23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

RAPOARTELE SIPA SUNT PRAF IN OCHI – Ministrul Tudorel Toader a desecretizat vineri seara trei documente din 2008 despre activitatea SIPA, care nu spun mai nimic. Doar ca sub ministeriatul Monicai Macovei s-a cotrobait in arhiva SIPA si s-au gasit incalcari ale legii privind manipularea informatiilor clasificate. In continuare nu se fac sesizari penale impotriva celor care au copiat, distrus si furat secrete din arhiva SIPA (Rapoartele)

Scris de: L.J. | pdf | print

11 June 2017 00:20
Vizualizari: 6645

Vineri seara, Ministerul Justitiei a transmis presei trei documente desecretizate: un proces verbal si doua rapoarte de control datand din aprilie 2008 din timpul ministeriatul lui Catalin Predoiu – pe care le puteti citi integral atasate la finalul articolului - care confirma dezvaluirile Evenimentului zilei, in sensul ca s-a retinut ca sub ministeriatul Monicai Macovei, mai precis in anii 2005 si 2006, s-a cotrobait la greu prin arhiva SIPA – DGPA, s-au sustras documente si au disparut evidente, si nimeni nu a fost tras la raspundere, desi conform legii informatiilor clasificate, asemenea fapte (incidente de securitate) constituie infractiuni.

Desi unul din rapoarte propunea sesizarea organelor competente cu privire la incidentele de securitate depistat, nu s-a facut absolut nimic. La fel cu, atentie, nici in prezent nu se face nimic. Desi documentele au fost desecretizate, pana in prezent nimeni din Ministerul Justitiei nu a sesizat organele de urmarire penala, fapt care in opinia noastra dovedeste o favorizare a celor care au umblat cum au vrut in arhiva SIPA – DGPA in timpul ministeriatului Monicai Macovei.


Rapoarte cu concluzii lapidare si aburitoare

Cele mai grave constatari privitoare la verificarile facute in arhiva SIPA – DGPA sunt mentionate in Raportul 096 din 17 aprilie 2008 (raport aprobat de ex-ministrul Catalin Predoiu) si retin: “Comisia a identificat nereguli cu privire la evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secret de stat in contradictie cu prevederile HG 585/2002 – Cap. 3 privind standartele nationale de protectie a informatiilor clasificate si a protectiei juridice si fizice a acestora...”

Neregulile retinute sunt lapidare si rezumate neprofesionist - credem ca intentionat – astfel incat concluziile privitoare la acestea s-au rezumat la constatarea ca: “Acest fapt face practic imposibila stabilirea destinatiei pe care ar trebui sa o aiba documentele create, ceea ce ar presupune desigilarea unitatilor arhivistice, o noua inventariere si opisare. De altfel, conditiile de depozitare a arhivei sunt improprii unei asemenea operatiuni, in incaperile in care acestea se afla existand un extrem de mic spatiu liber, de aprox. 5 mp si 9 mp.“

S-a mai retinut in Raportul 096 din 17 aprilie 2008 (raport aprobat de ex-ministrul Catalin Predoiu) ca: “Membrii Comisiei desemnate prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 106/C/03.02.2015 (n.n. - ordinul prin care Monica Macovei i-a numit pin comisia de inventariere a arhivei SIPA pe procurorii Paul Dumitriu, Flavius Craznic, precum si pe Nicolae Neagoe si Aldea Nicolae) au ridicat documente din arhiva operativa aflata in cadrul Serviciului de Informatii Clasificate din Ministerul Justitiei pe care le-au predat ministrului justitiei Monica Macovei. Comisia actuala nu a putut identifica si nu cunoaste daca documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevazute la punctul d) au fost restituite de acesti membri sau de catre ministrul Monica Macovei si nici daca alte masuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al justitiei Monica Macovei”.

Chiar daca in finalul Raportului 096 din 17 aprilie 2008 (raport aprobat de ex-ministrul Catalin Predoiu) s-a propus “sesizarea organelor competente sa analizeze/sa verifice neregulile constatate de comisie”, respectiv a SRI – Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat, avem informatii ca SRI a negat ca ar fi primit vreodata o asemenea sesizare.

Opinia noastra este ca Raportul 096 din 17 aprilie 2008 (aprobat de ex-ministrul Catalin Predoiu) a fost redactat astfel incat sa nu constate nimic alarmant si sa nu duca la efecte care sa o deranjeze pe fosta ministresa Monica Macovei.

Semnatarii acestui raport au fost: judecatorul Marius Iosif, Iuliana Laura Scantei, Horia Georgescu, Monica Bohoc si Dan Manzala.

In rest, celelalte doua acte puse la dispozitia presei de Ministerul Justitiei vineri seara 9 iunie 2017, nu prezinta decat informatii fara nicio valoare deosebita, despre cum s-a predat fondul operativ al SIPA (o suma de bani de peste 127.000 lei) si alte aspecte insignifiante. Cu alte cuvinte apa de ploaie.

Ceea ce frapeaza este ca nici in prezent, actualul ministru al Justitiei Tudorel Toader nu recurge la masura legala de sesizare a organelor de urmarire penala fata de incidentele de securitate retinute inca din 2008. Acest fapt ne face sa credem ca nu se doreste nici in prezenta aflarea adevarului despre arhiva SIPA si cum au fost folosite informatiile din aceasta dupa 2005, cand la conducerea Ministerului Justitiei a venit Monica Macovei.

* Cititi aici Raportul 096 din 17.04.2008

* Cititi aici Raportul 0097 din 17.04.2008

* Cititi aici procesul verbal 087 din 10.04.2008

Comentarii

# DODI date 11 June 2017 14:06 +8

Două curci ploate, doi juriști cu pretenții de performanță, dar care au eșuat lamentabil, unul datorită fumurilor iar alta datorită aburilor alcoolici în care înoată. Ce ghinion pe justiția românească, după aceste două rateuri, au mai venit două: pruna în halat de baie și dorel limbă aurită (și personalitate găurită). Ca să nu ne plictisim avem parte și de o zdreanță. Toți ratanții și pupincuriștii s-au înghesuit pe funcțiile importante din justiție. O fi justiția oarbă, dar nu îi miroase de la distanță pe acești impostori?

# unul din lumea cea mare date 11 June 2017 22:35 +3

hhmmmmmmm!!!!!!!!!!imi vine sa rid!!!! ce ma rid!!!!!!sa vedeti cind o sa explodeze bomba cu furaciunile astora 2. coana macoveaua a furat in draci din banii pentru renovarea actualului sediu al tribunaluluide pe cheiul dimbovitei (unde se afla js5 si cab)coana mare ,ai curaj sa spui cit ai furat din cele 30 de milioane eur alocate justitiei ???? va spui io,coana lgbt afura vreo 7,da tu predoiule ne spui cit ai sparlit la coduri?da in trafic de influienta cu socru lu matale la iesi?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva