta aberanta pe degeaba?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva