RADIOGRAFIA NEAGRA A JUSTITIEI – Judecatoarea Madalina Afrasinie: "Noul Cod de procedura civila ne-a ingropat la propriu... ne-a transformat in 'soricei de birou'... Fiecarui judecator ii revine la motivat 12.607 hotarari... Daca ne limitam la cele cinci zile lucratoare va garantez ca o hotarare ar ajunge acasa in 4-5 ani... La cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, ar trebui sa ne facem abonament... Am obosit sa se faca experimente legislative pe mine si pe colegii mei"
Judecatoarea Madalina Afrasinie (foto), presedinte al Sectiei a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti a facut publice date statistice ale activitatii desfasurate in cadrul instantei, care vin sa arate ca un judecator a ajuns sa motiveze anual peste 12.000 de hotarari judecatoresti. Numai de la inceputul acestui an si pana in prezent, judecatorii de la Sectia a VI-a civila pe care Madalina Afrasinie o conduce, au avut de solutionat nu mai putin de 15.000 de dosare, iar numarul este intr-o continua crestere. Situatia este cu atat mai grava cu cat numarul mare de dosare tind sa fie taraganate din cauza prevederilor din Noul Cod de procedura civila, care au facut ca un dosar ce putea fi solutionat intr-o luna, sa fie solutionat in prezent in opt-noua luni de zile. Pentru a putea "tine in frau" aceasta situatia, judecatoarea Afrasinie marturiseste ca magistratii au ajuns sa redacteze hotararile judecatoresti in weekend, intrucat daca s-ar fi limitat la cele cinci zile lucratoare la volumul de munca existent, s-ar fi ajuns in situatia ca o hotarare judecatoreasca sa ajunga la partea din proces "in 4-5 ani de zile, in cel mai optimist caz".
In acest context, desi masurile alternative la instantele judecatoresti, precum medierea sau arbitrajul, reprezinta o varianta de preferat, judecatoarea Madalina Afrasinie dezvaluie ca in 15 ani de activitate ca judecator de scaun nu a avut ocazia de a incuviinta un acord de mediere. Madalina Afrasinie opineaza ca metodele alternative nu functioneaza in Romania din cauza inconsecventei legislative.
Datele privind situatia reala din Justitie au fost facute publice de judecatoarea Madalina Afrasinie in cadrul conferintei ""Metode de solutionare alternativa a litigiilor – Arbitrajul", eveniment organizat de Asociatia Consiliul de Arbitraj si Solutionarea Alternativa a Litgiilor – CASAL, al carei presedinte este avocatul Alexandru Encean, in parteneriat cu Comisia Juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor si Curtea de Arbitraj Judiciar, desfasurat luni, 19 septembrie 2016, la Palatul Parlamentului.
In opinia judecatoarei Madalina Afrasinie, Noul Cod de procedura civila nu a facut decat sa ingreuneze activitatea judecatorilor, transformandu-i pe acestia din urma in "soricei de birou" pe care se fac "experimente legislative", cu consecinta sacrificarii familiilor si a sanatatii magistratilor: "Mai in gluma, mai in serios, la cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, cred ca ar trebui sa ne facem un abonament. Asa am fi sigur ca oamenii ne recunosc si avem garantia ca ajungem intregi, cat de cat la spital", a conchis judecatoarea Afrasinie.
Prezentam in continuare discursul judecatoarei Madalina Afrasinie, sustinut in cadrul conferintei organizata de CASAL:
"Ca sa va faceti o imagine a ceea ce inseamna Justitie, mai bine zis Sectia a VI-a civila, comerciala. Mie imi place sa zic comerciala pentru ca, de fapt, civilul s-a comercializat va spun ca in cursul anului 2015 la nivelul Tribunalului Bucuresti, insemnand un numar de noua sectii, s-au inregistrat peste 500.000 de dosare. Penalul a reprezentat circa 11-12%, restul reprezentand cauze civile, litigii de munca, comerciale, evident insolventa si contencios administrativ. Daca vorbim din punct de vedere statistic, cel putin la nivelul Sectiei a VI-a civila se constata o crestere a numarului de dosare, iar acest lucru ma face sa ma intreb, evident, retoric, cum se explica increderea oamenilor in Justitie pentru ca, de bun simt, mi se pare ca daca nu ai incredere intr-o institutie, nu te adresezi evident acelei institutii, ci cauti sa iti rezolvi problema prin metode alternative. Si ca sa va faceti o impresie, va dau doar cateva date statistice: In 2014 au fost un numar total de 16.498 de cauze inregistrate la nivelul Sectiei a VI-a civila, din care 12.004 reprezentand cauze nou intrate. Fiecarui judecator, asta insemnand o medie de 30 de oameni, i-a revenit la motivat 12.607 hotarari. Desi sambata si duminica sunt zile libere, sa stiti ca pentru noi nu sunt. Ca sa putem sa tinem in frau, cat de cat, redactarile, pentru noi sambata si duminica sunt zile lucratoare. Daca ar fi sa ne limitam la cele cinci zile lucratoare din saptamana, din care doar o zi ramane pentru redactare, va garantez ca o hotarare judecatoreasca ar ajunge acasa in 4-5 ani de zile, in cel mai optimist caz.
In 2015, a fost un numar de 17.762 de cauze pe rol, din care nou intrate 13.871. In redactare pentru fiecare judecator, 12.659 de hotarari judecatoresti. In 2016, pana pe 31 august, cauze pe rol – 15.806, din care nou intrate 10.703, pentru o medie de circa 28 de judecatori. Fiecarui judecator a revenit la motivat o medie de 8.741 de hotarari doar in primele opt luni ale anului 2016.
Nu cred ca este o noutate pentru dumneavoastra, mult laudatul Cod de procedura civila, a carui istorie o cunoasteti foarte bine. Stiam ca nu intra in vigoare in ziua de 14 februarie, iar seara am aflat ca va intra in vigoare incepand cu ziua urmatoare. Sectia a VI-a civila comerciala a Tribunalului Bucuresti a fost, la acel moment, prima sectie care a implementat din prima zi Codul de procedura civila, acele faimoase termene de recomandare in comercial fiind de pe o zi pe alta. Pacatul cel mare al acestui Cod de procedura civila este ca ceea ce eu ca judecator faceam in doua termene de judecata, doua termene de judecata pe care el puteam acorda intr-o singura luna, acum ajung sa le fac in 8-9 luni de zile, mizand pe ideea ca la primul termen de judecata actiunea nu se va modifica. Este bine, este rau? Sunt de 7 ani judecator pe sectie comerciala si, credeti-ma, pe noi Noul Cod de procedura civila ne-a ingropat la propriu. Faptul ca ne-a transformat in "soricei de birou", ingropandu-ne la propriu in hartii, acest Cod de procedura civila nu a facut altceva decat sa ne ingreuneze pregatirea noastra profesionala si, automat, sa ne determine sa ne sacrificam weekendurile, cu consecinta evidenta a sacrificarii familiilor si a sanatatii noastre. Mai in gluma, mai in serios, la cat de des a venit SMURD-ul la Tribunalul Bucuresti, cred ca ar trebui sa ne facem un abonament. Asa am fi sigur ca oamenii ne recunosc si avem garantia ca ajungem intregi, cat de cat la spital. Este trist ca s-a ajuns in aceasta situatie, este trist ca metodele alternative, fie ca se numesc mediere sau arbitraj, nu functioneaza si nu functioneaza nu din cauza noastra a judecatorilor si nici din cauza dumneavoastra, ci din cauza inconsecventei legislative. Am obosit dupa 15 ani ca judecator de scaun sa se faca experimente legislative pe mine si pe colegii mei. Cand am intrat in profesie, am intrat gandindu-ma ca voi schimba in bine, atat cat pot, ceea ce se intampla in societatea romaneasca, nu m-am gandit ca acesta profesie va echivala pentru mine cu executarea pedepsei la locul de munca. Este o radiografie neagra a sistemului si, din pacate, vocile care ar trebui sa vorbeasca pentru noi, pentru ca, nu-i asa, nu toti suntem detasati sau asimilati, se fac ca ploua sau se fac ca ne asculta, mai bifeaza acolo o casuta si pleaca mai departe. Daca vor functiona metodele alternative, pentru mine ca judecator, desi pana acum nu am avut ocazia sa incuviintez un acord de mediere, va fi un lucru extraordinar de bun. Din pacate, Codul de procedura civila a aruncat primul termen de judecata, iar acest lucru este frustrant atat pentru judecator, cat si pentru parti. Cui foloseste? In orice caz nu noua, nu dumneavoastra, nu lor, partilor!"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# TÎNDALĂ
20 September 2016 12:07
+11
# mulder, agentul mulder
20 September 2016 12:26
+9
# Cetateanu' turmentat
20 September 2016 21:08
-2
# unul din lumea cea mare-
20 September 2016 12:19
+3
# unul din lumea cea mare
20 September 2016 12:31
+3
# victoras
20 September 2016 15:04
+4
# kiki
20 September 2016 16:02
+5
# nuibai
20 September 2016 17:44
+6
# Edelweiss
20 September 2016 18:44
-1
# Tanta
20 September 2016 19:03
+1
# Edelweiss
20 September 2016 20:08
-1
# adi
20 September 2016 17:55
-6
# Cetateanul
20 September 2016 17:58
+1
# unul din popor
20 September 2016 21:22
-5
# popescu ion
21 September 2016 15:24
-3
# basicuta
22 September 2016 06:24
-2
# Amelia
22 September 2016 22:42
+2
# pentru amelia
22 September 2016 23:12
-2
# Viorel Muha
30 April 2017 15:11
0
# Viorel Muha
30 April 2017 15:13
0